ABONAMENTE VIDEO REDACȚIA
RO
EN
NOU
Numărul 144
Numărul 143 Numărul 142 Numărul 141 Numărul 140 Numărul 139 Numărul 138 Numărul 137 Numărul 136 Numărul 135 Numărul 134 Numărul 133 Numărul 132 Numărul 131 Numărul 130 Numărul 129 Numărul 128 Numărul 127 Numărul 126 Numărul 125 Numărul 124 Numărul 123 Numărul 122 Numărul 121 Numărul 120 Numărul 119 Numărul 118 Numărul 117 Numărul 116 Numărul 115 Numărul 114 Numărul 113 Numărul 112 Numărul 111 Numărul 110 Numărul 109 Numărul 108 Numărul 107 Numărul 106 Numărul 105 Numărul 104 Numărul 103 Numărul 102 Numărul 101 Numărul 100 Numărul 99 Numărul 98 Numărul 97 Numărul 96 Numărul 95 Numărul 94 Numărul 93 Numărul 92 Numărul 91 Numărul 90 Numărul 89 Numărul 88 Numărul 87 Numărul 86 Numărul 85 Numărul 84 Numărul 83 Numărul 82 Numărul 81 Numărul 80 Numărul 79 Numărul 78 Numărul 77 Numărul 76 Numărul 75 Numărul 74 Numărul 73 Numărul 72 Numărul 71 Numărul 70 Numărul 69 Numărul 68 Numărul 67 Numărul 66 Numărul 65 Numărul 64 Numărul 63 Numărul 62 Numărul 61 Numărul 60 Numărul 59 Numărul 58 Numărul 57 Numărul 56 Numărul 55 Numărul 54 Numărul 53 Numărul 52 Numărul 51 Numărul 50 Numărul 49 Numărul 48 Numărul 47 Numărul 46 Numărul 45 Numărul 44 Numărul 43 Numărul 42 Numărul 41 Numărul 40 Numărul 39 Numărul 38 Numărul 37 Numărul 36 Numărul 35 Numărul 34 Numărul 33 Numărul 32 Numărul 31 Numărul 30 Numărul 29 Numărul 28 Numărul 27 Numărul 26 Numărul 25 Numărul 24 Numărul 23 Numărul 22 Numărul 21 Numărul 20 Numărul 19 Numărul 18 Numărul 17 Numărul 16 Numărul 15 Numărul 14 Numărul 13 Numărul 12 Numărul 11 Numărul 10 Numărul 9 Numărul 8 Numărul 7 Numărul 6 Numărul 5 Numărul 4 Numărul 3 Numărul 2 Numărul 1
×
▼ LISTĂ EDIȚII ▼

Alexandru Păcurar System Administrator @ Yardi România
PROGRAMARE
Îmblânzirea Elefantului – Cum funcționează Hadoop

Big Data a devenit unul dintre cele mai folosite cuvinte din domeniul IT; poate fi considerat chiar un buzzword, iar pe internet găsim sute de articole care definesc cuvântul și îi stabilesc sensurile. Dar trecând peste toate acestea, noile paradigme impuse de acest concept și tehnologia care îl face posibil continuă să se dezvolte ca exponenți, ducând și la dezvoltarea companiilor care le adoptă. Dacă vorbim despre Big Data și despre tehnologiile din spate, trebuie să vorbim și despre Hadoop, care este baza pentru multe dintre acestea.


Ovidiu Mățan Fondator @ Today Software Magazine
DIVERSE
De ce să participi la Cluj IT Days 2015?

Am primit recent această întrebare de la un programator web care ajunge în Cluj în perioada evenimentului. Ar trebui să vină la IT Days în condițiile în care nu există un track destinat tehnologiilor web ? Răspunsul este afirmativ. În calitate de specialist într-un domeniu este relativ ușor să înțelegi celelalte tehnologii, iar cultura IT trebuie să cuprindă mai multe arii, nu doar cea în care lucrăm în mod curent. De altfel, marea majoritate a prezentărilor se adresează programatorilor indiferent de specializare. Avem astfel secțiunile big data, management, arhitectură software, produse, startup-uri și cercetare. De asemenea, cei de la Hands On Lab vor face trimitere la concepte și nu neapărat la un limbaj anume. Singurele track-uri orientate către specialiști sunt cele de Java și .NET. unde este recomandat să existe o bază în aceste domenii. Așadar, conferința va fi accesibilă tuturor specialiștilor. Dar ceea ce ne dorim ca organizatori este ca fiecare prezentare să transmită în mod clar un mesaj, o tendință și o lecție pe care participanții să o poată învăța. Nu în ultimul rând, ITdays poate fi și o invitație la discuții tehnice sau un prilej de revedere cu colegii care lucrează în alte companii. 

Reclame


Kovacs Zsolt Mobile Applications Capability Group Lead
PROGRAMARE
Connected Home - Provocări și tendințe în domeniu

Smart Home (Casa inteligentă) este unul dintre cazurile de utilizare cele mai cunoscute ale Internet of Things (IoT) în spațiul consumatorului, cu o mare expunere pentru inginerii software datorită numărului în creștere al producătorilor de produse care sunt obligați să ofere servicii cu valoare adăugată pentru a ține pasul cu competiția. Smart Home este mai mult decât Home Automation (Automatizarea locuinței): are în plus broadband, entertainment, optimizarea energiei, sănătate și siguranță pe lângă automatizare. Ca actor important în domeniul IoT și IoT industrial (IIoT), Accenture are deja o contribuție majoră în domeniul Smart Home oferind soluții cap-coadă și platforme clienților săi sub denumirea de Connected Home.


Radu Murzea PHP Developer
@Pentalog
PROGRAMARE
PHP 7 – O privire spre viitor

Limbajul PHP a început ca o simplă colecție de mici programe scrise în C și folosite pentru mentenanța unei simple pagini web. Astăzi, PHP-ul rulează pe milioane de servere web și a ajuns foarte sus pe lista celor mai populare limbaje de programare. Perioada cea mai mare de creștere a popularității a fost în prima jumătate a anilor 2000, urmând ca în ultimii ani framework-urile și uneltele din acest ecosistem să cunoască o foarte accelerată maturizare și dezvoltare.


Axente Paul Senior UX Engineer
@3Pillar Global
PROGRAMARE
Să ducem responsive website la următorul nivel

Responsive web design a început în urmă cu trei ani, când media queries a ajuns în standardul recomandat W3C’s în iunie 2012. A fost cea mai anticipată caracteristică CSS la acea vreme, cea care a pus responsive înainte de web design și a schimbat regulile jocului, deschizând o ușă pentru posibilități infinite atât pentru designeri cât și pentru dezvoltatori. Cea mai importantă tendință care a urmat la scurt timp după introducerea sa a fost mobile first. 


Peter Lawrey CEO @ Higher Frequency Trading Ltd
PROGRAMARE
An introduction to optimising a hashing strategy

The strategy that’s used for hashing keys, can have a direct impact on the performance of a hashed collections such as a HashMap or HashSet. The built-in hashing functions are designed to be generic and work well in a wide range of use cases.  Can we do better, especially if you have a good idea of the use case?


Tudor Bîrlea Co-fondator@ This is Not a Storm
DIVERSE
Business growth hacking

Sau cum un program de inovaţie poate fi modul prin care să atragi oameni talentaţi, să creezi un mediu de lucru unic, să dezvolţi produse noi şi să deschizi oportunităţi de business în pieţe variate.  Sunt sigur că toată lumea a observat că industria de IT din Cluj are de un an încoace câteva iniţiative foarte interesante: Imprezzio Idea Challenge, Seed4Tech şi foarte curând acceleratorul de cultură Life is Hard.


Irina Scarlat CMO How to Web & TechHub Bucharest
DIVERSE
Comunitatea profesioniștilor în tehnologie se întâlnește în noiembrie la How to Web Conference 2015

Peste 1000 de profesioniști în domeniul tehnologiei vor participa pe 26 & 27 noiembrie la ediția cu numărul șase a How to Web Conference, cel mai important eveniment dedicat inovației și antreprenoriatului din Europa de Sud-Est. Aceștia vor avea ocazia de a cunoaște profesioniști de excepție din regiune, de a învăța bune practici din experiența invitaților, dar și de a se conecta la ecosistemul antreprenoriatului în tehnologie la nivel global. În paralel, se va desfășura și a patra ediție Startup Spotlight, competiție și program de mentorat pentru 32 de startup-uri cu potențial din CEE cu premii în valoare totală de 20.000 USD oferite de IXIA România.


Claudia Jelea Avocat & Consilier in domeniul marcilor
@IP Boutique
DIVERSE
Pe scurt, despre brevete în industria IT&C

Un cuvânt des vehiculat în companiile din domeniul IT&C este ”brevet” sau “patent”. Iar în ultimii ani, odată cu posibilitatea de a accesa mai ușor anumite fonduri nerambursabile, acest cuvânt se strecoară și mai frecvent în discuție. Dar am constatat că, în practică, nu se cunoaște prea bine pentru ce anume poate fi obținut un brevet. În mod eronat, multe persoane consideră că orice aplicație sau program software poate fi brevetat dacă există interes și resurse.


Angela Lepădatu Marketing Professional @ Buy & Help
PROGRAMARE
Securitatea Datelor în era Cloud Computing

Când vine vorba de securitatea datelor personale sau ale companiei, ne gândim de obicei la folosirea unui antivirus și la evitarea navigării pe site-uri susceptibile de viruși. Nu este greșit să facem acest lucru, dar contextul în care folosim datele și evoluția tehnologiei au determinat apariția unor noi amenințări. 


Oliver Heath Founder @ Heath Design Ltd
DIVERSE
Trăim într-o lume în care suntem distrași în mod constant

Conectarea digitală permanentă prin accesul la e-mailuri, social media, Internet, precum și alți factori perturbatori dintr-un birou – conversațiile colegilor din jur, telefoanele care sună constant sau sunetul traficului – ne fac imposibilă concentrarea pe sarcini.  Profesorul Gloria Mark, de la University of California, cercetează conceptul de „întrerupere”. Într-un studiu condus cu angajați din domeniul *high-tech,* a constatat că oamenii analizați în decurs de trei zile și jumătate treceau în medie de la o sarcină la alta la fiecare trei minute și cinci secunde, jumătate reprezentând auto-întreruperi.


Alice Mogojan Marketing @ U Cluj Handbal Masculin
DIVERSE
Când tribunele sunt pline…

Oare ne putem gândi cum arătau începuturile handbalului în anii ‘20? Și aici nu ne referim la faptul că se juca în 11 jucători pe terenul de fotbal, iar pasele se dădeau cu mâna, nu cu piciorul; ci la faptul că scorurile erau ținute pe cartoane scrise, nu tipărite. Ne mai putem imagina o astfel de lume?


Ana-Maria Vuscan PR & Customer Care Specialist @ Azimut Happy Employees
MANAGEMENT
Cum comunicăm eficient cu colegii noștri?

Ar fi simplu dacă oamenii, la fel ca și tehnologiile, ar veni la pachet cu un set de instrucțiuni pe care le putem urma pentru a nu da vreodată greș în interacțiunile cu ei și pentru a ști direct cum să îi abordăm. Din păcate sau fericire, știm cu toții că aceasta nu se întâmplă și câteodată colegii sau apropiații noștri pot constitui un adevărat mister. În ceea ce privește comunicarea, există totuși o soluție salvatoare: stilurile comportamentale. Fiecare persoană se încadrează preponderent în unul dintre aceste stiluri și este cu adevărat benefic să le cunoaștem și să ne adaptăm formularea mesajelor în funcție de tipologia predominantă a fiecăruia. 


Andreea Pârvu People Operations Business Partner @ Endava
DIVERSE
Mobile Operating Systems (MobOS) Community

Mobile Operating Systems (MobOS) Community are ca scop consolidarea unei comunități în jurul domeniului de dezvoltare de aplicații pentru telefoanele mobile – Android și iOS. Pe lângă comunitatea virtuală existentă care contribuie cu articole și studii de caz, ne propunem să facilităm interacțiunea fizică sub formă de evenimente periodice specializate pe teme specifice. 


Patricia Borlovan Coordonator @ HackTM
DIVERSE
Cel mai mare hackathon din zona de sud-est a Europei revine la Timișoara cu ediția a doua

În perioada 6-8 noiembrie, Timișoara Startup Hub, Asociația Banat IT și ARIES-TM împreună cu rețeaua de comunități IT locale și o echipă de voluntari motivați și entuziaști, organizează cea de-a doua ediție a HackTM, cel mai mare hackathon de software și hardware din sud-estul Europei, sperând să adune din nou, peste 500 de participanți.

Editorial

Poate mai mult decât în alte domenii, în IT contează să ai o viziune clară asupra modului în care proiectul tău își trăiește existența, dovedindu-și plenar rostul și utilitatea. Deși afirmația mea are un ton cam sentențios, ea pornește de la o experiență personală banală: pornirea centralei termice. Nu știu dacă știți, dar pentru a porni o centrală termică este de ajuns să conecteze două fire. Practic orice termostat pornește un circuit atunci când temperatura coboară sub X grade și îl oprește atunci când se ajunge la Y + delta.

Citeşte mai mult

NUMĂRUL 143 - Software Craftsmanship

Sponsori

 • Accenture
 • BT Code Crafters
 • Accesa
 • Bosch
 • Betfair
 • MHP
 • BoatyardX
 • .msg systems
 • P3 group
 • Ing Hubs
 • Cognizant Softvision
 • Colors in projects