Îmi face plăcere să premiem și în acest an cele mai populare și cele mai citite articole din revistă. A fost un an plin de provocări, ne-am bucurat de multe realizări iar alături de colaboratorii și partenerii noștri am reușit să vă oferim, vouă cititorilor, un conținut tehnic de calitate. La fel ca în anii precedenți am premiat cele mai citite articole, și cele mai populare pe social media.
În 2024, 13-14 noiembrie, conferința IT Days are ambiția de a trata diferențele și avantajele legăturii dintre programatori și IA. Ediția de anul acesta mizează pe relevarea unei posibile comuniuni, dar și pe cea a unei rupturi ireversibile în viitor. Având ca pretext romanul lui Philip K. Dick, Visează androizii oi electrice? – filmul Blade Runner din 1982, în regia lui Ridley Scott reprezintă una dintre ecranizările celebre ale acestei creații SF - tema principală de anul acesta este #ElectricSheepDreams.
Nu se întâmplă adesea ca din orașe mici de provincie să apară lucruri interesante și să se nască lucruri mari care să schimbe cursul normal al vieții multora. Nu coincidențele stranii, nici fenomenele astronomice unice, nici conducătorii de nații providențiali sau stăpânitorii de taine ezoterice sunt cei care dau definiția minunii. Dar când ceva important se naște, semnele sunt acolo!
Acum 12 ani, 2012, în luna februarie, am lansat primul număr al revistei. A fost o lansare simplă, fără multă lume, dar cu mulți prieteni și colegi de serviciu. Început ca o pasiune, proiectul meu nu a avut presiunea start-upurilor din zilele de azi. Așa că principala preocupare nu a fost neapărat finanțarea, ci realizarea unui conținut cu articole de calitate. Bineînțeles că primele numere au fost scrise de prieteni buni și săritori. L-am convins chiar și pe fratele meu, Flaviu, să scrie un articol. Restul comunității s-a implicat cu mult entuziasm în noul proiect local.
La fel ca în fiecare început de an ne propunem să facem lucruri noi, să ne îmbunătățim proiectele și să le facem mai atractive. Mă bucur că avem alături de noi o comunitate pe care reușim să o inspirăm și care se implică în conferințele și evenimentele noastre.
Luna August ne-a găsit în cetatea Oradea la un eveniment de lansare de vară special. Subiectele AI și HyperAutomation au fost dezbătute alături de invitații noștri:
-
Iulia Prodan - RPA Solution Architect @ Accesa,
-
Maria Irimiaș - Service Delivery Manager | RPA @ Accesa,
- Ovidiu Mățan (moderator) - Fondator @ Today Software Magazine
8-9 noiembrie sunt datele uneia dintre cele mai așteptate conferințe din Cluj, a 11-a ediție a IT Days, www.itdays.ro. Tema principală de anul acesta este #Utopia. Subiectele vor încerca să traseze limitele și direcțiile dintre revoluția AI-ului, moralitate și dezvoltarea tehnologică. Pe durata celor două zile, pe cele patru scene de la Cluj Innovation Park, vor evolua peste 60 de speakeri locali și internaționali cu prezentări tehnice despre programare, software architecture, AI, Products, Microservices, Automotive, Hands on labs și multe altele.
În Cluj-Napoca, la Centrul de Inginerie Bosch din Cluj, cele trei zile din intervalul 16-18 iunie (2023) au fost pline de entuziasm și efort, deoarece mai bine de o sută de developeri talentați s-au folosit de tehnologii de inteligență artificială pentru a rezolva probleme reale din viața de zi cu zi. Printre cei care au participat la Cluj AI Hackathon, m-am numărat și eu ca mentor tehnic. A fost o competiție de-a dreptul incitantă, care a adus împreună minți sclipitoare din sfera de IT, motivate să forțeze limitele pe care modelele actuale de inteligență artificială le pot atinge. Mai presus de toate, evenimentul a reprezentat un adevărat tur de forță pentru ChatGPT, un model de inteligență artificială de tip chat-bot cu ajutorul căruia proiecte complexe ce necesitau eforturi titanice din partea unor echipe întregi cu doar câțiva ani în urmă, acum au prins viață prin intermediul inteligenței artificiale într-un singur weekend.
Aplicații web și mobile cu o aplicabilitate promițătoare în diferite domenii, create de absolvenții de Informatică în limba germană, premiate la ”MHPBigBrains”, competiția anuală organizată de MHP – A Porsche Company O aplicație dedicată eficientizării procesului de recrutare în companiile de IT a primit marele premiu din partea MHP România, fiind considerată cel mai bun proiect de licență de la programul de studii Informatică în limba germană, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, pe care compania IT îl sponsorizează.
Cea de-a XI-a ediţie a conferinței Cluj Innovation Days va avea loc în perioada 24 - 26 mai, fiind organizată de Cluj IT Cluster sub motto-ul „Tech Nation - Building a brighter future for Romania through technology”. În lumina reflectoarelor se va regăsi transformarea digitală, văzută din diferite perspective, cu focus asupra soluțiilor de dezvoltare și digitalizare disponibile atât pentru companii, cât și pentru administrația publică și pentru sectorul de sănătate.