ABONAMENTE VIDEO REDACȚIA
RO
EN
NOU
Numărul 150
Numărul 149 Numărul 148 Numărul 147 Numărul 146 Numărul 145 Numărul 144 Numărul 143 Numărul 142 Numărul 141 Numărul 140 Numărul 139 Numărul 138 Numărul 137 Numărul 136 Numărul 135 Numărul 134 Numărul 133 Numărul 132 Numărul 131 Numărul 130 Numărul 129 Numărul 128 Numărul 127 Numărul 126 Numărul 125 Numărul 124 Numărul 123 Numărul 122 Numărul 121 Numărul 120 Numărul 119 Numărul 118 Numărul 117 Numărul 116 Numărul 115 Numărul 114 Numărul 113 Numărul 112 Numărul 111 Numărul 110 Numărul 109 Numărul 108 Numărul 107 Numărul 106 Numărul 105 Numărul 104 Numărul 103 Numărul 102 Numărul 101 Numărul 100 Numărul 99 Numărul 98 Numărul 97 Numărul 96 Numărul 95 Numărul 94 Numărul 93 Numărul 92 Numărul 91 Numărul 90 Numărul 89 Numărul 88 Numărul 87 Numărul 86 Numărul 85 Numărul 84 Numărul 83 Numărul 82 Numărul 81 Numărul 80 Numărul 79 Numărul 78 Numărul 77 Numărul 76 Numărul 75 Numărul 74 Numărul 73 Numărul 72 Numărul 71 Numărul 70 Numărul 69 Numărul 68 Numărul 67 Numărul 66 Numărul 65 Numărul 64 Numărul 63 Numărul 62 Numărul 61 Numărul 60 Numărul 59 Numărul 58 Numărul 57 Numărul 56 Numărul 55 Numărul 54 Numărul 53 Numărul 52 Numărul 51 Numărul 50 Numărul 49 Numărul 48 Numărul 47 Numărul 46 Numărul 45 Numărul 44 Numărul 43 Numărul 42 Numărul 41 Numărul 40 Numărul 39 Numărul 38 Numărul 37 Numărul 36 Numărul 35 Numărul 34 Numărul 33 Numărul 32 Numărul 31 Numărul 30 Numărul 29 Numărul 28 Numărul 27 Numărul 26 Numărul 25 Numărul 24 Numărul 23 Numărul 22 Numărul 21 Numărul 20 Numărul 19 Numărul 18 Numărul 17 Numărul 16 Numărul 15 Numărul 14 Numărul 13 Numărul 12 Numărul 11 Numărul 10 Numărul 9 Numărul 8 Numărul 7 Numărul 6 Numărul 5 Numărul 4 Numărul 3 Numărul 2 Numărul 1
×
▼ LISTĂ EDIȚII ▼



Andreea Misarăș Events & Communication Specialist
@Betfair
DIVERSE
Maslow și pandemia

Cu siguranţă că mulți dintre noi suntem mai mult sau mai puțin familiarizați cu teoria “Piramidei de nevoi a lui Maslow”. Teoria expune cele cinci nevoi fundamentale ale fiinţei umane, într-un model piramidal. Fără a intra în foarte multe detalii, Abraham Maslow clasifică nevoile după cum urmează: nevoi fiziologice, nevoi de securitate, nevoie de afecţiune şi apartenenţă, nevoia de stimă de sine şi nevoia de auto-actualizare/auto-realizare.


Ovidiu Mățan Fondator @ Today Software Magazine
INTERVIU
Servicii AI pentru combaterea corupției. Interviu cu Horea Hopartean

Horea, coordonezi echipa de R&D ComplyAdvantage din Cluj-Napoca, spune-ne câteva cuvinte despre tine.

Sunt la bază un inginer software de generația a doua. Tatăl meu este și el programator și mi-a insuflat aceasta pasiune pentru științe exacte, pentru sisteme software care rezolvă probleme reale.

Lucrez în domeniu de aproape 20 de ani, din care mai bine de jumătate i-am petrecut construind echipe care dezvoltă produse și soluții fintech.

Reclame


Claudia Jelea Avocat & Consilier in domeniul marcilor
@IP Boutique
DIVERSE
(Cum) Putem fi siguri că AI ne respectă drepturile fundamentale?

Recunosc că filmul The Social Dilemma mi-a dat de gândit și mi-a inspirat acest articol. Nu insist pe subiectul filmului, pentru că bănuiesc că mulți dintre cititorii revistei îl cunosc. Oricum, știam cu toții și înainte de a vedea acest film, că noi, oamenii, suntem urmăriți, analizați și „tranzacționați” de marile companii IT, cu ale lor super-computere și algoritmi inteligenți. Mai pe scurt: noi suntem “produsul” râvnit de aceste companii.


Antal-Árpád Flórián-Udvari Software Development Manager
MANAGEMENT
Rețeta de succes a managerului de proiect în fața restricțiilor culturale

De obicei, cea mai lungă etapă a unui proiect, ce implică cel mai mare număr de oameni este execuția. Cea mai mare provocare este atingerea succesului în această etapă, deoarece, la nivel de gestiune de proiect, totul depinde de competențele managerului, de structura organizației, de monitorizarea progresului și de practicile ce sunt parte a culturii organizaționale (Kendra & Taplin, 2004). În timp ce competențele și monitorizarea progresului sunt dependente doar de persoană, fiind controlabile, structura organizației și cultura organizației sunt ample și mai dificil de gestionat. În acest articol, dorim să oferim soluții pentru a depăși aceste limitări.


Andra Hegedus Digital Tech Developer Sr Analyst @ Accenture

Bogdan Nădișan Digital Technology Architect @ Accenture
PROGRAMARE
Visual Inspection, Pattern Analysis, Low code și studenți motivați. Un mix reușit!

Scopul acestui articol este de a sumariza rezultatele colaborării dintre Universitatea Babeș-Bolyai (UBB) și Accenture. Aceasta a fost una reușită : pe parcursul ei am avut ocazia să explorăm o suită de tehnologii emergente: Inteligența Artificială (AI), Învățarea Automată (Machine Learning) și Dezvoltarea Software prin Low Code.


Andrei Lucian Software Developer @ NTT DATA Romania
PROGRAMARE
Detecții automate de infarcte cerebrale din imagini RMN

Existența algoritmilor de AI pentru imagini nu mai e o veste nouă de mult timp, iar faptul că mulți dintre aceștia se află deja printre noi e cunoscut. În ultima vreme aflăm de capabilități tot mai exotice ale AI-ului, de la clasificare de imagini și detecții de obiecte, până la deep-fakes și generare de imagini naturale ce nu există [1, 2, 3]. Mai puțin cunoscută e prezența acestor algoritmi în zona medicală, și anume în imagistica medicală. În cadrul NTT DATA Romania există o echipă care își dedică cunoștințele de statistică, analiză de date, algoritmică și matematică în proiecte ce dezvoltă aplicații de AI pentru radiologie, iar eu fac parte din ea. Această nișă a inteligenței artificiale e vastă și puțin explorată, existând încă multe necunoscute și întrebări mai filosofice sau mai practice. O întrebare abstractă ar fi dacă „se pretează rețelele neuronale dezvoltate pentru imagini naturale la imagini din imagistica medicală”, iar una practică și foarte cunoscută de cei care activează în domeniu este „cum fac să-mi îmbunătățesc modelul să detecteze și leziunea aceea mică?


Ovidiu Mățan Fondator @ Today Software Magazine
PROGRAMARE
Un termostat IoT pe roți

Este perioada de iarnă. Unul dintre lucrurile care se pot strica în casele noastre este termostatul de la centrală. Prima opțiune ar fi să achiziționăm unul nou, dar, din păcate, oferta actuală este prea orientată spre simpla utilitate. A doua opțiune, pe care trebuie să o luăm în considerare ca programatori, este să ne construim singuri un termostat funcțional. Integrarea în sistemul centralei este simplă: sunt doar două fire care trebuie conectate, acestea fiind parte din firul care conecta vechiul termostat la centrala termică.


Lucian Torje Senior Java Developer @ Siemens
PROGRAMARE
Terraform-are în AWS

''Trebuie să facem pe Arrakis ceva ce nu a mai fost încercat pe o întreagă planetă, a spus tatăl său. 'Trebuie să folosim omul ca forța constructivă ecologică -- inserând viață adaptată pentru terraformare: o plantă aici, un animal acolo, un om în acel loc -- pentru a transforma ciclul apei, pentru a construi un nou tip de environment." ~ Dune, Frank Herbert

Acest articol se dorește a fi o prezentare a aplicației Terraform produsă de HashiCorp și a conceptului de Infrastructure as Code. Vom folosi Terraform pentru a crea un nou environment în AWS și vom analiza alte soluții pentru a obține acest rezultat.


Mariana Lazurean .NET Developer @ Siemens
PROGRAMARE
Entity Framework: Exemplu despre cum să schimbi modul de lucru „Database First” cu „Code First"

În calitate de programator, poți lucra la o aplicație complet inovatoare sau la o aplicație nouă, bazată pe o altă aplicație existentă. O aplicație complet nouă este o situație fericită pentru că aduce cu ea o arhitectură nouă și ultimele tehnologii. Pe scurt, aceasta oferă avantajele oricărui start de la zero. Spre deosebire de aceasta, aplicația nouă, bazată pe o altă aplicație existentă, aduce cu ea riscurile unei baze de date deja configurate.

Editorial

Apropierea Crăciunului și a finalului de an ne îndeamnă pe fiecare dintre noi să reflectăm la ceea ce am reușit să facem într-un 2020 atât de special și cu atâtea provocări. Today Software Magazine a început cu adaptarea la pandemie prin mutarea online a evenimentelor de lansare pe care le-am transmis live pe Facebook/Youtube/Twitch. A urmat o perioadă confuză în care nu se știa dacă vom putea avea sau nu conferințe cu public în toamnă. La începutul lunii septembrie era destul de clar că nu se vor putea desfășura evenimente cu audiență în săli. Dar ne-am adaptat și am reușit ca IT Days 2020 să fie, probabil, singura sau una dintre puținele evenimente de IT din Transilvania, ai cărei speakeri să se poată bucura de prezența scenei. Dat fiind contextul, această concesie a putut fi acordată doar lor, pentru că sălile nu puteau fi altfel decât goale. De aceea, pentru participanți, evenimentul a fost transmis live . Pentru că ne plac provocările, am hotărât să ne facem și propria platformă de streamevent.ro pe care am folosit-o cu succes la IT Days și în cadrul lansărilor TSM. Evident că au apărut și probleme, dar, din fericire, au venit rapid și rezolvările. Am putut constata că un live online de calitate este mult mai complicat decât un eveniment cu participanți în sală. Revenind la TSM, am sărbătorit în octombrie evenimentul lansării numărului 100 al revistei. Ne bucurăm că am ajuns aici și promitem să continuăm tot așa. Ar mai fi de menționat finalizarea asociației ProgrammingArt prin care vom încerca să apropiem prin proiecte comune arta de programare. Dar despre aceasta și alte planuri de viitor ne auzim în 2021.

Citeşte mai mult

NUMĂRUL 149 - Development with AI

Sponsori

  • Accenture
  • BT Code Crafters
  • Accesa
  • Bosch
  • Betfair
  • MHP
  • BoatyardX
  • .msg systems
  • P3 group
  • Ing Hubs
  • Cognizant Softvision
  • Colors in projects