ABONAMENTE VIDEO REDACȚIA
RO
EN
NOU
Numărul 135
Numărul 134 Numărul 133 Numărul 132 Numărul 131 Numărul 130 Numărul 129 Numărul 128 Numărul 127 Numărul 126 Numărul 125 Numărul 124 Numărul 123 Numărul 122 Numărul 121 Numărul 120 Numărul 119 Numărul 118 Numărul 117 Numărul 116 Numărul 115 Numărul 114 Numărul 113 Numărul 112 Numărul 111 Numărul 110 Numărul 109 Numărul 108 Numărul 107 Numărul 106 Numărul 105 Numărul 104 Numărul 103 Numărul 102 Numărul 101 Numărul 100 Numărul 99 Numărul 98 Numărul 97 Numărul 96 Numărul 95 Numărul 94 Numărul 93 Numărul 92 Numărul 91 Numărul 90 Numărul 89 Numărul 88 Numărul 87 Numărul 86 Numărul 85 Numărul 84 Numărul 83 Numărul 82 Numărul 81 Numărul 80 Numărul 79 Numărul 78 Numărul 77 Numărul 76 Numărul 75 Numărul 74 Numărul 73 Numărul 72 Numărul 71 Numărul 70 Numărul 69 Numărul 68 Numărul 67 Numărul 66 Numărul 65 Numărul 64 Numărul 63 Numărul 62 Numărul 61 Numărul 60 Numărul 59 Numărul 58 Numărul 57 Numărul 56 Numărul 55 Numărul 54 Numărul 53 Numărul 52 Numărul 51 Numărul 50 Numărul 49 Numărul 48 Numărul 47 Numărul 46 Numărul 45 Numărul 44 Numărul 43 Numărul 42 Numărul 41 Numărul 40 Numărul 39 Numărul 38 Numărul 37 Numărul 36 Numărul 35 Numărul 34 Numărul 33 Numărul 32 Numărul 31 Numărul 30 Numărul 29 Numărul 28 Numărul 27 Numărul 26 Numărul 25 Numărul 24 Numărul 23 Numărul 22 Numărul 21 Numărul 20 Numărul 19 Numărul 18 Numărul 17 Numărul 16 Numărul 15 Numărul 14 Numărul 13 Numărul 12 Numărul 11 Numărul 10 Numărul 9 Numărul 8 Numărul 7 Numărul 6 Numărul 5 Numărul 4 Numărul 3 Numărul 2 Numărul 1
×
▼ LISTĂ EDIȚII ▼Mircea Vădan Managing Partner @ Activize Cofounder @ClujStartups
PROGRAMARE
Realitatea Virtuală/Augmentată - un domeniu cu potențial și pentru industria din Cluj

De la începutul anului observăm în media o creștere semnificativă a interesului legat de realitatea augmentată sau/și virtuală (AVR). Nu e prima dată când e mult zgomot legat de AVR: începând cu anii ‘80, o dată la câțiva ani, acest subiect a atras atenția publicului, dar a eșuat de fiecare dată în a livra experiență solidă utilizatorilor. Dar acum pare că situația e diferită.

Reclame


George Ciobanu Associate Architect @Betfair
PROGRAMARE
Arhitectura unui Data Lake scalabil în AWS

Până de curând, orice companie respectabilă construia un Data Warehouse - o bază de date de dimensiuni considerabile, în care se ”strâng” datele din cât mai multe sisteme operaționale ale organizației. Cu ceva efort, în fiecare noapte acele date eterogene sunt curățate, standardizate, legate între ele și, cu puțin noroc, gata de interogare în dimineața zilei următoare. 


Augusta Ene Groupleader Analytics Service Center @Bosch

Cosmin Lazar Data Scientist @Bosch
PROGRAMARE
Bosch Big Data Analytics Solution for I4.0

Bosch “Invented for life” este un motto extrem de bine cunoscut. Dar ce ziceți de Bosch “Simply. Connected”? Noul slogan scoate în evidență noua abordare a companiei care oferă soluții pentru case inteligente, orașe inteligente, mobilitate conectată și Industry 4.0. În timp ce casele inteligente vor oferi mai mult confort și mai multă siguranță, iar orașul inteligent va îmbunătăți calitatea vieții, inițiativa Industry 4.0 va permite ca fabrica viitorului să fie flexibilă, conectată și inteligentă, astfel încât oamenii, aparatura și produsele să comunice unele cu celelalte.


Raluca Oanca-Boca Full Stack Developer @Self-Employed
PROGRAMARE
Docker, Build & Ship

Toți programatorii doresc uneori ca algoritmul să fie scris o singură dată și să-l poată rula pe diferite sisteme de operare și independente. Soluția Docker pornește de la aceeași premisă exceptând faptul că în loc de a scrie cod, poate configura servere într-un mod personalizat, începând de la alegerea sistemului de operare, configurarea customizată a unor fișiere, instalarea de anumite programe.


Cătălin Criste PHP Developer @Pentalog
PROGRAMARE
Framework-ul Symfony de la 1.0 la 3.0

Symfony este un framework pentru aplicaţii web php. Este scris în php şi este distribuit gratuit sub licență MIT. În lumea php-ului, framework-ul Symfony este unul dintre cele mai cunoscute, populare, utilizate şi îndrăgite framework-uri. Aceste caracteristici se datorează faptului că are o comunitate numeroasă şi puternică în spate, are o documentaţie consistentă şi cuprinzătoare, poate fi învăţat relativ repede datorită resurselor de calitate disponibile pe internet, oferă un sistem de certificare şi un număr din ce în ce mai mare de utilizatori.


Radu Murzea PHP Developer
@Pentalog
PROGRAMARE
Standardele PSR în ecosistemul PHP-ului

Standardele sunt o realitate omniprezentă, întâlnită în toate palierele existenței noastre: de la în construcția caselor și a ecranelor fabricate cu anumite rezoluții, până la dimensiunile hainelor pe care le purtăm și la modul în care măsurăm orice din jurul nostru.În cazul limbajului PHP, aceste standarde se materializează sub forma PSR-urilor. Vă invităm într-o călătorie inițiatică în lumea acestora pentru a înțelege mai bine ecosistemul PHP-ului și tendințele de viitor ale acestuia.


Raghudeep Kannavara Security Researcher, Software and Services Group
@Intel USA
PROGRAMARE
Securitatea librăriilor terțe: riscuri actuale

Majoritatea codului care stă la baza aplicațiilor actuale provine din librării, însă riscurile pe care aceste librării le presupun sunt minimizate și ignorate la scară largă. Librăriile sunt modulare, reutilizabile, ușor de distribuit. Librăriile sunt folosite în aplicații ale căror utilizări cuprind domenii variate, de la finanțe la managementul drepturilor digitale, pe o serie de sisteme de operare și platforme.


Monica Catana Petraru Senior Business Consultant @ msg systems Romania

Andreea Vaculisteanu Product Owner @Betfair
DIVERSE
Reconversia profesională în zona analizei de business

În ultimii ani a crescut exponențial numărul firmelor din România care au în organigrama lor funcția de ANALIST IT. Care este explicația? Pe de o parte, piața românească de IT a început să ofere servicii și soluții cu valoare adăugată, trecând de vremea outsourcing - ului în care doar clientul făcea analiza și venea cu toate cerințele. Pe de altă parte, din ce în ce mai multe companii înțeleg că managerul de proiect, arhitectul sau programatorii cu experiență nu au timp și nici capacitate să ofere partea de analiză detaliată pentru un proiect. Mai ales pentru unul de dimensiuni medii sau mari.


Mihai Câsu Director Medical, medic primar Pediatrie @Polaris Medical
DIVERSE
Burnout

Tot mai multe persoane se confruntă cu probleme ce le afectează viața profesională și personală. Presiunea target-urilor, deadline-uri greu de gestionat, tensiunile psihice care apar în relațiile cu ceilalți și problemele afective se acumulează într-o stare generalizată de degradare psihică.


Adrian Șuteu DevOps @ Endava
DIVERSE
DevOps Mythbusting

În acest articol doresc să îmi asum provocarea de a explica și defini ceea ce înseamnă DevOps. Aceste opinii sunt adunate din experiența mea și inspirate de ideile lui Adam Jacob (CTO of Chef). Direcțiile trasate de Adam reprezintă ideile de lucru pe care le utilizăm în proiecte. Am intenția să evidențiez MythBusting în DevOps atât ca disciplină cât și ca mod de a construi împreună o cultură și un mod de a gândi în organizațiile noastre.


Ovidiu Petridean Senior Software Developer @ SDL Research
PROGRAMARE
Kafka în ecosistemul BigData

Articolul își propune să prezinte o serie de noțiuni generale referitoare la Kafka și la rolul pe care acest sistem îl joacă în ecosistemul BigData. Domeniul BigData este tot mai popular, iar interesul pentru tehnologiile din acest ecosistem este unul în creștere. Una dintre cele mai mari provocări ale BigData este partea de analiză a datelor. Dar pentru a face față acestei provocări este important să ne centrăm atenția asupra modului cum reușim să colectăm aceste date? În ajutorul nostru intervine sistemul Apache Kafka.


Septimiu Nechifor Head of Research Group @Siemens
PROGRAMARE
Energia care pune lumea în mişcare

În toată istoria sa intensă şi plină de provocări, tehnologia ce tratează procesarea, comunicarea şi stocarea datelor a oferit şi oferă imaginea unei continue diversificări, eterogenităţi şi distribuiri în toate sferele vieţii. Interacţiunea dintre tehnologie şi modul în care ea este folosită generează inovaţie şi pune o presiune extrem de utilă asupra capacităţii noastre de inovaţie şi adaptare.


George Mihaiu Online Marketing Specialist @Azimut Happy Employees
PROGRAMARE
Societatea de consum 3.0. Viitorul erei digitale.

La o simplă privire în jurul nostru, putem observa două lucruri care fac obiectul schimbării în societatea noastră: primul este informația, iar al doilea este viteza. Era digitală și secolul vitezei sunt sintagme care încep să devină din ce în ce mai familiare, marcându-ne în mod decisiv existența. Această schimbare se reflectă la nivel global în creșterea demografică, fragmentarea piețelor de consum, emergența noilor economii etc., fiind frecvent explicată ca un efect al implicației din ce în ce mai mare al inovației și tehnologiei.


Daniel Homorodean Managing Director @ Arxia
DIVERSE
VR, AR, PlanningWiz şi casa ta de vis

Graniţa între virtual şi realitate se risipă rapid. Cel puţin aşa ne fac să credem investiţiile masive în VR/AR ( peste $3.5 miliarde *venture capital* investit în ultimii doi ani ), explozia de dispozitive ( Oculus Rift, MS Hololens, HTC Vive, Meta 2... şi altele care se anunţă de la o zi la alta ) şi rapoartele ( Goldman Sachs, ș.a. ) care prevăd o explozie a aplicaţiilor şi a veniturilor generate din acestea în următorii ani. Holodeck-ul din Star Trek e tot mai aproape de a deveni o obişnuinţă a vieţii noastre. 


Andrei Kelemen CEO @ Cluj IT Cluster
DIVERSE
Cluj Innovation Days 2016: Spre epoca digitală în medicină și administrație

Ediția a patra a Cluj Innovation Days propune două teme de interes crescut în societatea actuală: medicina digitală și administrația digitală. La forumul regional sunt invitați specialiști din Europa și SUA, reprezentanți ai Comisiei Europene și ai administrației române. Medicina digitală și administrația digitală sunt cele două teme majore care vor fi dezbătute în cadrul Cluj Innovation Days 2016, eveniment ce se va desfășura în perioada 31 martie - 1 aprilie la Cluj-Napoca. Peste 400 de manageri din IT, medici, universitari, reprezentanți ai administrației publice și ai mediului de afaceri sunt așteptați la cea de-a patra ediție a forumului regional ce urmărește inovarea în IT.

DIVERSE
TEDxCluj 2016: mituri demolate, idei inspirate și o comunitate inovativă

25 de vorbitori, 3 momente artistice, 10 ore de inspirație, 13 echipe cu proiecte inovatoare, 60 de voluntari, 1.600 de cafele, 100 de kilograme de portocale, 56 de parteneri și susținători, 1 premiat, 1 nou ambasador TEDxCluj – așa s-ar putea rezuma cu ajutorul datelor atmosfera extraordinară de la TEDxCluj 2016, ediție desfășurată în 20 februarie 2016 sub deviza „Mythbusting”.

Editorial

De curând am revenit la vechea mea pasiune, programarea. Deși, review-ul de articole și procesul de publicare al acestora îmi acopereau rutina zilnică și mă păstrau în zona programării, nu pot spune că scriam cod. Întoarcerea a însemnat regăsirea unui drum, plin de provocări și de satisfacții la finalul fiecărei zile. Am descoperit cu bucurie că la finalul zilei pot rezolva mai multe probleme decât au fost într-o estimare inițială și că doresc să fiu parte la propriu din acel univers prin care este definită aplicația pe care o dezvolt. În final, poate că nici nu mai contează că dezvolți un produs propriu sau faci outsourcing. Vă recunoașteți și voi, programatorii pasionați, în gama aceasta de trăiri?

Citeşte mai mult

LANSAREA NUMĂRULUI 135

Cloud Services

joi, 28 Septembrie, ora 18:00

Centrul Minerva Timișoara

Facebook Meetup StreamEvent YouTube

Conferință

NUMĂRUL 134 - AI & HyperAutomation

Sponsori

 • Accenture
 • BT Code Crafters
 • Accesa
 • Bosch
 • Betfair
 • MHP
 • Connatix
 • BoatyardX
 • Telenav
 • .msg systems
 • Grab
 • Yardi
 • Colors in projects

INTERVIURI VIDEO