ABONAMENTE VIDEO REDACȚIA
RO
EN
NOU
Numărul 150
Numărul 149 Numărul 148 Numărul 147 Numărul 146 Numărul 145 Numărul 144 Numărul 143 Numărul 142 Numărul 141 Numărul 140 Numărul 139 Numărul 138 Numărul 137 Numărul 136 Numărul 135 Numărul 134 Numărul 133 Numărul 132 Numărul 131 Numărul 130 Numărul 129 Numărul 128 Numărul 127 Numărul 126 Numărul 125 Numărul 124 Numărul 123 Numărul 122 Numărul 121 Numărul 120 Numărul 119 Numărul 118 Numărul 117 Numărul 116 Numărul 115 Numărul 114 Numărul 113 Numărul 112 Numărul 111 Numărul 110 Numărul 109 Numărul 108 Numărul 107 Numărul 106 Numărul 105 Numărul 104 Numărul 103 Numărul 102 Numărul 101 Numărul 100 Numărul 99 Numărul 98 Numărul 97 Numărul 96 Numărul 95 Numărul 94 Numărul 93 Numărul 92 Numărul 91 Numărul 90 Numărul 89 Numărul 88 Numărul 87 Numărul 86 Numărul 85 Numărul 84 Numărul 83 Numărul 82 Numărul 81 Numărul 80 Numărul 79 Numărul 78 Numărul 77 Numărul 76 Numărul 75 Numărul 74 Numărul 73 Numărul 72 Numărul 71 Numărul 70 Numărul 69 Numărul 68 Numărul 67 Numărul 66 Numărul 65 Numărul 64 Numărul 63 Numărul 62 Numărul 61 Numărul 60 Numărul 59 Numărul 58 Numărul 57 Numărul 56 Numărul 55 Numărul 54 Numărul 53 Numărul 52 Numărul 51 Numărul 50 Numărul 49 Numărul 48 Numărul 47 Numărul 46 Numărul 45 Numărul 44 Numărul 43 Numărul 42 Numărul 41 Numărul 40 Numărul 39 Numărul 38 Numărul 37 Numărul 36 Numărul 35 Numărul 34 Numărul 33 Numărul 32 Numărul 31 Numărul 30 Numărul 29 Numărul 28 Numărul 27 Numărul 26 Numărul 25 Numărul 24 Numărul 23 Numărul 22 Numărul 21 Numărul 20 Numărul 19 Numărul 18 Numărul 17 Numărul 16 Numărul 15 Numărul 14 Numărul 13 Numărul 12 Numărul 11 Numărul 10 Numărul 9 Numărul 8 Numărul 7 Numărul 6 Numărul 5 Numărul 4 Numărul 3 Numărul 2 Numărul 1
×
▼ LISTĂ EDIȚII ▼



Oana-Maria Bocârnea Senior SAP ABAP Consultant @ Siemens
PROGRAMARE
De la Waterfall la Agile în SAP

Prima decizie ce trebuie luată în aplicarea proiectelor, indiferent de mediul de dezvoltare sau tehnologie, se referă la selectarea metodologiei optime de dezvoltare care ar trebui folosită. Această temă beneficiază de o atenţie progresivă. Multe articole se întreabă dacă nu cumva creativitatea programatorilor este restricţionată de adoptarea unor pași standard ce trebuie urmaţi. Acest aspect este vital deoarece metodologia aleasă determină modul de desfășurare a proiectului. Cele mai cunoscute metodologii sunt Waterfall și Agile. Deși SAP dispune de ASAP pentru implementarea ERP în dezvoltarea de software , Waterfall și Agile sunt și ele populare. Articolul se va concentra pe modul în care alegem cea mai bună variantă pentru universul SAP.


Diana Costa Administrative Coordinator @ Azimut Happy Employees
MANAGEMENT
Cum devenim mai productivi ?

David Allen pornește în cartea sa ”Getting Things Done” de la o premisă simplă : productivitatea este direct proporțională cu abilitatea noastră de a ne relaxa. Când ne simțim copleșiți de cât de multe trebuie să facem, este greu să ne păstrăm atenția asupra direcției în care viața noastră personală și profesională ne-am dori să o ia. De aceea, este important să ne planificăm sarcinile zilnice, înainte de a lucra la obiectivele de lungă durată ale vieții noastre. Am descoperit GTD – David Allen, o abordare de ”jos în sus” a productivității. Scopul este de a stabili un sentiment de confort și de control asupra muncii, de a ne ajuta să ne ordonăm cât mai bine sarcinile zilnice, pentru a avea ”spațiu” de concentrare și pe obiectivele mari.

Reclame


Claudia Jelea Avocat & Consilier in domeniul marcilor
@IP Boutique


Mihai Jelea Avocat @ IP Boutique
DIVERSE
Insolvența – Un risc și pentru Industria IT

Experiența recentă a unui client de-al nostru, din domeniul IT confruntat cu incapacitatea de plată a unor parteneri comerciali, ne-a arătat că insolvența este un risc cunoscut de prea puțini și gestionat corect de și mai puțini. De-aici și ideea acestui articol, de a vă împărtăși câteva din situațiile practice cu care ne-am confruntat în procedurile de insolvență, privind în special relația cu creditorii din domeniul IT. Despre particularitățile debitorilor din domeniul IT vom vorbi poate cu o altă ocazie. Pentru creditori, preocuparea principală va fi evident să-și recupereze creanța. De cele mai multe ori, ei nu își dau seama că primul pas către recuperare este conservarea creanței prin înregistrarea ei în tabelul de creanțe, în termenul prevăzut de lege.


Ovidiu Mățan Fondator @ Today Software Magazine
EVENIMENTE
IT Days 2017 și premiile Today Software Magazine

În 14-15 noiembrie a avut loc la Cluj a cincea ediție a conferinței IT Days, care s-a desfășurat la Casa de Cultură a Studenților. De-a lungul celor două zile, s-au derulat patru trackuri paralele și s-au implicat peste 60 de speakeri. Din feedbackul primit de la participanți, reiese că de un real interes s-au bucurat trackurile care au avut ca temă: artificial intelligence, automotive, products & leadership, management, programming și blockchain.


Cătălin Andoniu Senior SAP Basis Admin @ Siemens
PROGRAMARE
SAP Solution Manager pe scurt

SAP Solution Manager este o platformă SAP ce gestionează ciclul de viață al unei aplicații (application lifecycle management - ALM). Aceasta vă ajută să implementați, să mențineți, să rulați și să integrați toate aplicațiile enterprise – chiar și software non-SAP – facilitând inovația, continuitatea și operațiunile business.


Matyas Fabian Senior Mobile Developer @ Accesa
STARTUPS
Cluj Bus

E de notorietate că orașul nostru a intrat într-un ritm rapid de dezvoltare. Transportul în comun reflectă și el această evoluție, după cum ne arată tramvaiele noi, stațiile modernizate, bilete prin sms și liniile noi de autobuz. Ne-am gândit că în acest peisaj s-ar potrivi o aplicație interactivă, care reprezintă un pas înainte spre conceptul de “Smart City”.


Mircea Vădan Managing Partner @ Activize Cofounder @ClujStartups
STARTUPS
Startupuri - ediția din noiembrie

Anul acesta, domeniul sănătății digitale (e-health, healthtech) a reprezentat cu adevărat un centru de interes pentru antreprenoriatul din România. Crearea grupului "Healthtech România" devine expresia unei preocupări. Organizația FreshBlood.ro s-a extins în cinci orașe din România. Au avut loc 20 de meetupuri pe subiecte conexe. În București, SEE (Smart Everything Everywhere) a organizat un hackathon pe această temă. De asemenea, orașul Cluj va organiza în decembrie o conferință de sănătate. Pe lângă aceste evenimente, sunt de luat în considerare și tot mai multele idei/startupuri din sănătate.


Iulia Sălăgean Software Engineer @ Flow Traders
PROGRAMARE
Suntem ceea ce scriem

Perioada în care un proiect era rezultatul muncii unui singur om a trecut. Trebuie să colaborăm, să lucrăm în echipe formate din oameni cu diverse aptitudini nu întotdeauna tehnice și să învățăm să împărtășim idei și soluții, pentru a putea avea succes ca programatori. Conform spuselor lui Tudor Gîrba, ca programatori, petrecem jumătate din timpul nostru la birou citind cod. De ce citim codul? Deoarece dimensiunea proiectelor e în creștere în fiecare zi, și cu fiecare sarcină pe care trebuie să o executăm, vom citi cod mai mult decât vom scrie. Acest articol este un lobby pentru îmbunătățirea codului, cu scopul de a ne face viața mai ușoară mai târziu și pentru a ne asigura că rezultatul muncii noastre este unul cât mai bun.


Adela Roa Bacalu Senior ABAP Consultant
PROGRAMARE
Importul datelor în SAP HANA

Acest articol acoperă aspectele tehnice ale importului de date în SAP HANA, cu care ne-am ocupat în cadrul migrării unei aplicații dezvoltate cu tehnologii Microsoft la o combinație de tehnologii SAP și non-SAP. Pornim de la o aplicație de statistică și raportare care este deja în producție și în care se înregistrează sute de înregistrări zilnic, cu o bază de date în MS SQL Server 2008, iar front end .NET. Ne dorim să dezvoltăm o aplicație nouă cu bază de date ultra-performantă SAP HANA, folosind platforma și conceptele XS Advanced, iar pentru interfețele utilizator tehnologia Angular2. Printre motivele pentru care a fost necesară această migrare, menționăm, în primul rând, performanța, iar în al doilea rând, nevoia de extindere a aplicației cu noi funcționalități care ar fi fost foarte dificilă în contextul aplicației vechi.


Simona Bonghez Managing Partner @ Colors in Projects
MANAGEMENT
Gogu și reciprocitatea negativă

Fața lui Gogu se schimonosi de parcă o durere atroce l-ar fi sfâșiat. Mișu se uită cu interes la el, aștepta de ceva minute ca acesta să își piardă complet răbdarea. Se simțea ca la spectacol și se surprinse zâmbind la ideea unui Gogu explodând de nervi și indignare. Observând buna dispoziție a lui Mișu, Gogu se strâmbă la el, dar continuă conversația. Nu putea renunța acum, în nici un caz nu după ce rezistase eroic la interviul cu robotul, la eternitatea așteptării pentru preluarea de către un agent și, la întrebările mitraliate de agentul care îl preluase într-un final. Răbdarea începea însă să îl părăsească: pe măsură ce trecea timpul, constată că se îndrepta ireversibil către verdictul idiot care avea să reducă la zero efortul depus la telefon: musai de mers la agenție, altfel nu se poate. Se uită la ceas: 20 de minute irosite. Se uită la Mișu: nici prietenii nu mai sunt ce trebuiau să fie…


Adina Verzes Android Developer @ The Arktech
PROGRAMARE
Landscape? Portrait? Nici o problemă!

În prezent, la nivel global există 4.77 miliarde de utilizatori ai telefoanelor mobile. Aceștia au la dispoziție 2.8 milioane de aplicații pe platforma Android și peste 2,2 milioane de aplicații pe iOS. Telefoanele mobile sunt folosite peste tot în jurul nostru: în școli, pe străzi, în autobuze, în mașini personale, etc. . Astfel, este o adevărată provocare să faci față diversității dispozitivelor mobile. Aplicațiile ar trebui să funcționeze și să arate perfect pe toate dispozitivele, indiferent de mărime, orientare sau caracteristici. În prezent, cea mai populară dimensiune a ecranului este de 5,4 inch (dimensiunea iPhone 6), fiind evaluată drept cea mai potrivită pentru fi ținută cu ușurință într-o singură mână. Studiile recente arată că majoritatea utilizatorilor țin telefoanele cu o singură mână și preferă modul portrait. Cu toate acestea, ei își rotesc des dispozitivele din motive ergonomice.


Ludovic Andreas Toth Software Engineer msg systems Romania
PROGRAMARE
Tehnologia Blockchain

Odată cu marea criză economică din anul 2008 s-a simţit nevoia unei schimbări în ceea ce priveşte tranzacţiile monetare realizate cu ajutorul diferitelor instituţii financiare. Schimbarea a venit în anul 2009, când a fost lansată prima soluţie de criptomonedă, open-source, denumită Bitcoin.
Această soluţie are la bază tehnologia Blockchain, reprezentând un registru digitalizat, descentralizat şi public, în prezent fiind folosită într-o varietate de soluţii tehnice din diferite domenii, nu doar cel al criptomonedelor.
În acest articol ne propunem să prezentăm pe scurt evoluţia tehnologiei Blockchain, să explicăm ce este şi cum poate această tehnologie să rezolve marea problemă a neîncrederii în alte entităţi neadiacente, în special atunci când vine vorba de mediul de afaceri.

Editorial

La această ediție a IT Days, una dintre prezentările cele mai votate a fost despre calitate. Aceasta înseamnă să poți realiza un număr foarte mare de componente electronice care să dureze zeci de ani în condiții de utilizare extreme. Ea poate face ca o platformă software, un sistem de operare, un serviciu online să ruleze o perioadă lungă de timp fără întreruperi, în paralel cu desfășurarea unor update-uri.

Citeşte mai mult

NUMĂRUL 149 - Development with AI

Sponsori

  • Accenture
  • BT Code Crafters
  • Accesa
  • Bosch
  • Betfair
  • MHP
  • BoatyardX
  • .msg systems
  • P3 group
  • Ing Hubs
  • Cognizant Softvision
  • Colors in projects