ABONAMENTE VIDEO REDACȚIA
RO
EN
NOU
Numărul 146
Numărul 145 Numărul 144 Numărul 143 Numărul 142 Numărul 141 Numărul 140 Numărul 139 Numărul 138 Numărul 137 Numărul 136 Numărul 135 Numărul 134 Numărul 133 Numărul 132 Numărul 131 Numărul 130 Numărul 129 Numărul 128 Numărul 127 Numărul 126 Numărul 125 Numărul 124 Numărul 123 Numărul 122 Numărul 121 Numărul 120 Numărul 119 Numărul 118 Numărul 117 Numărul 116 Numărul 115 Numărul 114 Numărul 113 Numărul 112 Numărul 111 Numărul 110 Numărul 109 Numărul 108 Numărul 107 Numărul 106 Numărul 105 Numărul 104 Numărul 103 Numărul 102 Numărul 101 Numărul 100 Numărul 99 Numărul 98 Numărul 97 Numărul 96 Numărul 95 Numărul 94 Numărul 93 Numărul 92 Numărul 91 Numărul 90 Numărul 89 Numărul 88 Numărul 87 Numărul 86 Numărul 85 Numărul 84 Numărul 83 Numărul 82 Numărul 81 Numărul 80 Numărul 79 Numărul 78 Numărul 77 Numărul 76 Numărul 75 Numărul 74 Numărul 73 Numărul 72 Numărul 71 Numărul 70 Numărul 69 Numărul 68 Numărul 67 Numărul 66 Numărul 65 Numărul 64 Numărul 63 Numărul 62 Numărul 61 Numărul 60 Numărul 59 Numărul 58 Numărul 57 Numărul 56 Numărul 55 Numărul 54 Numărul 53 Numărul 52 Numărul 51 Numărul 50 Numărul 49 Numărul 48 Numărul 47 Numărul 46 Numărul 45 Numărul 44 Numărul 43 Numărul 42 Numărul 41 Numărul 40 Numărul 39 Numărul 38 Numărul 37 Numărul 36 Numărul 35 Numărul 34 Numărul 33 Numărul 32 Numărul 31 Numărul 30 Numărul 29 Numărul 28 Numărul 27 Numărul 26 Numărul 25 Numărul 24 Numărul 23 Numărul 22 Numărul 21 Numărul 20 Numărul 19 Numărul 18 Numărul 17 Numărul 16 Numărul 15 Numărul 14 Numărul 13 Numărul 12 Numărul 11 Numărul 10 Numărul 9 Numărul 8 Numărul 7 Numărul 6 Numărul 5 Numărul 4 Numărul 3 Numărul 2 Numărul 1
×
▼ LISTĂ EDIȚII ▼



Mădălina Kaszoni Business Analyst @ PitechPlus
MANAGEMENT
Business Analysis în metodologia Agile

Filozofia Agile a pornit de la un manifest de patru principii dedicate echipelor de software development. În timp, aceasta a crescut considerabil și s-a dezvoltat în diferite frameworkuri, înlocuind în final tradiționala metodologie Waterfall. Faptul că în Agile nu vedem definit un rol de business analyst, cum de altfel nu vedem definite multe roluri în afara celor tehnice, este pentru că aceasta ar încălca principiul Agile fundamental : colaborarea. Metodologia nu reprezintă în sine un proces de analiză a nevoilor de business, ci un proces de software development gândit să aducă cât mai multă valoare businessului.


John Bax Senior Consultant, Trainer, Coach, Speaker @ TRYACT International
MANAGEMENT
Angajamentul la locul de muncă. O modă actuală sau o preocupare constantă?

Este angajamentul (engagement) o modă actuală? Cu siguranță așa pare la o primă vedere! Dacă căutăm cuvântul ‘engagement’ pe Google, vom obține 51.200,00 de rezultate, iar dacă căutăm ‘work engagement’ vom obține 82.200,00 de rezultate. Totuși, la o privire mai atentă, a face din ‘angajamentul’ oamenilor dintr-o organizație o preocupare constantă merită, fiind un lucru util angajaților și angajatorului. Permiteți-mi să demonstrez ceea ce tocmai am afirmat.

Reclame


Iulia Ștefănescu Marketing Manager @ Colors in Projects
MANAGEMENT
Despre noua generație de Product Owners. Interviu cu Joanna Tivig și Peter Monkhouse

În lumea noastră, a tehnologiei avansate în care eficiența joacă un rol important în viețile tuturor, observăm că singurul mod prin care se poate livra eficient este condiționat de o organizare cât mai bună a echipei de development. Ken Schwaber și Jeff Sutherland au identificat foarte devreme nevoia industriei de a miza pe o abordare flexibilă și incluzivă a întregii echipe în fața soluționării unor probleme complexe din domeniul IT. Ca urmare a acestei atitudini a luat naștere forma oficială a ghidului Scrum.


Ana-Maria Dobre Instructional Design Specialist & Trainer @ Azimut & updateED
MANAGEMENT
Comunicarea eficientă în cadrul organizațional

Fiecare a fost pus în situația în care, după o ședință la locul de muncă sau după o discuție cu managerul, să nu fie destul de clar care sunt obiectivele stabilite și metodele prin care acestea trebuie atinse. Potrivit statisticilor, 57% dintre angajați nu sunt convinși că au înțeles corect ce au de făcut, în timp ce 69% dintre manageri consideră că le este greu să comunice cu angajații.


Dan Suciu Lector, PhD @ Facultatea de matematică și informatică, UBB
MANAGEMENT
(Re) Gândește Agile

Nu mai încape nici o îndoială că trăim vremuri foarte schimbătoare. Și acest lucru este evident în egală măsură când ne referim la intensitate schimbărilor cât și la frecvența acestora. Adam Grant, autorul cărții ”Think Again”, consideră că e momentul să redefinim ceea ce înseamnă inteligența în acest context. Tradițional, inteligența este privită ca fiind capacitatea sau abilitatea de a gândi și a învăța. Într-o lume aflată într-o continuă mișcare există însă alte abilități care ar putea conta mai mult și anume capacitatea de a regândi și a te dezvăța. Agilitatea, ca mod de abordare a proiectelor, îmbrățișează un set de valori și principii ce stau la baza formării unor astfel de abilități, însă nu de puține ori am constatat că modul de implementare a agilității este unul departe de ceea ce autorii Manifestului Agile și-au dorit inițial.


Simona Motogna Conferențiar @ Facultatea de Matematică și Informatică, Universitatea Babeș-Bolyai

Arthur Molnar Lector @ Facultatea de Matematică și Informatică, Universitatea Babeș-Bolyai
MANAGEMENT
Datoria Tehnică (I). Modele de estimare pentru datoria tehnică

Ne propunem o serie de trei articole în care să supunem analizei „datoria tehnică”, în engleză (și termenul mult mai des întâlnit) Technical Debt (TD). TD este o metaforă care însumează diferite probleme legate de calitatea sistemului software cauzate de prioritizarea dezvoltării de noi funcționalități în detrimentul activităților de întreținere și optimizare a codului sursă. Există mai multe modele de estimare a datoriei tehnice, unele dintre ele fiind implementate în instrumente software care facilitează managementul datoriei acumulate. Începem această serie printr-o prezentae a modelelor de estimare a datoriei tehnice pe care le-am considerat mai reprezentative, abordând principalele caracteristici, diferențele semnificative între modele, pentru ca în final să propunem niște recomandări care să ajute profesioniști în alegerea modelului potrivit. Următoarele articole vor discuta despre instrumentele software, respectiv despre modalități de control și de reducere a datoriei tehnice.


Simona Bonghez Managing Partner @ Colors in Projects
MANAGEMENT
Despre Coaching Agile

Este nevoie de sprijin din afara companiei atunci când aceasta decide să schimbe anumite procese sau anumite practici? Răspunsul evident este unul negativ. De ce ? Pentru că optimizăm în mod curent procesele (sau măcar încercăm), învățăm să utilizăm noi instrumente, noi tehnici care se dovedesc a ne aduce rezultate mai bune și putem face asta cu forțe proprii, fără implicarea vreunui specialist extern. Și atunci e normal să ne punem întrebarea: de ce avem nevoie de coaching agile, de ce să aducem de afară pe cineva experimentat atunci când decidem să adoptăm acest nou mod de organizare a activității echipelor noastre? Am pus această întrebare unor profesioniști cu experiență în domeniu și am încercat să surprindem atât aspecte legate de rolul unui coach cât și utilitatea unui coach extern față de unui intern, din companie.


Dr. Ionuț Muntean Senior Manager Innovation @ Centrul de Inginerie Bosch Cluj
EVENIMENTE
Bosch Future Mobility Challenge 2021

Bosch Future Mobility Challenge (BFMC) 2021 a revenit la Cluj! După un an în care concursul s-a ținut online, am reușit în acest an să revenim în sediul Centrului de Inginerie Bosch din Cluj cu toate echipele de studenți care s-au calificat în semifinale, respectând, desigur toate măsurile de prevenție a răspândirii virusului Covid-19. Am putut astfel, timp de cinci zile să îi vedem, mentorăm și să ne bucurăm împreună de rezultatele obținute de fiecare echipă. Echipele au avut o zi de testare a algoritmilor cu trei intervale pe pista de concurs și timp între ele pentru ajustări și calibrări și o zi de semi-finale unde, un juriu tehnic le-a analizat performanțele mașinilor. Două ultime intervale de testare pe pista de concurs, după semi-finale, le-au permis să își calibreze algoritmii pentru marea finală de duminică unde toate cele nouă echipe calificate au pășit cu dorința de a impresiona juriul format din managementul IEEE ITSS, Today Software Magazine și Bosch.


Cristina Dănulețiu Scrum Master and Monitoring Manager @ Wolfpack Digital

Andi Nicolescu Android Developer & Scrum Master @ Wolfpack Digital
MANAGEMENT
3 Tipuri de retrospective și cum să o alegi pe cea mai potrivită pentru o echipă Scrum

În lumea noastră, a tehnologiei avansate în care eficiența joacă un rol important în viețile tuturor, observăm că singurul mod prin care se poate livra eficient este condiționat de o organizare cât mai bună a echipei de development. Ken Schwaber și Jeff Sutherland au identificat foarte devreme nevoia industriei de a miza pe o abordare flexibilă și incluzivă a întregii echipe în fața soluționării unor probleme complexe din domeniul IT. Ca urmare a acestei atitudini a luat naștere forma oficială a ghidului Scrum.

Editorial

Tuturor ne plac provocările, mai ales atunci când au de a face cu tehnologiile și trendurile de ultimă oră. Dacă mai luăm în considerare și șansa de a fi recompensat cu premii substanțiale obținem rețeta de succes a asumării unor proiecte îndrăznețe. Cine se numără, de regulă, printre participanții la aceste proiecte? Studenții dornici să învețe și să exploreze cât mai mult din infinitele posibilități ale domeniului IT. Evident că acestora li se alătură și programatorii pasionați și neatinși încă de blazare. Recent am avut plăcerea de a participa tocmai la un asemenea eveniment care mizează pe descoperirea celor dornici de inovație. Este vorba de concursul Bosch Future Mobility Challange desfășurat luna aceasta, unde echipe de studenți din București, Timișoara, Craiova dar și din Malta, Grecia și Estonia s-au întâlnit la Cluj pentru a concura pentru cea mai bună implementare a unui algoritm de conducere autonomă. Deși prezente la edițiile anterioare, echipele din Cluj nu s-au numărat anul acesta printre cele finaliste. Personal mă bucur că am avut oportunitatea de a fi parte din juriul concursului și că am asistat la o activitate care a oferit studenților ocazia de a se afirma în domeniul automotive. Mi-ar plăcea să vedem mai multe astfel de concursuri în ecosistemul IT românesc, deoarece reprezintă o bună modalitate de a-i susține, încuraja și stimula pe cei mai buni dintre studenți și programatori.

Citeşte mai mult

NUMĂRUL 145 - Microservices

Sponsori

  • Accenture
  • BT Code Crafters
  • Accesa
  • Bosch
  • Betfair
  • MHP
  • BoatyardX
  • .msg systems
  • P3 group
  • Ing Hubs
  • Cognizant Softvision
  • Colors in projects