ABONAMENTE VIDEO REDACȚIA
RO
EN
NOU
Numărul 150
Numărul 149 Numărul 148 Numărul 147 Numărul 146 Numărul 145 Numărul 144 Numărul 143 Numărul 142 Numărul 141 Numărul 140 Numărul 139 Numărul 138 Numărul 137 Numărul 136 Numărul 135 Numărul 134 Numărul 133 Numărul 132 Numărul 131 Numărul 130 Numărul 129 Numărul 128 Numărul 127 Numărul 126 Numărul 125 Numărul 124 Numărul 123 Numărul 122 Numărul 121 Numărul 120 Numărul 119 Numărul 118 Numărul 117 Numărul 116 Numărul 115 Numărul 114 Numărul 113 Numărul 112 Numărul 111 Numărul 110 Numărul 109 Numărul 108 Numărul 107 Numărul 106 Numărul 105 Numărul 104 Numărul 103 Numărul 102 Numărul 101 Numărul 100 Numărul 99 Numărul 98 Numărul 97 Numărul 96 Numărul 95 Numărul 94 Numărul 93 Numărul 92 Numărul 91 Numărul 90 Numărul 89 Numărul 88 Numărul 87 Numărul 86 Numărul 85 Numărul 84 Numărul 83 Numărul 82 Numărul 81 Numărul 80 Numărul 79 Numărul 78 Numărul 77 Numărul 76 Numărul 75 Numărul 74 Numărul 73 Numărul 72 Numărul 71 Numărul 70 Numărul 69 Numărul 68 Numărul 67 Numărul 66 Numărul 65 Numărul 64 Numărul 63 Numărul 62 Numărul 61 Numărul 60 Numărul 59 Numărul 58 Numărul 57 Numărul 56 Numărul 55 Numărul 54 Numărul 53 Numărul 52 Numărul 51 Numărul 50 Numărul 49 Numărul 48 Numărul 47 Numărul 46 Numărul 45 Numărul 44 Numărul 43 Numărul 42 Numărul 41 Numărul 40 Numărul 39 Numărul 38 Numărul 37 Numărul 36 Numărul 35 Numărul 34 Numărul 33 Numărul 32 Numărul 31 Numărul 30 Numărul 29 Numărul 28 Numărul 27 Numărul 26 Numărul 25 Numărul 24 Numărul 23 Numărul 22 Numărul 21 Numărul 20 Numărul 19 Numărul 18 Numărul 17 Numărul 16 Numărul 15 Numărul 14 Numărul 13 Numărul 12 Numărul 11 Numărul 10 Numărul 9 Numărul 8 Numărul 7 Numărul 6 Numărul 5 Numărul 4 Numărul 3 Numărul 2 Numărul 1
×
▼ LISTĂ EDIȚII ▼



Andrei Kelemen CEO @ Cluj IT Cluster
DIVERSE
Inovarea în IT Proiect public-privat pentru dezvoltarea regiunii Cluj

La nivel regional și național, Cluj-Napoca este cunoscut prin industria de servicii, în special cea de IT. Pornind de la această premiză, precum și de la faptul că la nivel național, Clujul este în topul exporturilor în zona de tehnologia informației, în octombrie 2012 s-a constituit, după principiul „triple helix”, Clusterul Cluj IT. La un an după înființare, asociația a reușit să se remarce pe harta industriei de profil din România ca fiind una dintre cele mai importante inițiative de creștere a competitivității în domeniu și un semnificativ pol de susținere a inovării în vederea dezvoltării durabile a regiunii.


Cristina Ilinca HR Manager si Product Owner
@ISDC
MANAGEMENT
Obișnuința ca aliat

Obișnuința înseamnă diminuarea reacției la stimuli repetitivi. De exemplu, reacția noastră la fluturașii lunari de salariu, la „ te iubesc „-urile repetate sau la unele sisteme de bonusare. Bagheta magică a zilelor noastre poartă numele de gamification - management comportamental - design persuasiv-motivational – cum vrem să o numim.

Reclame


Cezar Coca Senior Design Lead
@Endava
PROGRAMARE
Cât de toxic este codul tău?

n cadrul acestui articol îmi doresc să vă ofer o perspectivă asupra calităţii codului sursă şi asupra influenţei majore pe care o are aceasta în valoarea finală a costului de realizare şi mentenanță a sistemelor software. În continuare aş dori să vă prezint avantajele folosirii unei platforme de management a calităţii în procesul de Continuous Integration şi să vă arăt cum pot fi folosite metricile rezultate în urma analizei statice a codului pentru detectarea zonelor din sistem cu impact negativ major în mentenanţa acestuia.


Cristian Galea Software Developer
@Small Footprint
PROGRAMARE
Moment.js - O singură librărie JavaScript pentru toate formatele Date/Time

Moment.js este o librărie javascript creată cu scopul de a facilita parsarea, validarea, manipularea și formatarea datelor. Orice dezvoltator de software s-a confruntat la un moment dat cu problema operării cu valori de tip date/time. Acestea dădeau mereu bătăi de cap când venea vorba de a fi folosite în efectuarea unor calcule relativ complexe, de suportat mai multe fusuri orare și formate ce difereau de la o zonă la alta.


Marius Mornea Software Engineer și fondator al Mintaka Research
DIVERSE
Istoria IT-ului Clujean - Limbaje și tehnologii la angajare

În contextul general al proiectului Timeline (am vorbit de el în numărul 10), mă gândeam de curând să procesez cele aproape 1000 de mail-uri cu alerte de job-uri, din IT-ul local, pe care le am în Inbox. Rezultatul ar trebui să reflecte evoluția în ultimii trei ani a unor indicatori de genul: tehnologii, tipul job-ului, experiența cerută, număr de aplicanți, etc. .


Adina Grigoroiu Trainer și consultant Colors in Projects
DIVERSE
A 4-a ediție de ”mamuți” Agili s-a încheiat la Iași!

În perioada 4-5 octombrie, Colors in Projects, în parteneriat cu Arhipelago și Today Software Magazine, au ieșit în întâmpinarea ieșenilor cu evenimentul ... even mammoths can be Agile, eveniment organizat pentru prima dată în Iași. În prima zi, participanții au avut ocazia să dezbată, împreună cu speakeri naționali și internaționali, despre punctele slabe ale abordării Waterfall, metode care ar trebui aplicate în funcție de proiect, precum și factorii care ne influențează în luarea deciziilor în cadrul proiectelor.


Daniel Homorodean Managing Director @ Arxia
DIVERSE
TYPO3 East Europe 2013

Într-o lume globalizată şi interconectată, am învăţat să lucrăm cu clienţi şi cu programatori de pe toate meridianele. O facem pentru că putem şi pentru că este oportun. Dar pentru a fi cu adevărat integraţi global mai avem de depăşit un prag cultural: încrederea că putem - şi înţelegerea că trebuie - să fim parte integrantă, activă, în comunităţile care promovează inovaţia tehnologică şi bunele practici în industria noastră.


Anita Păcurariu Senior Business Analyst
@Endava
PROGRAMARE
Necesitatea modelării UML în analiza de business

O provocare foarte des întâlnită în cariera unui analist de business care operează în domeniul IT constă în modelarea scenariilor de utilizare, a proceselor, a domeniului şi a interacţiunilor dintre procese, sisteme sau actori, în proiectele pe care acesta îşi desfăşoară activitatea. De multe ori, exprimarea textuală a cerinţelor funcţionale, chiar dacă este structurată corect sub formă de epic-uri sau user story-uri, nu este suficientă pentru a înţelege în ansamblu o anumită funcţionalitate sau proces de business. Cu atât mai puţin devin vizibile lacunele funcţionale, blocajele, comunicările defectuoase sau redundante, dependinţele sau chiar posibilităţile de optimizare.


Alexandru Bolboacă Agile Coach and Trainer, with a focus on technical practices
@Mozaic Works
MANAGEMENT
Comunități de practică

Ideea de comunități de practică derivă de la principiul agile care enunță nevoia de îmbunătățire continuă. Una dintre practicile agile pentru îmbunătățire continuă este crearea de comunități de practică, pe anumite domenii. O comunitate are un scop si este formată dintr-un grup de persoane pasionate sau interesate de aceleași subiecte. În agile obiectivul unei comunități este de a împărtăși cunoștințele și experiențele (cu cât mai diferite, cu atât mai bine) ale fiecărui participant.


Tudor Trișcă Team Lead & Scrum Master
@.msg systems Romania
MANAGEMENT
Scrumban

Manifestul pentru Agile Software Development din februarie 2001 s-a dovedit a fi o puternică declaraţie de viziune care ţine de mai bine de un deceniu şi ghidează inovaţii în echipele auto-organizate. Manifestul conţine doisprezece principii cu patru atribute referenţiate mai des care reflectă esenţa spiritului şi a viziunii. Raportându-se la principiile tradiționale, aceste atribute acordă prioritate:
- Indivizilor şi interacţiunii față de procese şi unelte.
- Software-ului functional față de documentaţie completă.
- Colaborării cu clienţii față de negocierea de contract.
- Predispoziţei la schimbare față de urmărirea unui plan.


Ana Oarga HR Specialist
@UMT Software
DIVERSE
The leading engineering team on SharePoint and Project Server worldwide

UMT Software reprezintă divizia de software engineering din grupul de firme United Management Technologies (UMT) împreună cu UMT Consulting Group (www.umt.com) și UMT 360 (www.umt360.com). Avem o activitate de peste 20 de ani pe piața soluțiilor de Enterprise Project Management (EPM) și suntem cel mai important partener Microsoft EPM din America de Nord, în ultimii 5 ani fiind nominalizati de două ori Gartner Cool Vendor*  și de asemenea de două ori Microsoft Partner of the Year*.


Ioana Matei Requirements Analyst
@Yonder
MANAGEMENT
De la business la analiza de business

Succesul în business în ziua de astăzi este considerat de unii antreprenori drept loterie pură. Privim cu admiraţie spre liderii de piaţă care reuşesc să se menţină în top, spre cei care au reuşit să se reinventeze dar mai ales spre cei noi care au cucerit segmente mari de piaţă în timp foarte scurt. Care e secretul lor? Care este modelul lor de business? Care este inovaţia din spatele ideilor lor? De ce ei au reuşit unde alţii au eşuat? Poveştile de succes par întotdeauna intangibile pentru muritorii de rând. Ne vine greu a-l crede pe modestul om de succes când îşi spune cu sinceritate taina: a studiat, a experimentat, analizat, a luat decizii. Ce pare extrem de complicat este în fapt mult mai simplu.


George Platon Co-fondator @ BuddyGuard
MANAGEMENT
Gamification

ncă străin pentru unii, conceptul de gamification  se referă la utilizarea tehnicilor şi mecanismelor specifice jocurilor cu scopul de a îndeplini diferite obiective reale în contexte business, sociale sau de modificare comportamentală. Construirea unui „game layer on top of social layer” poate fi considerat următorul mare pas digital după apariţia social media care a construit aşa numitul „social layer”.


Ovidiu Mățan Fondator @ Today Software Magazine
DIVERSE
Interviu cu Bogdan Iordache, CEO How to Web

Antreprenor în tehnologie, geek, fan Star Trek. Aşa se descrie Bogdan Iordache, iar activitatea lui în domeniul antreprenorial este cel puţin impresionantă! Co-Fondator şi CEO al How to Web (cel mai important eveniment dedicat antreprenoriatului, inovaţiei şi tehnologiei din Europa de Sud-Est) & Startup Spotlight (competiţie şi program de mentorat adresat celor mai performante 32 de startup-uri din SEE), Co-Fondator TechHub Bucharest, Co-Fondator Tech Angels, prima reţea a investitorilor privaţi din România, Co-Fondator TechLounge, Co-Fondator Conectoo, Co-Fondator Stagii pe bune. Bogdan este un promotor al inovaţiei şi antreprenoriatului în tehnologie şi contribuie la dezvoltarea ecosistemului regional, din interior.


Alexandru Ivan Software Engineer
@Evoline
PROGRAMARE
The Post Classical HTTP Era: Say Hello to Real-Time Web

Fie că ne place sau nu, trăim un moment de tranziție între două ere - de la era clasică HTTP către era web-ului în timp real. Pulsul Internetului a devenit mai rapid și acum acesta nu mai e doar un mediu static de documente, ci reprezintă un mediu de comunicare bidirecțional, distribuit global și complet real-time. Acest nou tip de comunicare a început deja să schimbe lucruri importante pe care le știm despre software development, publicitate, marketing, PR și multe alte domenii.


Tămaș Ionuț Software Developer @ TORA Trading Services
PROGRAMARE
ReactiveExtensions pentru sisteme bazate pe evenimente

Utilizatorii se așteaptă să vadă informații în timp ce se intamplă. Vor ca atunci când comandă un produs pe un site de e-commerce să vadă imediat confirmarea comenzii. Atunci, când caută informații într-o aplicație, textbox-ul să le ofere sugestii de căutare în timp real. In acest articol, vom discuta despre o procesarea fluxului de evenimente generat de interacțiunea utilizatorului sau de alte servicii externe pentru ca să expunem informații în timp real utilizatorilor folosind ReactiveExtensions.


Attila-Mihaly Balazs Software Panther @ Synapp.io
PROGRAMARE
Interviu cu Richard Campbell (I)

Richard Campbell are mai mult de 30 de ani de experienţă high-tech, fiind Director Regional Microsoft şi profesionistul cel mai valoros al Microsoft (MVP). El se consultă cu mai multe organizaţii nord- americane de top. Pe lângă faptul că vorbeşte la conferinţe peste tot în lume, Richard este una dintre gazdele „.NET Rocks! Talk Show-ul audio de pe internet pentru Dezvoltatorii .NET” şi gazda emisiunii „RunAs Radio, Talk Show-ul audio de pe internet pentru Profesioniştii IT”.


Mihai Șerdean QA Test Manager
TESTARE
Performance... what now?!

Exact! Asta spun cei mai mulți clienți când aud despre testarea de performanță. Ar trebui să fie o componentă cheie în life cycle-ul dezvoltării produsului. Cei mai mulți oameni se concentrează pe funcționalitate, dar când businessul crește și tot mai mulți utilizatori interacționează cu sistemul, începe să funcționeze din ce în ce mai încet până când nu mai funcționează deloc. Acest lucru se întâmplă din cauză că performanța nu a fost unul din target-urile importante când s-a început proiectul. Testarea de performanță este importantă și trebuie făcută de la început.


Silviu Dumitrescu Line manager@Telenav
PROGRAMARE
Java Concurrency in Practice

Problema concurenţei este legată de evoluţia sistemelor de operare şi din dorinţa de creştere a performanţelor aplicaţiilor. Sistemele de operare moderne au mai multe task-uri de executat în acelaşi timp. Deseori numărul de task-uri este mai mare decât numărul de procesoare. Pentru a rezolva această problemă, sistemul de operare îi alocă fiecărui task un interval de timp pentru a rula pe procesor. Când timpul a expirat task-ul este în mod forţat scos de pe procesor şi un alt task are şansa de a fi executat.


Simona Bonghez Managing Partner @ Colors in Projects
DIVERSE
Gogu: Tată și fiu

- Măi Gălușcă! – copilul se uită la Gogu cu reproș, dar acesta se făcu că nu vede. Ia mai zi o dată, dar mai rar de data asta.
Știa și el că e o stratagemă firavă, dar era prima idee care îi venise și care îi mai acorda ceva timp de gândire. Evident că și fiul lui se prinse căci îi văzu imediat licărirea de satisfacție din privire. Cu un zâmbet victorios pe care nici nu se strădui să-l ascundă, dădu curs cererii:
- Ascultă-mă cu atenție, tată.

Editorial

Luna trecută am participat la evenimentul organizat de către EBS pe tema Embedded Systems ce a avut loc la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca. Am avut parte de o prezentare interesantă a conceptelor de bază și a modului în care se aplică managementul proiectelor în acest domeniu.

Citeşte mai mult

NUMĂRUL 149 - Development with AI

Sponsori

  • Accenture
  • BT Code Crafters
  • Accesa
  • Bosch
  • Betfair
  • MHP
  • BoatyardX
  • .msg systems
  • P3 group
  • Ing Hubs
  • Cognizant Softvision
  • Colors in projects