ABONAMENTE VIDEO REDACȚIA
RO
EN
NOU
Numărul 141
Numărul 140 Numărul 139 Numărul 138 Numărul 137 Numărul 136 Numărul 135 Numărul 134 Numărul 133 Numărul 132 Numărul 131 Numărul 130 Numărul 129 Numărul 128 Numărul 127 Numărul 126 Numărul 125 Numărul 124 Numărul 123 Numărul 122 Numărul 121 Numărul 120 Numărul 119 Numărul 118 Numărul 117 Numărul 116 Numărul 115 Numărul 114 Numărul 113 Numărul 112 Numărul 111 Numărul 110 Numărul 109 Numărul 108 Numărul 107 Numărul 106 Numărul 105 Numărul 104 Numărul 103 Numărul 102 Numărul 101 Numărul 100 Numărul 99 Numărul 98 Numărul 97 Numărul 96 Numărul 95 Numărul 94 Numărul 93 Numărul 92 Numărul 91 Numărul 90 Numărul 89 Numărul 88 Numărul 87 Numărul 86 Numărul 85 Numărul 84 Numărul 83 Numărul 82 Numărul 81 Numărul 80 Numărul 79 Numărul 78 Numărul 77 Numărul 76 Numărul 75 Numărul 74 Numărul 73 Numărul 72 Numărul 71 Numărul 70 Numărul 69 Numărul 68 Numărul 67 Numărul 66 Numărul 65 Numărul 64 Numărul 63 Numărul 62 Numărul 61 Numărul 60 Numărul 59 Numărul 58 Numărul 57 Numărul 56 Numărul 55 Numărul 54 Numărul 53 Numărul 52 Numărul 51 Numărul 50 Numărul 49 Numărul 48 Numărul 47 Numărul 46 Numărul 45 Numărul 44 Numărul 43 Numărul 42 Numărul 41 Numărul 40 Numărul 39 Numărul 38 Numărul 37 Numărul 36 Numărul 35 Numărul 34 Numărul 33 Numărul 32 Numărul 31 Numărul 30 Numărul 29 Numărul 28 Numărul 27 Numărul 26 Numărul 25 Numărul 24 Numărul 23 Numărul 22 Numărul 21 Numărul 20 Numărul 19 Numărul 18 Numărul 17 Numărul 16 Numărul 15 Numărul 14 Numărul 13 Numărul 12 Numărul 11 Numărul 10 Numărul 9 Numărul 8 Numărul 7 Numărul 6 Numărul 5 Numărul 4 Numărul 3 Numărul 2 Numărul 1
×
▼ LISTĂ EDIȚII ▼Simona Bonghez Managing Partner @ Colors in Projects
MANAGEMENT
Cârcoteli Agile

Termenul de „cârcoteli” din titlul l-am împrumutat de la unul dintre clienții mei care, anul trecut, într-unul din proiectele noastre de consultanță pentru implementare Agile în organizație, mi-a spus: „Avem nevoie să stați de vorbă cu oamenii noștri, să vedeți de ce cârcotesc și să rezolvați, o dată pentru totdeauna, aceste cârcoteli.” Și da, e corect înțeleg foarte bine că aceste „cârcoteli” trebuie clarificate, că trebuie să răspundem la ele, dar oare e necesar să le rezolvăm „pentru totdeauna”? Sau mai degrabă am vrea ca oamenii să continue să aibă întrebări, să dezbată și să comenteze, în timp ce experimentează în spiritul Agile? Pentru că unul dintre beneficiile Agile mai puțin vizibile și mai puțin bine primite în organizații este crearea transparenței: permite identificarea elefantului din cameră, analizarea respectivului elefant și, în final, eliminarea dumnealui (adică, a ditai elefantului). Totul necesită însă discuții și, bineînțeles, un anumit nivel de asertivitate, sau, mai bine spus acel nivel de încredere în echipă care ne spune că „da, putem vorbi liber, nimeni nu ne îndeasă pumnul în gură și problemele ridicate le rezolvăm împreună.”


Roxana Stăneiu Trainer @ Colors in Projects
MANAGEMENT
Evadarea din mentalitatea fixă

Îngrijitorii o numiseră Ina. Un nume scurt, parcă la fel de neîncăpător pentru personalitatea ursoaicei precum era și cușca aceea din grădina zoologică în care își petrecuse primii 20 de ani din viață. La insistențele unor activiști pentru drepturile animalelor, Ina a fost transmutată de la Zoo Piatra Neamț în Sanctuarul de Urși de la Zărnești. Însă, spre stupoarea tuturor, deși avea libertatea de a hoinări nestingherită într-un habitat generos și vast, așa cum nu mai văzuse ea niciodată și așa cum era, de altfel, natural și normal pentru un urs, Ina își păstra cu loialitate traseul în cerc, cu care era obișnuită la Zoo. Imaginea ursoaicei libere în inima pădurii, captivă însă în propria minte a ajuns subiect de știre la televiziunile naționale. Era de așteptat ca povestea ei să emoționeze, ca oamenii să fie mișcați de dovada vie a puterii pe care o are mintea noastră de a ne dicta realitatea și, deseori, de a o suprascrie chiar.

Reclame


Iuliana Boca Scrum Master @ Wolfpack Digital

Cristina Brădescu Head of Scrum Masters @ Wolfpack Digital
MANAGEMENT
Utilitatea unui forecast în echipele nou formate

În era tehnologiei și a inovației, apare automat nevoia de a fi predictibili și de a măsura cât mai precis performanța, totul cu scopul de a deveni mai buni și competitivi într-o piață care este în continuă schimbare și în care dezvoltarea de produse software trebuie să fie agilă și adaptabilă. În cadrul multor proiecte identificăm nevoia de a crea o nouă echipă, care să dezvolte proiectul și să-l livreze cu succes. Astfel, ajungem la întrebarea: ”Când putem să livrăm proiectul?”. Pentru echipele nou formate, care încep să lucreze într-un cadru Agile Scrum, a avea o predictibilitate în procesul de dezvoltare este crucial pentru succesul acestora.


Nóra Dobre Senior HR Manager @ Temenos
MANAGEMENT
Numitorul comun este schimbarea

Fuziunile, achizițiile și divizările pot lua diferite forme, dar numitorul comun este schimbarea. Cu cât schimbarea este mai de anvergură, cu atât mai multe schimbări sunt probabile și cu atât mai mare va fi rezistența din partea participanților. Angajații din companiile care trec prin astfel de tranzacții majore sunt expuși să întâlnească colegi, țări, echipe și noi culturi organizaționale. Fuziunile și achizițiile (M&A), demergerurile (divizările) și spin-offurile (scindările) sunt în creștere în mediul economic actual.


Sînziana Popa Agile Coach, SAFe® 5 Consultant @ Colors in Projects
MANAGEMENT
A scala sau a nu scala Agile?

Putem vorbi de transformare Agile atunci când agilitatea este practicată doar la nivel de echipă distinctă? Aceasta este o întrebare-capcană pentru că da, putem avea doar echipe Agile, însă cu cât echipele sunt mai agile și sunt mai presate cu solicitări non-agile, cu atât această configurație împinge echipele într-o zonă de demotivare. Întrebările care decurg firesc de aici sunt atunci: ce înseamnă și când ar trebui făcută scalarea Agile la nivelul întregii organizații?


Emanuel Martoncă Founder @ Soft Fight
MANAGEMENT
Proiectele agile moderne și contractele T&M tradiționale nu se înțeleg bine. O alternativă

Citind despre „Colaborarea cu clientul înaintea negocierii contractuale” am putea ajunge să credem, în mod eronat, că nu este necesară existența unui contract pentru proiectele de dezvoltare software. Accentul pus pe relațiile oneste și de încredere între echipele de dezvoltare software și clienții lor este o abordare sănătoasă, care crește șansele obținerii de rezultate cât mai bune. Această realitate nu oferă însă o scuză pentru a ignora aspectele principale ale contractării, din perspective juridice, financiare și ale managementului de proiect.


Bogdan Mureşan VP of Technology @ Connatix
MANAGEMENT
Agile Leadership - La cultură înainte din trei pași mari și unul mic

Am ideea asta în cap de șase luni și n-am reușit să pun jos pe foaie nimic până acuma. Îmi lipsea povestea de început. Treaba asta despre cultură e tare faină. E super clară în capul meu, da’ nu am reușit nicicum să încep. Ce m-a salvat? Colegii. Că tot veni vorba de cultură. Avem și noi mai multe comunități prin care ne dezvoltăm cunoștințele împreună. Preferata mea poartă numele Agile Corner și o dată la două săptămâni ne adunăm o oră vinerea și ne dezmorțim cu subiecte Agile, directe și conexe. Povestim, ne provocăm și învățăm unii de la alții. Repet, că tot veni vorba de cultură. Și de data asta am promis că vorbesc puțin de cultura organizațională în general. Și când nu reușești să-ți pui tu ordine în idei, și stai așa, gata de start și startul nu mai vine, tocmai se găsește un mic declanșator care să-ți dea un brânci.


Dan Suciu Lector, PhD @ Facultatea de matematică și informatică, UBB
MANAGEMENT
Să se revizuiască, dar să nu se schimbe nimic…

Am simțit nevoia să revin, prin acest articol, asupra unui subiect pe care de-a lungul timpului l-am întors pe toate părțile: schimbarea. Chiar în Today Software Magazine, în șase dintre cele treisprezece articole pe care le-am publicat, am vorbit într-un fel sau altul despre schimbare. Ba că e necesară ([1], [5]), ba că e naturală și firească ([3]); uneori descriind procese sau frameworkuri care ne-ar putea ajuta în adaptare ([2], [4]), alteori propunând schimbarea modului de abordare a... schimbării ([6]).


Ioana Barboș Founder & Data Scientist @ Giraffa Analytics
MANAGEMENT
Agile sau data science? De ce nu amândouă?

Colibri cu gâtul roșu deține recordul pentru pasărea cu cea mai mare frecvență a bătăilor din aripi: 200 de bătăi pe secundă. Zborul ei fluid este un spectacol al agilității: planează, schimbă direcția, zboară cu spatele, anticipează și este precisă. Nu este doar adaptată la mediul în care trăiește, este mediul însuși.


Adrian Lazăr QA Architect @ Connatix
PROGRAMARE
Războiul pixelilor, povestea Playright

Un punct extrem de important în percepția pe care un utilizator o are despre o aplicație este reprezentat de UI și componentele vizuale ale ei. Luând în calcul faptul că UI/UX este văzut ca o componentă importantă în cadrul procesului de dezvoltare a produsului, în raport direct proporțional crește și riscul de a apărea probleme în cadrul aplicației, în timpul sau după finalizarea funcționalităților implementate.


Ionuț Lupșan Software Architect @ Connatix
PROGRAMARE
450 de miliarde de requesturi HTTP lunar disponibilitate globală 99.99%

Călătoria Connatix înspre un nivel de disponibilitate a serviciilor de 99.99% la nivel global este presărată de multe lecții învățate pe parcurs. Înainte de a explora în detaliu provocările fiecărei etape, este necesară menționarea unor aspecte specifice companiei care au avut o influență majoră asupra deciziilor luate de-a lungul timpului:


Irina Fizeșan Project Delivery Lead @ Accesa

Larisa Cozma Project Delivery Lead @ Accesa
MANAGEMENT
Modelul de leadership - de la cel actual, la cel dorit

Subiectul leadershipului a fost adesea discutat în diferite contexte și abordat din diverse puncte de vedere, devenind un subiect cu adevărat dinamic și de mare importanță. Pe cele două modele de leadership alese, care definesc subiectul articolului, le putem recunoaște prin câteva caracteristici specifice. Astfel, în ceea ce privește interacțiunea tranzacțională/operațională, regăsim stabilirea obiectivelor de performanță, stabilirea unor recompense ca urmare a îndeplinirii obiectivelor și, totodată, impunerea unor consecințe în cazul în care obiectivele nu sunt îndeplinite. Pe de altă parte, interacțiunea personală sau modelul ,,servant” este abordarea orientată spre nevoi, spre soluționarea problemelor și, mai ales, spre empatie.


Levente Barabas Project Manager @ Zenitech
MANAGEMENT
Tips and tricks pentru o viață fericită (sau cel puțin mai fericită) în Agile

În perioada pe care o trăim în SW development/testing, cuvintele Agile și Scrum au devenit un fel de standard deja subînțeles și asimilat în rutina cotidiană ca și cafeaua de dimineață. Faptul că ne-am obișnuit cu un anumit comportament/obicei nu înseamnă că ne este de folos. Să ne gândim doar la viciile pe care le perpetuăm zilnic. Să nu mă înțelegeți greșit, nu sunt un om contra Agile. Sub nicio formă! De fapt, sunt un mare pasionat de tot ceea ce ne poate oferi Agile-ul. Mai precis: fac daily-uri, fac planning, fac refinement și Demo. Deci sunt Agile.


Ovidiu Mățan Fondator @ Today Software Magazine
PROGRAMARE
Experts panel: Automatic driving

Am avut parte de o discuție interesantă și plină de observații interesante despre industria automotive și condusul autonom. Alături de noi au fost:

 • Cătălin Golban - Computer Vision Head of Department @ Bosch ,

 • Paul Stănescu - Lead Software Architect @ P3-group

Editorial

În ultimele zile am fost surprins să primesc informații despre prieteni și cunoștințe care au rămas fără job. Mai primeam și până acum astfel de informații, dar era vorba în general despre juniori. De data aceasta, sunt oameni foarte valoroși din punct de vedere profesional, care au acumulat multă experiență și cărora li s-a comunicat că nu mai sunt utili. Recunosc că, din perspectiva organizării de conferințe, o anumită incertitudine s-a reflectat deja de câteva luni prin reducerea unor bugete ce țineau de PR-ul companiilor. Cu toate acestea, starea lucrurilor de atunci mai lăsa loc încă unui semn de întrebare dacă va apărea sau nu un astfel de scenariu al disponibilizărilor.

Citeşte mai mult

LANSAREA NUMĂRULUI 142

Robotics & AI

joi, 25 aprilie, ora 18:00

sediul Accenture

Facebook Meetup StreamEvent YouTube

Conferință

NUMĂRUL 141 - Business Anlysis (BA)

Sponsori

 • Accenture
 • BT Code Crafters
 • Accesa
 • Bosch
 • Betfair
 • MHP
 • BoatyardX
 • .msg systems
 • Yardi
 • P3 group
 • Ing Hubs
 • Colors in projects

INTERVIURI VIDEO