ABONAMENTE VIDEO REDACȚIA
RO
EN
Numărul 148 Numărul 147 Numărul 146 Numărul 145 Numărul 144 Numărul 143 Numărul 142 Numărul 141 Numărul 140 Numărul 139 Numărul 138 Numărul 137 Numărul 136 Numărul 135 Numărul 134 Numărul 133 Numărul 132 Numărul 131 Numărul 130 Numărul 129 Numărul 128 Numărul 127 Numărul 126 Numărul 125 Numărul 124 Numărul 123 Numărul 122 Numărul 121 Numărul 120 Numărul 119 Numărul 118 Numărul 117 Numărul 116 Numărul 115 Numărul 114 Numărul 113 Numărul 112 Numărul 111 Numărul 110 Numărul 109 Numărul 108 Numărul 107 Numărul 106 Numărul 105 Numărul 104 Numărul 103 Numărul 102 Numărul 101 Numărul 100 Numărul 99 Numărul 98 Numărul 97 Numărul 96 Numărul 95 Numărul 94 Numărul 93 Numărul 92 Numărul 91 Numărul 90 Numărul 89 Numărul 88 Numărul 87 Numărul 86 Numărul 85 Numărul 84 Numărul 83 Numărul 82 Numărul 81 Numărul 80 Numărul 79 Numărul 78 Numărul 77 Numărul 76 Numărul 75 Numărul 74 Numărul 73 Numărul 72 Numărul 71 Numărul 70 Numărul 69 Numărul 68 Numărul 67 Numărul 66 Numărul 65 Numărul 64 Numărul 63 Numărul 62 Numărul 61 Numărul 60 Numărul 59 Numărul 58 Numărul 57 Numărul 56 Numărul 55 Numărul 54 Numărul 53 Numărul 52 Numărul 51 Numărul 50 Numărul 49 Numărul 48 Numărul 47 Numărul 46 Numărul 45 Numărul 44 Numărul 43 Numărul 42 Numărul 41 Numărul 40 Numărul 39 Numărul 38 Numărul 37 Numărul 36 Numărul 35 Numărul 34 Numărul 33 Numărul 32 Numărul 31 Numărul 30 Numărul 29 Numărul 28 Numărul 27 Numărul 26 Numărul 25 Numărul 24 Numărul 23 Numărul 22 Numărul 21 Numărul 20 Numărul 19 Numărul 18 Numărul 17 Numărul 16 Numărul 15 Numărul 14 Numărul 13 Numărul 12 Numărul 11 Numărul 10 Numărul 9 Numărul 8 Numărul 7 Numărul 6 Numărul 5 Numărul 4 Numărul 3 Numărul 2 Numărul 1
×
▼ LISTĂ EDIȚII ▼


DIVERSE
Behavior Driven Development în Python

În ziua de azi, testerii sunt priviți ca fiind cei care execută munca de rutină, de o dificultate mai ușoară, și ale căror skill-uri tehnice nu sunt atât de puternice pe cât cele ale programatorilor. Există echipe fragmentate, două tabere practic: developeri și testeri. Accentul nu se pune pe comunicare și colaborare, ci se investește efort și energie în acel vechi “battle”, în care fiecare dorește să demonstreze că echipa proprie e mai bună.


Alexandru Bolboacă Agile Coach and Trainer, with a focus on technical practices
@Mozaic Works
PROGRAMARE
Din uneltele artizanului software: Unit Testing

Imaginați-vă următoarea situație: o echipă a dezvoltat timp de 6 luni un produs grozav, care se vinde imediat. Utilizatorii își arată pasiunea pentru produs cerând mereu funcționalități noi. Dacă echipa nu livrează noile funcționalități destul de repede, fericirea lor va scădea, poate chiar vor decide să migreze la concurență. Echipa trebuie să livreze rapid.

Reclame


Radu Popovici Software Engineer
@Gemini Solutions
DIVERSE
Gemini Solutions Foundry

În ultima perioadă antreprenorii români au la dispoziție din ce în ce mai multe modalități de a-și facilita dezvoltarea unei afaceri. Fie că vorbim despre fonduri nerambursabile, comunități antreprenoriale sau incubatoare de afaceri, aceste programe sunt un ajutor incontestabil, mai ales în fazele incipiente ale dezvoltării companiei.


Mihai Maruseac IxNovation
@IXIA
PROGRAMARE
Programare Funcțională în Haskell (II)

Articolul din numărul trecut a realizat o scurtă introducere în limbaj prezentând mai mult istoria și beneficiile lui și mult mai puțin elemente de cod propriu-zis. Astăzi, ne apropiem de acest deziderat discutând despre tipurile limbajului. Un lucru absolut definitoriu pentru limbaj este faptul că Haskell are tipare statică: fiecare expresie are un tip cunoscut de la compilare. În plus, nu există conversii implicite între tipuri similare: programatorul va trebui să facă explicit conversiile în locurile în care acestea sunt necesare.


Cristian Roșa mobile developer
@ISDC
DIVERSE
Dezvoltarea de aplicaţii iOS ţinând cont de securitate

Securitatea a devenit din ce în ce mai importantă în dezvoltarea aplicaţiilor mobile datorită informaţiilor sensibile/confidenţiale de pe telefoanele noastre inteligente. Toate aşteptările şi estimările privind utilizarea sunt depăşite an după an de potopul de utilizatori ai telefoanelor inteligente, în dezavantajul celor care folosesc laptopuri sau desktopuri. Şi cine poate să îi acuze? Dispozitivul ce poate fi ţinut în mână a devenit „portmoneul” erei moderne, plin cu date personale (poze, filme, note) şi date confidenţiale (de sănătate, medicale, jurnale, permise sau cupoane).


Andrei Otta Software developer
@Accesa
DIVERSE
JQuery Europe 2013

Un web developer, Haymo Meran și fantoma prințului Johann Adam Andreas von Liechtenstein intră într-un palat… Sună ca începutul unei glume ciudate, dar vă garantez că nimeni n-o să știe ce se întâmplă mai departe. Mai bine zis, nimeni care nu a auzit de sau nu a participat la jQuery Europe 2013. Ca să fiu sincer, n-am văzut nici un semn că duhul prințului ni s-ar fi alăturat, și am fost 300 de developeri (sau mai bine zis, entuziaști jQuery), nu unul. Restul totuși e chiar foarte adevărat și cu siguranță nu o glumă, pe cât de fabulos sună.


Iulian Moșneagu Senior Software Engineer
@Gemini Solutions
PROGRAMARE
NEO4j Graph Database modelarea datelor interconectate

Neo4j este o baza de date open-source fondată pe teoria grafurilor, fiind o soluție optimizată pentru a modela și interoga volume mari de date strâns relaționate, reprezentabile prin structuri de tip graf. Dinamismul,creșterea volumului datelor, precum și evolutia continuă a procesării informațiilora impus ieșirea din spațiul bazelor de date relaționale tradiționale și orientarea spre soluții NOSQL.


Ovidiu Mățan Fondator @ Today Software Magazine
DIVERSE
Susținătorii startup-urilor românești

Deși ne aflăm la început în privința startup-urilor românești și încă nu ne putem mândri cu o cultură de masă a mediului de IT autohton, susținătorii acestora încep să își facă din ce în ce mult mult simțită prezența. Prin acțiunile și facilitățile oferite au un scop comun și anume suportul business-urilor locale și succes-ul acestora. Articolul de față se vrea a fi o listă de puncte de contact pentru oricine are sau dorește să lanseze un startup.


Irina Scarlat CMO How to Web & TechHub Bucharest
DIVERSE
TechHub Bucharest

Luna mai a început cu veşti bune pentru comunitatea antreprenorilor în tehnologie din România: s-a lansat oficial TechHub Bucharest, primul spaţiu de co-working din România care le este dedicat în exclusivitate şi care face parte din reţeaua internaţională TechHub.


Tudor Trișcă Team Lead & Scrum Master
@.msg systems Romania
TESTARE
Test Driven Development (TDD)

Test Driven Development (TDD) este o abordare a dezvoltării de software ce combină Test First Development (TFD) cu refactorizarea. Legat de scopul test driven development-ului există mai multe puncte de vedere: specificarea codului și nu validarea lui. Cu alte cuvinte, este o cale de a gândi prin prisma cerințelor sau a designului înainte de a ne apuca efectiv a scrie cod funcțional (TDD este o cerință agile - agile requirement - și o tehnică de design agile). Un alt punct de vedere este că TDD reprezintă o tehnică de programare al cărui scop este acela de a scrie cod curat care funcționează.

TESTARE
Big Data, Big Confusion

n “Big Data: A Revolution That Will Transform How We Live, Work and Think” autorii Viktor Mayer-Schonberger și Kenneth Cukier încep prin a prezenta situația anului 2009 în care virusul H1N1 reprezenta o îngrijorare majoră a Organizației Mondiale a Sănătății, dar în particular a guvernului American. Evoluția rapidă a epidemiei punea în dificultate CDC (Center for Disease Control and Prevention), o agenție guvernamentală, care a raportat situația cu o întârziere de două săptămâni față de realitatea din teren,pentru că populația nu intra în contact cu personalul medical după apariția primelor simptome.


Attila-Mihaly Balazs Software Panther @ Synapp.io
PROGRAMARE
Sisteme cu perfomanță/fiabilitate ridicată bazate pe “data grids” în Java

O provocare importantă când construim un produs de succes este să ne asigurăm că produsul utilizează resursele hardware disponibile într-un mod eficient. Acest lucru înseamnă de obicei clustering (mai puțin pentru probleme foarte simple) pentru că seturile noastre de date au depășit calculatoarele individuale ca mărime și necesități de procesare. Cu toate acestea clustering-ul aduce o serie de noi probleme: împărțirea procesării între noduri, orchestrarea procesului și - foarte important - garanția că nu vom pierde datele / progresul dacă un subset de noduri devine indisponibill - o posibilitate care crește dramatic în momentul în care adăugăm mai multe noduri la cluster-ul nostru.


Radu Vunvulea Solution Architect
@iQuest
PROGRAMARE
Hadoop (II)

În ultimul număr am descoperit lumea pe care Hadoop o formează și care este secretul prin care putem să stocăm zeci și chiar sute de TB fără nici un fel de probleme. Aceasta se bazează pe un sistem de tip master-slave extrem de simplu, dar care funcționează foarte bine.


Echipa NGO Connect Echipa NGO Connect
DIVERSE
NGO connect - împreună pentru o lume mai bună!

NGO CONNECT are în spate o minunată poveste ce a început în seara zilei de 24 mai. 7 tineri antreprenori care nu se cunoşteau între ei, au venit din trei oraşe diferite (Cluj-Napoca, Iași, București) către Tîrgu Mureş. Au călătorit sute de km pentru că ideea de Startup Weekend părea să fie o experienţă grozavă. La sfârşit s-a dovedit a fi una dintre cele mai frumoase experienţe pentru ei, una care nu va fi uitată niciodată, una care poate să le aducă bucurie lor, dar cel mai important altora.


Alexandru Cosma Senior Tester
@ISDC
TESTARE
Planificarea Testării de Performanţă

În acest articol aş dori să vă prezint o scurtă introducere în planificarea Testării de Performanţă, precum și în planificărea colectării și analizării rezultatelor prin prisma experienţei mele în acest domeniu. Voi porni de la prezumţia că cititorul are cunoştinţe despre terminologia folosită în Testarea de Performanţă. În cadrul articolului voi face referire la unele metrici folosite, cerinţe Non-funcţionale pe care le voi folosi ca exemple.


Silviu Dumitrescu Line manager@Telenav
PROGRAMARE
Recenzia cărții: Eclipse Rich Client Platform

Cartea pe care v-o supun atenţiei face parte din acea serie de cărţi care au un impact imediat asupra cititorului. Accentul este pus pe latura practică. Conceptele teoretice sunt introduse gradual, de la noţiuni cu caracter general până la lucruri de fineţe şi best practices,dar particularitatea cărţii constăînfaptul că ele sunt integrate imediatîntr-o aplicaţie care are numeroase funcţionalităţi şi care este, la rândul ei, dezvoltată treptat pe tot parcursul materialului.


Bogdan Nicule Manager IT cu o vastă experiență internațională
DIVERSE
De ce ne răcim gura cu AGILE?

Articolul de față prezintă câteva din beneficiile utilizării metodologiei Agile în viața de zi cu zi în domeniul IT. Elementul de comparație este cea mai utilizată metodologie până pe la începutul anilor 2000, metodologia Waterfall, cea în care mulți dintre noi au lucrat și continuă să lucreze.


Dan Nicolici Senior Java Developer
@Neverfail Group
MANAGEMENT
Cod curat = bani în buzunar

Scriu acest articol, pentru că am văzut ecuația “cod murdar = bani pierduți” de prea multe ori. Articolul este scris atât pentru audiența tehnică, cât și pentru cea non-tehnică din industria IT. Voi face o introducere scurtă și la obiect despre codul curat și cum influențează pozitiv aspectele financiare ale unui produs.


Simona Bonghez Managing Partner @ Colors in Projects
DIVERSE
Gogu la drum cu jaloane

- Pe-ăla mi l-am luat și eu. E un GPS simplu, ieftin și își face treaba, ți-l recomand. Șefu’ apăruse fără știre în spatele lui Gogu. „Auch... m-a prins teleleu pe Google”. Îi trecu prin cap să răspundă cu o scuză, dar își dădu seama imediat cât de penibil ar fi fost. Plus că era prea interesat de detaliile tehnice ale GPS-ului. Le află imediat, Șefu’ îi dădu rapid toate informațiile.


Andreea Pârvu People Operations Business Partner @ Endava
DIVERSE
Managementul performanței (II)

A doua parte a articolului dedicat managementului performanței va prezenta mijloacele utilizate în acest proces, precum și câteva modele care pot fi ușor implementate în orice companie.În cele ce urmează va fi definit un model de definire al obiectivelor în cele trei faze ale procesului de management al performanței, care cuprinde: (1) definirea comportamentelor necesare pentru trăirea celor cinci valori ale companiei, (2) obiectivele echipei: descrierea acestora, modalitatea de măsurare a obiectivelor și rezultatele așteptate și (3) obiectivele individuale, care trebuie să fie aliniate cu obiectivele echipei.


Irina Scarlat CMO How to Web & TechHub Bucharest
DIVERSE
Start Me Up - o altfel de şcoală de antreprenoriat

25 de participanţi foarte bine pregătiţi selectaţi din peste 200 de aplicaţii... un trainer internaţional... 8 antreprenori şi investitori consacraţi din România... 5 noi idei de afaceri... 5 companii responsabile care au oferit burse pentru viitorii antreprenori... 45 de parteneri care au asigurat mediatizarea proiectului şi 176 de apariţii în presa din România. Aşa arată în cifre prima ediţie a şcolii de antreprenoriat Start Me Up care a avut loc anul trecut la Predeal.

Editorial

Chiar dacă nu ești din mediul de IT sau dacă nu ai acum ideea ce va schimba lumea poți participa la Startup Weekend sau Startup Live și să te alături uneia dintre echipe. La finalul weekend-ului vei avea deja disponibil un prototip iar în următoarea săptămână poți să obți suport din partea unor incubatoare locale.

Citeşte mai mult

LANSAREA NUMĂRULUI 149

Marți, 26 Octombrie, ora 18:00

sediul Cognizant

Facebook Meetup StreamEvent YouTube

NUMĂRUL 147 - Automotive

Sponsori

  • Accenture
  • BT Code Crafters
  • Accesa
  • Bosch
  • Betfair
  • MHP
  • BoatyardX
  • .msg systems
  • P3 group
  • Ing Hubs
  • Cognizant Softvision
  • Colors in projects