ABONAMENTE VIDEO REDACȚIA
RO
EN
Numărul 148 Numărul 147 Numărul 146 Numărul 145 Numărul 144 Numărul 143 Numărul 142 Numărul 141 Numărul 140 Numărul 139 Numărul 138 Numărul 137 Numărul 136 Numărul 135 Numărul 134 Numărul 133 Numărul 132 Numărul 131 Numărul 130 Numărul 129 Numărul 128 Numărul 127 Numărul 126 Numărul 125 Numărul 124 Numărul 123 Numărul 122 Numărul 121 Numărul 120 Numărul 119 Numărul 118 Numărul 117 Numărul 116 Numărul 115 Numărul 114 Numărul 113 Numărul 112 Numărul 111 Numărul 110 Numărul 109 Numărul 108 Numărul 107 Numărul 106 Numărul 105 Numărul 104 Numărul 103 Numărul 102 Numărul 101 Numărul 100 Numărul 99 Numărul 98 Numărul 97 Numărul 96 Numărul 95 Numărul 94 Numărul 93 Numărul 92 Numărul 91 Numărul 90 Numărul 89 Numărul 88 Numărul 87 Numărul 86 Numărul 85 Numărul 84 Numărul 83 Numărul 82 Numărul 81 Numărul 80 Numărul 79 Numărul 78 Numărul 77 Numărul 76 Numărul 75 Numărul 74 Numărul 73 Numărul 72 Numărul 71 Numărul 70 Numărul 69 Numărul 68 Numărul 67 Numărul 66 Numărul 65 Numărul 64 Numărul 63 Numărul 62 Numărul 61 Numărul 60 Numărul 59 Numărul 58 Numărul 57 Numărul 56 Numărul 55 Numărul 54 Numărul 53 Numărul 52 Numărul 51 Numărul 50 Numărul 49 Numărul 48 Numărul 47 Numărul 46 Numărul 45 Numărul 44 Numărul 43 Numărul 42 Numărul 41 Numărul 40 Numărul 39 Numărul 38 Numărul 37 Numărul 36 Numărul 35 Numărul 34 Numărul 33 Numărul 32 Numărul 31 Numărul 30 Numărul 29 Numărul 28 Numărul 27 Numărul 26 Numărul 25 Numărul 24 Numărul 23 Numărul 22 Numărul 21 Numărul 20 Numărul 19 Numărul 18 Numărul 17 Numărul 16 Numărul 15 Numărul 14 Numărul 13 Numărul 12 Numărul 11 Numărul 10 Numărul 9 Numărul 8 Numărul 7 Numărul 6 Numărul 5 Numărul 4 Numărul 3 Numărul 2 Numărul 1
×
▼ LISTĂ EDIȚII ▼



Alexandru Lungu Senior Full-Stack Developer @ NTT DATA Romania
PROGRAMARE
Portofelul Smart, o aplicație cu Machine Learning, Python și programare funcțională în Java

Tehnologiile din ziua de astăzi evoluează rapid. În ultimii ani recunoașterea de imagini folosind tehnici de machine learning începe să fie cât mai răspândită, cu rezultate notabile. Aplicația pe care urmează să o prezint va avea un microserviciu bazat pe Java ce va conține un microserviciu de calcul și un microserviciu bazat pe Python, acesta făcând clasificarea și recunoașterea imaginilor.


Ilinca Luiza Cristian Organizator @ Cultural Management Academy 2019

Livia Maria Dumitrescu Organizator @ Cultural Management Academy 2019
DIVERSE
Despre progresul tehnologic, exerciții de imaginație și prejudecăți

Când vine vorba despre progres tehnologic, la ce ne gândim prima oară? Fie că suntem îndrumați de instinct să afirmăm că mașinăriile au facilitat dezvoltarea industriei și au adus progres economic, fie că luăm în considerare factorii domestici și de mediu, putem afirma că ne aflăm într-o eră digitală în care dispozitivele electronice și inteligența artificială câștigă din ce în ce mai mult teren. Impactul tehnologiei asupra vieții umane precum și asupra societății în care trăim a devenit un discurs recurent în zilele noastre.

Reclame


Adelin Cavași Module Lead @ 3PillarGlobal Romania
DIVERSE
Fundația unui inginer programator

Știm foarte bine că durabilitatea unei construcții, fie ea, căsuță, castel sau zgârie-nori este condiționată de cât de bine a fost realizată fundația acesteia. Mai pe scurt, este esențială! Pentru că de realizarea ei corectă depinde ridicarea întregii structuri a edificiului. Pornind de la analogia cu acest element principal în construcții, acest articol își propune să descrie care sunt ingredientele vitale din fundația care susține durabilitatea profesiei de inginer programator. Ce este „fundația unui inginer programator”? Cum se poate dobândi? Cine o poate dobândi? Ce importanță are? E necesară? Iată câteva din întrebările ale căror răspunsuri le vom găsi în continuare.


Paula Năsălean Product Owner @ Wolfpack Digital
DIVERSE
Provocările tranziției în domeniul IT

A devenit un curent ca tot mai multă lume să facă o schimbare de direcție profesională și, de multe ori, această direcție să fie îndreptată înspre zona IT-ului. Cererea mare a creat și ofertă, astfel că acum sunt pe piață nenumărate companii care au ca business formarea profesională în IT. Doar în Cluj se găsesc peste patru astfel de opțiuni de cursuri și în mod cert că, în timp, vor mai apărea și altele.


Marian Pandilică Senior Trainer and Cloud Architect @ Dendrio a Bittnet company
DIVERSE
Piața muncii în următorii ani. Care este viitorul profesiilor actuale ?

Încă de la vârsta de treisprezece ani eram destul de sigur că viitoarea mea profesie avea să fie cea de pilot militar sau civil, decizie ce avea să mă determine să dau examenul de admitere la Liceul Militar pentru a-mi îndeplini visul. Insistența părinților de a nu alege o meserie atât de riscantă și argumentul că voi avea destul de mult timp la dispoziție în cei patru ani de Liceu Militar, m-au determinat să accept concesia de a nu pleca la singura școală de aviație militară din Craiova, alegând o localitate cât mai îndepărtată ca să nu existe tentația de a mă răzgândi ulterior.


Andra Chicoș Sales Representative @ Azimut
DIVERSE
Avantajele și dezavantajele lucrului remote

În era digitalizării și a tehnologiei care avansează cu pași repezi de la o zi la alta, opțiunea de remote-work a început să devină o constantă în lista de beneficii pe care angajatorii le oferă angajaților. Ce aduce cu ea această opțiune? În primul rând, trebuie să facem o mențiune asupra tipului de remote-work. Mai precis, există mai multe tipuri de ,,a lucra de acasă”: unor angajați le este permis să lucreze remote o dată sau de mai multe ori pe săptămână, altora le este permis să facă acest lucru o dată sau de mai multe ori pe lună, în timp ce unora fie li se oferă libertate totală, fie vor lucra numai remote.


Tudor Șerban Senior Software Engineer @ UiPath
PROGRAMARE
Procesare automată de bonuri fiscale folosind RPA și Machine Learning

Pentru cei care nu sunt încă familiari cu conceptul, tehnologia Robotic Process Automation (RPA) se referă la automatizarea de procese software. Adică, tehnologia RPA de la UiPath automatizează procese software, replicând interacțiunile pe care un utilizator le are cu sistemul pe care lucrează. Din seria aproape infinită a aplicațiilor, am ales să vă prezint o aplicație a tehnologiei de RPA care folosește tehnologiile dezvoltate chiar la biroul de dezvoltare din Cluj.


Victoria Citriga Data Scientist @Accenture Industrial Software Solutions

Cosmin Oltean Data & Machine Learning SME @Accenture Industrial Software Solutions
PROGRAMARE
Scurtă incursiune în Machine Learning

Inteligența artificială, machine learning, deep learning sunt în ultima perioadă termeni omniprezenți în mediul IT, la conferințe sau întâlniri tehnice. Fiecare proiect pare să aibă în zilele noastre o componentă legată de AI, de la simplele aplicații mobile până la sistemele complexe din mediul economic. Manifestându-se pregnant în ultimii 4-5 ani, preocuparea pentru predicții în dezvoltarea de aplicații are în spate un istoric al ei. Microsoft ne oferea sub SQL Server Anlysis Services 2000, acum aproape douăzeci de ani, o serie de nouă algoritmi predictivi, care puteau fi folosiți în Data Mining, termenul folosit atunci pentru aplicațiile predictive. Regăseam acolo algoritmii de regresie, decision tree, time series și chiar și mult mai pretențioasele rețele neuronale. Însă preocuparea pentru acest domeniu era extrem de redusă comparativ cu ceea ce se întâmplă azi.


Călin Bunea Software Developer @ UIPath
PROGRAMARE
E momentul să uitați de REST, pentru că gRPC este aici

În ultimii trei ani și jumătate am avut șansa de a vizita frecvent un psiholog, ocazie cu care am reușit să înțeleg mai bine cum funcționează mintea umană, inclusiv a mea. Am învățat multe lucruri interesante despre modelele comportamentale pe care noi oamenii le avem și motivele din spatele acestor modele des întâlnite. Toate acestea au dus la o interacțiune mai bună cu oamenii din jurul meu. Un lucru interesant pe care l-am învățat a fost acela că oamenii sunt de obicei rezistenți la schimbare. Acest lucru a devenit oarecum natural, deoarece de-a lungul evoluției noastre ca specie, orice schimbare majoră a mediului înconjurător era o adevărată amenințare pentru supraviețuire. Cu toate acestea, avem tendința de a uita că de fapt adaptabilitatea este cea mai mare calitate pe care o avem ca specie. Această calitate a jucat un rol crucial în supraviețuirea noastră ca specie până în ziua de azi.


Adrian Varga QA Automation Engineer @ msg systems Romania
TESTARE
Testarea continuă - instrumente actuale

Concluzia articolului anterior "Testare continuă = Testare automată++" este că în prezent, nu există un instrument sau o tehnologie care să ofere instantaneu testarea continuă. Dar există, din fericire, tooluri care oferă sprijin puternic pentru testarea continuă. Pentru prezentarea acestor instrumente actuale de testare continuă, am folosit raportul Gartner “Critical Capabilities for Software Test Automation”. Acesta se concentrează pe instrumente de automatizare a testelor software care pot rula teste funcționale automate, interacționând cu aplicația printr-o interfață de programare a aplicației (API) sau controlând interfața de utilizator a aplicației (UI).


Andreea Popescu UX Concept Designer @ Ascom
DIVERSE
Procesul de User Experience în domeniul medical

Una din provocările constante ale umanității a fost și este, în continuare, creșterea calității vieții, precum și prelungirea acesteia. Totuși, în contextul actual, atât globalizarea, cât și tehnologizarea au adus după sine și noi boli și probleme medicale rare, fapt pentru care spitalele au început să fie din ce în ce mai asaltate de un număr mare de pacienți în căutare de modalități de tratament. Acest fapt a dus la dezvoltarea continuă a mijloacelor prin care pacienții sunt tratați, dar și la modalitatea în care medicii comunică între ei, pentru rezultate pozitive și orientate către pacient. Așadar, atât tehnologiile hardware, cât și interfețele cu utilizatorul au început să devină din ce în ce mai complexe, personalul medical având adesea nevoie de traininguri specializate pentru a ști cum să folosească produsele în sine. Astfel, a apărut nevoia de a adapta cât mai mult produsele medicale, nu doar pentru a asigura o precizie în outputul lor de informații, ci și prin modalitatea prin care ele pot fi folosite de personalul medical.


Delia Iulia Tamaș Head UX and Marketing Strategist @ Coffee In Code Out
DIVERSE
Creierul Designului

În schema de mai sus realizată pentru a ușura procesul explicativ, se remarcă o analogie între cele două emisfere ale creierului uman și Ux, respectiv Ui. UI-ul ar reprezenta emisfera stângă a creierului, partea care face totul mai frumos, fiind responsabilă cu realizarea următoarelor “produse”:

  • Creativitatea,

  • Imaginația,

  • Intuiția,

  • Emoțiile,

  • Arta/Muzica.


Ovidiu Mățan Fondator @ Today Software Magazine
MANAGEMENT
Expert panel – Project Management

La evenimentul de lansare a numărului 87 a Today Software Magazine, am discutat despre Project Management.

Invitații noștri au fost:

  • Diana Bocaneală - Senior Director - Talent Management and Delivery Center Lead, Romania @ 3Pillar Global Romania

  • Cristian Gabriel Cazan - Director Adjunct Software Development @ Banca Transilvania

  • Valentin Deac - Head of Delivery @ NTT DATA Romania

  • Valeria Chiriac - Scrum Master/Agile Project Manager @ AROBS

Editorial

Mulți dintre noi ne-am obișnuit să scriem cod doar pentru ultimele device-uri apărute, dar provocarea majoră este să le facem și pe cele vechi să devină mai bune. Cea mai mare satisfacție a utilizatorilor este atunci când, odată ce valorifică potențialul unor sisteme hardware de a fi modificate major prin software, aceștia reușesc fără costuri în plus, să adauge aparatelor/ gadgeturilor cu vechime, noi funcționalități. Recent am fost plăcut surprins de Apple, care a inclus în ultimele update-uri posibilitatea de a conecta un game controller la un telefon sau o tabletă. Împreună cu o conexiune la un televizor, vechiul telefon se poate transforma într-o consolă de jocuri. De asemenea, am remarcat situații similare și în industria automotive, unde comportamentul mașinii se poate schimba printr-un simplu update. Ce credeți, dispozitivele mai vechi, pe care rulează aplicațiile dezvoltate de voi, ar putea face mai mult ? Pentru a descoperi aceasta, vă propun un concurs. Trimiteți o idee de upgrade prin software a unei platforme hardware existente și puteți câștiga o invitație la IT Days. Cele mai bune idei primite le vom publica în următoarea ediție a revistei. Așteptăm propunerile voastre la idei@todaysoftmag.ro până în 30 octombrie.

Citeşte mai mult

LANSAREA NUMĂRULUI 149

Marți, 26 Octombrie, ora 18:00

sediul Cognizant

Facebook Meetup StreamEvent YouTube

NUMĂRUL 147 - Automotive

Sponsori

  • Accenture
  • BT Code Crafters
  • Accesa
  • Bosch
  • Betfair
  • MHP
  • BoatyardX
  • .msg systems
  • P3 group
  • Ing Hubs
  • Cognizant Softvision
  • Colors in projects