ABONAMENTE VIDEO REDACȚIA
RO
EN
NOU
Numărul 150
Numărul 149 Numărul 148 Numărul 147 Numărul 146 Numărul 145 Numărul 144 Numărul 143 Numărul 142 Numărul 141 Numărul 140 Numărul 139 Numărul 138 Numărul 137 Numărul 136 Numărul 135 Numărul 134 Numărul 133 Numărul 132 Numărul 131 Numărul 130 Numărul 129 Numărul 128 Numărul 127 Numărul 126 Numărul 125 Numărul 124 Numărul 123 Numărul 122 Numărul 121 Numărul 120 Numărul 119 Numărul 118 Numărul 117 Numărul 116 Numărul 115 Numărul 114 Numărul 113 Numărul 112 Numărul 111 Numărul 110 Numărul 109 Numărul 108 Numărul 107 Numărul 106 Numărul 105 Numărul 104 Numărul 103 Numărul 102 Numărul 101 Numărul 100 Numărul 99 Numărul 98 Numărul 97 Numărul 96 Numărul 95 Numărul 94 Numărul 93 Numărul 92 Numărul 91 Numărul 90 Numărul 89 Numărul 88 Numărul 87 Numărul 86 Numărul 85 Numărul 84 Numărul 83 Numărul 82 Numărul 81 Numărul 80 Numărul 79 Numărul 78 Numărul 77 Numărul 76 Numărul 75 Numărul 74 Numărul 73 Numărul 72 Numărul 71 Numărul 70 Numărul 69 Numărul 68 Numărul 67 Numărul 66 Numărul 65 Numărul 64 Numărul 63 Numărul 62 Numărul 61 Numărul 60 Numărul 59 Numărul 58 Numărul 57 Numărul 56 Numărul 55 Numărul 54 Numărul 53 Numărul 52 Numărul 51 Numărul 50 Numărul 49 Numărul 48 Numărul 47 Numărul 46 Numărul 45 Numărul 44 Numărul 43 Numărul 42 Numărul 41 Numărul 40 Numărul 39 Numărul 38 Numărul 37 Numărul 36 Numărul 35 Numărul 34 Numărul 33 Numărul 32 Numărul 31 Numărul 30 Numărul 29 Numărul 28 Numărul 27 Numărul 26 Numărul 25 Numărul 24 Numărul 23 Numărul 22 Numărul 21 Numărul 20 Numărul 19 Numărul 18 Numărul 17 Numărul 16 Numărul 15 Numărul 14 Numărul 13 Numărul 12 Numărul 11 Numărul 10 Numărul 9 Numărul 8 Numărul 7 Numărul 6 Numărul 5 Numărul 4 Numărul 3 Numărul 2 Numărul 1
×
▼ LISTĂ EDIȚII ▼



Daniel Costea Senior Software Developer @ EU Agency
PROGRAMARE
Este Microsoft ML.NET încă un framework de machine learning?

În lumea data science și a machine learning, limbajul de programare Python face regulile. În plus, frameworkurile existente- TensorFlow, Keras, Torch, CoreML, CNTK- nu sunt ușor de integrat cu proiectele .NET. Frameworkul ML.NET este bazat pe .NET Core și .NET Standard (moștenind capacitatea de a rula pe Linux, macOS și Windows), fiind conceput ca o platformă extensibilă. Așadar se pot consuma modele create cu alte frameworkuri populare cum sunt: TensorFlow, ONNX , CNTK, Infer.NET. Microsoft ML.NET este mai mult decât machine learning, deoarece include deep learning și vă oferă acces la o mare varietate de scenarii de deep learning, cum ar fi clasificarea de imagini sau detectarea de obiecte.


Ovidiu Mățan Fondator @ Today Software Magazine
EVENIMENTE
Inaugurarea noii clădiri a Centrului de Inginerie Bosch din Cluj

Am fost invitat recent la evenimentul de inaugurare a noii clădiri Bosch, alături de alți jurnaliști ai presei locale clujene. Întâlnirea cu un design modern, cu accente industriale al edificiului, regăsit- evident- și în interiorul acestuia, prezentarea unor proiecte inovatoare, precum și desfășurarea unei conferințe de presă a transformat acest eveniment într-o experiență inedită. Dintre invitații principali, îl menționăm pe Dennis Raabe, fostul director al Centrului de Inginerie Bosch din Cluj, care și-a punctat finalizarea mandatului său, prin deschiderea oficială a acestei clădiri, la a cărei edificare și punere în funcție acesta și-a adus o contribuție esențială. Dennis Raabe îi predă ștafeta lui Frank Wolf, care ne-a comunicat că printre obiectivele legate de dezvoltarea Bosch în Cluj, se numără și planificarea celei de-a doua clădiri Bosch în campusul existent. Un alt invitat, a cărei prezență trebuie evidențiată, este Mihai Boldijar, directorul general al Bosch România și Bulgaria. Acesta ne-a înfățișat o panoramă clară asupra impactului proiectelor Bosch în cele două țări.

Reclame


Claudia Jelea Avocat & Consilier in domeniul marcilor
@IP Boutique
PROGRAMARE
Câteva tendințe tech în epoca post-Covid

Oamenii de afaceri susțin că orice criză aduce și oportunități. Reușita sau supraviețuirea depinde de modul în care te adaptezi și cât de bine știi să ’’încasezi’’ loviturile adversarului (invizibil, în acest caz). Dar nu despre omniprezentul Covid-19 vorbim în acest articol; ci despre tendințele tech pe care le-a generat, unele dintre ele cu efecte de modernizare la nivelul unei societăți care, de altfel, este încă tributară unor mentalități conservatoare.


Diana Țelman Sales Support @ Azimut Happy Employees
MANAGEMENT
Cum să organizăm ședințe virtuale eficiente?

Până acum câteva luni, organizațiile foloseau ședințele virtuale în locul celor face-to-face deoarece erau potrivite pentru echipele care își desfășurau activitatea din locuri diferite. În momentul de față, pentru majoritatea companiilor, nu mai este doar o variantă prin care să aibă loc ședințele, ci este o necesitate. Ședințele virtuale au nevoie de o abordare diferită de ședințele obișnuite în cadrul cărora angajații se aflau în același loc. În acest sens, avem câteva recomandări pentru a ne asigura că vom organiza ședințe virtuale productive și eficiente.


Oana Urs Founding Partner @ Smart Flow

Nora Vințeler Founding Partner @ Smart Flow
DIVERSE
(Ne)siguranța trainerului în vremuri de COVID-19 - Studiu de caz

Citeam zilele trecute o glumă postată pe rețelele sociale de o amică HR Manager, în care se expunea o ierarhie a locurilor de muncă cele mai puțin necesare. Gluma era că jobul de HR Manager era pe locul 5 al acestui top. Chiar a fost amuzant, pentru câteva secunde. După aceea, inevitabil, au început gândurile cu privire la propria „carieră” – oare jobul nostru pe ce loc ar fi? Ce bine că nu îl vedem aici, că ne-ar fi pierit tot cheful de haz.


Marian Pandilică Senior Trainer and Cloud Architect @ Dendrio a Bittnet company
PROGRAMARE
Schimbări majore ale cursurilor pentru specializările Cloud Microsoft Azure și Microsoft 365

În septembrie 2018, ca urmare a profundelor transformări ale platformelor cloud Microsoft Azure și Office 365, relansate cu numele Microsoft 365, lumea specialiștilor în acest domeniu avea să fie surprinsă și deopotrivă incitată de anunțul vânzătorului de a înlocui complet consacratele certificări Microsoft Certified Solution Associate (MCSA), Solution Expert (MCSE) și Solution Developer (MCSD) cu noul format de tip aptitudini bazate pe roluri.


Ovidiu Mățan Fondator @ Today Software Magazine
EVENIMENTE
IT Days 2020 #ScienceFiction

Ediția a opta a IT Days, 10-11 noiembrie, este în plină pregătire. În ediția din acest an ne propunem să ne centrăm asupra aspectelor ce țin de sfera științifică - proiecte de cercetare, tehnologii și metodologii noi, descoperiri și idei revoluționare - abordate din perspectiva implicațiilor acestora în viitorul apropiat și îndepărtat. De altfel, sintagma aleasă pentru a denumi tema ediției din acest an, #ScienceFiction, arată că aceasta este o temă cu acoperire generoasă ce oferă ocazia de a expune și pune în discuție ceea ce este inedit, original și creator în sfera Science. La fel ca tema de anul trecut, #ProgrammingArt, sperăm să vă inspire atât pe voi, participanții, dar și prezentările speakerilor invitați.


Iulia Sălăgean Software Engineer @ Flow Traders
PROGRAMARE
Cele 7 obiceiuri ale oamenilor eficienți – Aplicație practică

Articolul de față se referă la cartea „The 7 habits of highly effective people” aparținând autorului Stephan R. Covey. Cartea, scrisă în anul 1989, reeditată ulterior, a fost best seller, care apare deseori pe lista „must read” a trainerilor și persoanelor interesate de dezvoltarea personală și/sau de afaceri. Recomandările prezentate în aceasta carte pot fi aplicate de oricine, la orice nivel și în orice domeniu, căci sunt perfect valabile și la copii și la adulți, și la artiști și la ingineri, fie ei la început de drum sau deja cu experiență


Alin Turcu Mobile & AI Community Manager @ Cognizant Softvision
PROGRAMARE
Dezvoltarea de aplicaţii mobile într-o lume post-COVID-19

Incertitudinea adusă de COVID-19 a făcut ca majoritatea persoanelor active, cu excepția celor care lucrează în anumite industrii, să petreacă tot mai mult timp acasă. Având în vedere dificultățile economice cu care se confruntă o mulțime de industrii în noul context, pare rezonabil să presupunem că ecosistemul de dezvoltare a aplicațiilor mobile ar fi, de asemenea, afectat.


Ovidiu Mățan Fondator @ Today Software Magazine
PROGRAMARE
Realizarea unei aplicații online folosind Nuxt, Vuex, Node.js și MongoDB (I)

Aplicația de față va crea un Address Book simplu, va oferi funcționalitățile CRUD prin folosirea frameworkului Nuxt / Vue, iar pentru afișare va utiliza Vuetify. Principalele avantaje sunt reprezentate de codul relativ simplu, definirea și refolosirea componentelor, realizarea unui storage intern al aplicației. Serviciul va rula ca o aplicație SPA în browserul utilizatorului urmând ca în ediția următoare a revistei să publicăm și o integrare cu un server Node.js și MongoDB.


Andrei Marinoiu Testing Consultant @ accesa
TESTARE
Ce ne așteaptă în noua epocă a testării ?

Ipotezele prezentate în acest articol legate de viitorul testării sau a părții de quality assurance se bazează pe schimbările și trendurile apărute în aceste domenii atât în trecut cât și în prezent. Prin urmare, primul pas pe care îl vom face împreună este să călătorim în timp și să observăm cum s-a născut testarea software. Anii ’50 reprezintă Epoca de Start, în care testarea propriu-zisă însemna partea de debugging (depanare) și nimic altceva. După cum menționa și S. Gill în cartea sa, The diagnosis of mistakes in programmes on the EDSAC, dificultatea se regăsește în diagnosticarea unei greșeli, nu în detectarea ei.


Monica Chiș Freelancer IT Software Consultant și Trainer

Doru Șupeală Managing Partner @ SPOR
MANAGEMENT
Companiile IT și pandemia: 12 întrebări pentru prezent și viitor

În ultima perioadă s-a vorbit destul de mult despre modul în care au fost afectate (sau nu!) companiile IT după această criză generată de pandemia de COVID-19. În acest context, credem că este important să se analizeze cauzele care au dus la apariţia unora dintre problemele cele mai mari. Ne vom referi doar la companiile IT și vom avea în vedere mai ales companiile din Cluj. Am formulat 12 întrebări care pot ajuta orice manager sau profesionist din domeniu să înțeleagă mai bine prezentul și să își construiască mai sănătos viitorul.


Andreea Bușecan Co-Founder & HR Business Partner @ Back to Basics
MANAGEMENT
Dezvoltarea angajaților cu buget de pandemie

Toate firmele își doresc echipe și angajați extraordinari, care să lucreze la un nivel maxim de eficiență, să reacționeze pozitiv și instant la orice nouă cerință, să ia inițiativă în fața lucrurilor care nu merg conform planului, să fie dispuși să facă un extra efort când e necesar, chiar și fără să li se ceară; să își ajute colegii proactiv și necondiționat, de dragul rezultatelor de echipă și care, nu în ultimul rând, să investească timp în dezvoltarea lor profesională. Iar lista aceasta, probabil, poate continua.


Ovidiu Mățan Fondator @ Today Software Magazine
INTERVIU
Expert talks panel - Cyber Security

Tema evenimentului de lansare a al numărului 96 / iunie 2020 al revistei a fost Cyber Security iar în acest context am discutat despre provocările de securitate ale aplicaților ce rulează în producție dar și despre programe de descoperit breșe de securitate .

Editorial

Cred că frumusețea meseriei de programator constă în faptul că aduce cu ea provocarea continuă, posibilitatea de a descoperi aproape zilnic noi tehnologii și servicii care să ne facă viața mai bună. Un programator pasionat nu cedează în fața rutinei, pentru că știe că deține instrumente cu care să-și demonstreze oricând creativitatea și imaginația. Doar să încerce lucruri noi. Realizarea unui joc în Unity sau Unreal, generarea de sunete printr-un sintetizator virtual, construirea unei mașinuțe IoT controlabilă cu o telecomandă sau capabilă să meargă singură prin intermediul unui cod Python cu un Raspberry PI sau implementarea unui website pentru o idee proprie sunt doar câteva dintre proiectele care să ne inspire. Pe de o parte, asemenea proiecte legate de propriile idei ne deschid calea către descoperirea de noi abilități și competențe. Putem afla despre noi că ne pricepem să fim speakeri de succes la conferințe, să devenim autori de articole și cărți sau traineri și mentori pe anumite tehnologii. Pe de altă parte, putem să îi ajutăm pe cei din jur. Meseria de programator implică și o mare responsabilitate în ceea ce privește siguranța datelor, securitatea aplicației, dar și faptul că ea poate să răspundă la toate cerințele în diverse situații. E suficient să ne gândim la domenii precum automotive sau la cele bancare unde orice greșeală poate costa vieți omenești sau falimentul unei companii. Nu în ultimul rând, o deschidere mai mare către nevoile comunității și o colaborare mai strânsă cu administrația locală pot să conducă la rezolvarea multor probleme. Poate că recompensa pentru implicare nu o reprezintă întotdeauna banii, dar, în mod cert, putem avea satisfacția că am contribuit la bunul mers al lucrurilor. Așadar, să nu uităm care este pasiunea noastră, să încercăm noi tehnologii și poate chiar reușim să transformăm lumea din jurul nostru prin programare.

Citeşte mai mult

NUMĂRUL 149 - Development with AI

Sponsori

  • Accenture
  • BT Code Crafters
  • Accesa
  • Bosch
  • Betfair
  • MHP
  • BoatyardX
  • .msg systems
  • P3 group
  • Ing Hubs
  • Cognizant Softvision
  • Colors in projects