ABONAMENTE VIDEO REDACȚIA
RO
EN
NOU
Numărul 150
Numărul 149 Numărul 148 Numărul 147 Numărul 146 Numărul 145 Numărul 144 Numărul 143 Numărul 142 Numărul 141 Numărul 140 Numărul 139 Numărul 138 Numărul 137 Numărul 136 Numărul 135 Numărul 134 Numărul 133 Numărul 132 Numărul 131 Numărul 130 Numărul 129 Numărul 128 Numărul 127 Numărul 126 Numărul 125 Numărul 124 Numărul 123 Numărul 122 Numărul 121 Numărul 120 Numărul 119 Numărul 118 Numărul 117 Numărul 116 Numărul 115 Numărul 114 Numărul 113 Numărul 112 Numărul 111 Numărul 110 Numărul 109 Numărul 108 Numărul 107 Numărul 106 Numărul 105 Numărul 104 Numărul 103 Numărul 102 Numărul 101 Numărul 100 Numărul 99 Numărul 98 Numărul 97 Numărul 96 Numărul 95 Numărul 94 Numărul 93 Numărul 92 Numărul 91 Numărul 90 Numărul 89 Numărul 88 Numărul 87 Numărul 86 Numărul 85 Numărul 84 Numărul 83 Numărul 82 Numărul 81 Numărul 80 Numărul 79 Numărul 78 Numărul 77 Numărul 76 Numărul 75 Numărul 74 Numărul 73 Numărul 72 Numărul 71 Numărul 70 Numărul 69 Numărul 68 Numărul 67 Numărul 66 Numărul 65 Numărul 64 Numărul 63 Numărul 62 Numărul 61 Numărul 60 Numărul 59 Numărul 58 Numărul 57 Numărul 56 Numărul 55 Numărul 54 Numărul 53 Numărul 52 Numărul 51 Numărul 50 Numărul 49 Numărul 48 Numărul 47 Numărul 46 Numărul 45 Numărul 44 Numărul 43 Numărul 42 Numărul 41 Numărul 40 Numărul 39 Numărul 38 Numărul 37 Numărul 36 Numărul 35 Numărul 34 Numărul 33 Numărul 32 Numărul 31 Numărul 30 Numărul 29 Numărul 28 Numărul 27 Numărul 26 Numărul 25 Numărul 24 Numărul 23 Numărul 22 Numărul 21 Numărul 20 Numărul 19 Numărul 18 Numărul 17 Numărul 16 Numărul 15 Numărul 14 Numărul 13 Numărul 12 Numărul 11 Numărul 10 Numărul 9 Numărul 8 Numărul 7 Numărul 6 Numărul 5 Numărul 4 Numărul 3 Numărul 2 Numărul 1
×
▼ LISTĂ EDIȚII ▼



Alin Turcu Engineering Director @ Cognizant
PROGRAMARE
Instrumentele GenAI conturează viitorul dezvoltării software

Pe măsură ce peisajul AI generativ (GenAI) devine din ce în ce mai competitiv, industria dezvoltării de software trece printr-o transformare semnificativă, condusă de instrumente bazate pe AI care sprijină întregul ciclu de viață al dezvoltării software. Instrumente precum ChatGPT, Microsoft Copilot, GitHub Copilot, Amazon CodeWhisperer și Tabnine revoluționează analiza, proiectarea, codarea, testarea și implementarea, îmbunătățind productivitatea, calitatea codului și timpul de lansare pe piață, transformând modul în care dezvoltatorii lucrează.


Liana Hedesiu Senior Software Engineer @ Cognizant
PROGRAMARE
Trenduri în Big Data: Azure, AWS și Google Cloud, Vizualizarea Datelor

Big Data a devenit un subiect esențial în deciziile de business și dezvoltarea inteligenței artificiale, oferind companiilor o perspectivă detaliată asupra comportamentului clienților, a eficienței operaționale și a tendințelor de piață. Prin colectarea și analiza unor volume uriașe de date din diverse surse, organizațiile pot identifica modele și corelații ascunse, anticipând mai bine schimbările din piață și optimizând strategiile de afaceri.

Reclame


Monica Catana Petraru Senior Business Consultant @ msg systems Romania

Mihai Matei Scrum Master @ msg systems Romania
MANAGEMENT
Scrum Master: motorul sau frâna echipei agile?

În cadrul metodologiei Agile, și mai ales în Scrum, Scrum Master-ul are un rol cheie în buna funcționare a echipei. Nu este doar un facilitator al proceselor, ci un lider servant care inspiră, sprijină și ajută echipa să-și atingă obiectivele. Cu toate acestea, opiniile despre acest rol sunt diverse: unii îl văd ca pe un aliat de încredere, mereu gata să dea o mână de ajutor, în timp ce alții îl percep ca pe o provocare suplimentară sau o piedică administrativă.


Lucian Brânzei-Zsiga Senior Experience Designer @ Cognizant Romania
MANAGEMENT
Dincolo de hype: Reconsiderarea rolului design thinking în inovare

În timp ce design thinking a câștigat apreciere pe scară largă ca o abordare puternică, inovatoare, centrată pe utilizator, popularitatea sa a condus și la o dependență excesivă care poate, uneori, să împiedice mai degrabă decât să ajute procesul de dezvoltare a produsului. Promovată ca o metodologie accesibilă și aplicabilă universal, design thinking dă adesea impresia că oricine o poate implementa eficient și că rezultatele vor fi mereu de înaltă calitate.


Raluca Piteiu-Apostol Product Consultant

Claudia Mascaș UX/UI Design Consultant
MANAGEMENT
Trei lecții din experiența în Design Thinking, cu un plus de AI 

În ultimii șase ani am aplicat Design Thinking în diferite contexte, de la proiecte greenfield pornite  de la zero, la modernizări de soluții existente sau în procesul de inovație. Ne-am lovit de multe piedici și priviri întrebătoare, dar am avut colegi și clienți care ne-au spus “Aha, acum înțeleg de ce ați procedat așa.”  Poate cel mai important lucru pe care l-am demonstrat aplicând aceste principii și instrumente se referă la faptul că este mult mai valoros să începi să testezi ceva imperfect cu utilizatori reali și să afli cât mai repede ce nu funcționează - principiul agil de a eșua rapid (fail fast). Odată cu democratizarea instrumentelor AI, acest lucru a devenit mult mai rapid și mai simplu, iar validarea ideilor se face acum mult mai rapid. 


Tudor Voicu Rogojan Senior DevOps Engineer @ Cognizant Romania
PROGRAMARE
De la DevOps la DevSecOps

Adoptarea practicilor DevOps care, în esență, reprezintă colaborarea strânsă dintre echipele de dezvoltatori și operațiuni a devenit un standard în industrie, mai ales în ultimii 10 ani, datorită așteptării consumatorilor de produse și servicii digitale ca firmele să poată satisface nevoile lor într-un timp scurt fără sacrificarea calității acestora, dar și datorită nevoii companiilor de a se putea adapta rapid atât așteptărilor consumatorilor, cât și schimbărilor din piață, păstrându-și profitabilitatea.


Sînziana Popa Agile Coach, SAFe® 5 Consultant @ Colors in Projects
MANAGEMENT
Metrici – Bune și Mai puțin Bune și de ce sunt atât de necesare. Partea 1: Echipa

Liniște. Se aud doar tastele apăsate. Oamenii în birou lucrează. E dimineață, a trecut ora de cafea, toată lumea e conectată.

Se aude o voce. E Vlad, care tocmai iese dintr-o sală de ședințe: "Ați auzit? Trecem la Agile, începem de pe 1 octombrie."

Andrei întreabă: "Ce presupune asta? O să fim mutați din echipele din care suntem?"

Lumea începe să discute din ce în ce mai interesată de subiect.


Sergiu Naslau Senior Experience Designer @ Cognizant Romania
MANAGEMENT
Depășirea barierelor: Cum să elimini “mentalitatea de siloz” prin design thinking

Astăzi, în mediul de afaceri, colaborarea nu mai este opțională— este un avantaj competitiv și factor critic pentru inovare. Cu toate acestea, multe organizații se confruntă cu o abordare compartimentată/izolată (mentalitate de solz), în care departamentele sau echipele operează izolat, nereușind să împărtășească informații, să se alinieze la obiective sau să colaboreze eficient.


Horea Gruiță Senior Experience Designer @ Cognizant Romania
DIVERSE
Empatia în Design Thinking

În era digitală în care trăim, tehnologia evoluează într-un ritm amețitor, iar nevoile utilizatorilor devin din ce în ce mai complexe. În acest context, nu este suficient să creăm produse și servicii care doar funcționează; trebuie să dezvoltăm soluții care rezonează profund cu utilizatorii noștri. Empatia devine astfel un element central în procesul de design, permițându-ne să înțelegem cu adevărat nevoile, dorințele și provocările celor pentru care realizăm produsele. În acest articol, vom explora conceptul de Design Thinking, rolul esențial al empatiei în acest proces și modalitățile prin care putem dezvolta și aplica empatia pentru a crea soluții cu adevărat centrate pe utilizator.


Nóra Dobre Senior HR Manager @ Temenos
DIVERSE
Intens

Presiunea de a merge încet. Uneori pare însuși îndemnul de a încetini o presiune în sine. Cel puțin pentru mine. Consider că, uneori, există momente când ne întindem, forțăm nota, avem vârfuri de activitate, însă apoi, dar și înainte, încercăm să avem un normal personalizat. Lent, semi-lent, foarte lent, deloc lent. Sau rapid. Sau intens. În această vară, o amică mi-a propus câteva zile de deconectare. Mi-a plăcut ideea, am mers cu trenul, iar eu, una, mi-am propus să nu fac nimic.


Ovidiu Mățan Fondator @ Today Software Magazine
INTERVIU
Experts Panel: Agile Leadership & Ways of Working

Cum arată un lider în zilele noastre și cum se aliniază acesta la valorile Agile? Acestea sunt câteva din direcțiile discuției de la panel. Alături de noi s-au aflat:

  • Andrei Mladin - Chapter lead engineer @ ING Hubs Romania,

  • Andreea Pârvu - VP Growth and Development @ Endava,

  • Adela Margin - Agile Coach Scrum Master @ Bosch

Editorial

AI-ul continuă să ne uimească pe zi ce trece. Aplicațiile sale se extind treptat înspre cele mai neobișnuite domenii: de la generarea unor hărți 3D bazate pe semnalele unui router până la generarea de imagini și secvențe video, asemenea celor arătate de Thordur și Lena la IT Days, în prezentarea lor despre visul unui AI. Iar discuția poate merge mai departe. De pildă, Mark Seemann semnala tot la IT Days posibilitatea unei societăți conduse de un AGI (Artificial General Intelligence). Am putea ajunge în situația în care o inteligență artificială precum HAL 9000 din 2001 Odiseea spațială, de Arthur C. Clarke, ar decide că se poate trăi mai bine și fără oameni. Tot așa ne-am putea imagina și situația inversă în care oamenii se luptă cu o astfel de entitate, ca într-un alt roman SF celebru, Visează androizii oi electrice?, de Philip K. Dick, sau ca în creațiile cinematografice SF Matrix sau Blade Runner. Indiferent de posibilele viziuni, colaborare, dominație sau conflicte, trebuie să avem în vedere faptul că, în general, alegem soluțiile care ne rezolvă cel mai rapid toate problemele ajungând la a nu ne mai preocupa să ne gândim noi la una.

Citeşte mai mult

NUMĂRUL 149 - Development with AI

Sponsori

  • Accenture
  • BT Code Crafters
  • Accesa
  • Bosch
  • Betfair
  • MHP
  • BoatyardX
  • .msg systems
  • P3 group
  • Ing Hubs
  • Cognizant Softvision
  • Colors in projects