21 autori /
35 articole
PROGRAMARE
Gândirea critică în analiza de business
Cinci procente dintre oameni gândesc; Zece procente dintre oameni cred că gândesc; restul oamenilor ar prefera să moară decât să gândească. – Thomas A. Edison
În luna noiembrie, 2014, o companie locală din Cluj – Napoca a fost gazda unui eveniment dedicat tester-ilor: Rapid Software Testing. La finalul celor trei zile, timp de o zi, speaker-ul a abordat o temă delicată pentru industria IT, dar importantă pentru analiști și pentru _testeri: Gândirea critică. Trainer-ul invitat a fost Michael Bolton (des confundat cu artistul cu același nume), un nume important în disciplina de testare IT. Deși evenimentul a fost organizat pentru tester-i, o bună parte din principii se aplică și pentru analiștii de business.
PROGRAMARE
Arhitectura software (I)
Timpul trece, știința evoluează, cerințele oamenilor cresc, adaptarea la schimbări în orice domeniu devine cerință de bază. În același timp, așteptările sunt în creștere dacă vine vorba despre calitate, accesibilitate, securitate și nu în ultimul rând cost.
Industria de IT din ultimi ani a adus în discuție necesitatea sau inutilitatea arhitecturii de software sau arhitecților de software.
PROGRAMARE
Riscurile operării cu branch-uri
Folosirea instrumentelor de control al versiunii a devenit un obicei în modul nostru de lucru, iar una dintre proprietățile lor, aceea de a folosi branch-uri, poate fi fructificată după cum consideră fiecare echipa că aduce valoare. S-au scris multe articole despre strategiile de branching și în timp ce unele dintre ele au devenit foarte populare, aproape toate au o problemă comună care trebuie abordată. Aceasta este problema procesului merging între branch-uri. Există un motiv pentru care se discută nu doar în termeni de strategie de branching, ci in termeni de strategie de branching și merging.
DIVERSE
Mai mult decât software
Cele mai mari succese în business coincid cu statutul de a fi în vârful ierarhiei pieței, după ce ai făcut față unora dintre cele mai mari provocări precum abilitatea de a dejuca planurile adversarilor direcți și adaptabilitatea cât mai rapidă la condiții noi. Domeniul cel mai tehnologic oferă atât povești de succes cât și eșecuri. Prima mare rețea de socializare, Friendster, a fost “păcălită” de către cei de la Myspace, care la rândul lor au fost “păcăliți” de cei de la Facebook. Netscape au fost “păcăliți” de cei de la Yahoo!, care la rândul lor au fost “păcăliți” de cei de la Google. Cu toții știm că aceste situații nu se termină aici, și, undeva, într-un subsol sau garaj, cineva lucrează la următorul “big thing” care ar putea deveni cel mai mare actor pe piață.
MANAGEMENT
Sfaturi străvechi pentru un Product Owner – Sun Tzu “Arta războiului”
Unul dintre cele mai vechi şi folosite tratate militare este “Arta războiului”. Cartea a fost scrisă în jurul anului 500 î.e.n. de către un general de la curtea regelui ţinutului Wu şi prezintă un set de treisprezece capitole cu precepte despre tactică şi strategie destinate comandanţilor de armate.
Am citit cartea cu destul de multă vreme în urmă, dar urmărind tendinţele actuale referitoare la tehnici de comunicare şi management, am decis să o recitesc şi să împărtăşesc câteva dintre sfaturile străvechi ale lui Sun Tzu aplicabile unei poziţii moderne precum aceea de Product Owner.
Vezi toate articolele scrise de Liviu Ştefăniţă Baiu (3)
MANAGEMENT
Cum poate o companie de outsourcing să devină un partener de încredere
Prima provocare a oricărei companii de outsourcing este găsirea de noi clienți. Odată acest lucru întâmplat, presiunea se orientează înspre menținerea și dezvoltarea relației. Ca să fim sinceri cu noi înșine, la începutul relației cu noul client ești departe de a fi considerat partener de încredere. Ești considerat un simplu furnizor și este normal și de așteptat ca la început să existe o oarecare doză de scepticism în ceea ce te privește.
DIVERSE
Cum a fost la conferința Smartweb
Smartweb e un eveniment anual dedicat designerilor, dezvoltatorilor și antrepenorilor din Europa de sud-est. Anul acesta, datorită revistei Today Softwere Magazine, am avut ocazia să particip și eu la Smartweb, eveniment organizat de Evensys și desfășurat la București. Evenimentul este alcătuit din două părți care au loc pe durata a două zile: în prima zi se țin, în paralel, două workshop-uri de câte opt ore, iar în a doua zi, se desfășoară o conferință cu prezentatori de talie mondială.
Vezi toate articolele scrise de Claudia Mihu (4)
PROGRAMARE
vNext: Viitoarea direcție a aplicațiilor .NET
În ultimii ani s-au putut observa schimbări majore ale principiilor care stau la baza dezvoltării de software: un ritm rapid al inovației și al lansării de aplicații, accentul pus pe strategii de dezvoltare pentru multiple dispozitive, respectiv colaborarea din cadrul comunităților de dezvoltatori bazată tot mai mult pe open source. La acestea se adaugă și nevoia dezvoltatorilor de a integra aplicațiilor vechi la noi tehnologii. Microsoft a încercat să găsească un răspuns la toate aceste cerințe prin stabilirea unei noi direcții a framework-ului său binecunoscut .NET, direcție care poartă numele generic vNext.
Vezi toate articolele scrise de Claudiu Mera (2)
MANAGEMENT
Povestea unui Product Owner
Scopul acestui articol este de a clarifica rolul și responsabilitățile unui Product Owner*, după cum a fost observat și implementat în mediul software din Cluj de către autor. Subiectul este vast și nu poate fi acoperit în întregime într-un singur articol, dar aș dori să ofer unul dintre numeroasele puncte de vedere prin care subiectul poate fi abordat în interiorul fiecărei echipe și companii.
PROGRAMARE
Lupta noastră împotriva Datoriei Tehnice
Când implementezi o nouă funcționalitate ai două opțiuni: (neagră sau albă) - repede și neglijent sau curat și inteligent. În primul caz se tot adaugă o datorie tehnică pe care vei fi nevoit să o plătești la un moment dat. Dacă alegi opțiunea a doua - investești initial mai mult timp și energie - dar devine mai ușor să dezvolți aplicația în viitor.
PROGRAMARE
Command Query Responsibility Segregation
CQRS este un şablon arhitectural care recomandă separarea responsabilităţilor între procesarea comenzilor (engl. command processing responsibility) şi interogare (engl. query responsibility). Prin urmare, şablonul spune că nu este necesară aceeaşi sursă de stocare de date şi nici măcar aceeaşi tehnologie pentru mecanismele de scriere şi citire.
PROGRAMARE
Alinierea partițiilor în medii virtuale
Odată cu trendul de virtualizare a serverelor din ultimii ani a apărut și problema alinierii greșite a partițiilor. Pentru că mulți dintre noi ignorăm importanța alinierii corecte a partițiilor, scopul acestui articol este prezentarea consecințelor nealinierii corespunzătoare.
PROGRAMARE
Necesitatea modelării UML în analiza de business
O provocare foarte des întâlnită în cariera unui analist de business care operează în domeniul IT constă în modelarea scenariilor de utilizare, a proceselor, a domeniului şi a interacţiunilor dintre procese, sisteme sau actori, în proiectele pe care acesta îşi desfăşoară activitatea. De multe ori, exprimarea textuală a cerinţelor funcţionale, chiar dacă este structurată corect sub formă de epic-uri sau user story-uri, nu este suficientă pentru a înţelege în ansamblu o anumită funcţionalitate sau proces de business. Cu atât mai puţin devin vizibile lacunele funcţionale, blocajele, comunicările defectuoase sau redundante, dependinţele sau chiar posibilităţile de optimizare.
Vezi toate articolele scrise de Anita Păcurariu (3)
PROGRAMARE
Cât de toxic este codul tău?
n cadrul acestui articol îmi doresc să vă ofer o perspectivă asupra calităţii codului sursă şi asupra influenţei majore pe care o are aceasta în valoarea finală a costului de realizare şi mentenanță a sistemelor software. În continuare aş dori să vă prezint avantajele folosirii unei platforme de management a calităţii în procesul de Continuous Integration şi să vă arăt cum pot fi folosite metricile rezultate în urma analizei statice a codului pentru detectarea zonelor din sistem cu impact negativ major în mentenanţa acestuia.
DIVERSE
Cum am facut primul meu Azure Mobile Service
Povestea aceasta este despre simplitate si robustețe, o alăturare aparent neobișnuită sau cu siguranță greu de realizat în dezvoltarea de aplicații software. Și de fapt aceasta era realitatea cu ani în urmă cînd fiecare își dezvolta propria soluție de backend, propriile mecanisme de comunicație, propriul limbaj de programare, propriul… ce-o mai fi. Platformele Cloud au transformat lumea aceasta complicată într-una unde provocarea cea mai mare este buna înțelegere a lumii în care trăim și a oportunităților de afaceri.
PROGRAMARE
Arhitectura extransibilă și durabilă (grow form novice to guru)
The dialogue between client and architect is about as intimate as any conversation you can have, because when you’re talking about building a house, you’re talking about dreams. Robert A. M. Stern
În zilele de azi dezvoltarea de aplicații nu se rezumă la dezvoltarea de module, la mentenanţa aplicațiilor dezvoltate acum ani de zile sau la o simplă testare de funcționalitate.
MANAGEMENT
Cine este Business Analyst-ul și de ce aș avea nevoie de unul?
Peste tot în lume, analiza de mediu de afaceri (business analysis) este un topic de interes care preocupă în egală măsură atât companiile cât și clienții acestora. Însă ecartul dintre teorie și realitate ne demonstrează că această practică este una tânără și că indiferent de domeniul lor de activitate, de la organizații non-guvernamentale la finanțe, bănci sau construcții, diferența
dintre succes și faliment depinde de capacitatea de adaptare și schimbare la nevoile pieței, la cerințele din ce în ce mai diversificate ale consumatorilor.
Vezi toate articolele scrise de Daniela Haliga (2)
PROGRAMARE
Microsoft SQL Server Optimizarea performanței
De câte ori v-ați pus problema de a îmbunătăți performanța interogărilor voastre pe SQL Server fără să știți de unde să vă apucați? Eu, cel puțin, mi-am suflecat mânecile de câteva ori până am ajuns să înțeleg o funcționalitate specifică SQL Server care îmi rezolvă problema. Toți știm că în faza de dezvoltare problemele de performanță majore sunt rare, și asta se întâmplă din mai multe motive: date puține, mediul de dezvoltare perfect, scenarii principale de lucru fără variații, etc. Soluția e bazată pe statisticile făcute de SQL Server. Cu ele puteți să vă dați seama de stresul aplicat serverului, însă necesită un ciclu de rulare a aplicației pe scenarii utilizator și nu cele de dezvoltare. Se pretează la aplicații care rulează într-un mediu de producție sau cât mai aproape de cel real.
PROGRAMARE
Guice
Dependency Injection-ul (DI) este o formă specializată de Inversion of Control(IoC) – un concept mai larg în care obiectele sunt cuplate la runtime de către o sursă externă – de obicei un container – deseori referit ca și IoC container. Prin DI putem selecta diferite implementări ale dependințelor la runtime, printr-un fisier de configurare spre exemplu, ceea ce constituie un avantaj major atunci cand vine vorba de unit testing. Injectarea obiectelor mock devine foarte simplă ceea ce face foarte ușoară testarea în izolare a aplicației.
Vezi toate articolele scrise de Mădălin Ilie (5)
Conferință TSM
Design contribution