ABONAMENTE VIDEO REDACȚIA
RO
EN
NOU
Numărul 131
Numărul 130 Numărul 129 Numărul 128 Numărul 127 Numărul 126 Numărul 125 Numărul 124 Numărul 123 Numărul 122 Numărul 121 Numărul 120 Numărul 119 Numărul 118 Numărul 117 Numărul 116 Numărul 115 Numărul 114 Numărul 113 Numărul 112 Numărul 111 Numărul 110 Numărul 109 Numărul 108 Numărul 107 Numărul 106 Numărul 105 Numărul 104 Numărul 103 Numărul 102 Numărul 101 Numărul 100 Numărul 99 Numărul 98 Numărul 97 Numărul 96 Numărul 95 Numărul 94 Numărul 93 Numărul 92 Numărul 91 Numărul 90 Numărul 89 Numărul 88 Numărul 87 Numărul 86 Numărul 85 Numărul 84 Numărul 83 Numărul 82 Numărul 81 Numărul 80 Numărul 79 Numărul 78 Numărul 77 Numărul 76 Numărul 75 Numărul 74 Numărul 73 Numărul 72 Numărul 71 Numărul 70 Numărul 69 Numărul 68 Numărul 67 Numărul 66 Numărul 65 Numărul 64 Numărul 63 Numărul 62 Numărul 61 Numărul 60 Numărul 59 Numărul 58 Numărul 57 Numărul 56 Numărul 55 Numărul 54 Numărul 53 Numărul 52 Numărul 51 Numărul 50 Numărul 49 Numărul 48 Numărul 47 Numărul 46 Numărul 45 Numărul 44 Numărul 43 Numărul 42 Numărul 41 Numărul 40 Numărul 39 Numărul 38 Numărul 37 Numărul 36 Numărul 35 Numărul 34 Numărul 33 Numărul 32 Numărul 31 Numărul 30 Numărul 29 Numărul 28 Numărul 27 Numărul 26 Numărul 25 Numărul 24 Numărul 23 Numărul 22 Numărul 21 Numărul 20 Numărul 19 Numărul 18 Numărul 17 Numărul 16 Numărul 15 Numărul 14 Numărul 13 Numărul 12 Numărul 11 Numărul 10 Numărul 9 Numărul 8 Numărul 7 Numărul 6 Numărul 5 Numărul 4 Numărul 3 Numărul 2 Numărul 1
×
▼ LISTĂ EDIȚII ▼Denis Salanța Head of Development @ CodeCrafters by BT
PROGRAMARE
Codul de conduită al programatorului profesionist

Industria software a evoluat în ultimii 70 de ani, ajungând la aproximativ 100 de milioane de programatori. Elementele care ar sta la baza consacrării industriei software ca o profesie propriu zisă ar fi organizarea de programe educaționale specializate și crearea de asociații profesionale. Ca în oricare altă profesie, precum medicina, dreptul sau ingineria civilă, există un set de reguli și practici care au apărut din sânul comunității pentru ca apoi să fie reglementate formal și implementate de un organism oficial.


Ovidiu Mățan Fondator @ Today Software Magazine
PROGRAMARE
The Developers 2022 - Agenda completă

The Developers 2022, 14 iunie, o conferință specială destinată programatorilor. Anul acesta vă propune multe prezentări din domeniile arhitectură software, cloud, microservicii, Machine Learning, autonomous driving, agile, big data, testare și, bineînțeles, programare. În cadrul conferinței care va dura o zi, veți descoperi informații practice și veți putea adresa întrebări speakerilor dar și să povestiți cu aceștia. Este prima conferință pe care Today Software Magazine o organizează după pandemie și ne bucurăm să ne revedem din nou față în față.

Reclame


Vlad Petrean Java Software Engineer @ Accesa
PROGRAMARE
Popularitatea limbajului Python - mit sau realitate?

Anul 2015. Primul an de facultate. Toate calculatoarele din laboratorul de programare aveau instalate doar C, C++, eventual și Java, tipic pentru a învăța să programezi atât imperativ cât și orientat înspre atingerea obiectivelor. Trei ani mai târziu, una dintre întrebările frecvent adresate la primele interviuri era „Știi Python?”. Iar răspunsul era : „Nu, dar pot să învăț”. Așa s-a făcut ca, la o lună după angajare, să încep dezvoltarea primei aplicații în Python.


Gabriel Lucaciu Delivery Manager @ Yonder
STARTUPS
De ce să avem un MVP? Care este valoarea adusă de acesta

Fie că avem un start-up care dorește să își lanseze primul produs, fie că avem o multinațională de succes care dorește să scoată un nou produs pe piață, realitatea ne arată faptul că ideea inițială de produs de la care se pornește ajunge să fie cu totul una diferită după momentul în care produsul ajunge în mâna utilizatorilor. Pentru a nu investi o sumă considerabilă de bani într-un produs final care se va schimba mai apoi, o opțiune foarte rentabilă este lansarea unui MVP (Minimum Viable Product).


Rareș Lemnariu Technical Lead @ Centrul de Inginerie Bosch Cluj
EVENIMENTE
Prima ediție globală a Bosch Future Mobility Challenge în Cluj-Napoca

În perioada 10- 15 mai, a avut loc în orașul nostru a 5-a ediție a Bosch Future Mobility Challenge, o competiție tehnică internațională lansată de Centrul de Inginerie Bosch în 2018. Dacă edițiile precedente au atras echipe de studenți din toată Europa, în acest an, datorită partenerilor noștri, reprezentații celei mai mari asociații tehnice profesionale în domeniul soluțiilor de mobilitate inteligentă, IEEE - ITSS (Intelligent Transportation Systems Society), am reușit să atragem echipe de pe întregul glob!


Roland Szabo Machine Learning Consultant
PROGRAMARE
NLP în 2022: Adnotare mai rapidă

Procesarea limbajului natural a evoluat foarte mult în ultimii cinci ani. În articolul anterior am văzut cum putem folosi modele mari pre-antrenate, cum ar fi BERT, pentru a reduce cantitatea de date adnotate care este necesară pentru a antrena un model sau, și mai bine, pentru a obține repede un proof-of-concept fără a adnota un singur document, folosind Zero Shot Learning.


Laszlo Balogh Business Analyst @ PitechPlus
MANAGEMENT
Storming, Norming și (Performing) Analistul de business (BA)

În ziua de astăzi, software development a devenit un termen foarte uzitat. Dar câți dintre noi ne-am întrebat cum ajunge un software pe calculatorul nostru? Nu există un răspuns simplu la această întrebare, în schimb putem să privim în detaliu modul în care interacționează de regulă un grup de oameni, cum se înțeleg la fiecare pas al procesului și, nu în ultimul rând, să descoperim ce importanță are rolul de Business Analyst în cadrul echipei de software development.


Ovidiu Mățan Fondator @ Today Software Magazine
INTERVIU
Experts Panel – Back to the Office

Am discutat în cadrul primului eveniment de lansare TSM cu participanți în sală după pandemie despre cum se petrece în realitate reîntoarcerea la birou. A fost un panel special și ne-am bucurat de prezența următorilor speakeri:

 • Doru Șupeală - Managing Partner @ SPOR ,

 • Nora Anghel - Communication Lead @ MHP ,

 • Nóra Dobre - Human Resources Manager @ Zenitech,


Geanina Tămaș Online Marketing Specialist @ Azimut
MANAGEMENT
Importanța colaborării în cadrul echipei

Succesul oricărei organizații depinde de fiecare angajat în parte și de cât de bine aceștia colaborează între ei. Colaborarea este elementul fundamental al muncii în echipă, fiind esențială pentru a duce la îndeplinire proiectele și a duce echipa către un nivel superior al operativității sale. Dacă echipele mici pot colabora cu mai mult succes și mai puțină intervenție, cele mai mari au nevoie de o platformă eficientă dar și de contextul potrivit pentru o colaborare care să le permită să comunice în timp real, succint și la subiect.

Editorial

Acum, mai mult ca de obicei, programatorii buni sunt la mare căutare. Motivul ține de posibilitatea de a lucra 100% de acasă, ceea ce a condus la accentuarea globalizării industriei. Apar din ce în ce mai des cazuri în care angajații nu sunt văzuți fizic nici măcar la semnarea contractului de angajare. La o primă vedere, această stare de fapt apare ca un mare atu doar pentru programatori. Dar, în fapt, de beneficii se bucură și angajatorul care are posibilitatea de a alege viitori angajați aplicând criterii de profesionalism mult mai stricte. Care ar trebui să fie reperele în funcție de care un programator este mai bun și mai competent decât alții? Răspunsul are diferite nuanțe. În primul rând, un programator bun este un expert în ceea ce privește limbajele și tehnologiile folosite. În al doilea rând, el deține o filozofie de lucru rezultată din software craftsmanship care va adăuga maturitate și profesionalism codului scris zilnic. În al treilea rând, este deschis spre explorarea unor noi tehnologii și îmbunătățirea celor existente. Dacă primele două înseamnă multă muncă și exercițiu, cel de-al treilea nivel presupune curiozitate și interacțiune cu ceea ce implică inovația.

Citeşte mai mult

Conferință

NUMĂRUL 131 - Software Craftsmanship

Sponsori

 • Accenture
 • BT Code Crafters
 • Accesa
 • Bosch
 • Betfair
 • MHP
 • Connatix
 • BoatyardX
 • AboutYou
 • Telenav
 • .msg systems
 • Grab
 • Colors in projects

INTERVIURI VIDEO