ABONAMENTE VIDEO REDACȚIA
RO
EN
NOU
Numărul 150
Numărul 149 Numărul 148 Numărul 147 Numărul 146 Numărul 145 Numărul 144 Numărul 143 Numărul 142 Numărul 141 Numărul 140 Numărul 139 Numărul 138 Numărul 137 Numărul 136 Numărul 135 Numărul 134 Numărul 133 Numărul 132 Numărul 131 Numărul 130 Numărul 129 Numărul 128 Numărul 127 Numărul 126 Numărul 125 Numărul 124 Numărul 123 Numărul 122 Numărul 121 Numărul 120 Numărul 119 Numărul 118 Numărul 117 Numărul 116 Numărul 115 Numărul 114 Numărul 113 Numărul 112 Numărul 111 Numărul 110 Numărul 109 Numărul 108 Numărul 107 Numărul 106 Numărul 105 Numărul 104 Numărul 103 Numărul 102 Numărul 101 Numărul 100 Numărul 99 Numărul 98 Numărul 97 Numărul 96 Numărul 95 Numărul 94 Numărul 93 Numărul 92 Numărul 91 Numărul 90 Numărul 89 Numărul 88 Numărul 87 Numărul 86 Numărul 85 Numărul 84 Numărul 83 Numărul 82 Numărul 81 Numărul 80 Numărul 79 Numărul 78 Numărul 77 Numărul 76 Numărul 75 Numărul 74 Numărul 73 Numărul 72 Numărul 71 Numărul 70 Numărul 69 Numărul 68 Numărul 67 Numărul 66 Numărul 65 Numărul 64 Numărul 63 Numărul 62 Numărul 61 Numărul 60 Numărul 59 Numărul 58 Numărul 57 Numărul 56 Numărul 55 Numărul 54 Numărul 53 Numărul 52 Numărul 51 Numărul 50 Numărul 49 Numărul 48 Numărul 47 Numărul 46 Numărul 45 Numărul 44 Numărul 43 Numărul 42 Numărul 41 Numărul 40 Numărul 39 Numărul 38 Numărul 37 Numărul 36 Numărul 35 Numărul 34 Numărul 33 Numărul 32 Numărul 31 Numărul 30 Numărul 29 Numărul 28 Numărul 27 Numărul 26 Numărul 25 Numărul 24 Numărul 23 Numărul 22 Numărul 21 Numărul 20 Numărul 19 Numărul 18 Numărul 17 Numărul 16 Numărul 15 Numărul 14 Numărul 13 Numărul 12 Numărul 11 Numărul 10 Numărul 9 Numărul 8 Numărul 7 Numărul 6 Numărul 5 Numărul 4 Numărul 3 Numărul 2 Numărul 1
×
▼ LISTĂ EDIȚII ▼



Jari Laakso Agile Delivery Manager @ ComplyAdvantage
PROGRAMARE
Despre lungimea unui sprint

Acest articol vorbește despre lungimea unui sprint și efectele colaterale pe care le are. Vrem să aducem argumente în favoarea sprinturilor mai scurte (e.g. 1 săptămână) nu mai lungi (2+ săptămâni), nu să comparăm diferitele moduri de a lucra. Nu vom discuta despre modul de lucru care nu se bazează pe sprinturi. Nu ne axăm nici pe contraargumente, adică nu discutăm ideea că sprinturile mai scurte pot forța echipele să practice învățarea în cicluri scurte.


Horia Hermeneanu Java Software Engineer @ NTT DATA Romania
PROGRAMARE
GraphQL - Un alt mod de a dezvolta API-uri în Java

Utilizarea API-urilor a cunoscut o creștere extraordinară. Pe măsură ce aplicațiile mobile și web au devenit mai populare, a existat o nevoie evidentă de a deconecta backendul aplicației de la front-end. Adevărul este că API-urile sunt acum prezente în majoritatea software-urilor dezvoltate în zilele noastre. Această utilizare pe scară largă a API-urilor a arătat, de asemenea, câteva dezavantaje ale modului în care API-urile au fost construite și consumate, ceea ce a generat inovații precum REST și GraphQL. În cadrul companiei noastre avem proiecte cu GraphQL, unde implementarea a avut succes și nu au fost showstoppers din punct de vedere tehnic.

Reclame


Daniel Costea Senior Software Developer @ EU Agency
PROGRAMARE
Machine Learning cu Microsoft ML.NET (III)

Pentru a recapitula cele spuse până acum, este clar că atunci când construim un model, selecția elementelor de antrenament este cel mai dificil aspect. AutoML vă poate furniza o listă cu cele mai bune modele, datorită datelor metrice de evaluare care acompaniază fiecare model. Pregătirea datelor este complexă și necesită mult timp. Alături de fluxul de antrenament (training pipeline), datele pregătite construiesc un model pregătit să facă predicții.


Andreea Apostu Events Officer @ ClujIT Cluster
EVENIMENTE
Clujul, un loc unde inovația este la ea acasă chiar și în vremuri de criză

Luna octombrie a readus Clujul pe harta inovaţiei, în condiţiile în care a fost gazda unei întregi săptămâni virtuale dedicată subiectului în perioada 12-16 octombrie, prin două evenimente de anvergură internaţională: Cluj Innovation Days 2020 şi ETRIA World Conference: TRIZ Future 2020, ambele derulate, în premieră, online. Abordând ideea inovaţiei în multiple industrii şi sectoare, cu activităţi dedicate unei audienţe diverse, de la studenţi, profesionişti în afaceri, antreprenori sau cercetători, cele două evenimente au cumulat peste 800 de participanţi de pe întreg mapamondul, din peste 20 de țări (din Europa, dar și Canada, SUA, Coreea de Sud, Singapore, Japonia, China, Nigeria sau Maroc).


Ovidiu Mățan Fondator @ Today Software Magazine
INTERVIU
Behavior-driven development - Interviu cu Dan North

Ovidiu Mățan: Sunteți cunoscut drept părintele BDD. Cum a început totul?
Dan North: Am lucrat ca programator la ThoughtWorks, o firmă de consultanță software, în 2003. Propuneam folosirea unui model de livrare de tip XP, folosind practici precum iterațiile, user stories, programarea în echipă, integrarea continuă, programare bazată pe teste etc. Elementul ce ieșea în evidență era TDD – programatorii credeau că scrierea de teste era destinată testerilor de rang inferior. Testerii nu agreau nici ei ideea ca programatorii să scrie teste, poate pentru că nu credeau că programatorii știau cum să scrie teste, poate pentru că le era teamă că vor rămâne fără slujbă!


Vlad Precup Engineering Manager @ ComplyAdvantage
PROGRAMARE
Considerații legale și etice în contextul scalării procesului de Web Scraping

Datorită faptului că datele sunt cel mai valoros bun al unei companii în zilele noastre, ele ocupă o poziție centrală pentru aproape orice afacere, indiferent de domeniu. Fie că vorbim de motoare de căutare, platforme de entertainment, magazine ecommerce sau soluții fintech, acestea își centrează activitatea în jurul datelor și a modului în care pun datele la dispoziția clienților lor. În procesul de colectare a acestui volum mare de date, multe organizații folosesc operațiuni de tip web scraping pentru a extrage informații din surse terțe, precum sunt site-urile web. În cele mai multe dintre cazuri, informația deja existentă pe aceste site-uri web este deja formulată pentru utilizatorii finali.


Ovidiu Mățan Fondator @ Today Software Magazine
INTERVIU
Directii de dezvoltare la Centrul de Inginerie Bosch din Cluj - interviu cu Frank Wolf

Ovidiu Mățan: Conduceți Centrul de Inginerie Bosch din Cluj de câteva luni. Cum s-a desfășurat tranziția spre noul rol și cum se integrează tehnologia dezvoltată la Cluj în ecosistemul Bosch global?
Frank Wolf: Am preluat rolul de director al Centrului de Inginerie Bosch din Cluj anul acesta în luna iulie, iar de atunci sunt responsabil de această organizație extraordinară, peste 800 de angajați și 200 de tineri care urmează programe de internship. Tranziția de la rolul anterior din Germania – unde am fost director global de dezvoltare de produse – în noua poziție de la Cluj a fost o nu doar o provocare, ci și o mare plăcere.


Ionuț Iacob Frontend Software Developer @ Kronsoft Development
PROGRAMARE
Speech-to-text pentru Web

De obicei, există tentația de “reinventa roata” când se lucrează la un proiect. Poate e din cauza dorinței de a implementa o funcționalitate mai interesantă sau din cauza unei politici mai restrictive legate de utilizarea dependințelor externe care descurajează utilizarea acestora. Când ar trebui ales un serviciu/ bibliotecă în locul unei implementări noi? Nu există un răspuns simplu și depinde de context, disponibilitatea acestor soluții externe, licențe, timp de dezvoltare și de altele.


Terezia Neagu Senior Product Executive @ Betfair Romania Development
MANAGEMENT
Cum să gestionați un produs de succes

Gestionarea de succes a unui produs presupune lansări de produs profitabile, clienți satisfăcuți, cerere mare pe piață, creșterea afacerii și o strategie clară de produs pentru viitor. Provocările care vin cu gestiunea produselor sunt: pașii de urmat, procesul de gestionare, ce trebuie făcut când avem produse noi, cum dezvoltăm un produs existent, cum asigurăm o gestiune de succes. Nu avem o rețetă clară. Fiecare produs poate avea o formulă magică pe care o descoperă pe cont propriu cei implicați. Ceea ce e important este ca formulele de succes să fie cunoscute și să inoveze domeniul gestiunii de produs. Fiecare produs este unic, iar abordarea aleasă nu garantează succesul tuturor produselor – trebuie aleasă metoda ce se potrivește cel mai bine produsului.


Florin Bunău Senior Software Engineer @ ComplyAdvantage
PROGRAMARE
Scala 3: cel mai important eveniment JVM din 2020

Țin minte momentul distinct în 2014, anterior să citesc cartea “The Well Grounded Java Developer”. Făcusem patru ani și jumătate de Java în mod profesional și după lucrul pe sisteme mari, entuziasmul care-l aveam pentru programare începea să scadă. Mă întrebam dacă așa o să îmi fie cariera: să înot în if-uri, for-uri, clase și metode? oare asta-i tot? cod legacy scris la cel mai mic numitor comun, cu tehnologia programării structurate din anii ‘70? Asta e tot ce este în programarea profesională, un șir nesfârșit de agonie și plictiseală?


Ovidiu Mățan Fondator @ Today Software Magazine
PROGRAMARE
Expert talks panel - Agile în izolare

Am discutat cu invitații noștri despre cum se desfășoară proiectele Agile în pandemie și care sunt provocările unui consultant în aceste perioade. Alături de noi au fost:

  • Simona Bonghez - Managing Partner @ Colors in Projects
  • Dan Mircea Suciu - speaker, coach, autor și lector @ Universitatea Babeş-Bolyai
  • Bogdan Muresan - VP of Technology @ Connatix Romania
  • Sorin Sfârlogea - Senior trainer și Agile coach @ Colors in Project

Editorial

Numărul 100 al revistei Today Software Magazine! Mulțumesc autorilor de articole, partenerilor care au susținut acest proiect, colaboratorilor și vouă, cititorilor. Îmi aduc aminte de luna februarie din 2012, atunci când am publicat primul număr. Acesta conținea articole cu autori majoritatea provenind din rândul celor mai buni prieteni. Viziunea proiectului de atunci era de a publica o revistă pe care orice programator să o poată citi de acasă. Cea de-a doua direcție era de a-i scoate pe programatori din umbra calculatoarelor pentru a-i pune pe scenă, făcându-le mult mai vizibile priceperea, pasiunea și viziunea creatoare. Acest lucru s-a realizat prin evenimentele de lansare TSM dar și prin conferința noastră anuală: IT Days. Odată cu pandemia am fost nevoiți să ne adaptăm și să ne desfășurăm, ca mulți alții, evenimentele online. Această mutare ne-a adus multe provocări dar și ideea realizării unei platforme: StreamEvent.ro.

Citeşte mai mult

NUMĂRUL 149 - Development with AI

Sponsori

  • Accenture
  • BT Code Crafters
  • Accesa
  • Bosch
  • Betfair
  • MHP
  • BoatyardX
  • .msg systems
  • P3 group
  • Ing Hubs
  • Cognizant Softvision
  • Colors in projects