ABONAMENTE VIDEO REDACȚIA
RO
EN
NOU
Numărul 140
Numărul 139 Numărul 138 Numărul 137 Numărul 136 Numărul 135 Numărul 134 Numărul 133 Numărul 132 Numărul 131 Numărul 130 Numărul 129 Numărul 128 Numărul 127 Numărul 126 Numărul 125 Numărul 124 Numărul 123 Numărul 122 Numărul 121 Numărul 120 Numărul 119 Numărul 118 Numărul 117 Numărul 116 Numărul 115 Numărul 114 Numărul 113 Numărul 112 Numărul 111 Numărul 110 Numărul 109 Numărul 108 Numărul 107 Numărul 106 Numărul 105 Numărul 104 Numărul 103 Numărul 102 Numărul 101 Numărul 100 Numărul 99 Numărul 98 Numărul 97 Numărul 96 Numărul 95 Numărul 94 Numărul 93 Numărul 92 Numărul 91 Numărul 90 Numărul 89 Numărul 88 Numărul 87 Numărul 86 Numărul 85 Numărul 84 Numărul 83 Numărul 82 Numărul 81 Numărul 80 Numărul 79 Numărul 78 Numărul 77 Numărul 76 Numărul 75 Numărul 74 Numărul 73 Numărul 72 Numărul 71 Numărul 70 Numărul 69 Numărul 68 Numărul 67 Numărul 66 Numărul 65 Numărul 64 Numărul 63 Numărul 62 Numărul 61 Numărul 60 Numărul 59 Numărul 58 Numărul 57 Numărul 56 Numărul 55 Numărul 54 Numărul 53 Numărul 52 Numărul 51 Numărul 50 Numărul 49 Numărul 48 Numărul 47 Numărul 46 Numărul 45 Numărul 44 Numărul 43 Numărul 42 Numărul 41 Numărul 40 Numărul 39 Numărul 38 Numărul 37 Numărul 36 Numărul 35 Numărul 34 Numărul 33 Numărul 32 Numărul 31 Numărul 30 Numărul 29 Numărul 28 Numărul 27 Numărul 26 Numărul 25 Numărul 24 Numărul 23 Numărul 22 Numărul 21 Numărul 20 Numărul 19 Numărul 18 Numărul 17 Numărul 16 Numărul 15 Numărul 14 Numărul 13 Numărul 12 Numărul 11 Numărul 10 Numărul 9 Numărul 8 Numărul 7 Numărul 6 Numărul 5 Numărul 4 Numărul 3 Numărul 2 Numărul 1
×
▼ LISTĂ EDIȚII ▼



Ovidiu Mățan Fondator @ Today Software Magazine
DIVERSE
Interviu cu domnul primar Emil Boc Cluj - centru al inovației

Domnul primar Emil Boc a avut amabilitatea să ne răspundă la câteva întrebări referitoare la susținerea IT-ului clujean, modul în care comunitatea locală a programatorilor se poate implica și proiectul de susținere a startup-urilor locale Industria de IT locală este în continuă creștere, spuneți-ne cum sprijină Primăria Cluj-Napoca acest domeniu? În această perioadă lucrăm la definitivarea Strategiei Municipiului pentru 2014-2020, iar industria IT este o componentă esențială a procesului


Bogdan Matei Senior Php Developer
@3Pillar Global
DIVERSE
Testarea funcțională în PHP

În 1999 se afirmau principiile de „Extreme programming”, iar patru ani mai târziu Kent Beck a reformulat conceptele în așa numitul Test Driven Development. În același an Dan North încerca să răspândească principiile TDD, dar se lovea frecvent de aceleași întrebări: „În ce fază să înceapă scrierea de cod?”, „Ce trebuie testat mai exact?” și „Care să fie structura testelor și cum să se numească ele?”. Atunci el a avut inspirația să propună ideea testării de comportament sau testarea funcțională și astfel s-a născut Behaviour Driven Development - o paradigmă care își propune o testare din perspectiva utilizatorului.De la concept la implementare în diferite limbaje n-a mai fost decât un mic pas.

Reclame


Alexandru Bolboacă Agile Coach and Trainer, with a focus on technical practices
@Mozaic Works
MANAGEMENT
Specificații executabile

Specificațiile executabile sunt o modalitate de a folosi testele automate cu scopul de a documenta funcționalitățile unei aplicații. Testele automate sunt tot mai utilizate în industria software cu scopul de a valida funcționarea corectă a unei aplicații. Validarea funcționării corecte implică evident și un dialog cu persoanele care formulează cerințele (analiști business, product owners, product managers, alți stakeholders) și testele automate nu ne scutesc de documentarea cazurilor de utilizare ale aplicației. Pentru documentarea funcționalităților există câteva soluții, cea mai comună fiind scrierea de documente de specificații.


Ovidiu Dolha Requirements engineer
@ISDC
MANAGEMENT
Îmbunătățirea Continuă – o practică de luat în serios

Programele de studiu superior din România orientate spre informatică și calculatoare deseori includ cursuri de inginerie software, analiză și design software și managementul proiectelor. În ciuda aspectului inițial atractiv pe care cursuri de tipul acesta îl arată, studenții deseori devin ușor dezamăgiți către finalul lor, sau cel puțin în comparație cu alte cursuri (limbaje de programare, hardware, chiar și fizică, matematică), acestea fiind văzute mai puțin interesante sau utile. În realitate, nu e vorba de o lipsă intrinsecă pe care o au studenții în legătură cu aceste subiecte.


Ovidiu Mățan Fondator @ Today Software Magazine
DIVERSE
IT Days 2013

Revista online clujeană Today Software Magazine organizează în 5-6 Decembrie 2013, la Cluj Arena, evenimentul IT Days. În cadrul conferinţei sunt invitaţi atât speakeri internaţionali cât şi reprezentanţi din industria software locală. În prima zi, se abordează teme precum inovaţia şi tehnologia în IT , pentru ca în cea de-a doua zi, tema principală să fie antreprenoriatul .


Radu Vunvulea Solution Architect
@iQuest
PROGRAMARE
Extension Points

În acest articol vom descoperi punctele de extensie într-o aplicație enterprise. Bineînțeles că aceste puncte de extensie se aplică pentru orice fel de aplicație, indiferent de mărimea acestora. Cu cât o aplicație este mai mare, cu atât aceste puncte de extensie devin mai importante pentru a păstra calitatea codului ridicată, iar costul unei schimbări să fie cât mai redus. De foarte multe ori, adăugarea unui număr prea mare de puncte de extensie într-o aplicație simplă va duce doar la creșterea complexității codului, fără a aduce o valoare reală aplicației în sine. Despre over-engineering , vom completa cu mai multe detalii în rândurile următoare.


Papp László Software engineer
@Evoline
MANAGEMENT
Scrum în practică: un studiu de caz

Se spune că adoptarea unei abordări agile a gestionării proiectelor software este o călătorie. Aceasta este povestea călătoriei de până acum a echipei noastre din cadrul firmei evoline. Fiind un studiu de caz, nu este o introducere în Scrum şi nici o colecție a celor mai bune practici, ci mai degrabă o prezentare a modului în care aplicăm noi Scrum.


Mircea Vădan Managing Partner @ Activize Cofounder @ClujStartups
DIVERSE
Ecosistemul startup-urilor din Cluj

Acum zece luni scriam un articol în TSM despre ecosistemul startup-urilor din Cluj. Pe scurt, situația din primăvară era caracterizată printr-o agitație browniană, în care toți actorii implicați: startup-erii, organizatorii de evenimente pentru startup-uri și mediul de business erau cuprinși de buzzword-ul startup și încercau diverse inițiative proprii pentru a fi în trend. În urmă cu un an sau doi, nu existau startup-uri cu vizibilitate în piață, iar până acum opt luni, startup-urile clujene erau puține și, relativ, la început, mai cunoscute fiind: Squirrly, TXT Feedback, UseTogether, Mira, KeenSkim și ShareYourCart, care au reușit să atragă atenția comunității, mai ales prin obținerea de finanțare din partea unor acceleratoare internaționale.


George Platon Co-fondator @ BuddyGuard
DIVERSE
SpotTune

Un bun profesor mi-a spus o dată: “Dacă trebuie să faci ceva de mai mult de două ori, fă un program care să facă asta pentru tine!” Nu am fost convins în totalitate de acest adevăr la momentul respectiv, dar pătruzând tot mai mult în era tehnologiei am început să fiu din ce în ce mai convins de acest adevăr. Adevărul pe care l-am constatat este că noi „oamenii” stăm foarte prost la capitolul task-uri repetitive. Și așa și trebuie să fie – să lăsam tehnologia să se ocupe de ele și noi să ne bucuram mai mult de lucrurile cu adevărat importante.


Marius Corîci Antrepenor în serie, îndragostit de inteligenta artificiala
DIVERSE
CTF365

În Octombrie 2011, am început proiectul HackaServer, o platformă de testare a securității web folosind puterea crowdsourcing-ului. În timp ce dezvoltăm aplicația HaS, am fost nevoiți să căutăm un mod prin care să pregătim un spin-off ( produs secundar, nou, derivat) în caz că lucrurile nu decurgeau așa cum am planuit. Trebuie să menționez că proiectul HaS nu este încă deschis pentru afaceri din cauza unui simplu motiv: Suntem o echipă foarte mică.


George Abramovici Business Manager
@King
DIVERSE
Cum să menţii succesul unui joc mai mult de doi ani de la lansare?

Bubble Witch Saga are 26 de luni de la lansarea iniţială pe platforma Facebook şi 16 luni de la intrarea pe piaţa de mobile. Cu toate acestea, jocul reuşește să se menţină în TOP 10 jocuri pe platforma socială Facebook,iar pe mobile este cel mai popular joc din categoria bubble shooters, bucurându-se în continuare de cele mai bune review-uri şi comentarii.

DIVERSE
Păstrarea angajaţilor talentaţi, o temă recurentă în IT

Domeniul IT s-a confruntat cu veritabile crize de angajare a programatorilor. Acest fenomen poate fi interpretat ca un paradox întrucât, cel puţin la nivelul opiniei publice (mai mult sau mai puţin avizată), piaţa IT este văzută ca fiind una încă foarte primitoare, nefiind saturată de angajaţi şi absorbind în continuare programatori bine pregătiţi care să asigure o infrastructură solidă acestui domeniu mereu expansiv şi din ce în ce mai ramificat. Totuşi, la fel ca în politică, s-a înregistrat şi în domeniul IT un proces de migrare sau, într-o notă peiorativă, un traseism al programatorilor generat de boom-ul pieţei IT. Acest fenomen migraţionist a apărut în perioada 2006-2008, odată cu venirea în România a unor mari companii precum IBM, Apple, Sonny-Erickson sau Alcatel. Dacă în acea perioadă piaţa era plină de programatori, în prezent sectorul IT este supranumit sectorul cu rată de şomaj zero.


Andrei Cacio Web developer
@Evozon
PROGRAMARE
Real time web with Meteor

Meteor este o platformă open-source pentru crearea mult mai rapidă a aplicațiilor web, indiferent de nivelul de experiență al programatorului. Momentul în care începi un proiect nou sau ai vrea să îți scrii propria ta aplicație web, este de obicei urmat de următoarea întrebare: „Care este cel mai potrivit framework pentru aplicația mea?”. Fiecare programator își va forma deja o opinie în această privință. În mod normal se va merge pe o platformă considerată a fi cea mai eficientă și puternică pentru tehnologia respectivă sau cea mai des folosită de echipă,, pentru a păstra o rapiditate relativ previzibilă în procesul de development a proiectului.


Claudia Jelea Avocat & Consilier in domeniul marcilor
@IP Boutique
DIVERSE
Cum pot fi protejate afacerile cu aplicații mobile?

Creșterea fără precedent a utilizarii telefoanelor cu sistem de operare Android, a iPhone-urilor și tabletelor, a determinat companiile să investeasca resurse în aplicații software create special pentru dispozitivele mobile. În acest context, piața aplicațiilor mobile devine din ce în ce mai dinamică și mai profitabilă (atât pe segmentul entertainment, cât și pe cel business) - potrivit unui raport al Gartner, va valora 74 miliarde de dolari, în 2016.


Attila-Mihaly Balazs Software Panther @ Synapp.io
DIVERSE
Interviu cu Richard Campbell (II)

A: Crezi că o abordare generalistă poate fi susţinută? Pentru cât timp poate fi susţinută? Este nevoie să ne specializăm în diverse subdomenii? R: Cred că volumul de muncă a fost suficient de mare încât am avut dintotdeauna nevoie de specialişti. Sunt prea multe aptitudini de cunoscut, dar fiecare are rolul său. Mă întorc mereu la metafora podului. Dacă vrei să construieşti un pod, există un inginer. El nu construieşte podul, dar semnează pe documentaţie, iar dacă podul se prăbuşeşte, este vina lui. Ai nevoie de oameni care să ştie cum să toarne cimentul corespunzător. Ai nevoie de oameni care să ştie cum să întindă corect cablurile. Ai nevoie de oameni care să ştie cum să toarne asfaltul.

Editorial

Startup-urile, un subiect la modă, față de care companiile manifestă un interes crescut, dorind să se implice în apariția noilor produse. Riscurile sunt mari pentru ambele părți, dar recompensa ce poate apărea în câțiva ani este o fata morgana care devine realitate.

Citeşte mai mult

NUMĂRUL 138 - Maps & AI

Sponsori

  • Accenture
  • BT Code Crafters
  • Accesa
  • Bosch
  • Betfair
  • MHP
  • Connatix
  • BoatyardX
  • .msg systems
  • Yardi
  • Colors in projects

INTERVIURI VIDEO