ABONAMENTE VIDEO REDACȚIA
RO
EN
NOU
Numărul 148
Numărul 147 Numărul 146 Numărul 145 Numărul 144 Numărul 143 Numărul 142 Numărul 141 Numărul 140 Numărul 139 Numărul 138 Numărul 137 Numărul 136 Numărul 135 Numărul 134 Numărul 133 Numărul 132 Numărul 131 Numărul 130 Numărul 129 Numărul 128 Numărul 127 Numărul 126 Numărul 125 Numărul 124 Numărul 123 Numărul 122 Numărul 121 Numărul 120 Numărul 119 Numărul 118 Numărul 117 Numărul 116 Numărul 115 Numărul 114 Numărul 113 Numărul 112 Numărul 111 Numărul 110 Numărul 109 Numărul 108 Numărul 107 Numărul 106 Numărul 105 Numărul 104 Numărul 103 Numărul 102 Numărul 101 Numărul 100 Numărul 99 Numărul 98 Numărul 97 Numărul 96 Numărul 95 Numărul 94 Numărul 93 Numărul 92 Numărul 91 Numărul 90 Numărul 89 Numărul 88 Numărul 87 Numărul 86 Numărul 85 Numărul 84 Numărul 83 Numărul 82 Numărul 81 Numărul 80 Numărul 79 Numărul 78 Numărul 77 Numărul 76 Numărul 75 Numărul 74 Numărul 73 Numărul 72 Numărul 71 Numărul 70 Numărul 69 Numărul 68 Numărul 67 Numărul 66 Numărul 65 Numărul 64 Numărul 63 Numărul 62 Numărul 61 Numărul 60 Numărul 59 Numărul 58 Numărul 57 Numărul 56 Numărul 55 Numărul 54 Numărul 53 Numărul 52 Numărul 51 Numărul 50 Numărul 49 Numărul 48 Numărul 47 Numărul 46 Numărul 45 Numărul 44 Numărul 43 Numărul 42 Numărul 41 Numărul 40 Numărul 39 Numărul 38 Numărul 37 Numărul 36 Numărul 35 Numărul 34 Numărul 33 Numărul 32 Numărul 31 Numărul 30 Numărul 29 Numărul 28 Numărul 27 Numărul 26 Numărul 25 Numărul 24 Numărul 23 Numărul 22 Numărul 21 Numărul 20 Numărul 19 Numărul 18 Numărul 17 Numărul 16 Numărul 15 Numărul 14 Numărul 13 Numărul 12 Numărul 11 Numărul 10 Numărul 9 Numărul 8 Numărul 7 Numărul 6 Numărul 5 Numărul 4 Numărul 3 Numărul 2 Numărul 1
×
▼ LISTĂ EDIȚII ▼
PROGRAMARE
Integrarea datelor între sisteme cu Talend Open Studio

Aşa cum menţiona Jonathan Bowen în cartea sa, „Getting Started with Talend Open Studio for Data Integration”, de îndată ce a apărut cel de-al doilea calculator, integrarea sistemelor a devenit o parte esenţială a muncii echipelor IT. Complexitatea sistemelor de astăzi, împreună cu ritmul alert în care afacerile evoluează, evidenţiază nevoia de a avea la îndemână un set de unelte care să ne permită executarea rapidă a sarcinilor de integrare. De asemenea, trebuie să fim în stare să reacţionăm cu promptitudine la oportunităţile de noi afaceri.


Ovidiu Mățan Fondator @ Today Software Magazine
DIVERSE
Ecosistemul IT Clujean din perspectiva startup-urilor

Termenul ecosistem din titlul este utilizat ca o metaforă a contextului economic clujean care stabilește relații strânse între organisme precum comunitatea IT, universități și sursele de finanțare. Fiecare dintre acestea, comunitatea IT prin execuție, universitatea prin cercetare, iar sursele locale de finanțare prin susținerea primelor două, sunt implicate în crearea unei rețele de interdependențe și condiționări. Apariția startup-urilor în acest ecosistem este interpretată ca un instrument de măsurare a inovației și a culturii antreprenoriale.

Reclame


Andrei Kelemen CEO @ Cluj IT Cluster
DIVERSE
Despre relevanța practicii studențești

Una dintre preocupările constante ale Cluj IT Cluster este resursa umană din industrie. Este de notorietate faptul că IT-ul clujean, încă în mod substanțial bazat pe servicii de outsourcing, are nevoie constantă de oameni cât mai bine pregătiți și cât mai numeroși. Este de asemenea cunoscut faptul că majoritatea companiilor de IT din orașul nostru sunt în continuă căutare de noi talente. După datele existente vehiculate, confirmate și de către membrii noștri, vorbim de sute de locuri de muncă vacante și pentru care este dificil să se găsească candidații potriviți.

DIVERSE
IT-ul românesc quo vadis

Inspirat de Ovidiu Șuța (ISDC) prin articolul său “Ce este în neregulă cu IT-ul din România?” din ediția 23 a TSM, simt nevoia de a face un exercițiu de imaginație (sau nu) prin a picta o posibila direcție a viitorului IT-ului românesc. Părerea care reiesea din articolul menționat și pe care o împărtășesc este aceea că businessul de volum specific modelului outsourcing a devenit dăunator înseși pieței pe care o adresează.

PROGRAMARE
Java 8, noutăţi şi îmbunătăţiri

În numărul 23 al revistei Today Software Magazine am început o discuţie despre ceea ce aduce nou Java SE8. Aproape unanim, specialiştii în Java susţin că expresiile lambda, ca topic general, dar şi implicaţiile produse de acestea, reprezintă cele mai importante feature-uri ale versiunii actuale. De aceea am considerat util ca primul articol să fie despre acest topic. Discuţiile din acest articol sunt purtate la un nivel de dificultate mai ridicat, pentru a permite evidenţierea unor aspecte de performanţă, productivitate şi de reducere a dimensiunii codului scris.

PROGRAMARE
Suportul JSON în PostgreSQL

Există o nevoie crescândă incontestabilă pentru flexibilitate și scalabilitate în ceea ce privește datele, acesta fiind și motivul pentru care mulți au apelat la baze de date NoSQL pe durata ultimilor ani. Există avantaje și dezavantaje în ceea ce privește folosirea lor, mai ales că acestea nu au fost destinate să înlocuiască bazele de date relaționale. Dezvoltatorii și arhitecții soft au deseori dificultăți în a alege una sau alta, în special când formatul datelor ce urmează să fie folosite este necunoscut sau poate fi modificat ulterior.


Marius Ciotlos Delivery Manager
@Betfair
PROGRAMARE
Du-te (GO) și găsește instrumentul

De când am început să lucrez în industria IT, am avut multe roluri diferite, de la dezvoltare software până la suport rețea și suport tehnic computer. După o perioadă destul de îndelungată de muncă în această industrie, am constatat că puține instrumente sunt cu adevărat inovatoare. De asemnea, multe dintre instrumentele existente sunt se deosebesc între ele prin puține nuanțe sau sunt atât de specifice în sarcina lor încât depinde de tine cum îți formezi procesul de lucru cu ele.


Alina Chereches Senior Software Developer & Scrum Master
@Yardi România
MANAGEMENT
Scrum cu Programare Extremă

Managementul unei echipe de dezvoltare software este o meserie pe care trecerea timpului nu a transformat-o, așa cum se întâmplă de obicei, într-una mai ușoară. De la publicarea lucrării Agile Manifesto, în 2001, multe companii și echipe care dezvoltă produse soft au practicat și testat metodele și tehnicile Agile cu succes. Cunoscută și sub numele de Extreme Project Management (XPM), această abordare a managementului de proiect are ca scop îmbunătățirea răspunsului produsului la schimbarea specificațiilor clientului. Așadar, în timp ce echipa Agile se concentrează pe creșterea nivelului de adaptabilitate, se pierde din importanța acordată în mod normal, predictibilității.


Dumitrița Munteanu Software engineer
@Arobs
PROGRAMARE
Principii de design Agile

Programarea agile se bazează pe dezvoltarea produsului software în blocuri mici și incrementale, în care cerințele clienților și soluțiile oferite de programatori evoluează simultan. Programarea agile are la bază o strânsă legătură între calitatea finală a produsului și livrările frecvente ale funcționalităților dezvoltate incremental.


Mihai Fischer mihaifischer.com
PROGRAMARE
iOS 7 blur - Introducere în flat design

În ultimul an toată lumea mobile a adoptat conceptul de flat design, fie vorba de Android, iOS sau Windows, fiecare dintre sisteme cu variațiunile proprii. În esența scopul e același: o mai bună înțelegere a interfeței grafice de către utilizator. Odată cu iOS 7, Apple a introdus flat design împreună cu câteva concepte de user experience printre care și ideea de “know where you are” astfel ca utilizatorii să aibă o mai bună înțelegere a contextului în care se află. Cel mai bun exemplu este Notification Center, care odată deschis, blurează conținutul din spatele său. Acest lucru permite vederea noului conținut peste vechea pagină fără să blocheze vederea Home View-ului.


Radu Vunvulea Solution Architect
@iQuest
PROGRAMARE
AOP și LinFu

În ultimele trei numere ale TSM, am descoperit lumea AOP folosind trei stack-uri diferite - .NET, Unity și PostSharp. Dacă ne uităm la aceste framework-uri cu un ochi critic, putem să observăm că PostSharp este un framework extrem de robust care face magia AOP-ului în momentul compilării. Pe când Unity sau .NET stack inserează toată această funcționalitate la runtime.


Raghudeep Kannavara Security Researcher, Software and Services Group
@Intel USA
PROGRAMARE
Securizarea codului Open source (II)

După cum am menționat anterior în această lucrare, rulăm Klocwork Insight peste nucleul Linux (versiunea 2.6.32.9) și analizăm rezultatele analizei noastre. Versiunea Klocwork Insight utilizată pentru această analiză a fost 9.2.0.6223. Figura 3 arată verificatorii Klocwork pe care i-am utilizat pentru a analiza codul sursă C/C++. Acestea sunt de fapt ,,familii de verificatori″ sau ,,categorii″, deoarece fiecare dintre aceste 3 elemente (din figura 3) conține un număr de verificatori individuali.


Silvia Ursu Communications Coordinator
@RICAP
DIVERSE
RICAP: drumul inovației de la laborator către piețe globale

La începutul lunii iunie, s-au lansat aplicațiile pentru cea de-a doua ediție a Programului de Asistență în Comercializarea Inovării din România (RICAP)! RICAP a luat naștere din dorința de a oferi resurse inovatorilor din România pentru a ieși pe piețe internaționale cu produsele lor, fie că este vorba despre energie, bio-tehnologii, agricultură, ICT sau orice alt domeniu tehnologic. RICAP este astfel primul program din România care sprijină inovatorii și antreprenorii cu tehnologii inovatoare să le comercializeze pe piața globală, facilitând drumul din laborator către piață.


Mihai Costea iOS Developer
@Zenq
DIVERSE
ZenQ – “Modul de a spune mulțumesc și de a-ți aprecia prietenii și colegii extraordinari”

Noi credem că fiecare om în parte este extraordinar și ar trebui să audă acest lucru mai des. De aceea construim ZenQ: modul de a spune mulțumesc și de a-ți aprecia prietenii și colegii extraordinari. Pe mobilul tău. În secunde. Început la Startup Weekend Cluj în martie drept un MVP numai pentru iOS, proiectul a crescut rapid, cu aplicațiile iOS și Android live în magazine din 7 mai.


Paula Beudean Coordonator Proiecte
@Fundaţia Danis
DIVERSE
Drive Your Community for Better, alături de tineri antreprenori clujeni

La final de iunie, Deutsche Welle publica o analiză economică arătând cum Germania e în continuare o ţară cu „două economii”, din cauza diferenţelor uriaşe de venit dintre Germania de Vest şi Germania de Est (http://www.dw.de/mapping-differences-in-two-german-economies/a-17734799). Toate acestea s-au întâmplat, după eforturi uriaşe făcute de guvernul federal, precum transferul a aproape trei trilioane de euro dinspre Vest spre Est.


Simona Bonghez Managing Partner @ Colors in Projects
DIVERSE
Gogu și Bătrânu’ lui Mișu

- No, mii de buciume și bâte să le zîcă de dor! răbufni Mișu cu ciudă. Cu ciudă numai pentru cei care-l cunoșteau foarte bine, altfel - pentru un străin – ar fi părut o simplă constatare, împărtășită calm dar apăsat, cu vocea în surdină. Evident, nu era cazul lui Gogu, care privi stupefiat spre Mișu, nevenindu-i să creadă că a reușit cineva să-l scoată - pe Mișu! - din starea lui de molcomă înțelegere și totală detașare de vâltoarea lumii din jurul lui. Se pare însă că, într-un final, imposibilul se produse, și vâltoarea reușise să-l agațe și pe el , își zise Gogu, oarecum înciudat.

Editorial

Ultima noutate locală din Cluj este achiziționarea LiveRail de către Facebook. Toate ziarele au publicat această informație și sunt convins că deja mulți dintre cititorii revistei știu detaliile despre această tranzacție. La ora apariției acestei știri încheiasem deja articolul despre ecosistemul de IT Clujean din perspectiva startup-urilor pe care l-am încheiat într-o notă de optimism reținut. Principalul motiv era lipsa unui succes real, ce ar fi putut fi dat ca un exemplu.

Citeşte mai mult

Conferință TSM

NUMĂRUL 147 - Automotive

Sponsori

  • Accenture
  • BT Code Crafters
  • Accesa
  • Bosch
  • Betfair
  • MHP
  • BoatyardX
  • .msg systems
  • P3 group
  • Ing Hubs
  • Cognizant Softvision
  • Colors in projects