ABONAMENTE VIDEO REDACȚIA
RO
EN
Numărul 148 Numărul 147 Numărul 146 Numărul 145 Numărul 144 Numărul 143 Numărul 142 Numărul 141 Numărul 140 Numărul 139 Numărul 138 Numărul 137 Numărul 136 Numărul 135 Numărul 134 Numărul 133 Numărul 132 Numărul 131 Numărul 130 Numărul 129 Numărul 128 Numărul 127 Numărul 126 Numărul 125 Numărul 124 Numărul 123 Numărul 122 Numărul 121 Numărul 120 Numărul 119 Numărul 118 Numărul 117 Numărul 116 Numărul 115 Numărul 114 Numărul 113 Numărul 112 Numărul 111 Numărul 110 Numărul 109 Numărul 108 Numărul 107 Numărul 106 Numărul 105 Numărul 104 Numărul 103 Numărul 102 Numărul 101 Numărul 100 Numărul 99 Numărul 98 Numărul 97 Numărul 96 Numărul 95 Numărul 94 Numărul 93 Numărul 92 Numărul 91 Numărul 90 Numărul 89 Numărul 88 Numărul 87 Numărul 86 Numărul 85 Numărul 84 Numărul 83 Numărul 82 Numărul 81 Numărul 80 Numărul 79 Numărul 78 Numărul 77 Numărul 76 Numărul 75 Numărul 74 Numărul 73 Numărul 72 Numărul 71 Numărul 70 Numărul 69 Numărul 68 Numărul 67 Numărul 66 Numărul 65 Numărul 64 Numărul 63 Numărul 62 Numărul 61 Numărul 60 Numărul 59 Numărul 58 Numărul 57 Numărul 56 Numărul 55 Numărul 54 Numărul 53 Numărul 52 Numărul 51 Numărul 50 Numărul 49 Numărul 48 Numărul 47 Numărul 46 Numărul 45 Numărul 44 Numărul 43 Numărul 42 Numărul 41 Numărul 40 Numărul 39 Numărul 38 Numărul 37 Numărul 36 Numărul 35 Numărul 34 Numărul 33 Numărul 32 Numărul 31 Numărul 30 Numărul 29 Numărul 28 Numărul 27 Numărul 26 Numărul 25 Numărul 24 Numărul 23 Numărul 22 Numărul 21 Numărul 20 Numărul 19 Numărul 18 Numărul 17 Numărul 16 Numărul 15 Numărul 14 Numărul 13 Numărul 12 Numărul 11 Numărul 10 Numărul 9 Numărul 8 Numărul 7 Numărul 6 Numărul 5 Numărul 4 Numărul 3 Numărul 2 Numărul 1
×
▼ LISTĂ EDIȚII ▼



Ovidiu Mățan Fondator @ Today Software Magazine
EVENIMENTE
Cum a fost la IT Days 2018 ?

În 20 – 21 noiembrie 2018 a avut loc cea de-a șasea ediție a Cluj IT Days. Participanții, al căror număr s-a ridicat în fiecare zi la aproximativ 750, au avut prilejul să îi vadă pe cei 59 de speakeri prezenți pe cele patru scene de la Casa de Cultură a Studenților. În contextul celebrării centenarului, am dorit să evidențiem câteva dintre momentele importante din evoluția IT-ului clujean, prin realizarea unei mici expoziții, în colaborare cu Universitatea Tehnică (UTCN), Universitatea Babeș Bolyai și organizația Scientifica. Partenerii acestei ediții au fost: Metro Systems, Fme, Accenture, Emerson, Bosch, Siemens, 3Pillar Global, Flow Traders, SDL, Small Footprint, Connatix, Luminos Labs, Subsign, Colors in projects, Telenav, Atos, Betfair și Arobs. Pe lângă informațiile și demo-urile de la standuri, participanții au putut participa și la diverse concursuri și tombole organizate.


Radu Vunvulea Solution Architect
@iQuest
PROGRAMARE
Cum scalăm Kubernetes în interiorul AKS

Azure Kubernetes Services (AKS) este locul perfect unde puteți implementa soluția de microservicii pe care o aveți, peste Kubernetes. AKS ne oferă posibilitatea să ne concentrăm asupra aplicației și asupra modului de rezolvare a problemelor de business, iar Microsoft va gestiona infrastructura de care Kubernetes are nevoie pentru a rula. Odată ce ajungeți live iar numărul de utilizatori crește, va fi nevoie să scalați aplicația în funcție de diferiți factori, precum numărul utilizator, numărul de vizualizări sau alte metrici specifice businessului vostru. Vă propun să descoperim împreună ceea ce ne oferă Azure din acest punct de vedere și cum ne poate ajuta să scalăm aplicația automat, pe baza unor metrici ale sistemului.

Reclame


Mircea Ifrim Java Software Developer @ Public Institution
DIVERSE
Evoluţia nevoilor şi aspiraţiilor din ultimii ani

Aristotel spunea: “Un om educat se deosebeşte de un om needucat, aşa cum un om viu se deosebeşte de un om mort”. Una dintre semnificațiile acestei maxime atât de concentrate se poate referi și la faptul că atunci când vorbim de educaţia unui om, nu vorbim doar despre anii de studiu ai acestuia, ci vorbim mai ales de roadele pe care le-au semănat în acel om şi de roadele pe care acel om le seamănă la rândul lui, cu demnă responsabilitate în jur. În ultimii ani lumea s-a schimbat mult, şi, odată cu ea, a avut loc o autentică revoluţie tehnologică care a atras modificări radicale în ceea ce privește nevoile şi aspiraţiile industriei, dar şi în ceea ce privește profesionistul de rând care are şansa unui cuvânt de spus în oricare interacţiune cu ceea ce înseamnă lumea de astăzi.


Oana Șipoș Community Builder @ RainDrops
STARTUPS
Ploaia Digitală

De câte ori nu s-au ofilit plantele de acasă sau cele de la birou, fie pentru că nu le-ați udat destul sau la timp, fie pentru că au primit prea multă apă? Cred că puține persoane pot spune cu mândrie că plantele lor sunt pe mâini bune! Îndrăznesc chiar să împart oamenii în două categorii: cei cărora le plac plantele și nu văd ca pe o corvoadă partea lor de îngrijire și cei care se simt prost de fiecare dată când primesc o plantă, știind că planta nu se va bucura de un happy end.


Ovidiu Mățan Fondator @ Today Software Magazine
PROGRAMARE
Proiect IOT: mașina teleghidată

Mașinile teleghidate au o magie a lor, pe care ne-o dorim să o simțim de când suntem copii. Cred că fiecare dintre noi și-a dorit la un moment dat să realizeze una. Ținând cont de faptul că plăcile de bază IoT, senzorii și motorașele electrice au devenit relativ accesibile, vă propun să valorificăm această oportunitate și să ne realizăm jucăriile mult visate. În acest articol, vom porni un astfel de proiect, prin construirea unei mașinuțe teleghidate care va avea și un senzor ultrasonic pentru a nu se ciocni de obiecte.


Bogdan Nădișan Digital Technology Architect @ Accenture
PROGRAMARE
Drumul de la Monolit la Microservicii în lumea SaaS

În ultimii șase ani, împreună cu o echipă foarte bună de programatori, am lucrat la realizarea unei noi aplicaţii Enterprise. La momentul începerii proiectului, tehnologia disponibilă era destul de prematură, astfel încât am avut la dispoziţie doar variante *alpha* şi *beta* a mai multor librării (MVC5, WebAPI2, Entity Framework 6, KnockoutJS, jQuery, kendoUI). Şase ani mai târziu, tehnologia s-a maturizat. Acum avem pe piaţă o aplicaţie Enterprise, care a fost implementată cu succes la mai mulți clienţi din diferite părţi ale lumii. Recent, clientul care vinde acest produs a făcut o pivotare a modelului de business spre SaaS.


Tudor Rusu Software Developer @ Bosch
PROGRAMARE
Totuși, ce înseamnă I4.0?

În aceste vremuri, când singura constantă e schimbarea, oricine vrea să fie remarcat are nevoie de o notă de extravaganță. Iar în lumea tehnologiei cea mai sigură rețetă pentru aceasta reprezintă alegerea unui acronim criptic. Astfel ”IoT” sau ”IIoT” pot reprezenta o bună soluție. Dacă altcineva vrea să meargă mai departe, poate adăuga ceva semne de punctuație și cifre, făcând referire la stilul de incrementare a denumirilor născut în era dot-com, să spunem ”I4.0”, va avea toate șansele să treacă în față în captarea atenției oamenilor. În orice caz, aceste denumiri oarecum extravagante sunt necesare pentru a compensa o definiție neclară sau cel puțin, una în continuă evoluție.


Bogdan Hampu Software developer @ 3Pillar Global
PROGRAMARE
Componente de arhitectură în Android - Jetpack

Încă de la începutul apariției sistemului de operare Android, cele mai bune practici privind designul aplicațiilor și arhitecturile acestora au fost determinate exclusiv de comunitate, aceasta având un rol decisiv asupra modului în care dezvoltatorii și-au construit roadmapul către produsul finit. Putem observa cu ușurință o creștere foarte mare a comunității Android, care a condus inevitabil la dezvoltarea ecosistemului care s-a creat în jurul frameworkului.


Bianca Neagoș Inginer software @ Microfocus
TESTARE
Docker în testarea automată

Să validezi un sistem software nu e o muncă ușoară, deși privind din afară, mulți ar zice că e o joacă. Haideți să ne gândim că suntem testeri pentru o zi. Ce avem de făcut? Primul pas: definim test case-urile, apoi scriem testele, automate sau nu, pregătim infrastructura, iar în final începe ”joaca”. Pentru a salva din timpul alocat testării automate, ne-am gândit să folosim containere Docker ca targeturi. Astfel, testerii nu vor mai fi nevoiți să își bată capul și cu environmentul.


Ioana Moldovan Map Analyst @ Telenav
EVENIMENTE
Drumul de la comunitate la administraţia locală

În contextul României actuale, de multe ori ne batem de un mare impediment: statul! Acolo apar uşi închise la propriu şi la figurat sau ne sunt puse piedici invizibile, dar totuşi pregnante. Însă dacă vorbim despre un context global, lucrurile pot părea mai simple în alte părţi ale lumii şi pot fi constatate de la mii de kilometri sau mile distanţă. Aşa că vă propun să facem împreună o incursiune în ceea ce înseamnă accesul la anumite informaţii, provenind de la instituţii publice din Statele Unite ale Americii.


Sergiu Penciu Manager Dezvoltare Parteneriate – Expert Digital @ BCR
DIVERSE
Transformarea digitală a serviciilor financiare.

Viețile noastre s-au transformat radical în ultimii douăzeci de ani. Ritmul s-a schimbat. Trăim repede, intens, sub presiunea informațiilor care ne asaltează din toate părțile. Iată de ce băncile sunt obligate să ofere soluții care nu sunt apăsate de modalitățile tradiționale de furnizare a serviciilor financiare. Gândiți-vă cum arată acum o zi normală din viața unui om activ. Se trezește dimineața, la prima oră. Dacă e părinte, trebuie să-și ducă la grădiniță sau la școală copiii. Ajunge apoi degrabă la job, muncește, conduce, participă la ședințe, brainstorminguri și prezentări. Între timp, citește știrile zilei, are de plătit facturi, rate, datorii, se gândește la problemele părinților săi, la câinele care i-a ros canapeaua, la mașina pe care trebuie s-o schimbe, la cartea pe care vrea s-o termine de citit, la următorul weekend și la cea mai apropiată vacanță.


Beáta Lengyel People Advisor @ Accenture
DIVERSE
Despre eroi și ajutoarele lor

Suntem eroii propriei cariere. Iar eroii nu sunt lăsați singuri în drumul lor către cucerirea împărățiilor, învingerea zmeului sau pur și simplu către etapa lor de maturizare. Hai să facem un salt imaginar din pragmatismul banal al vieții de zi cu zi în lumea magică a basmelor! Basmele copilăriei ne oferă o pildă utilă pentru existența noastră ulterioară de adulți. Care este această pildă a basmelor? Dacă luptăm și lucrăm cu perseverență și devotament, vom ieși învingători și vom trăi fericiți până la adânci bătrâneți. Ce tindem totuși să uităm din aceste povești este că niciun erou nu e lăsat singur în străbaterea drumului către maturizare.


Vlad Haiduc Teambuilding Manager @ Azimut Happy Employees
DIVERSE
Experiența oferirii unui cadou

Am avut plăcerea de a participa la It Days 2018. Chiar dacă experiența mea este în principal în zona de HR, cu accent pe Learning&Development, trebuie să recunosc că la început, acest eveniment mi s-a părut cel puţin interesant. Am parcurs atent agendă, observând că o foarte mare parte din subiecte sunt tehnice. De aceea, am hotărât să particip la prezentări urmărind concepte mari, stiluri de prezentare și nu neapărat veridicitatea informaților, pe care de altfel nu aveam cum să o contest.

Editorial

Recent am pornit un mic proiect IOT în care am realizat o mașinuță electrică controlată printr-o telecomandă și cu posibilitatea de a detecta obstacolele frontale. Deși această configurație este foarte simplă, posibilitățile de dezvoltare sunt mari dacă folosim senzori accesibili. Gândiți-vă că vom adăuga un Raspberry Pi pentru a avea o putere mai mare de procesare și conectare out of the box la internet. Putem adăuga camere video și alți senzori pentru detecția obiectelor din casă. Următorul pas ar putea fi să îi punem un braț robotic. În afară de platforma hardware, din acest moment putem vorbi de programare, pe care o putem face în Python, C++, Java sau în orice alt limbaj doriți. Posibilitățile de interacțiune și integrare sunt nelimitate în condițiile în care, în afară de simplele aspiratoare Roomba, nu prea avem automatizări reale în casele noastre. Ce ziceți, ne apucăm de realizat roboței și mașinuțe domestice? S-ar putea să fie un dar frumos de sărbători.

Citeşte mai mult

LANSAREA NUMĂRULUI 149

Marți, 26 Octombrie, ora 18:00

sediul Cognizant

Facebook Meetup StreamEvent YouTube

NUMĂRUL 147 - Automotive

Sponsori

  • Accenture
  • BT Code Crafters
  • Accesa
  • Bosch
  • Betfair
  • MHP
  • BoatyardX
  • .msg systems
  • P3 group
  • Ing Hubs
  • Cognizant Softvision
  • Colors in projects