ABONAMENTE VIDEO REDACȚIA
RO
EN
NOU
Numărul 150
Numărul 149 Numărul 148 Numărul 147 Numărul 146 Numărul 145 Numărul 144 Numărul 143 Numărul 142 Numărul 141 Numărul 140 Numărul 139 Numărul 138 Numărul 137 Numărul 136 Numărul 135 Numărul 134 Numărul 133 Numărul 132 Numărul 131 Numărul 130 Numărul 129 Numărul 128 Numărul 127 Numărul 126 Numărul 125 Numărul 124 Numărul 123 Numărul 122 Numărul 121 Numărul 120 Numărul 119 Numărul 118 Numărul 117 Numărul 116 Numărul 115 Numărul 114 Numărul 113 Numărul 112 Numărul 111 Numărul 110 Numărul 109 Numărul 108 Numărul 107 Numărul 106 Numărul 105 Numărul 104 Numărul 103 Numărul 102 Numărul 101 Numărul 100 Numărul 99 Numărul 98 Numărul 97 Numărul 96 Numărul 95 Numărul 94 Numărul 93 Numărul 92 Numărul 91 Numărul 90 Numărul 89 Numărul 88 Numărul 87 Numărul 86 Numărul 85 Numărul 84 Numărul 83 Numărul 82 Numărul 81 Numărul 80 Numărul 79 Numărul 78 Numărul 77 Numărul 76 Numărul 75 Numărul 74 Numărul 73 Numărul 72 Numărul 71 Numărul 70 Numărul 69 Numărul 68 Numărul 67 Numărul 66 Numărul 65 Numărul 64 Numărul 63 Numărul 62 Numărul 61 Numărul 60 Numărul 59 Numărul 58 Numărul 57 Numărul 56 Numărul 55 Numărul 54 Numărul 53 Numărul 52 Numărul 51 Numărul 50 Numărul 49 Numărul 48 Numărul 47 Numărul 46 Numărul 45 Numărul 44 Numărul 43 Numărul 42 Numărul 41 Numărul 40 Numărul 39 Numărul 38 Numărul 37 Numărul 36 Numărul 35 Numărul 34 Numărul 33 Numărul 32 Numărul 31 Numărul 30 Numărul 29 Numărul 28 Numărul 27 Numărul 26 Numărul 25 Numărul 24 Numărul 23 Numărul 22 Numărul 21 Numărul 20 Numărul 19 Numărul 18 Numărul 17 Numărul 16 Numărul 15 Numărul 14 Numărul 13 Numărul 12 Numărul 11 Numărul 10 Numărul 9 Numărul 8 Numărul 7 Numărul 6 Numărul 5 Numărul 4 Numărul 3 Numărul 2 Numărul 1
×
▼ LISTĂ EDIȚII ▼

Ovidiu Mățan Fondator @ Today Software Magazine
DIVERSE
Bilanț Today Software Magazine la finalul lui 2017

Odată cu primul număr din luna februarie 2012, prioritatea revistei ,,Today Software Magazine” a fost aceea de a oferi prin paginile sale ocazia unei mai bune comunicări între membrii comunității IT din orașul Cluj. Am pornit de la premisa că întotdeauna comunitatea care își împărtășește realizările și descoperirile va avea mult mai mult de învățat și implicit de câștigat decât acele comunități care au ca principiu de funcționare doar răspunderea individuală și efortul propriu. Sperăm că de-a lungul celor aproape șase ani, am demonstrat valabilitatea acestei premise, aducându-ne contribuția la consolidarea comunității de IT. Punându-le la dispoziție paginile revistei, programatorii și-au expus ideile, sfaturile, descoperirile, oferindu-i publicului larg reale experiențe de învățare și de emulație. Preocuparea noastră urmărește varietatea tematică a subiectelor precum și creșterea nivelului de calitate a abordării acestora.


Bogdan Bucur SAP ABAP Developer @ Siemens
PROGRAMARE
Transportul aplicaţiilor între sisteme SAP

În acest articol vom aborda mecanismele de transport din AS ABAP( Application Server ABAP ) şi din SAP HANA, în special modul cum pot fi transportate aplicaţii alcătuite din obiecte ABAP şi din obiecte HANA, folosind HANA Transport Container şi enhanced Change and Transportation System(CTS+) .

Reclame


Claudiu Draghia Quality Manager @Capgemini
TESTARE
Concepţii greșite despre testarea software

Sunt tester din 2004. Am avut multe roluri în 13 ani, dar m-am considerat mereu un tester. M-am bucurat când am găsit buguri care frizau niște situaţii/context aproape imposbil de conceput. M-am simtit prost când mi-a scăpat ceva ce a făcut produsul dificil sau imposibil de utilizat în producţie. M-am ascuns în proiectele mele și în firma mea, considerând că sunt un tester bun. M-am aflat pe scenă în faţa a sute de oameni, așteptând acea întrebare care să mă facă să realizez ce stupide au fost presupunerile mele.
Am întâlnit multe concepţii greșite despre testarea software. Cu unele veţi fi de accord, cu altele nu, dar consider că arta de a testa ține de împărtășirea ideilor și a experienţelor, acesta fiind chiar lucrul pe care intenţionez să îl fac. Iată-le:


Radu Vunvulea Solution Architect
@iQuest
PROGRAMARE
Raportare în timp real sau consolidare?

În acest articol vom supune analizei modul cum putem grupa rapoartele și dashboardurile în categorii diferite, în funcţie de viteza cu care putem aduce și actualiza datele din cadrul acestora. Timpul este un termen relativ mai ales atunci când are impact direct asupra businessului pe care îl avem. Din această cauză capacităţile de raportare ale sistemelor interne pot să aibă un impact direct asupra succesului nostru ca business. Sunt mai multe elemente care sunt importante când vorbim despre rapoarte și timp de răspuns scurt, dar două din ele sunt relevante în această discuție.


Bogdan-Constantin Pîrvu Profesor asociat @ Lucian Blaga University Sibiu

Constantin-Bălă Zamfirescu Profesor @ Lucian Blaga University Sibiu

Samuel Pușcașu Researcher @ Lucian Blaga University Sibiu

Vlad Ruxandu Product Manager @ Continental Sibiu
PROGRAMARE
Studiu de caz privind utilizarea co-simulării multi-paradigmatice în implementarea unui sistem de fabricație

Pe lângă calitate la un preț adecvat, clienții de astăzi își doresc produse ce permit o experiență de utilizare completă și nu doar o personalizare sporită. În plus, perioada cuprinsă între apariția conceptului și lansarea pe piață a produsului este mai scurtă ca oricând, iar livrarea către client se realizează a doua zi după doar câteva clickuri într-un browser de Internet. În acest context, pentru dezvoltatorii de produse și companiile producătoare, alegerea instrumentului de inginerie potrivit pentru modelarea, proiectarea și implementarea unor componente eterogene (precum: mecanice, electrice, software etc.) devine obligatorie pentru asigurarea competitivității globale. Aceste instrumente trebuie să asigure nu numai proiectarea rapidă a produsului însuși, ci și a sistemului de fabricație corespunzător pentru realizarea acestuia.


Ovidiu Mățan Fondator @ Today Software Magazine
PROGRAMARE
Laborator IoT: Controlul LED-urilor și al unei camere GoPro

Raspberry PI 3 este cea mai populară placă de procesare IoT. Acest articol deschide seria de articole pe care vrem să o dedicăm domeniului IoT. Vom porni de la aplicațiile cele mai simple precum aprinderea unor leduri, controlul unei camere GoPro de la distanță, pentru ca în următoarele numere să prezentăm dezvoltarea unui sistem de check-in a persoanelor la un eveniment. Vom folosi librăria Pi4J pentru a realiza comunicarea nativă cu Raspberry PI. Ceea ce ne interesează este controlul pinurilor GPIO de pe placă.


Adrian Sevan Senior software developer @ Qubiz
PROGRAMARE
Dezvoltarea unei aplicații IoT folosind Texas Instruments

De la frigidere la sisteme de casă smart, Internet of Things (IoT) materializează multe aşteptări legate de lifestyle. Deoarece permite oricărui device să se conecteze şi să transmită informaţii într-o reţea fără a fi nevoie de interacțiunea umană sau de interacțiunea om-calculator, posibilităţile generate de IoT sunt practic nelimitate. Un argument în plus pentru potenţialul IoT este creşterea impresionantă. Potrivit unui raport Cisco, numărul de device-uri IoT a crescut mai mult de două ori între 2012 - 2016, urcând de la 8.7 miliarde la 22.9 miliarde. Și nu se opreşte aici. Un studiu efectuat de IHS estimează că până în 2020, numărul device-urilor IoT va creşte la 20.7 miliarde.


Noela Anastasia Research Specialist @ Azimut Happy Employees
DIVERSE
Înfrângere sau victorie?

Pentru mine și pentru mulți dintre noi, primul lucru la care ne gândim, după ce ne trezim este: N-am dormit suficient. Iar al doilea este : N-am destul timp. Indiferent dacă e adevărat sau nu, gândul că nu avem destul ne trece prin minte automat, fără să mai apucăm să-l punem sub semnul întrebării ori să-l examinăm cu atenție. Înainte de a ne ridicăm din pat, înainte să atingem podeaua cu picioarele, simțim că lucrurile nu merg așa cum ar trebui, că suntem în urmă, c-am pierdut ceva, că ne lipsește ceva. Iar seara, când ne băgăm în pat, mintea noastră repetă toate lucrurile pe care le-am obținut sau nu le-am făcut în ziua respectivă. Ne culcăm sub povara gândurilor și ne trezim cu mintea la ceea ce ne lipsește... (Lynne Twist, Sufletul banilor).


Ovidiu Mățan Fondator @ Today Software Magazine
INTERVIU
Monede digitale: Interviu cu Peter Lawrey

Care este principalul avantaj al monedelor digitale comparativ cu cele clasice?
Peter Lawrey: Monedele digitale au la bază un model de încredere diferit de monedele clasice. Monedele digitale permit organizațiilor și indivizilor să coopereze pe baza unui nivel de încredere mai scăzut. Riscul de a sparge datele este mai mic, deoarece datele sunt menite de la bun început a fi distribuite și altora. În loc de a se baza pe guverne, oamenii pot avea încredere într-o platformă sau companie a cărei interese sunt cunoscute. Acest lucru nu face soluția mai bună, dar oferă o alternativă viabilă.


Orsolya Püsök Digital Business Integration Consultant @ Accenture
DIVERSE
Design Thinking

Probabil că ați auzit vehiculându-se acest termen prin birouri, l-ați întâlnit în unele articole sau ați auzit o dezbatere TED despre Design Thinking. Ce este Design Thinking?


Tudor Anghel UX Designer @ 3Pillar Global
DIVERSE
Design Thinking: o soluție pentru problemele de zi cu zi

Nu trebuie să fii un designer ca să-ți îmbunătățești standardele de viață. Cu toții avem probleme în activitățile noastre de zi cu zi. Toți căutăm noi moduri de a face față acestora și soluții care ne economisesc timp și resurse. Ca atunci când trecem prin traficul de dimineață ca să ajungem la serviciu sau când încercăm să ne planificăm evadările de weekend. Ca UX Designer, am învățat că principiile pe care le folosesc la job în fiecare zi îmi pot folosi în aceeași măsură și în viața personală. Aplicându-le zi de zi, găsesc soluțiile optime. Poți să aplici principiile de design în fiecare aspect al vieții tale, iar unul din cele mai importante și mai folositoare este Design Thinking.


Bálint Ákos Trainer @ M&Co Training
DIVERSE
Design Thinking este un lucru simplu

Nu pot să zic că sunt expert în design thinking. Noi doi am avut doar două întâlniri în plan profesional. Am condus însă destul de multe ateliere pe tema generării de idei, unde am acumulat și eu ceva experiență, relevantă și în tema design thinking. Prima “întâlnire” a avut loc la firma unde lucram atunci. Scopul propus al atelierului a fost găsirea a noi domenii de utilizare pentru un dispozitiv dezvoltat pentru monitorizarea motoarelor electrice de mare putere. Dispozitivul respectiv a fost dezvoltat de către una dintre clienții firmei. Atelierul a fost condus de o persoană experimentată, venită special pentru asta din Germania. Am lucrat două zile și am trecut prin toate punctele din meniu: am definit value propositions, am făcut sales pitch, am căutat success factors, am întocmit user journeys, personas și așa mai departe. Am desenat imagini frumoase, am folosit post-it-uri colorate de toate formele și dimensiunile, am completat tabele uriașe, am discutat ore în șir și așa mai departe.


Sebastian Boga Test Consultant @ Endava
STARTUPS
Autobook

AutoBook a fost prezentată pentru prima dată la Innovation Lab în 2015, program dezvoltat în cadrul companiei Endava. Ulterior, în luna noiembrie 2017, aplicația a câștigat locul 3 în cadrul acestui program. Simplu, utilitatea aplicației este că te ajută să suni șoferul unui autoturism valorificând numărul de înmatriculare a mașinii. Aplicația este disponibilă în Play Store, existând momentan doar varianta pentru Android.


Mircea Vădan Managing Partner @ Activize Cofounder @ClujStartups
STARTUPS
Startupuri - ediția din decembrie

Ne apropiem de finalul de an și așteptăm anunțurile legate de startupurile din primăvara viitoare. Vom începe anul viitor cu Startup Weekend Cluj, la început de Martie, apoi vom continua cu hackathonul Innovation Labs. Vom avea și evenimente de nișă, precum hackathonul Cluj.AI și evenimentul de inovare FreshBlood. Va fi o primăvară plină, dar până atunci, să aruncăm o privire la startupurile IoT din România.


Ciprian Odobescu Contributing Content Strategist @ Subsign
DIVERSE
Influența căutării după voce asupra rankingului SEO

Una din tehnologiile cele mai în vogă, introdusă în ultimii ani, Voice Search, are creșterea cea mai mare de pe piaţă la nivel global. Creșterea ține cont de faptul că anul trecut, potrivit Google, 20% dintre toate interogările au fost pe bază de voce. Comenzile vocale se fac pe smartphone, iar cum Google trece acum la mobile index este ușor de înţeles de ce sunt atât de importante într-o lume digitală care are în centru telefonul mobil.

Editorial

Pe vremea lui Ceaușescu și încă mulți ani după revoluție premianții erau considerați cei mai buni. Ei primeau teoretic cele mai bune locuri de muncă la terminarea facultății și poate un salariu mai mare. Într-o societate în care predictibilitatea și producția sunt elemente esențiale, cei care au cele mai bune note vor ieși în față. Dar ce faci dacă ai ajuns la stadiul în care producția nu mai este o problemă și ai nevoie de inovație? Problema reală nu este că acei cu notele mari nu ar fi capabili de a gândi produse sau servicii noi, cât faptul că au ajuns să se specializeze doar într-un domeniu. Această hiperspecializare se transformă dintr-un avantaj într-o mare limitare. Pentru a avea o gândire cu adevărat inovativă, ai nevoie de cunoștințe din multe domenii sau nu doar din programare cum este cazul multora dintre noi. Acest trend se vede în educație, unde a devenit o modă conceptul de STEM (Science, Technology, Engineering, and Mathematics).

Citeşte mai mult

NUMĂRUL 149 - Development with AI

Sponsori

  • Accenture
  • BT Code Crafters
  • Accesa
  • Bosch
  • Betfair
  • MHP
  • BoatyardX
  • .msg systems
  • P3 group
  • Ing Hubs
  • Cognizant Softvision
  • Colors in projects