La fel ca în fiecare început de an ne propunem să facem lucruri noi, să ne îmbunătățim proiectele și să le facem mai atractive. Mă bucur că avem alături de noi o comunitate pe care reușim să o inspirăm și care se implică în conferințele și evenimentele noastre.
Reprezintă baza a tot ceea ce facem și ne definește ca abordare. Luna viitoare, în februarie, vom împlini 12 ani de la primul eveniment de lansare. Mai jos am expus planificarea lunară a temelor din anul acesta. Sperăm să le considerați - așa cum le considerăm și noi - captivante.
Vă așteptăm la evenimentele de lansare care vor avea loc în fiecare lună în Cluj, dar și în Oradea, Timișoara, București și în alte câteva orașe din țară. Acestea vor fi găzduite de către partenerii revistei.
Cum unul dintre aspectele noi în 2024 este OpenAI, vom încerca să-l valorificăm pentru a ne crește nivelul de accesibilitate. Astfel, am putea adăuga suportul pentru a transforma orice text în conținut audio sau pentru a crea o bază de date interogabilă, care să dețină întregul conținut al revistei, constituit până acum. Acestea ar fi cele mai simple abordări, dar am putea genera imagini de ansamblu folosind DALL-E pentru capitole sau pentru întregul articol.
Cea de-a șasea ediție a conferinței vă propune ca de obicei o zi întreagă de prezentări tehnice pe două scene. Ne propunem și în acest an o abordare expert to expert. Prin urmare, vom acoperi subiecte menite să trezească interesul programatorilor cu experiență. Nu este o misiune ușoară, dar suntem convinși că cei 300-400 de participanți vor aprecia speakerii locali și internaționali care vor fi prezenți pe scene.
Din perspectiva integrării AI-ului în eveniment, ne-ar plăcea să reușim implementarea unei soluții de transcriere și sumarizare a fiecărei prezentări, posibilitatea de traducere automată în română și/sau engleză. Poate chiar generarea unor întrebări cu ajutorul AI-ului pentru momentele în care avem o lipsă de inspirație. Ideală ar fi combinarea acestora cu un sistem de evaluare a celor mai interesante de către audiență.
Cea mai mare conferință pe care o organizăm. Pe durata celor două zile sunt prezenți pe patru scene peste 70 de speakeri cu nume importante precum Daniel North, părintele Behaviour Driven Development sau Robert C. Martin (online) ori Mark Seemann. Cei 1000 de participanți dintre care 800 prezenți fizic și 200 online ne-au inspirat să vrem mai mult cu fiecare an ce trece. Ca de obicei, ediția de anul acesta va fi mai interesantă ca cea din 2023.
Din perspectiva folosirii AI-ului, pe lângă cele enunțate pentru The Developers, aș mai adăuga posibilitatea de a genera imagini reprezentative de profil pentru participanți folosind AI-ul, sugestii de colaborări și oportunități între participanți, sugestii pentru ce trackuri să fie urmărite în funcție de profilul fiecăruia.
În zona de expo ne-ar plăcea să avem mai multe colaborări cu artiștii și universitățile pentru o mai bună expunere a factorului local.
Un proiect inedit ar fi crearea unui spațiu virtual augmentat în care să poată fi posibilă un alt tip de interacțiune între participanți, standuri și speakeri.
Platforma de streaming pe care o folosim la toate evenimentele noastre: lansările lunare TSM și conferințele The Dev și IT Days. Ocazional mai oferim aceste servicii și companiilor cu care colaborăm.
Într-o lume ideală, am deschide platforma pentru publicul larg, dând astfel posibilitatea oricui să transmită un eveniment live în condiții profesionale, folosindu-se doar de browser și de o cameră atașată. Menționăm că mai avem câteva probleme tehnice de depășit și să finalizăm procesul de integrare.
Deocamdată nu sunt definite conceptele dar ne-ar plăcea să ne implicăm și în zona de programare și artă prin câteva proiecte către și cu ajutorul comunității. De asemenea, o idee interesantă la care ne mai gândim este adăugarea unei verticale artistice în conferințele noastre.