ABONAMENTE VIDEO REDACȚIA
RO
EN
NOU
Numărul 150
Numărul 149 Numărul 148 Numărul 147 Numărul 146 Numărul 145 Numărul 144 Numărul 143 Numărul 142 Numărul 141 Numărul 140 Numărul 139 Numărul 138 Numărul 137 Numărul 136 Numărul 135 Numărul 134 Numărul 133 Numărul 132 Numărul 131 Numărul 130 Numărul 129 Numărul 128 Numărul 127 Numărul 126 Numărul 125 Numărul 124 Numărul 123 Numărul 122 Numărul 121 Numărul 120 Numărul 119 Numărul 118 Numărul 117 Numărul 116 Numărul 115 Numărul 114 Numărul 113 Numărul 112 Numărul 111 Numărul 110 Numărul 109 Numărul 108 Numărul 107 Numărul 106 Numărul 105 Numărul 104 Numărul 103 Numărul 102 Numărul 101 Numărul 100 Numărul 99 Numărul 98 Numărul 97 Numărul 96 Numărul 95 Numărul 94 Numărul 93 Numărul 92 Numărul 91 Numărul 90 Numărul 89 Numărul 88 Numărul 87 Numărul 86 Numărul 85 Numărul 84 Numărul 83 Numărul 82 Numărul 81 Numărul 80 Numărul 79 Numărul 78 Numărul 77 Numărul 76 Numărul 75 Numărul 74 Numărul 73 Numărul 72 Numărul 71 Numărul 70 Numărul 69 Numărul 68 Numărul 67 Numărul 66 Numărul 65 Numărul 64 Numărul 63 Numărul 62 Numărul 61 Numărul 60 Numărul 59 Numărul 58 Numărul 57 Numărul 56 Numărul 55 Numărul 54 Numărul 53 Numărul 52 Numărul 51 Numărul 50 Numărul 49 Numărul 48 Numărul 47 Numărul 46 Numărul 45 Numărul 44 Numărul 43 Numărul 42 Numărul 41 Numărul 40 Numărul 39 Numărul 38 Numărul 37 Numărul 36 Numărul 35 Numărul 34 Numărul 33 Numărul 32 Numărul 31 Numărul 30 Numărul 29 Numărul 28 Numărul 27 Numărul 26 Numărul 25 Numărul 24 Numărul 23 Numărul 22 Numărul 21 Numărul 20 Numărul 19 Numărul 18 Numărul 17 Numărul 16 Numărul 15 Numărul 14 Numărul 13 Numărul 12 Numărul 11 Numărul 10 Numărul 9 Numărul 8 Numărul 7 Numărul 6 Numărul 5 Numărul 4 Numărul 3 Numărul 2 Numărul 1
×
▼ LISTĂ EDIȚII ▼



George Platon Co-fondator @ BuddyGuard
DIVERSE
CCC - A ‘shot’ of programming

Scurt, intens și din ce în ce mai popular, CCC (Catalysts Coding Contest) a devenit un fel de atracție ‘sezonieră’ pentru programatorii clujeni și nu numai. Concursul Catalysts Coding Contest (http://contest.catalysts.cc ) a început în anul 2007 în Austria cu un număr relativ mic de participanți, dar feedback-ul primit a fost peste așteptări! În prezent, suntem la ediția cu numărul 18 a concursului care a ajuns să se extindă atât în România (Cluj) cât și în India.


Andrei Kelemen CEO @ Cluj IT Cluster
DIVERSE
Cluj Innovation Days, 20-21 martie 2014

A doua ediție a Cluj Innovation Days (CID) a fost, din toate punctele de vedere, un succes. Pe perioada celor două zile Cluj-Napoca a devenit capitala inovației în România. Am reușit, încă o dată, să afirmăm orașul nostru drept unul dintre locurile unde se întâmplă lucruri importante. Pentru cititorii care nu știu ce reprezintă CID, voi încerca să rezum în paragrafele care urmează ceea ce avem noi în minte și cum a decurs evenimentul din acest an.

Reclame


Mihai Cristian Test Automation Engineer
@Hewlett Packard
TESTARE
Cum câştigi jocul automatizării?

În ziua de azi una dintre primele întrebări care îţi sunt adresate ca inginer în testare este dacă foloseşti testarea automată. Cu siguranţă, în ultimii ani, testarea automată a fost şi rămâne un subiect la modă. Toată lumea vorbeşte despre ea, încearcă sa o folosească sau se plânge de ea. Cu toate acestea, ea rămâne eminamente un subiect intern, fiecare companie dezvoltând soluţii proprietare, croite pentru produsele și nevoile proprii. Acesta este un lucru firesc având în vedere ca produsele diferă mult, în special când vorbim de enterprise software, aşa că e greu de crezut că vom putea folosi o singură soluţie de automatizare indiferent de produsul dezvoltat.


Bogdan Poplauschi Senior iOS Developer
@Yardi România
PROGRAMARE
iOS image caching. Libraries benchmark

În ultimii ani, tendința aplicațiilor iOS se îndreaptă spre un design cât mai interactiv și plăcut ochiului. Deoarece prezentarea imaginilor este un element cheie în tot acest proces, majoritatea aplicațiilor folosesc imagini care trebuie downloadate și afișate. Foarte mulți developeri au fost puși la un moment dat în situația de a-și popula controalele UI cu diferite imagini. Descărcarea de astfel de imagini consumă destul de multe resurse, cum ar fi date din serviciul de internet mobil, baterie, CPU. Prin urmare, din nevoia de a minimiza consumul acestor resurse, s-a dezvoltat așa numitul pattern cache.


Florentina Suciu Software engineer
@Fortech
PROGRAMARE
OpenXML - Noţiuni introductive

În acest articol, încercăm să trasăm o hartă de bază pentru a manipula programatic fişiere xlsx folosind librăria Office Xml. Multe aplicaţii necesită lucrul cu fişierele excel, fie pentru citirea şi importarea datelor din el, fie pentru exportarea datelor într-un raport, astfel că este important să cunoaştem cum să manipulăm programatic fişierele excel.


Claudiu Cosar Software engineer
@3Pillar Global
PROGRAMARE
BDD, Javascript și Jasmine

În acest articol, voi încerca să dezvolt conceptul de Behavior Driven Development (BDD) folosind framework-ul de testare din JavaScript, Jasmine. Cum mulți dintre noi cunoaștem JavaScript ca un limbaj care nu mai este unul de scripting, deseori se întâmplă să avem o migrare, poate nedorită, a logicii de business de pe partea de server pe cea de client.


Cătălin Tudor Principal Software Engineer
@IXIA
PROGRAMARE
Perspective asupra principiilor în design-ul orientat pe obiecte

Definiția entropiei pe care cu siguranță am auzit-o cu toții nu lasă loc de interpretare: cu cât entropia este mai mare cu atât dezordinea și haosul încep să îsi facă de cap. Acest lucru înseamnă impredictibilitate care nu se numără cu siguranță printre calitățile dorite ale unui design bun. Cu toate acestea, după cum vom vedea în cele ce urmează, o entropie mare (si aici mă refer la entropia Shannon și nu la versiunea sa termodinamică, deși există similitudini între cele două) nu este defectul principal al unui design prost.


Vlad Ciurca Product Guy. Tech Events Producer. Connector
@Techsylvania
DIVERSE
Bine aţi venit la Techsylvania!

Fiind situat în apropiere de Belgrad, Budapesta, Sofia, Kiev sau Bucureşti, Cluj-Napoca este un oraş cu o poziţie strategică în Europa de Est. Capitală europeană a tineretului în 2015 şi unul dintre cele mai ospitaliere oraşe din Europa potrivit Comisiei Europene, Cluj-Napoca are foarte multe oferit nu doar în ceea ce priveşte turismul, mâncarea sau locurile extraordinare care pot fi vizitate, dar şi atunci când vorbim despre ecosistemul IT local: cu peste 4000 de absolvenţi în domeniu în fiecare an, Clujul se bucură de un număr mare de tineri cu talent tehnic ale căror iniţiative inovatoare devin din ce în ce mai cunoscute pe plan internaţional.


Dhyan Or CEO & Co-fondator
@Social ReHub
DIVERSE
Ingeniozitate, perseverență și conectivitate

Datorită recentei extinderi a rutelor de zbor din Cluj, pot acum să ajung cu mașina în 15 minute la aeroport, apoi să iau un avion, practic, către orice loc din Europa sau Orientul Mijlociu și să ajung acolo în aceeași zi, la timp pentru o întâlnire. În vizita mea recentă în Israel, am avut ocazia să întâlnesc niște oameni remarcabili: un laureat al premiului Nobel, foarte renumit și un investitor faimos, care este de asemenea și un activist în probleme sociale.


Tudor Bîrlea Co-fondator@ This is Not a Storm
DIVERSE
Startup fără bani? Modelul de investiții Startcelerate

Știm cu toții că startup-urile au ajuns un hot trend, mai ales în ultimii 7-8 ani, cu povești de succes care ne uimesc, dar ne dau și o consistentă doză de serotonină. Dacă ești în technologie, Silicon Valley este fără îndoială un etalon și un fel de țară a speranței pentru orice antreprenor din această zonă. Și pe bună dreptate. Replicând mai mult sau mai puțin modelul, locuri precum Londra, Ierusalim, Berlin, Tallin sau chiar Paris încep să capete tot mai multă vizibilitate ca epicentre Europene de creare și dezvoltare a startup-urilor. În ritm specific ardelean și la o scală diferită, Clujul e ghidat de același model.


Gabriela Filipoiu Software Engineering Analyst
@Accenture Romania
MANAGEMENT
De ce durează atât de mult să terminăm un task?

Rezolvarea unui task sau chiar citirea unui articol dintr-o revistă, indiferent că e pe suport fizic sau online, durează în mod normal doar câteva minute. În aceste câteva minute, șansele sa îți întrerupi activitatea curentă – pentru verificarea telefonului, a e-mailului, a notificărilor primite pe Facebook sau Twitter – sunt destul de mari. Iar dacă ești în birou, discuțiile dintre colegi fie ele despre mașini, fotbal sau fashion sau ieșirile din seara precedentă, îți captează într-o oarecare măsura atenția. Chiar dacă până acum te-ai menținut concentrat, nu poți să nu îi răspunzi colegului care te roagă amabil să îl ajuți şi astfel ţi se va pierde focusul. Iar cu toate acestea, când intră şeful în birou, acesta te întreabă de ce task-ul de ieri nu este încă gata.


Radu Orghidan Senior Presales Consultant @ NTT DATA Romania
MANAGEMENT
Metodologia Lean pentru Requirements Engineering

În prezent, datorită evoluției rapide a tehnologiei și a ușurinței accesului la informație, aproape oricine are posibilitatea de a construi produse sau servicii software pe care să le adreseze pieței globale. Așadar, în ciuda istoriei relativ recente a acestui domeniu, industria software a devenit înfloritoare generând un interes uriaș în domenii de activitate precum dezvoltarea, testarea sau distribuția.


Andreea Pârvu People Operations Business Partner @ Endava
MANAGEMENT
Trenduri în HR (II)

Așa cum menționam în articolul din numărul 19 TSM, această parte a doua a HR Trends în 2014 va acoperi încă cinci tendințe identificate pe piața din Cluj. La începutul acestui articol, menționăm că este expresia un punct de vedere subiectiv, bazat pe experiența realizată în zona de HR, neavând la bază un studiu întreprins în această direcție.


Roland Szabo Junior Python Developer
@3Pillar Global
PROGRAMARE
Machine learning in the cloud

Unul dintre factorii cei mai importanți în explozia învățării automate în ultimii zece ani a fost puterea crescută de calcul. În 2010, Dan Cireșan et al. au doborât recordul de recunoaștere de cifre scrise de mână, folosind un algoritm inventat prin anii 1980 și augmentând setul de date printr-un procedeu descris în 1990. Singura diferență a fost puterea de calcul: folosind o placă grafică modernă, ei au terminat antrenarea algoritmului într-o zi, pe când pe un CPU ar fi durat mai mult de 50 de zile.


Dan Ionescu Director Executiv
@Danis Consulting
MANAGEMENT
IMAGINE – studiu al IT-ul clujean

Acest articol prezintă rezultatele unui studiu privind percepţia studenţilor asupra a zece firme de IT, mai cunoscute din Cluj. Fiind foarte probabil viitori angajaţi în aceste firme, percepţiile lor (evident subiective) pot să ajute firmele de IT să îşi reconsidere politicile de atragere de candidaţi, atât pentru politicile de HR, cât şi pentru cele de PR. Astfel, îşi pot defini mai bine şi locul în comunitatea IT locală.


Adina Grigoroiu Trainer și consultant Colors in Projects
MANAGEMENT
Managementul performanței în organizațiile orientate spre proiecte din România

Deși nu este un concept nou, managementul performanței a atras în ultimii ani o atenție sporită din partea organizațiilor datorită transferării aplicabilității acestuia la nivelul întregii organizații. Dacă până nu demult acesta era legat de Resursele Umane, evaluând măsura în care angajații își îndeplineau obiectivele impuse de organizație, astăzi managementul performanței este o funcție integrată ce vizează alinierea tuturor componentelor (indivizi, departamente, procese) la obiectivele organizației.

DIVERSE
O viziune din interiorul GPS Navigație

În articolul de față ne propunem să oferim o viziune de ansamblu asupra evoluției aplicației de navigație pe platforma de iOS, abordată din punct de vedere al dezvoltatorilor. De asemenea, vor fi analizate și funcționalitățile, arhitectura și inovațiile ce se regăsesc în versiunea 5.0, disponibilă în AppStore din decembrie 2013.


Daniela Ferenczi UX designer, inițiator Lumy
@REEA
DIVERSE
Lumy.ro - usability testing

Lumy.ro este prima platformă de usability testing din România, lansată de compania REEA. Pentru prima dată în țara noastră, companiile, dar și persoanele fizice, au posibilitatea să afle părerea utilizatorilor pe care îi targetează prin produsele lor web și mobile. În urma testelor, platforma va da informații exacte în legatură cu website-ul sau aplicația de Facebook pe care dezvoltatorii din industrie le-au realizat, chiar înainte de a le lansa pe piață.


Tibor Laszlo Partner & Consultant
@Improving-IT
MANAGEMENT
Optimizarea – de ce ar merita efortul?

În urmă cu cinci ani mă aflam în fața acestei întrebări, în momentul în care am acceptat mandatul de a implementa un program de optimizări într-o organizație de servicii IT cu peste 150 angajați. La vremea respectivă am estimat-o ca fiind o sarcină relativ simplă, de câteva luni, care se termină în momentul în care “ne definim procesele și obținem certificarea CMMI”. Ce gândire simplistă și naivă! Mi-ar plăcea să fi avut gândirea de azi la acea vreme… Totuși este util să împărtășesc din aceste experiențe – uneori nu tocmai plăcute – în speranța că ele vor fi de ajutor pentru alții.


Radu Vunvulea Solution Architect
@iQuest
PROGRAMARE
AOP folosind Unity

În ultimul număr al revistei Today Software Magazine, am discutat despre principiile de bază ale AOP și despre cum putem implementa conceptul de bază al AOP utilizând caracteristici ale .NET 4.5, fără a folosi alte cadre. În acest articol, vom vorbi despre Unity și vom vedea cum putem utiliza acest cadru pentru a implementa AOP.


Claudia Jelea Avocat & Consilier in domeniul marcilor
@IP Boutique
DIVERSE
Drept de autor și software. Câteva aspecte practice pentru programatori

Deseori, programatorii români și companiile software sunt insuficient familiarizați cu unele noțiuni de bază privind dreptul de autor – noțiuni ce îi pot ajuta substanțial în activitatea lor. Din experiența noastră, am ales câteva aspecte care ni se par mai relevante. Bineînțeles, lista rămâne deschisă, dar cele de mai jos pot fi un bun început.

Editorial

Am fost la începutul lunii aprilie la …even mammoths can be Agile, în calitate de participant și organizator. A fost o bună ocazie de conectare la pulsul comunității și de reamintire a principiilor Agile, foarte importante în realizarea proiectelor inovative. Recent, s-a introdus o lege prin care se reglementa prezența dronelor. Practic nu ai voie să ridici drona în zone de locuințe, accesul fiind legal în spațiile deschise, filmatul nu este permis,dar nu se restricționează fotografierea aeriană.

Citeşte mai mult

NUMĂRUL 149 - Development with AI

Sponsori

  • Accenture
  • BT Code Crafters
  • Accesa
  • Bosch
  • Betfair
  • MHP
  • BoatyardX
  • .msg systems
  • P3 group
  • Ing Hubs
  • Cognizant Softvision
  • Colors in projects