De curând am revenit la vechea mea pasiune, programarea. Deși, review-ul de articole și procesul de publicare al acestora îmi acopereau rutina zilnică și mă păstrau în zona programării, nu pot spune că scriam cod. Întoarcerea a însemnat regăsirea unui drum, plin de provocări și de satisfacții la finalul fiecărei zile. Am descoperit cu bucurie că la finalul zilei pot rezolva mai multe probleme decât au fost într-o estimare inițială și că doresc să fiu parte la propriu din acel univers prin care este definită aplicația pe care o dezvolt. În final, poate că nici nu mai contează că dezvolți un produs propriu sau faci outsourcing. Vă recunoașteți și voi, programatorii pasionați, în gama aceasta de trăiri?
Am participat recent la ..even mammoths can be Agile, un eveniment devenit tradiție deja în Cluj, unde în calitate de speaker, am abordat problema utilizării Agile Scrum. Miza discursului meu a fost aceea de demonstra că recursul la această metodologie nu este întotdeauna oportun, dincolo de toate avantajele pe care le recunoaște toată lumea. Problema este că preocuparea excesivă pentru respectarea principiilor acestei metode, creează riscul de a pierde din vedere esențialul: realizarea produsului. De aceea, consider că nu trebuie să facem Agile Scrum în permanență, că ar trebui să luăm în considerare și un stil bazat pe mini estimări . Conceptul de Skunk Works, dezvoltat de Lockheed Martin prin aplicarea căruia au fost dezvoltate avioane de luptă celebre precum U-2 sau F-22, mai scurtează puțin din piedestalul pe care a fost pusă Agile Scrum. Ideea este foarte simplă și eficientă: un grup restrâns de angajați este separat total de restul echipei, primesc o mare autonomie și sunt lăsați să lucreze la un produs inovator. Rezultatul acestora depășește de cele mai multe ori așteptările. Toate acestea mă fac să mă întreb dacă nu ar trebui să ne punem cel puțin o întrebare înainte de a adopta o metodologie în loc să mergem neapărat de moda actuală.
Ne întoarcem acum către articolele din acest număr. Tema principală este Big Data și Machine learning, așa cum este evidențiat de cele patru articole care vizează acestui subiect: Energia care pune lumea în mişcare, Arhitectura unui Data Lake scalabil în AWS, Kafka în ecosistemul Big Data și Soluții Big Data pentru Industry 4.0. Dintr-un domeniu adiacent, DevOps, vă propun să citiți _DevOps Mythbusting și un articol despre utilizarea Docker: Docker, _Build _and Ship. PHP-ul este reprezentat și în acest număr de Standardele PSR în ecosistemul PHP-ului și _Framework-ul Symfony de la 1.0 la 3.0. La final vă lansăm o provocare prin Realitatea Virtuala/Augmentată - un domeniu cu potențial și pentru industria din Cluj.
de Șerban Țîr
de Mircea Vădan
de Augusta Ene , Cosmin Lazar