ABONAMENTE VIDEO REDACȚIA
RO
EN
NOU
Numărul 150
Numărul 149 Numărul 148 Numărul 147 Numărul 146 Numărul 145 Numărul 144 Numărul 143 Numărul 142 Numărul 141 Numărul 140 Numărul 139 Numărul 138 Numărul 137 Numărul 136 Numărul 135 Numărul 134 Numărul 133 Numărul 132 Numărul 131 Numărul 130 Numărul 129 Numărul 128 Numărul 127 Numărul 126 Numărul 125 Numărul 124 Numărul 123 Numărul 122 Numărul 121 Numărul 120 Numărul 119 Numărul 118 Numărul 117 Numărul 116 Numărul 115 Numărul 114 Numărul 113 Numărul 112 Numărul 111 Numărul 110 Numărul 109 Numărul 108 Numărul 107 Numărul 106 Numărul 105 Numărul 104 Numărul 103 Numărul 102 Numărul 101 Numărul 100 Numărul 99 Numărul 98 Numărul 97 Numărul 96 Numărul 95 Numărul 94 Numărul 93 Numărul 92 Numărul 91 Numărul 90 Numărul 89 Numărul 88 Numărul 87 Numărul 86 Numărul 85 Numărul 84 Numărul 83 Numărul 82 Numărul 81 Numărul 80 Numărul 79 Numărul 78 Numărul 77 Numărul 76 Numărul 75 Numărul 74 Numărul 73 Numărul 72 Numărul 71 Numărul 70 Numărul 69 Numărul 68 Numărul 67 Numărul 66 Numărul 65 Numărul 64 Numărul 63 Numărul 62 Numărul 61 Numărul 60 Numărul 59 Numărul 58 Numărul 57 Numărul 56 Numărul 55 Numărul 54 Numărul 53 Numărul 52 Numărul 51 Numărul 50 Numărul 49 Numărul 48 Numărul 47 Numărul 46 Numărul 45 Numărul 44 Numărul 43 Numărul 42 Numărul 41 Numărul 40 Numărul 39 Numărul 38 Numărul 37 Numărul 36 Numărul 35 Numărul 34 Numărul 33 Numărul 32 Numărul 31 Numărul 30 Numărul 29 Numărul 28 Numărul 27 Numărul 26 Numărul 25 Numărul 24 Numărul 23 Numărul 22 Numărul 21 Numărul 20 Numărul 19 Numărul 18 Numărul 17 Numărul 16 Numărul 15 Numărul 14 Numărul 13 Numărul 12 Numărul 11 Numărul 10 Numărul 9 Numărul 8 Numărul 7 Numărul 6 Numărul 5 Numărul 4 Numărul 3 Numărul 2 Numărul 1
×
▼ LISTĂ EDIȚII ▼



Ovidiu Mățan Fondator @ Today Software Magazine
EVENIMENTE
TSM #12 ani

Acum 12 ani, 2012, în luna februarie, am lansat primul număr al revistei. A fost o lansare simplă, fără multă lume, dar cu mulți prieteni și colegi de serviciu. Început ca o pasiune, proiectul meu nu a avut presiunea start-upurilor din zilele de azi. Așa că principala preocupare nu a fost neapărat finanțarea, ci realizarea unui conținut cu articole de calitate. Bineînțeles că primele numere au fost scrise de prieteni buni și săritori. L-am convins chiar și pe fratele meu, Flaviu, să scrie un articol. Restul comunității s-a implicat cu mult entuziasm în noul proiect local.

Reclame


Ramona Sângerean Senior SEO Executive @ Betfair Development Romania
PROGRAMARE
Redirecționări 301 pentru SEO. Impactul pe termen scurt și termen lung

Când m-am mutat în noua mea locuință, am tot primit în poștă pentru o perioadă îndelungată de timp corespondența adresată fostului proprietar al apartamentului. Primirea corespondenței ducea la telefoane și întâlniri repetate, ba chiar la reproșuri, în cazul în care nu îl anunțam cu suficientă promptitudine de primirea vreunui plic care îi era adresat.


Romulus Pașca Software Developer & Trainer @ Haqr Studio
PROGRAMARE
Rust și coniac (I)

O seară blândă de februarie, ora 18:13. Soarele se retrage discret după coama muntelui. Spot se delectează cu resturile unui păstrăv prăjit la proțap. În șapte ore 49ers și Chiefs joacă în Super Bowl. Lichidul de culoarea apusului strălucește în pahar. Timpul se dilată, nepăsător la umbrele care încep să ia contur. Aud un mieunat subțire: „Ai promis...” Bat speriat în retragere, dar între mine și ușă se interpune un monstru cu blană neagră. Grivei mârâie: „Ar fi vremea, nu crezi? Avem timp destul până la meciul ăla plictisitor.” Replic tăios: „Challenge-ul s-a terminat pe 31 ianuarie și, în plus, nu mă mai ocup cu așa ceva de multă vreme.”


Paul Donea Data & AI Engineer @ Accesa
PROGRAMARE
Cum schimbă Inteligența Artificială destinul medicinei convenționale?

Traversăm un trend global al uzanței Inteligenței Artificiale pentru eficientizarea de activități și procese în care factorul uman s-a dovedit a avea limitări considerabile. Inevitabil, extinderea accelerată a acestui trend și semnificativele descoperiri din spectrul tehnologiei nu aveau cum să lase deoparte un domeniu vital pentru umanitate precum medicina.


Adrian Căliman Solution Architect @ PitechPlus

Marius Pop Team Lead @ PitechPlus
PROGRAMARE
Strategii pentru o inginerie eficientă a prompturilor

Ingineria prompturilor (prompt engineering) este o disciplină relativ recentă, care joacă un rol esențial în obținerea unor rezultate remarcabile prin folosirea modelelor de limbaj de mari dimensiuni (Large Language Models - LLM) nou apărute. Din experiența noastră practică, constatăm că este cel mai important factor care determină succesul sau eșecul unei soluții bazate pe Generative AI. Spre deosebire de fluxul tradițional de adunare, procesare și stocare a unor cantități enorme de date pentru antrenarea modelelor, situația se schimbă în cazul LLM-urilor. Având în vedere pre-antrenarea lor pe seturi masive de date, accentul se mută pe arta de a crea prompturi.


Cristian Țintaș Software Engineer @ Zenitech
PROGRAMARE
Echilibrul între lumea experiențelor personalizate susținute de AI și securitate

Intrăm oare într-o nouă eră în care inteligența artificială (AI) nu doar că înțelege preferințele noastre, dar ne și protejează identitățile digitale? În acest articol, încercam să atingem cum AI-ul generativ multimodal conduce mișcarea către experiențe personalizate și adaptabile, întărind în același timp măsurile de securitate pentru a proteja împotriva abuzurilor.


Gabriela Chira IT Consultant @ msg systems Romania
DIVERSE
Securizarea performanței: ghidul IT-istului pentru o stare mentală optimă

În anul în care am împlinit 50 de ani am realizat că îi purtam pică mamei de la vârsta de 12 ani. Era o poveste legată de ceea ce eu consideram ca ar fi trebuit să facă ea atunci, dar nu a făcut, pentru mine. A fost o descoperire accidentală declanșată de o amintire în care am re-făcut mental scenariul doar ca să constat cu stupoare cât de unilaterală și parțială fusese percepția mea. O percepție subiectivă, negativă care a persistat ani de zile și a condus la nenumărate neînțelegeri și frustrări în interacțiunile mele cu ea. Ca după 38 de ani să constat că o simplă re-evaluare obiectivă a acelui moment ar fi fost de ajuns să dizolv resentimentul.


Victor Motogna Head of Web Development @ Wolfpack Digital
PROGRAMARE
10 strategii esențiale pentru securitatea proiectului tău

În epoca digitală actuală, dezvoltarea software-ului web a devenit mai accesibilă și mai eficientă ca niciodată. Avem la dispoziție o serie de instrumente și tehnologii avansate, care au simplificat considerabil procesul de configurare, permițându-ne să creăm și să lansăm aplicații mult mai rapid. Cu toate acestea, în această cursă spre inovație și funcționalitate, unul din aspectele cruciale care nu trebuie neglijate este securitatea.


Dan Boncuț Senior Engineering Manager @ Betfair Development Romania
PROGRAMARE
Cum să te pregătești pentru un interviu de design de sistem

Pe măsură ce progresăm în carierele noastre de ingineri software, pe lângă interviurile de competențe sau cele comportamentale, foarte curând vei avea de-a face cu interviurile de system design. Aceste interviuri îți vor testa abilitatea de a defini sisteme complexe, atât la nivel macro, cât și la nivel de detalii necesare pentru a face un sistem scalabil, rezilient și eficient. În primii mei ani de carieră nu am avut expunerea necesară pentru a putea să mă dezvolt. Prin urmare, și curba de învățare a fost mai abruptă atunci când, în final, am avut nevoie. În acest articol, vreau să vă prezint câteva dintre strategiile care mi-au fost de ajutor.


Nóra Dobre Senior HR Manager @ Temenos
MANAGEMENT
Impactul schimbărilor demografice asupra managementului resurselor umane

Unul dintre cele mai importante efecte prezise de schimbările demografice este că, cel mai probabil, va exista un deficit de lucrători înalt calificați pe piața europeană a muncii. Prin urmare, companiile vor trebui să aibă abordări diferite în dezvoltarea personalului și să plătească pentru programele necesare de dezvoltare a resurselor umane. Demografia joacă un rol fundamental în modelarea peisajului resurselor umane. Relația interdependentă dintre aceste două domenii este observabilă atunci când ne raportam la compoziția forței de muncă, tendințele pieței muncii, strategiile de management al talentelor și, de asemenea, la procesul de învățare.


Ruxandra-Theodora Mazilu Brand & Marketing Manager @ Digital Stack
DIVERSE
Rolul Generative AI în susținerea unui proces de învățare continuă

AI, AI, AI, AI, AI, AI, AI, AI, AI, AI, AI, Generative AI, AI, AI, AI, AI, AI, AI, AI, AI, AI, pentru a-l cita pe CEO-ul Google, Sundar Pichai. Nu este o noutate faptul că o mare parte din organizații (și din România) vorbesc în ultima perioadă despre importanța integrării Inteligenței Artificiale în procesele de zi cu zi. Și, această idee ar putea fi una foarte bună și pentru noi, dacă România nu ar fi pe ultimul loc din Uniunea Europeană când vine vorba de digitalizare, conform studiului DESI 2023 (Indicele Economiei și Societății Digitale), un raport realizat anual de Comisia Europeană. Dar, divaghez. Pentru cei din industria IT, AI-ul vine cu oportunități tare faine.


Ovidiu Mățan Fondator @ Today Software Magazine
INTERVIU
Experts panel: Trenduri în IT pentru 2024

Care vor fi principalele trenduri în 2024 ? Este o întrebare la care am încercat să răspundem alături de:

  • Nóra Dobre - Senior HR Manager @ Temenos ,

  • Daniel Costea - Senior Software Developer @ EU Agency ,

  • Alex Sima - Head of Function - Portfolio Management @ Accesa,

  • Ovidiu Mățan - Fondator @ Today Software Magazine (moderator).

Editorial

cum 12 ani lansam în luna februarie, 2012.06.02, primul număr al revistei TSM . Ulterior au fost create conferințele și, de câțiva ani, platforma de streaming. Atunci, inițiativa mea a avut ca principal resort dorința de a coagula comunitatea locală de IT și de a-i oferi mai multă reprezentativitate. Cu efort, încredere și susținere din partea unor buni prieteni, proiectul meu personal s-a transformat rapid într-un produs. Totodată, cred că, din perspectiva procesului de dezvoltare, acesta s-a dovedit a fi o alternativă la modelul start-upurilor actuale, demonstrând avantajul că într-o lume în care totul se dorește terminat într-o zi, tu îți rezervi luxul de a face lucrurile în stilul tău. Fără să te grăbească nimeni și fără să depinzi de investitori care vor să își recupereze rapid investiția. E drept că nimeni nu îți poate garanta succesul, după cum nimeni nu poate să-ți spună să nu îndrăznești. Poți să încerci să faci posibil ceva ce s-ar putea să crezi că este imposibil la început. Fiecare dintre noi are idei de produse care ne-ar îmbunătăți viața, tu la ce te-ai gândit ?

Citeşte mai mult

NUMĂRUL 149 - Development with AI

Sponsori

  • Accenture
  • BT Code Crafters
  • Accesa
  • Bosch
  • Betfair
  • MHP
  • BoatyardX
  • .msg systems
  • P3 group
  • Ing Hubs
  • Cognizant Softvision
  • Colors in projects