ABONAMENTE VIDEO REDACȚIA
RO
EN
NOU
Numărul 150
Numărul 149 Numărul 148 Numărul 147 Numărul 146 Numărul 145 Numărul 144 Numărul 143 Numărul 142 Numărul 141 Numărul 140 Numărul 139 Numărul 138 Numărul 137 Numărul 136 Numărul 135 Numărul 134 Numărul 133 Numărul 132 Numărul 131 Numărul 130 Numărul 129 Numărul 128 Numărul 127 Numărul 126 Numărul 125 Numărul 124 Numărul 123 Numărul 122 Numărul 121 Numărul 120 Numărul 119 Numărul 118 Numărul 117 Numărul 116 Numărul 115 Numărul 114 Numărul 113 Numărul 112 Numărul 111 Numărul 110 Numărul 109 Numărul 108 Numărul 107 Numărul 106 Numărul 105 Numărul 104 Numărul 103 Numărul 102 Numărul 101 Numărul 100 Numărul 99 Numărul 98 Numărul 97 Numărul 96 Numărul 95 Numărul 94 Numărul 93 Numărul 92 Numărul 91 Numărul 90 Numărul 89 Numărul 88 Numărul 87 Numărul 86 Numărul 85 Numărul 84 Numărul 83 Numărul 82 Numărul 81 Numărul 80 Numărul 79 Numărul 78 Numărul 77 Numărul 76 Numărul 75 Numărul 74 Numărul 73 Numărul 72 Numărul 71 Numărul 70 Numărul 69 Numărul 68 Numărul 67 Numărul 66 Numărul 65 Numărul 64 Numărul 63 Numărul 62 Numărul 61 Numărul 60 Numărul 59 Numărul 58 Numărul 57 Numărul 56 Numărul 55 Numărul 54 Numărul 53 Numărul 52 Numărul 51 Numărul 50 Numărul 49 Numărul 48 Numărul 47 Numărul 46 Numărul 45 Numărul 44 Numărul 43 Numărul 42 Numărul 41 Numărul 40 Numărul 39 Numărul 38 Numărul 37 Numărul 36 Numărul 35 Numărul 34 Numărul 33 Numărul 32 Numărul 31 Numărul 30 Numărul 29 Numărul 28 Numărul 27 Numărul 26 Numărul 25 Numărul 24 Numărul 23 Numărul 22 Numărul 21 Numărul 20 Numărul 19 Numărul 18 Numărul 17 Numărul 16 Numărul 15 Numărul 14 Numărul 13 Numărul 12 Numărul 11 Numărul 10 Numărul 9 Numărul 8 Numărul 7 Numărul 6 Numărul 5 Numărul 4 Numărul 3 Numărul 2 Numărul 1
×
▼ LISTĂ EDIȚII ▼



Ovidiu Mățan Fondator @ Today Software Magazine
PROGRAMARE
IT Days Panel: Technology Today

Mike Butcher: Talentul de aici este fantastic. Totuși, ceea ce tinde să se întâmple, este un focus redus pe produs ca parte a activității curente. Nu este vina nimănui. Managerii de produs cu adevărat extraordinari există pe piețele mai dezvoltate și mai mari. Atât la nivel enterprise, cât și la nivelul pieței de consumatori, tindem să găsim cei mai buni oameni pe piețele mari, deoarece tipul acesta de muncă este esențial pentru acestea. Restul piețelor sunt mai fragmentate. Această problemă poate fi rezolvată prin creșterea vizibilității. Există întâlniri precum Product Tank, destinate managerilor de produs din toată lumea. Accentul pus pe produs este în mare parte o cauză a problemei.


Daniel Butean Software developer @ Siemens

Alex Ghiran Software developer @ Siemens

Călin Manea Java developer @ Siemens
PROGRAMARE
Criptografie: Alice and Bob strike again

Un exercițiu de imaginație prin care devenim personajul principal în seria James Bond, (adică ,,Bond. James Bond”), ne poate facilita înțelegerea optimă a complexului domeniu al criptografiei. Așadar... Suntem în pielea lui James Bond pentru câteva minute. Am primit dosarele a două personaje deosebite, Alice și Bob. Aceștia sunt suspecții care au mereu ceva de ascuns și se fac nevăzuți când cineva e pe urmele lor. După eforturi considerabile, am reușit să interceptăm canalul lor de comunicare, iar acum avem acces la discuțiile lor. Trebuie să aflam ce pun la cale, dar înainte, haideți să punem problema în context.

Reclame


Radu Ilea Application Support Specialist @ Siemens
PROGRAMARE
Monitorizarea preventivă a unui autovehicul

Într-o lume în care timpul este crucial și parcă tot mai puțin, posibilitatea de a realiza cât mai multe activități se bazează în primul rând pe deplasarea într-un interval cât mai scurt și cât mai rapid între două locuri. Mașina personală reprezintă încă principalul mijloc de transport în România, oferind un plus de independență, însă uneori costurile de întreținere pot crește exponențial odată cu perioada de utilizare a acesteia. Cum putem monitoriza în timp real starea tehnică a mașinii? Articolul va prezenta un concept pentru detectarea la timp și prevenirea defecțiunilor unui autovehicul.


Iacob Nicolaev DevOps Engineer @ msg systems Romania
PROGRAMARE
Cum să-ți construiești o echipă DevOps ?

La începuturile sale, DevOpsul a declanșat mult entuziasm și bucurii. Însă după un timp, euforiei generale i-a urmat o relativă stare de haos, care a atras atenția asupra problematicii complexe pe care o presupune DevOpsul. Prezentarea „10+ deploys per day” apreciată în istoria DevOpsului ca momentul care îi configurează direcția și specificul este realizată de John Allspaw, care atunci conducea grupul de Operations, și respectiv, Paul Hammond care coordona grupul de Engineering. Acești doi ingineri au făcut imposibilul la acel moment și au împărtășit aceste idei cu întreaga industrie IT. Colaborarea DevOps a fost creată și important de menționat este că acest lucru a fost posibil fără niciun inginer specializat în DevOps.


Szilárd Kacsó CEO & Trainer @ Azimut Happy Employees @ updateED
MANAGEMENT
Ghidul leneșului pentru crearea obiceiurilor

“Vreau să fac exerciții fizice în mod regulat!”, “Vreau să prioritizez lucrul atunci când mă așez la birou”, “Vreau să economisesc bani în fiecare lună” și lista poate continua. Cu toții avem obiceiuri diferite pe care am vrea să le dezvoltăm de-a lungul vieții. De asemenea, avem și obiceiuri nedorite pe care am vrea să le schimbăm sau eliminăm: fumatul, mâncatul în fața televizorului sau procrastinarea. Cunoaștem argumentele și suntem conștienți de efectele acestor obiceiuri, dar totuși avem dificultăți în a la forma sau a le schimba. De ce se întâmplă asta?


Dan Sabadis Team Lead @ SDL
PROGRAMARE
AI și Machine Learning în C#

Un algoritm machine learning (ML) este un program ce folosește inițial cantități mari de date, ca mai apoi să poată face “predicții” despre datele ce vor apărea ulterior în sistem. Un exemplu clasic este algoritmul de clasificare: introducem mii de poze cu câini și pisici în algoritmul AI (Artificial Intelligence), și astfel noi ne “antrenăm” programul. Apoi, când încărcăm o imagine nouă, programul va identifica cu o acuratețe de peste 99% dacă entitatea nouă este un câine sau o pisică.


Ovidiu Mățan Fondator @ Today Software Magazine
PROGRAMARE
Interviu: Mike Butcher (TechCrunch) despre startup-urile clujene

Ovidiu Mățan: Vorbim cu Mike Butcher de la TechCrunch. Ce părere aveți despre startupurile de azi de pe scena IT Days?

Mike Butcher: Standardul a fost foarte ridicat. Am avut o companie, Mockless, ce a dorit să schimbe jocul pentru programatorii front-end. Neurolabs a propus o metodă neobișnuită de recunoaștere de imagini. Trainsfer a propus o platformă mecanică tehnologizată. Au fost companii foarte bune. De multe ori am observat că aveți mult talent nativ în România. Talentul de aici este incredibil. Tot ce mai rămâne de făcut este să aveți o abordare centrată pe produs.


Daniel Jecan Technology Researcher @ Jpard Solutions
PROGRAMARE
Java Fast & Light

Cu toate că multă lume s-a așteptat ca Java și JVM (Java Virtual Machine) să devină din ce în ce mai puțin populare, acestea se află încă în top (Java nu s-a aflat niciodată mai jos de locul 2 în cadrul indexului TIOBE), dar utilizarea acestora în abordările Serverless (fără server) și microservicii este în declin din cauza consumului mare de memorie și a vitezei lente de boot. Java ca limbaj de programare are o istorie destul de lungă, de mai mult de douăzeci de ani, o perioadă în care lumea software a trecut prin schimbări importante.


Doru Șupeală Managing Partner @ SPOR
MANAGEMENT
Lungul și complicatul drum spre construirea unui brand puternic și atrăgător

Sunt convins că, în călătoriile voastre, ați ajuns în piețele centrale ale destinațiilor turistice, aglomerate de restaurante, cafenele, baruri sau puburi. De asemenea, cred că țineți minte zecile sau chiar sutele de restaurante în fața cărora chelneri frumos îmbrăcați și extrem de zâmbitori vă întâmpină cu entuziasm, vă prezintă meniul și prețurile, vă arată eventual vitrina frigorifică în care sunt prezentate specialitățile din carne ale zilei și practic se străduiesc din răsputeri să vă convingă să intrați.


Claudiu Arseniu Senior Java Developer @ Siemens
PROGRAMARE
Aplicație de monitorizare, filtrare și analiză de fișiere text

Tracey este un proiect personal, realizat în C++, folosind Qt Framework sub licența LGPL v3.0. Scopul aplicației este eficientizarea monitorizării și analizării fișierelor de log în format text, în special a celor de dimensiuni mari, oferind funcții de monitorizare și filtrare automată, într-un pachet minimal, cu o interfață simplă și ușor de folosit. Numele aplicației derivă din noțiunea de software tracing, o formă specializată de logging, al cărei scop este obținerea de informații detaliate despre funcționarea unui program.


Iulia Sălăgean Software Engineer @ Flow Traders
PROGRAMARE
Va trebui să plătim pentru Java?

Ultimii ani au adus câteva schimbări programatorilor Java. După ce o vreme îndelungată toată lumea a scris cod în Java 6, majoritatea aplicațiilor s-au orientat către Java 8, mai mult sau mai puțin forțat de terminarea suportului LTS (long term suport) pentru Java 6.


Ovidiu Mățan Fondator @ Today Software Magazine
INTERVIU
Interviu cu Horea Hopârtean

Stăm de vorbă cu Horea Hopârtean, General Manager, Director of Engineering la ComplyAdvantage, o companie care dezvoltă soluții de detecție a fraudelor fiscale folosind AI.

Ovidiu Mățan: Ce servicii dezvoltă ComplyAdvantage?

Horea Hopârtean: CA este o companie ce oferă servicii financiare digitale (fintech) și operează în sectorul tehnologiei de reglementare (regtech). Revoluția digitală din finanțe a atras cu ea noi așteptări pe care consumatorii le au față de instituțiile financiare cu care interacționează (fie ele bănci virtuale, burse de monede digitale, instituții moderne de creditare sau procesatori de plăți). Regulile piețelor nu s-au schimbat, însă respectarea lor de către acești actori la viteza pe care o așteaptă clienții și instituțiile ce reglementează domeniul financiar, ridică provocări la care furnizorii tradiționali nu au încă un răspuns.

Editorial

Recent avut loc a șaptea ediție a IT Days, cea mai importantă conferință organizată de Today Software Magazine. Tema principală #programmingARt, regăsită în conținutul multor prezentări, ne-a oferit ocazia de a descoperi cu plăcere, interesul programatorilor de a combina arta cu tehnologia. Atunci când vorbim despre artă într-un domeniu ultra-tehnologizat precum este IT-ul, de cele mai multe ori facem trimitere la iscusința, priceperea și măiestria pe care o angajează în activitatea sa un programator talentat. Dar noi nu am vrut să luăm în calcul doar acest aspect, ci am vrut să atragem atenția și asupra capacității IT-ului de a-și extinde aria de exprimare, pentru a se intersecta realmente cu sfera artistică. Așa cum am văzut în panelul de discuții pe acest subiect, colaborarea dintre cele două lumi este posibilă. Mai mult, s-a putut remarca și deschiderea Universității de Artă și Design, în fața unor astfel de colaborări.

Citeşte mai mult

NUMĂRUL 149 - Development with AI

Sponsori

  • Accenture
  • BT Code Crafters
  • Accesa
  • Bosch
  • Betfair
  • MHP
  • BoatyardX
  • .msg systems
  • P3 group
  • Ing Hubs
  • Cognizant Softvision
  • Colors in projects