ABONAMENTE VIDEO REDACȚIA
RO
EN
NOU
Numărul 150
Numărul 149 Numărul 148 Numărul 147 Numărul 146 Numărul 145 Numărul 144 Numărul 143 Numărul 142 Numărul 141 Numărul 140 Numărul 139 Numărul 138 Numărul 137 Numărul 136 Numărul 135 Numărul 134 Numărul 133 Numărul 132 Numărul 131 Numărul 130 Numărul 129 Numărul 128 Numărul 127 Numărul 126 Numărul 125 Numărul 124 Numărul 123 Numărul 122 Numărul 121 Numărul 120 Numărul 119 Numărul 118 Numărul 117 Numărul 116 Numărul 115 Numărul 114 Numărul 113 Numărul 112 Numărul 111 Numărul 110 Numărul 109 Numărul 108 Numărul 107 Numărul 106 Numărul 105 Numărul 104 Numărul 103 Numărul 102 Numărul 101 Numărul 100 Numărul 99 Numărul 98 Numărul 97 Numărul 96 Numărul 95 Numărul 94 Numărul 93 Numărul 92 Numărul 91 Numărul 90 Numărul 89 Numărul 88 Numărul 87 Numărul 86 Numărul 85 Numărul 84 Numărul 83 Numărul 82 Numărul 81 Numărul 80 Numărul 79 Numărul 78 Numărul 77 Numărul 76 Numărul 75 Numărul 74 Numărul 73 Numărul 72 Numărul 71 Numărul 70 Numărul 69 Numărul 68 Numărul 67 Numărul 66 Numărul 65 Numărul 64 Numărul 63 Numărul 62 Numărul 61 Numărul 60 Numărul 59 Numărul 58 Numărul 57 Numărul 56 Numărul 55 Numărul 54 Numărul 53 Numărul 52 Numărul 51 Numărul 50 Numărul 49 Numărul 48 Numărul 47 Numărul 46 Numărul 45 Numărul 44 Numărul 43 Numărul 42 Numărul 41 Numărul 40 Numărul 39 Numărul 38 Numărul 37 Numărul 36 Numărul 35 Numărul 34 Numărul 33 Numărul 32 Numărul 31 Numărul 30 Numărul 29 Numărul 28 Numărul 27 Numărul 26 Numărul 25 Numărul 24 Numărul 23 Numărul 22 Numărul 21 Numărul 20 Numărul 19 Numărul 18 Numărul 17 Numărul 16 Numărul 15 Numărul 14 Numărul 13 Numărul 12 Numărul 11 Numărul 10 Numărul 9 Numărul 8 Numărul 7 Numărul 6 Numărul 5 Numărul 4 Numărul 3 Numărul 2 Numărul 1
×
▼ LISTĂ EDIȚII ▼



Ovidiu Mățan Fondator @ Today Software Magazine
PROGRAMARE
Introducere în ROS – Robot Operating System

Robotic Operating System este un framework specializat în dezvoltarea de aplicații de IoT și în general, de robotică. Avantajele față de o soluție inhouse pentru proiectele de IoT este abstractizarea părții de comunicare între procese, ușurința prin care se pot crea servicii, mecanismele publish – subscriber, parametri globali și multe altele. În acest articol vom aborda conceptele de bază și vom exemplifica comunicarea dintre un SBC (single board computer) și o placă de dezvoltare Arduino.


Ioana Negruț Medical A.I. Technical Lead @ NTT DATA Romania
PROGRAMARE
Inteligența artificială în radiologie

Anul trecut s-a organizat un concurs de diagnosticare a tumorilor pe creier, concurs la care au participat neurologi experimentați și bioMind – un sistem chinezesc de IA. S-au dat 225 de cazuri de diagnosticat. Doctorilor le-a luat 30 minute să evalueze toate cazurile cu o acuratețe de 66%. BioMind a obținut o acuratețe de 87% în 15 minute. Nu este deloc surprinzător că Modern Medicine Network a catalogat IA ca tendința numărul 1 în radiologie în 2019, doctorii renunțând treptat la scepticism în favoarea entuziasmului și a speranței.

Reclame


Marinel Moraru Digital Technology Developer Assoc Mgr @ Accenture
PROGRAMARE
Fabrica digitală – drumul către digitalizare

Fabrica Viitorului este un spațiu sigur în care oamenii coexistă cu roboți colaborativi, în care are loc exploatarea continuă a tuturor datelor și proceselor și o abordare predictivă bazată pe Inteligența Artificială. Angajații acestei fabrici (indiferent de nivelul ierarhic pe care se află) sunt proactivi și motivați de utilizarea tehnologiei pentru că aceasta le oferă autonomie, stăpânire/control (dorința de a fi mai tot mai capabili) și le permite să obțină o eficiență sporită. Iar această motivație generată de tehnologie îi face pe oameni să învețe mai ușor, să depășească dificultățile și să obțină imposibilul.


Luminița Voicu Desktop Publisher @ Today Software Magazine
ADVERTORIAL
Thomsons Online Benefits se dezvoltă la Cluj, unde deschide al doilea birou. Compania a numit-o pe Ioana Ielciu director general pentru România

Compania britanică Thomsons Online Benefits, furnizor de software care administrează pachete de beneficii pentru două milioane de persoane din peste o sută de țări, anunță deschiderea celui de-al doilea birou din Cluj-Napoca, odată cu depășirea numărului de 300 de angajați. Compania a numit-o pe Ioana Ielciu ca director general pentru România. Dezvoltarea companiei, intrată pe piața românească în 2012, vizează crearea unui hub tehnologic la Cluj-Napoca, oraș bine conectat la industria tehnologiei și cu resurse importante de talent.


Mihai Tătăran Microsoft MVP , Co-organizator @ ITCamp, GM @ Avaelgo
EVENIMENTE
ITCamp 2019

Comunitatea ITCamp și Avaelgo organizează cea de a noua ediție a Conferinței ITCamp în perioada 6-7 iunie 2019 la Grand Hotel Italia din Cluj-Napoca. Conferința vizează profesioniștii IT și managerii cu rol decizional care doresc să fie la curent cu ultimele tehnologii, să-și îmbogățească cunoștințele tehnice și care urmăresc participarea la training-uri cu adevărat eficiente, bazate pe tehnologiile disponibile astăzi.


Dénes István Digital Technology Developer Specialist @ Accenture
PROGRAMARE
Tehnologia care salvează vieţi

Ce se întâmplă mai exact atunci când suni la 112 pentru o urgenţă medicală? Tehnologia zilelor noastre s-a infiltrat în toate aspectele vieţii noastre şi sistemele de urgenţă se folosesc de acest avantaj. În acest articol voi arăta cum acest lucru influenţează munca personalului din serviciul de urgenţă, ce tip de device-uri, ce tehnologii şi procese folosesc pentru a creşte eficienţa şi astfel, să salveze mai multe vieţi.


Irina Achim Learning & Development Coordinator @ NTT DATA Romania
MANAGEMENT
Cum pot face diferența trainingurile pe abilități de viață

Să presupunem că în următoarele cinci minute te invit să te gândești la ultimul training privind teme de viață, la care ai participat. Ți-l amintești când a fost? Îți amintești despre ce a fost vorba? Şi mai mult, îți amintești cu ce ai rămas? În principiu, trainingurile în zona soft skills ar trebui să ne ajute să ne descurcăm mai bine la locul de muncă, să interacționăm mai bine unii cu ceilalți, să ne planificăm mai bine timpul, să navigăm cu mai multă ușurință prin relațiile sociale, să fim mai inteligenți din punct de vedere emoțional și așa mai departe. De cele mai multe ori însă, le vedem că fiind doar o pauză binemeritată de la muncă și cam atât. Eventual cu bonus de socializare.

DIVERSE
5 pași spre performanță în industria IT

Cu toții ne-am întrebat cel puțin o dată cum reușesc liderii industriei IT să se diferențieze de restul companiilor din acest domeniu. Care să fie rețeta succesului și cum putem să o replicăm și în organizația noastră? Odată cu maturizarea industriei sunt publicate și studii tot mai riguroase care demonstrează fără echivoc ce funcționează și ce nu. Acest articol prezintă o sinteză a unor astfel de cercetări, evidențiind ariile în care ar trebui să ne concentrăm eforturile pentru a obține rezultate optime.


Peter Leeson www.pleeson.co.uk
MANAGEMENT
Problema standardelor

Mulți ani, am promovat conceptele de îmbunătățire și de calitate bazate pe standarde și modele. În tot acești mulți, am constatat cu toții că standardele și modelele nu prea funcționează. Așadar, este relevant să atragem atenția asupra acestui fapt și asupra cauzelor care îl generează. Indiferent dacă încercați să satisfaceți standardele ISO, CMMI, ITIL, PrINCE2, Six-Sigma sau orice alt standard de interes, este foarte probabil că nu veți obține rezultatele așteptate. Standardele nu vor duce la ceea ce consultantul v-a promis că veți obține respectându-le. Aici nu este vorba doar de standarde. Același lucru se aplică metodologiilor precum Kaizen, Lean, Agile sau ghidurilor de tipul “X obiceiuri ale oamenilor de succes”.


Maria Daniela Lica Agile Coach, @ Metro Systems Romania
MANAGEMENT
Dezvoltarea produselor software folosind design thinking, lean startup și agile

Modul de lucru Agile a devenit din ce în ce mai popular în dezvoltarea produselor software, întrucât acesta își propune să depășească limitările modului de lucru tradițional, numit Waterfall. Agile promovează o abordare empirică și iterativă care facilitează colaborarea, livrarea mai rapidă și ajustarea constantă a livrabilelor în concordanță cu dorințele clienților aflate într-o continuă schimbare. Cu toate astea, capacitatea de a ne ajusta rapid, ținând cont de dorințele clienților, nu este întotdeauna suficientă pentru a dezvolta produse inovatoare care să vină în întâmpinarea nevoilor reale ale utilizatorilor. De multe ori, clienții au impresia că au anumite nevoi, pe care le transpun într-o serie de cerințe. Cu toate acestea, odată implementate, cerințele se transpun într-o serie de funcționalități ce ajung să nu fie niciodată folosite. Acest lucru își are cauza în faptul că utilizatorii nu pot articula întotdeauna ceea ce își doresc cu adevărat și nu pot transpune cu ușurință în idei de funcționalități problemele cu care se confrunta zi de zi.


Ovidiu Mățan Fondator @ Today Software Magazine
INTERVIU
Dependency Injection - Interviu cu Mark Seemann

Stăm de vorbă cu Mark Seemann, co-autorul cărții Dependency Injection Principles, Practices, and Patterns. Mark a fost speaker la ediția de anul trecut a IT Days unde prezentarea sa, Human Code, a câștigat votul publicului. Va fi prezent din nou luna aceasta la Cluj unde va vorbi despre Asynchrnous Injection la conferința The Developers 2019


Mihai Pantea Senior Software Engineer @ UiPath

Adrian-Nicolae Popa Tester @ UiPath
TESTARE
“Practice what you preach” - cum folosim RPA în testare

La UiPath dezvoltăm platforma numărul 1 de Robotic Process Automation (RPA), platformă utilizată în prezent de mii de companii din toată lumea pentru a-și automatiza procesele. În mod natural, suntem primii utilizatori ai acesteia. “Roboții” noștri software rulează procese de HR, de achiziții sau care țin de departamentul juridic, ajutându-i pe colegii noștri să se poată concentra pe activitățile cu valoare adăugată mai mare. Totuși, nu numai colegii din aceste departamente beneficiază de serviciile roboților noștri software, ci chiar și echipele de dezvoltare utilizează platforma pentru procesul de software development – orientat către partea de testare. Acest articol dorește să vă arate unul din modurile în care noi ne testăm munca cu propriul produs.


Ovidiu Mățan Fondator @ Today Software Magazine
INTERVIU
Concurența în C++ - Interviu cu Anthony Williams

Discutăm cu Anthony Williams, autorul cărții Concurrency in Action, aflată la a doua ediție. Autorul este pasionat de multithreading, fiind programatorul principal al Boost Thread Library în C++ mulți ani la rând. Aduceți în cartea dumneavoastră o clarificare esențială legată de diferența dintre paralelism și concurență. Puteți explica aceste două concepte cititorilor noștri?


Bianca Herescu HR Partner @Connatix Psychologist @Psiholab
DIVERSE
Recrutarea în IT – perspectiva unui HR

Sunt developer în Cluj și săptămâna asta am mers la două interviuri, la A și la B. Din experiența mea de candidat procesul se rezumă de obicei la trei etape: discuție cu HR, discuție tehnică, ofertare. De cele mai multe ori, primele două sunt comasate, cum a fost procesul pentru compania A. Dar, se poate și altfel, la B mi-au oferit o ofertă după prima discuție 3 în 1.


Ovidiu Mățan Fondator @ Today Software Magazine
EVENIMENTE
Panel TSM – Dezvoltarea soluțiilor SAP în România

Am discutat la evenimentul de lansare a numărului 82 al revistei Today Software Magazine despre provocările industrie SAP pe piața românească. Invitații noștrii au fost:

  • Bernd Hörmann - CEO @ MHP Romania
  • Simona Sevik - Division Manager @ msg systems Romania
  • Alexandra Bogdănescu - Team Lead SAP ABAP @ MHP Romania
  • Ovidiu Hăncilă - Development Consultant @ Accenture

Editorial

Recent, am avut parte de o surpriză plăcută prin descoperirea lui Jetson Nano de la NVidia, care reprezintă din perspectiva mea, un pas înaintea lui Raspberry PI 3. În ceea ce privește puterea de procesare mărită, suportul de AI și procesare de imagini prin core-urile CUDA, îmbunătățirile sunt evidente. Ne apropiem într-un ritm destul de rapid de momentul în care vom putea folosi o mică placă de dezvoltare alimentată pe USB, care ne va oferi întreg mediul de programare. Lucru care s-a și întâmplat în cazul Jetson Nano. Am reușit fără probleme, să-mi conectez două monitoare la el și să pot lucra în condiții normale: să scriu cod în Arduino IDE, să rulez ROS și diferite alte aplicații.

Citeşte mai mult

NUMĂRUL 149 - Development with AI

Sponsori

  • Accenture
  • BT Code Crafters
  • Accesa
  • Bosch
  • Betfair
  • MHP
  • BoatyardX
  • .msg systems
  • P3 group
  • Ing Hubs
  • Cognizant Softvision
  • Colors in projects