ABONAMENTE VIDEO REDACȚIA
RO
EN
NOU
Numărul 150
Numărul 149 Numărul 148 Numărul 147 Numărul 146 Numărul 145 Numărul 144 Numărul 143 Numărul 142 Numărul 141 Numărul 140 Numărul 139 Numărul 138 Numărul 137 Numărul 136 Numărul 135 Numărul 134 Numărul 133 Numărul 132 Numărul 131 Numărul 130 Numărul 129 Numărul 128 Numărul 127 Numărul 126 Numărul 125 Numărul 124 Numărul 123 Numărul 122 Numărul 121 Numărul 120 Numărul 119 Numărul 118 Numărul 117 Numărul 116 Numărul 115 Numărul 114 Numărul 113 Numărul 112 Numărul 111 Numărul 110 Numărul 109 Numărul 108 Numărul 107 Numărul 106 Numărul 105 Numărul 104 Numărul 103 Numărul 102 Numărul 101 Numărul 100 Numărul 99 Numărul 98 Numărul 97 Numărul 96 Numărul 95 Numărul 94 Numărul 93 Numărul 92 Numărul 91 Numărul 90 Numărul 89 Numărul 88 Numărul 87 Numărul 86 Numărul 85 Numărul 84 Numărul 83 Numărul 82 Numărul 81 Numărul 80 Numărul 79 Numărul 78 Numărul 77 Numărul 76 Numărul 75 Numărul 74 Numărul 73 Numărul 72 Numărul 71 Numărul 70 Numărul 69 Numărul 68 Numărul 67 Numărul 66 Numărul 65 Numărul 64 Numărul 63 Numărul 62 Numărul 61 Numărul 60 Numărul 59 Numărul 58 Numărul 57 Numărul 56 Numărul 55 Numărul 54 Numărul 53 Numărul 52 Numărul 51 Numărul 50 Numărul 49 Numărul 48 Numărul 47 Numărul 46 Numărul 45 Numărul 44 Numărul 43 Numărul 42 Numărul 41 Numărul 40 Numărul 39 Numărul 38 Numărul 37 Numărul 36 Numărul 35 Numărul 34 Numărul 33 Numărul 32 Numărul 31 Numărul 30 Numărul 29 Numărul 28 Numărul 27 Numărul 26 Numărul 25 Numărul 24 Numărul 23 Numărul 22 Numărul 21 Numărul 20 Numărul 19 Numărul 18 Numărul 17 Numărul 16 Numărul 15 Numărul 14 Numărul 13 Numărul 12 Numărul 11 Numărul 10 Numărul 9 Numărul 8 Numărul 7 Numărul 6 Numărul 5 Numărul 4 Numărul 3 Numărul 2 Numărul 1
×
▼ LISTĂ EDIȚII ▼



Ovidiu Mățan Fondator @ Today Software Magazine
EVENIMENTE
The Developers 2022

Ești programator? Îți lipsesc conferințele la care să participi în persoană? Îți este dor să vezi speakeri tehnici buni pe scenă? Să pui întrebări din public și să socializezi ? Dacă răspunsul este da, îți propunem conferința The Developers, www.the-developers.ro. Aceasta va avea loc în 14 iunie la Cluj Innovation Park. Va fi prima conferință care are loc după pandemie organizată de Today Software Magazine și de asemenea prima conferință pentru programatori organizată în Cluj cu public în sală. Printre invitați se numără Mark Seemann, pe care ați avut prilejul să îl vedeți ultima oară în 2019 la IT Days. Recent, el a publicat cartea New book: Code That Fits in Your Head, care oferă o abordare inedită în ceea ce privește realizarea proiectelor software. Este, de altfel, unul dintre puținii speakeri care a refuzat să realizeze prezentări online în ultimii doi ani.


Ovidiu Mățan Fondator @ Today Software Magazine
INTERVIU
Interview with Mark Seemann

Congratulations for your latest book, Code That Fits in Your Head: Heuristics for Software Engineering! A lot of great software engineers like Robert C. Martin, Kevlin Henney, Adam Ralph and may others are saying good words about it in the preface. It also makes me happy to see a such “family” and I think we might contribute also due to conferences like IT Days or The Developers.

Reclame


Mădălina Moisa SAP Manager @ MHP Romania
PROGRAMARE
SAP Data Migration: o privire generală

Migrarea de date este procesul de mutare a datelor dintr-un sistem-sursă într-un sistem-țintă. Aceasta este cea mai simplă și clară definiție care poate fi dată procesului în sine. În acest articol urmează să vedem ce, de ce, când, de unde/unde și cum migrăm aceste date din și în sisteme SAP. Considerând interesul și necesitatea din ultimii ani de a trece de la sistemele SAP R/3 la cele S/4 HANA, informațiile prezentate în continuare vin din experiențe avute în proiecte de acest tip. Pentru mai multe detalii despre sistemele SAP S/4 HANA, vă recomand articolul lui Bogdan Bucur, SAP HANA ca bază de date.


Alexa Boga Service Delivery Manager CA SAP @ Accesa
PROGRAMARE
SAP Commerce și globul de cristal

Vara lui 2017 ne-a adus o excursie de afaceri într-o zonă frumoasă din Austria, căutată mai ales iarna de iubitorii sporturilor pe zăpadă. Trecuți de prima provocare, aceea de a găsi birourile viitorului client, am intrat destul de repede în discuțiile tehnice. Proiectul pe care urma să îl preluăm era unul de migrare de la Intershop la SAP Commerce și era deja început de un alt partener care oferea servicii de profil. Migrarea era într-o fază destul de avansată, dar nu era nicidecum aproape de final, urma să mai dureze un an până la înlocuirea completă a vechii platforme. După două săptămâni de discuții tehnice și de planuri între arhitectul de la Accesa și managerii de proiect ai clientului, am ajuns la concluzia că avem în față unul dintre cele mai mari și complexe proiecte cu SAP Commerce pe care le-am văzut vreodată - o aplicație disponibilă în zeci de țări pe toate continentele care va oferi o experiență facilă de comerț electronic pentru milioane de utilizatori.


Dan Onica Group Leader Video Systems @ Centrul de inginerie Bosch Cluj
PROGRAMARE
Senzori video mobili pentru orașe inteligente

Cel mai semnificativ avans în evoluția domeniului vehiculelor autonome, din perioada recentă este implementarea sistemelor de percepție și control bazate pe inteligență artificială. Una din arhitecturile principale folosite constă în utilizarea unei camere video poziționată în spatele parbrizului și care are un câmp vizual asemănător cu cel al șoferului.


Vasile Tomoiagă Project Manager @ Evozon
MANAGEMENT
Estimarea vitezei sprinturilor în SCRUM

Doresc să prezint o metodă simplă de a calcula capacitatea de lucru a unei echipe în cadrul unui sprint și velocitatea proiectului pentru sprintul următor, în condițiile în care deja există un backlog cu sarcini de lucru (work items), toate estimate în story points. Am inclus un spreadsheet template (fișă de calcul șablon) ce se poate consulta sau folosi ca sursă de inspirație.


Ovidiu Mățan Fondator @ Today Software Magazine
STARTUPS
Startups: Manuscrito

Luna aceasta am avut ocazia să participăm la FIX Cluj, o competiție centrată pe Startupuri, unde studenții au ocazia să își prezinte ideile de produs sau servicii. Cu această ocazie, am reușit să povestim cu echipa Manuscrito, membrii acesteia fiind premiați în cadrul uneia dintre cele mai mari competiții de acest tip. Ne bucurăm să vedem cât de multă ambiție și dorință de a aduce un aport în sistemul educațional există din partea unor tineri aflați de curând pe băncile facultății. Merită să le auzim povestea, cât și planurile viitoare din înregistrarea video sau din articolul redactat mai jos.


Udo Reckerth Meteorolog @ Administraţia Naţională de Meteorologie
DIVERSE
Introducere în Meteorologia RADAR

Continuăm seria de articole privind automatizarea prognozei meteorologice pe termen scurt folosind tehnici de învățare automată (eng. Machine Learning). Acest articol este o introducere în utilizarea datelor RADAR în meteorologie, care, împreună cu datele satelitare reprezintă principalele surse de date pentru algoritmii de prognoză automată. Vom continua cu prezentarea unor metode și modele de învățare automată pentru prognoza fenomenelor meteorologice severe pe termen scurt, ce sunt dezvoltate în cadrul proiectului internațional de cercetare WeaMyL, condus de o echipă de la Universitatea Babeș-Bolyai, în parteneriat cu Administrația Națională de Meteorologie și Met Norway.


Emilia Toma Copyright & Corector @Today Software Magazine
DIVERSE
DOOM 3 și câteva din englezismele limbii române

Ediția a III-a a Dicționarului ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române sau a DOOM-ului, apărută la începutul anului 2022 a oficializat îmbogățirea limbii române cu 3600 de noi cuvinte. Evident că deschiderea de care a dat dovadă Institutul de Lingvistică ,, Iorgu Iordan- Alexandru Rosetti” al Academiei Române a fost primită de către spiritele conservatoare ca fiind una prea generoasă și rău prevestitoare pentru specificul latin al limbii române, în timp ce alții o consideră ca pe o inevitabilă legitimare a schimbărilor traversate de orice limbă vorbită.


Ovidiu Mățan Fondator @ Today Software Magazine
EVENIMENTE
Experts panel: Programatoarele

Am discutat în cadrul evenimentului de lansare a numărului 117 / martie al Today Software Magazine despre Programatoare. A fost un panel special și ne-am bucurat de prezența următorilor speakeri:

  • Anca Farcaș - Team Lead, Data Science @ Bosch,

  • Cristina Calbaza - IT Consultant @ msg systems Romania,

  • Andreea Pârvu - VP Growth and Development @ Endava


Bianca Ciurea Customer Experience Specialist @ Azimut & updateED
MANAGEMENT
Rolul inteligenței emoționale la locul de muncă

În ziua de azi, ne bazăm deja foarte mult pe tehnologie în sarcinile noastre de zi cu zi, deoarece automatizarea și platformele digitale sporesc eficiența, permițându-ne în același timp să fim mai creativi și mai inovatori. Cu toate acestea, accentul nu ar trebui să fie pus pe menținerea dominației noastre asupra tehnologiei, ci pe modul în care o putem folosi pentru a ne îmbunătăți propriile seturi unice de abilități și talente în aceste vremuri incerte.

Editorial

Înapoi la birou ? Aceasta este întrebarea la care se încearcă să se găsească un răspuns în ultimul timp. Evident că răspunsurile variază. Unii răspund negativ și sunt de neclintit în decizia de a lucra de acasă. Alții oscilează între da și ba. Aceștia au ezitări, nefiind încă lămuriți cu privire la disconfortul/ confortul uneia dintre alegeri. Ceilalți au ales un ,, da” plin de convingere, în favoarea mersului la birou. Pentru aceștia din urmă, avantajul de a lucra de la sediul companiei este acela de a putea discuta și de a găsi soluții la proiectul curent, împreună cu colegii din proximitatea fizică. Este ocazia de a te întoarce la vechiul spațiu de lucru, locul unde este mult mai ușor să-ți demonstrezi puterea de concentrare și eficiența profesională. Mai adăugăm ieșitul la masă în pauza de prânz și poate chiar la o bere cu colegii după program. Toate acestea obiceiuri, care păreau lucruri normale în 2019, ulterior abandonate în cei doi ani de pandemie, pot fi readuse la viață odată cu revenirea la normalitate. Dar acum sunt puse la îndoială și refuzate de marea majoritate a celor care lucrează în IT. Sintagma work from home sau mai bine zis living from the office s-a transformat într-o normalitate zilele acestea, când vedem că doar o parte dintre programatori doresc să se întoarcă la birou. Iar dintre aceștia, cei mai mulți o fac doar pentru a veni de câteva ori pe lună. Care este motivul pentru toate acestea ?

Citeşte mai mult

NUMĂRUL 149 - Development with AI

Sponsori

  • Accenture
  • BT Code Crafters
  • Accesa
  • Bosch
  • Betfair
  • MHP
  • BoatyardX
  • .msg systems
  • P3 group
  • Ing Hubs
  • Cognizant Softvision
  • Colors in projects