ABONAMENTE VIDEO REDACȚIA
RO
EN
Numărul 148 Numărul 147 Numărul 146 Numărul 145 Numărul 144 Numărul 143 Numărul 142 Numărul 141 Numărul 140 Numărul 139 Numărul 138 Numărul 137 Numărul 136 Numărul 135 Numărul 134 Numărul 133 Numărul 132 Numărul 131 Numărul 130 Numărul 129 Numărul 128 Numărul 127 Numărul 126 Numărul 125 Numărul 124 Numărul 123 Numărul 122 Numărul 121 Numărul 120 Numărul 119 Numărul 118 Numărul 117 Numărul 116 Numărul 115 Numărul 114 Numărul 113 Numărul 112 Numărul 111 Numărul 110 Numărul 109 Numărul 108 Numărul 107 Numărul 106 Numărul 105 Numărul 104 Numărul 103 Numărul 102 Numărul 101 Numărul 100 Numărul 99 Numărul 98 Numărul 97 Numărul 96 Numărul 95 Numărul 94 Numărul 93 Numărul 92 Numărul 91 Numărul 90 Numărul 89 Numărul 88 Numărul 87 Numărul 86 Numărul 85 Numărul 84 Numărul 83 Numărul 82 Numărul 81 Numărul 80 Numărul 79 Numărul 78 Numărul 77 Numărul 76 Numărul 75 Numărul 74 Numărul 73 Numărul 72 Numărul 71 Numărul 70 Numărul 69 Numărul 68 Numărul 67 Numărul 66 Numărul 65 Numărul 64 Numărul 63 Numărul 62 Numărul 61 Numărul 60 Numărul 59 Numărul 58 Numărul 57 Numărul 56 Numărul 55 Numărul 54 Numărul 53 Numărul 52 Numărul 51 Numărul 50 Numărul 49 Numărul 48 Numărul 47 Numărul 46 Numărul 45 Numărul 44 Numărul 43 Numărul 42 Numărul 41 Numărul 40 Numărul 39 Numărul 38 Numărul 37 Numărul 36 Numărul 35 Numărul 34 Numărul 33 Numărul 32 Numărul 31 Numărul 30 Numărul 29 Numărul 28 Numărul 27 Numărul 26 Numărul 25 Numărul 24 Numărul 23 Numărul 22 Numărul 21 Numărul 20 Numărul 19 Numărul 18 Numărul 17 Numărul 16 Numărul 15 Numărul 14 Numărul 13 Numărul 12 Numărul 11 Numărul 10 Numărul 9 Numărul 8 Numărul 7 Numărul 6 Numărul 5 Numărul 4 Numărul 3 Numărul 2 Numărul 1
×
▼ LISTĂ EDIȚII ▼



Septimiu Mitu Development Lead
@Endava
PROGRAMARE
Lupta noastră împotriva Datoriei Tehnice

Când implementezi o nouă funcționalitate ai două opțiuni: (neagră sau albă) - repede și neglijent sau curat și inteligent. În primul caz se tot adaugă o datorie tehnică pe care vei fi nevoit să o plătești la un moment dat. Dacă alegi opțiunea a doua - investești initial mai mult timp și energie - dar devine mai ușor să dezvolți aplicația în viitor.


Tudor Mărghidanu Software Architect
@Yardi România
PROGRAMARE
Tick Tock on Beanstalkd Message Queues

În general,timpul e o dimensiune restrictivă, cu atât mai mult în industria IT, unde orice produs, în orice stagiu, se raportează direct la această unitate de măsură. Mai mult decât atât, dezvoltatorii de software au clasificat timpul în categorii, iar resursele alocate unui proiect se concentrează în esență pe eficientizarea timpului pentru dezvoltarea produsului. În acest articol mă voi referi doar la timpul de execuție a unei aplicații într-o sesiune dată.

Reclame


Ovidiu Mățan Fondator @ Today Software Magazine
DIVERSE
Interviu cu Csaba Suket - Director of Technology @ Betfair România

Betfair România este cel mai mare centru de dezvoltare software al Grupului britanic Betfair. Sediul din Cluj are în prezent peste 250 de angajați, specializați într-o gamă largă de limbaje de programare, analiză de business, securitatea informației și project management. La Cluj se dezvoltă patru arii principale: Platform Development, e-Commerce, Gaming, Product și Enterprise Data Services.


Marius Mornea Software Engineer și fondator al Mintaka Research
DIVERSE
Cluj Startup Weekend 2014

Anul acesta ne-am bucurat din nou de prezența la StartupWeekend și vrem să felicităm echipa organizatoare pentru dovezile evidente de maturizare. Pe toată durata evenimentului am avut sentimentul că lucrurile merg conform planului, mai ales datorită atitudinii participanților. Față de anul trecut, când a existat un salt clar cantitativ, numeric, anul acesta aproximativ același număr de participanți, a pitch-uit 49 de idei, aproape la fel de multe ca și cumulul edițiilor precedente (2012 + 2013 - 59 pitch-uri). Dovada clară că și publicul s-a maturizat și că majoritatea participanților au venit cu un scop foarte precis.


Conf. Dr. Paulina Mitrea Coordonator Brained City @ Cluj IT Cluster
DIVERSE
Clusterul ClujIT: Inovare Interdisciplinară și soluții IT avansate, pentru o comunitate urbană de av

Probabil că este deja binecunoscută misiunea Clusterului ClujIT în generarea și susținerea unui context de interacțiune a reprezentanților industriei software cu mediul academic și cu instituțiile publice.Consolidarea unui potențial menit a dinamiza evoluția mediului nostru socio-economic și accederea la un nivel de dezvoltare complet armonizat cu poziția Clujului de lider în domeniul IT pe direcția serviciilor de outsourcing se impun ca principale direcții de acțiune ale Clusterului ClujIT.


Ciprian Ciplea Project manager
@ISDC
MANAGEMENT
PM în Agile

Când discutăm despre proiecte, discutăm şi despre managementul de proiect care este o adevărată artă şi ştiintă de a duce la bun sfârşit proiectul. Pornind de la binecunoscuta relaţie Calitate, Timp, Cost, supranumită şi triunghiul de fier, avem încă de la început provocări care ne influenţează munca şi definesc rezultatele ei.


Alexandru Bolboacă Agile Coach and Trainer, with a focus on technical practices
@Mozaic Works
MANAGEMENT
Agilitate înainte de Agile

Iată o situație obișnuită în zilele de astăzi: o companie află despre Agile și decide să adopte “procesul agile”. Echipa de conducere a companiei creează un plan al tranziției care include: training, coaching și consultanță. Monitorizarea avansului se face întrebând: câte echipe sunt agile? Pentru că atunci când vom fi peste 80%, am terminat tranziția și vom fi agile. Nu?


Augustin Onaciu Project Manager
@Fortech
DIVERSE
Faze și procese în structurarea unui proiect

În majoritatea proiectelor software, exceptând poate cele de mici dimensiuni, managerii de proiecte folosesc metodologii bine cunoscute. Acestea pot fi reprezentate de sisteme consacrate - PMBOK (Project Management Body of Knowledge) sau PRINCE2 - dar pot fi redate și prin metodologii proprii, specifice unei anumite organizații. Deși aceste abordări au o serie de diferențe de orientare și folosesc terminologii specifice, toate ilustrează câteva puncte cheie: proiectele sunt livrate pe etape care implică folosirea anumitor procese comune managementului de proiecte.


Rareș Rusu Inginer Software
@Betfair
PROGRAMARE
Înapoi în viitor: Http 2.0

O scurtă privire în istoria și dezvoltarea protocolului HTTP (Hypertext Transfer Protocol), pentru a înțelege mai bine modificările propuse pentru versiunea 2.0. HTTP este unul din protocoalele care au alimentat evoluția spectaculoasă a Internetului: permite clienților să comunice cu serverele, fundamentul a ceea ce este azi Internetul.

PROGRAMARE
Bibliotecă JavaScript de logare pentru dezvoltatori

Cea mai folosită metodă de logging a evenimentelor pentru depanarea (debugging) codului în JavaScript este prin apelarea „console.log(mesaj)”. Aceasta are ca efect afișarea mesajului în consola pentru dezvoltatori care folosesc browser-ul. Se mai pot folosi „console.warn(mesaj)” și „console.error(mesaj)” pentru înregistrarea avertismentelor, respectiv a erorilor.


Denes Botond Software engineer
@Accenture Romania
PROGRAMARE
Cum să scrii un generator de cod bazat pe template-uri flexibile

Dacă ar fi să stăm să ne gândim, majoritatea dintre noi ne-am lovit cel puțin o dată în viață de situația în care bucăți similare de cod au fost scrise și rescrise, bucăți care diferă doar prin anumite detalii. Te-ai întrebat vreodată – în timp ce făceai copy-paste dintr-o clasă în alta, și poate apoi în alte 50 de clase – de ce faci acest lucru repetitiv, predispus erorilor și pe deasupra plictisitor când ar putea fi foarte ușor efectuat de o mașină? Mașinile sunt cele mai indicate pentru astfel de task-uri, dar de ce le evităm? În acest articol va fi prezentat un program care generează cod pe baza unui fișier xml de intrare și a unor template-uri flexibile.


Radu Murzea PHP Developer
@Pentalog
PROGRAMARE
Mașina virtuală HipHop

În ziua de astăzi, când vine vorba de site-uri uriașe, problema performanței apare des, împreuna cu întrebarea “Noi cum putem deservi așa o masă mare de clienți la un preț rezonabil ? “. Ei bine, unul dintre cele mai mari site-uri de pe planetă, Facebook, au un răspuns destul de bun: HipHop Virtual Machine. Ce e acest soft, cum s-a născut, cum funcționează și de ce e mai bun ca alternativele ?


Roland Szabo Junior Python Developer
@3Pillar Global
PROGRAMARE
Autoencoders

În numărul anterior am prezentat Restricted Boltzmann Machines, care au fost introduse de Geoffrey Hinton, profesor la universitatea din Toronto în 2006 ca o metodă de a face ca antrenarea rețelelor neuronale să fie mult mai rapidă. În 2007, Yoshua Bengio, profesor la universitatea din Montreal, a venit cu o alternativă la RBM-uri: autoencodere.


Radu Vunvulea Solution Architect
@iQuest
PROGRAMARE
AOP folosind .NET stack

În cele ce urmează vom discuta despre AOP și despre cum putem implementa propria noastră stivă (stack) AOP utilizând caracteristicile .NET Core. Acronimul vine de la Aspect Oriented Programming și este o altă paradigmă de programare cu scopul principal de a crește modularitatea unei aplicații. AOP încearcă să atingă acest țel permițând separarea aspectelor/relațiilor secante (cross-cutting concerns).


Mihai Buhai Delivery Manager
@Yonder
MANAGEMENT
Disciplina în cadrul proiectelor Agile

Într-o perioadă în care presiunea din partea pieței și nevoia de creștere a competitivității în toate sectoarele economiei sunt mai mult decât o realitate, industria IT își are locul ei aparte și joacă un rol foarte important ce poate face diferența între companiile care vor fi sustenabile și de succes și în următorul deceniu, investind în inovație, cercetare, eficientizare a proceselor, și cele care se mulțumesc cu ceea ce fac în momentul de față, riscând astfel dispariția de pe piață.


Claudia Jelea Avocat & Consilier in domeniul marcilor
@IP Boutique
MANAGEMENT
Dezvoltatorii de aplicații mobile și datele personale. Vreo legătură?

Putem avea de-a face cu date personale în activitatea noastră? Ce implică? Sunt întrebări legitime pentru un dezvoltator de aplicații mobile. Și aceasta, deoarece colectarea acestor date a devenit un fenomen inerent lumii digitale și un subiect din ce în ce mai controversat odată cu evoluția aplicațiilor mobile. De asemenea, subiectul este cu atât mai de interes cu cât, în viitor, se prefigurează o înăsprire a sancțiunilor pentru nerespectarea legislației datelor cu caracter personal.


Cluj Business Analysts Mădălina Crișan, Business Analyst Monica Petraru, Product Manager Cătălin Anghel, Business Analyst
MANAGEMENT
Cauza tuturor relelor în dezvoltarea soft…

Se presupune că ar fi proasta definire a cerințelor. Este riscant să se adopte o poziție radicală și să se izoleze cauza determinantă la una singură. Extragerea defectuoasă a cerințelor este însă cu siguranță una dintre ele. Din scurta mea experiență, în timpul extragerii cerințelor, în ciuda celor mai bune intenții, nu se face uz de o înțelegere sau diferențiere exactă între noțiunile de cerințe și design al soluției.

MANAGEMENT
Training de impact

În companiile mari, majoritatea angajaților primesc un training la momentul intrării în companie, iar apoi se practică repetarea acestora în funcție de nevoile de training ale companiei. În aceste condiții, am tinde să credem că angajați nu mai văd training-urile ca fiind speciale, dar ne înșelăm. Un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Spaniolă Maderia ne arată că angajații se bucură de un training aproape la fel de mult ca de o mărire de salariu. Studiul aplicat pe 5000 de angajați din Spania arată că satisfacția față de angajator și implicit locul de muncă crește cu 18% după ce angajatul a participat la un training asigurat de companie.


Diana Ciorba Marketing Manager
@Codespring
DIVERSE
MWC 2014: Smartphone-uri, Tablete, Phablete şi Smartwatch-uri

Echipa Codespring tocmai a revenit de la Mobile World Congress 2014, locul unde are loc magia tehnologiei mobile! Samsung, Sony, HTC, LG, Nokia, Huawei au dezvăluit cele mai recente dispozitive şi inovaţii. O apariţie distinctă şi exotică totodată a fost echipa Yota din Rusia. Am remarcat bineînţeles şi echipa Allview care se strecoară cu ultimele sale dispozitive. Mai multe despre subiect, în rândurile următoare.


Simona Bonghez Managing Partner @ Colors in Projects
DIVERSE
Gogu și justificarea acțiunii

- Gogule, probleme?!
Șefu’ se proțăpise în fața biroului lui Gogu și încerca să-i deslușească fața din spatele display-ului. Toți ochii erau îndreptați spre ei: de vreo 10 minute se auzeau numai bolboroseli din zona strategic denumită „Gogu”, dar nimeni nu avuse curajul să verifice ce se întâmplă cu el, dacă și cine îl enervase. Era riscant să te afli în fața artileriei de remarci usturătoare a lui Gogu, iar bolboroselile neinteligibie erau un semn clar – și confirmat de multe situații similare - de pericol.

Editorial

Numărul 21 al Today Software Magazin are ca temă generală Project management-ul. Această temă nu a fost aleasă întâmplător, ci pentru a se afla în concordanță cu ...even mammoths can be Agile, eveniment dedicat prin excelență domeniului project management-ului, care aflat acum la cea de-a cincea ediție se va desfășura la Cluj.Today Software Magazine și- a manifestat susținerea și implicarea în organizarea acestui eveniment , cunoscându-i eficiența de necontestat în a transmite și promova principiile de bază ale acestui univers complex care este project management-ul.

Citeşte mai mult

LANSAREA NUMĂRULUI 149

Marți, 26 Octombrie, ora 18:00

sediul Cognizant

Facebook Meetup StreamEvent YouTube

NUMĂRUL 147 - Automotive

Sponsori

  • Accenture
  • BT Code Crafters
  • Accesa
  • Bosch
  • Betfair
  • MHP
  • BoatyardX
  • .msg systems
  • P3 group
  • Ing Hubs
  • Cognizant Softvision
  • Colors in projects