ABONAMENTE VIDEO REDACȚIA
RO
EN
NOU
Numărul 150
Numărul 149 Numărul 148 Numărul 147 Numărul 146 Numărul 145 Numărul 144 Numărul 143 Numărul 142 Numărul 141 Numărul 140 Numărul 139 Numărul 138 Numărul 137 Numărul 136 Numărul 135 Numărul 134 Numărul 133 Numărul 132 Numărul 131 Numărul 130 Numărul 129 Numărul 128 Numărul 127 Numărul 126 Numărul 125 Numărul 124 Numărul 123 Numărul 122 Numărul 121 Numărul 120 Numărul 119 Numărul 118 Numărul 117 Numărul 116 Numărul 115 Numărul 114 Numărul 113 Numărul 112 Numărul 111 Numărul 110 Numărul 109 Numărul 108 Numărul 107 Numărul 106 Numărul 105 Numărul 104 Numărul 103 Numărul 102 Numărul 101 Numărul 100 Numărul 99 Numărul 98 Numărul 97 Numărul 96 Numărul 95 Numărul 94 Numărul 93 Numărul 92 Numărul 91 Numărul 90 Numărul 89 Numărul 88 Numărul 87 Numărul 86 Numărul 85 Numărul 84 Numărul 83 Numărul 82 Numărul 81 Numărul 80 Numărul 79 Numărul 78 Numărul 77 Numărul 76 Numărul 75 Numărul 74 Numărul 73 Numărul 72 Numărul 71 Numărul 70 Numărul 69 Numărul 68 Numărul 67 Numărul 66 Numărul 65 Numărul 64 Numărul 63 Numărul 62 Numărul 61 Numărul 60 Numărul 59 Numărul 58 Numărul 57 Numărul 56 Numărul 55 Numărul 54 Numărul 53 Numărul 52 Numărul 51 Numărul 50 Numărul 49 Numărul 48 Numărul 47 Numărul 46 Numărul 45 Numărul 44 Numărul 43 Numărul 42 Numărul 41 Numărul 40 Numărul 39 Numărul 38 Numărul 37 Numărul 36 Numărul 35 Numărul 34 Numărul 33 Numărul 32 Numărul 31 Numărul 30 Numărul 29 Numărul 28 Numărul 27 Numărul 26 Numărul 25 Numărul 24 Numărul 23 Numărul 22 Numărul 21 Numărul 20 Numărul 19 Numărul 18 Numărul 17 Numărul 16 Numărul 15 Numărul 14 Numărul 13 Numărul 12 Numărul 11 Numărul 10 Numărul 9 Numărul 8 Numărul 7 Numărul 6 Numărul 5 Numărul 4 Numărul 3 Numărul 2 Numărul 1
×
▼ LISTĂ EDIȚII ▼



Larisa Goța SR QC Engineer @ Globant
PROGRAMARE
Livrarea aplicațiilor mobile de succes

M-am gândit în ultima vreme la ceea ce înseamnă să creezi/livrezi o aplicație pentru dispozitive mobile de succes. Competiția pe piața din ziua de azi e atât de acerbă, încât trebuie să creezi nu mai puțin decât cea mai bună aplicație posibilă pentru a rămâne „în joc”. Sunt inginer SQA în lumea mobile de patru ani, deci pentru mine a livra o aplicație bună e cu adevarat foarte important.

PROGRAMARE
Java 8, expresii lambda şi nu numai

Este primăvară...vremea schimbărilor şi a speranţelor... Oracle contribuie la toate acestea cu o nouă versiune a platformei Java standard. Este vorba de versiunea 8, lansată în martie 2014. Începând cu acest număr al revistei Today Software Magazine doresc să modific stilul articolelor pe care le scriu. Nu pot spune că abandonez ideea recenziilor, care reprezintă o sursă importantă de popularizare a cărţilor valoroase din biblioteca IT, dar voi adăuga şi articole cu un grad mai mare de tehnicitate. Urmăresc prin aceasta ca cititorii revistei să fie „stârniţi” în a descoperi ce este nou şi performant în lumea dezvoltării de aplicaţii software.

Reclame


Alpar Torok Functional arhitect
@Hewlett Packard
PROGRAMARE
Dincolo de API

Dacă nu ai API, nu exişti. Am putea nuanța această afirmație categorică afirmând că fără API nu exişti în cloud, pentru a lansa apoi interogația: oare poţi exista în afara cloud-ului, în zilele noastre? Probabil gândiţi: frumoasă compilare de cuvinte în vogă pentru a începe articolul. Vă mulţumesc! Şi sper ca restul articolului să fie la fel de atrăgător sau mai puţin respingător, în funcţie de preferinţa dumneavoastră pentru cuvinte la modă.


Bogdan Mureşan VP of Technology @ Connatix
MANAGEMENT
Scrum-ul perfect: Fata Morgană din Agile

Cu ceva timp în urmă, un coleg de-al meu a scris un articol foarte interesant despre “Best Practices In Agile Methodologies”. Titlul te anunță că articolul conține un set de reguli care te-ar transforma instant în cea mai agilă persoană de pe planetă. Dar am descoperit cu mare plăcere că de fapt, în practică, aceste reguli sunt mai mult nişte direcţii şi adaptări la mii de situaţii diferite.  Acel articol m-a făcut cumva conştient de următoarea situaţie: de câte ori aţi auzit pe cineva spunând: “În proiectul curent noi implementăm scrum-ul ca la carte”? Este ca şi cum ar zice cineva “am o viaţă perfectă”. Se întâmplă foarte rar şi nu pe Pamânt.


Conf. Dr. Paulina Mitrea Coordonator Brained City @ Cluj IT Cluster
DIVERSE
Cluj IT marchează o nouă etapă a dezvoltării sale ca cluster inovativ

Luna aceasta marchează o nouă etapă în eforturile de construcție a unei identități relevante pentru clusterul Cluj IT, dar și o oportunitate de dezvoltare pe o direcție de inovare a membrilor asociației noastre. Proiectul depus anul trecut de către Cluj IT în cadrul apelului deschis POSCCE/ Op.1.3.3 se află în ultima fază a semnării contractului de finanțare și va fi implementat pentru o perioadă de 18 luni după semnare. Este rezultatul unui efort de pregătire de peste un an de zile.


Irina Scarlat CMO How to Web & TechHub Bucharest
DIVERSE
How to Web lansează MVP Academy, program de pre-accelerare pentru startup-urile din regiune

How to Web lansează MVP Academy, program de pre-accelerare adresat startup-urilor din Europa Centrală şi de Est. În perioada 2 iunie – 22 iulie echipele care dezvoltă produse inovatoare în domeniul tehnologiei pot aplica pentru participarea în program completând formularul de înscriere disponibil online la www.mvpacademy.co.


Chris Frei Organizer
@TopConf
DIVERSE
Topconf Bucharest 2014

Managementul cunoaşterii nu se mai poate imagina fără Internet, fără capacitatea acestuia de a stoca cantităţi enorme de date, de a face schimb de informaţii în legătură cu progresele şi tendinţele, de a stabili contacte şi de a crea relaţii de afaceri. Dar un schimb intensiv de know-how şi experienţe cere, de asemenea, o familiarizare personală, iar aceasta este ceva ce Internetul singur nu poate să ofere. Din acest motiv, conferinţele tehnice specializate, cum este şi Topconf Bucharest, sunt un factor cheie atunci când vorbim despre un transfer dinamic de know-how peste graniţele tehnice, naţionale şi culturale.


Iunieta Sandu PR & Marketing Coordinator
@Evensys
DIVERSE
Comunitatea locală în JavaScript se întâlnește pe 3 iunie la București!

JSCamp este primul eveniment dedicat comunității de JavaScript din România. La prima ediție reunește experții JavaScript internaționali și locali, ce vor împărtăși timp de o zi secretele „celui mai popular limbaj de programare web”. Primul eveniment de webdesign pe care Evensys l-a organizat în toamna anului trecut, Smart Web Conference, a primit un val de aprecieri din partea comunității locale de profesioniști în domeniu, dar și de la practicieni din țări precum Germania, Bulgaria și Ungaria.


Adina Grigoroiu Trainer și consultant Colors in Projects
DIVERSE
A 5-a ediție de ”mamuți” Agili s-a încheiat la Cluj-Napoca!

În perioada 4-5 aprilie, Colors in Projects, în parteneriat cu Today Software Magazine, au ieșit în întâmpinarea clujenilor pentru a treia oară cu evenimentul ...even mammoths can be Agile. Ca element de noutate, în cadrul acestei ediții, am avut două stream-uri în paralel, precum și sesiuni World Café. Participanții au putut alege la ce prezentări să asiste, în funcție de subiectul de interes pentru ei.


Ambrus Oszk Software Engineer
@Accenture Romania
PROGRAMARE
Qt: Cum m-am îndrăgostit de C++

După mulţi nervi pierduţi prin toate chichiţele și meandrele C++-ului cu OpenGL și MFC, trecerea la C# şi Java a fost ca o adiere de primăvară. Dar într-o zi cu ploaie şi vânt irlandez, într-un cubicle slab iluminat într-un colț de birou, am dat de Qt și o dată cu el o lume minunată de C++ şi-a deschis porţile, cu revelații noi şi noi de atunci încoace. După ce am trecut la Qt, lucrul cu C++ a devenit o bucurie din nou fiind unul dintre mediile în care lucrez cu cea mai mare plăcere. Dezvoltare este o adevărată experienţă, totul rămânând nativ, rapid și ușor de întreținut în același timp.


Sorin Pânca Senior Systems Administrator
@Yardi România
PROGRAMARE
Întreţinerea la zi a sistemelor Linux (I)

În acest articol, care e structurat în mai multe părți, se va analiza problema menținerii sistemului de pe serverele Linux actualizat. Deseori, când se începe administrarea serverelor unei afaceri incipiente, echipa de administratori de sisteme găsește o instalare de servere în centrul de calcul axată în jurul unor servere instalate cu programele necesare și configurate haotic de prima echipă de programatori doar cu scopul „să meargă”. Acești programatori fac atât muncă de dezvoltare cât și administrare de sisteme, care este cunoscută în termenii IT internaționali ca DevOps (Development and Operations).


Silvia Răusanu Software Developer
@ISDC
PROGRAMARE
Modelarea datelor în contextul Big Data

Când cineva spune “modelare de date”, se gândește automat la baze de date relaționale și la procesul de normalizare a datelor, a treia formă normală, etc. . Acest mod de gândire demonstrează o practică bună, înseamnând că semestrele de baze de date din facultate au avut efect asupra operațiilor de gândire și de lucru cu datele. Însă, din facultate și până acum, lucrurile s-au schimbat pentru că nu mai auzim la fel de mult despre baze de date relaționale, deși acestea sunt folosite în continuare cu preponderență în aplicații. Acum “big data” este la modă, dar este și o situație pe care tot mai multe aplicații trebuie să o abordeze: volumul, viteza, varietatea și complexitatea datelor (conform definiției Gartner pentru big data).


Tudor Trișcă Team Lead & Scrum Master
@.msg systems Romania
MANAGEMENT
Code Kata

Cuvântul Kata provine din artele marţiale: este traducerea japoneză a cuvântului formă. Kata e folosit pentru a descrie şabloane de mişcare detaliate, de o anumită coreografie, care pot fi practicate fie singur, fie în perechi. Poate să descrie şi alte acţiuni din artele marţiale cum ar fi training-ul, lupte simulate detaliate şi altele.


Anita Păcurariu Senior Business Analyst
@Endava
MANAGEMENT
Analiza eficientă a scenariilor de utilizare

Elicitarea cerințelor funcționale este un subiect frecvent vehiculat printre analiștii de business, dar întrebarea cea mai comună este: ‘De unde apar de fapt aceste cerințe?’ Este destul de complicat să înțelegem și să colectăm cerințele funcționale ale unui sistem în condițiile în care explicațiile clienților sunt de regulă ambigue, variate și lipsite de terminologie tehnică.


Alexandru Bolboacă Agile Coach and Trainer, with a focus on technical practices
@Mozaic Works
MANAGEMENT
Abilitățile sunt mai presus de tehnologie

Evoluția profesională a unui dezvoltator software parcurge de obicei următoarele etape: programator junior, programator senior, lider tehnic sau de echipă, uneori arhitect și apoi manager. Această cale este paradoxală: cariera care începe prin a scrie cod se transformă în a nu mai scrie deloc cod. De altfel, cum ai putea să te ții la curent cu toate noutățile care apar în fiecare an în tehnologie?


Diana Ciorba Marketing Manager
@Codespring
MANAGEMENT
Big Data şi Social Media: marea schimbare

De când platformele social media s-au răspândit în viaţa noastră de zi cu zi, volumul de date schimbat prin intermediul acestora a crescut vertiginos. Scriem texte ce descriu o idee, o părere, un fapt; încărcăm imagini şi materiale video; ne manifestăm preferinţele folosind câteva butoane simple (“like”, “favorite”, “follow”, “share”, “pin” etc.); acceptăm în reţea oameni pe care îi ştim foarte bine în viaţa reală şi oameni pe care nu i-am întâlnit niciodată, probabil nici nu îi vom întâlni … Totul apare în reţea aproape în timp real!


Bogdan Oros Co-Fondator
@Onyx Beacon
PROGRAMARE
Platforma OnyxBeacon iBeacon

iBeacon este un termen popular printre dezvoltatorii de aplicații mobile în prezent. Un dispozitiv iOS cu cel puţin iOS 7 instalat sau un dispozitiv Android, cel puţin de versiunea 4.4, este capabil să pornească aplicaţii de pe dispozitivele din apropiere. Este în principal folosit pentru poziţionarea în spaţii interioare, vi-l puteţi imagina drept un GPS complementar, deoarece poate să ofere informaţii cu privire la locul în care se află utilizatorul, în interior: este în apropierea raionului de pantofi sau se uită la insula de ciocolată dintr-un hipermarket?


Antonia Onaca de aproape 10 ani trainer, psiholog, consultant sub formă de antreprenor, intraprenor și antreprenor din nou
MANAGEMENT
De-adevăratelea!

Avem așteptări de la noi să fim ființe raționale. Poate cu câteva excepții. Dar cu siguranță avem așteptări ca ceilalți să fie niște ființe raționale. Aceasta este cel mai vizibil în mediul organizațional. Oamenii trebuie să se comporte rațional, logic, rezonabil. Ne așteptăm ca noi, dar mai ales ceilalți să analizeze situațiile obiectiv, să decidă rațional cursul de acțiune și apoi să îl implementeze așa cum a fost decis. Ne așteptăm să fim niște mașini de calcul care folosesc algoritmi predictibili, corecți și care operează fără erori.

PROGRAMARE
Procesoare de șabloane pentru dezvoltare web în Java

În multe dintre proiectele informatice întâlnite avem de-a face cu situaţii în care trebuie să procesăm text, să generăm rapoarte, scripturi sau cod sursă. Adeseori, aceste probleme pot fi rezolvate cu ajutorul unor unelte numite procesoare de șabloane. Totuși, cel mai des întâlnit scenariu pentru utilizarea procesoarelor de şabloane este acela al dezvoltării de aplicaţii web, unde s-a observat nevoia separării logicii aplicaţiei de prezentare.


Claudia Jelea Avocat & Consilier in domeniul marcilor
@IP Boutique
DIVERSE
Cum protejăm o idee bună de afaceri

Mulți dintre dumneavoastră ați visat să fiți antreprenori. Și poate, într-o zi, ați avut o idee grozavă pentru o afacere. Așa că ați făcut un parteneriat cu unul sau mai mulți amici pricepuți în domeniul respectiv și … ați creat un start-up. Antreprenor și start-up sunt două cuvinte în vogă. Se folosesc insistent la mai toate conferințele și întâlnirile de profil, unde se subliniază că orice start-up trebuie gândit în detaliu şi în perspectivă - de la concept, modele de afaceri, finanţare, dezvoltare și până la cum să folosiți SEO și social media – totul, în scopul obţinerii succesului.


Simona Bonghez Managing Partner @ Colors in Projects
DIVERSE
Gogu şi sticla de apă

Gogu înșurubă tacticos capacul sticlei de apă plată, se asigură că e bine închis, mai strânse odată, total inutil, dar se vedea că face toate acestea cu mintea în altă parte. Mișu îl văzu căzut pe gânduri și se gândi, probabil, că e numai bună ocazia să se ia de el, că doar de mult nu se mai războiseră verbal și n-ar fi vrut să-și iasă din mână:
- Hooo, brrrr… zise el destul de tare, privindu-l intens pe Gogu. Acesta însă nu reacționă, așa că Mișu repetă, de data aceasta ceva mai tare:
- Hooo, brrrr… oprește! Rămăsese dezamăgit de faptul că era total ignorat de Gogu și căută cu privirea, ușor dezorientat, sprijin de la colegi. Observă că toată lumea se uita la el cu interes și i se aprinse beculețul:

Editorial

Luna aprilie s-a dovedit la fel ca și în ceilalți ani o lună propice pentru scrierea articolelor. Ne bucurăm așadar de interesul crescut al colaboratorilor precum și de cel al cititorilor revistei. Online, am depășit 6,000 de cititori lunar fără a considera revistele în format tipărit distribuite în cadrul diferitelor evenimente și a descărcărilor directe. Ne extindem și aria evenimentelor proprii de lansare, pentru că în afară de Cluj, vom fi prezenți pentru prima oară și în Brașov, după ce cu o lună în urmă a avut loc o lansare în Timișoara. De asemenea, sunt plănuite o nouă lansare în București și una în Iași.

Citeşte mai mult

NUMĂRUL 149 - Development with AI

Sponsori

  • Accenture
  • BT Code Crafters
  • Accesa
  • Bosch
  • Betfair
  • MHP
  • BoatyardX
  • .msg systems
  • P3 group
  • Ing Hubs
  • Cognizant Softvision
  • Colors in projects