Acum 12 ani, 2012, în luna februarie, am lansat primul număr al revistei. A fost o lansare simplă, fără multă lume, dar cu mulți prieteni și colegi de serviciu. Început ca o pasiune, proiectul meu nu a avut presiunea start-upurilor din zilele de azi. Așa că principala preocupare nu a fost neapărat finanțarea, ci realizarea unui conținut cu articole de calitate. Bineînțeles că primele numere au fost scrise de prieteni buni și săritori. L-am convins chiar și pe fratele meu, Flaviu, să scrie un articol. Restul comunității s-a implicat cu mult entuziasm în noul proiect local.
În cazul nostru, viziunea inițială a fost aceea de a-i evidenția pe programatorii talentați. De a le da o șansă de a fi văzuți și în afara companiei la care lucrează și unde sunt de obicei considerați experți. Aceasta rămâne reperul important al revistei.
Am avut multe opțiuni, dar am ales ceva ce nu are constrângerile unei denumiri cu rezonanțe locale. Această opțiune vine cu avantajele și dezavantajele ei. Ironia face ca în ultimul timp să ne concentrăm mai mult pe versiunea în română a revistei.
În primul rând, este vorba de o publicație scrisă pentru programatorii din regiune, cu scopul de a face mai bine cunoscut specificul local al acestui domeniu. Inevitabil, subiectele articolelor depășesc, adesea, sfera tehnică, pentru a aborda domenii precum cel al resurselor umane, finanțelor, medical sau al artelor plastice. Al doilea aspect se referă la dorința noastră de a-i provoca pe cei care scriau articole să se exprime în limba română. În primele ediții, mulți dintre autori erau mirați că trebuie să scrie în limba română, și mai mult, să folosească diacritice, regulă care a devenit, din păcate, pentru multe publicații, o chestiune de opțiune personală. Vrem să arătăm - fără efuziuni patriotarde - că avem o limbă frumoasă, care poate face față unui domeniu atât de plin de termeni tehnici împrumutați din engleză. Publicul nostru a remarcat cu siguranță că de multe ori putem vorbi și scrie în română despre programare mai bine decât în engleză.
Încă de la primele numere am reușit să strângem în jurul revistei o comunitate de pasionați de programare care fie au participat la evenimente, fie au propus articole. Lansările revistei au fost cele ce ne-au dat ocazia să interacționăm și să dezbatem subiectele tehnice în cadrul panelurilor și a prezentărilor de articole.
Pandemia a schimbat un pic regulile. Înainte era ceva normal să avem peste 100 de participanți, deoarece toată lumea era la birou. Acum, în condițiile în care se vine de acasă avem în medie cam 60-70 de participanți. Compensarea vine de la transmisiile online care ne dau ocazia unei acoperiri naționale.
Revista este baza de la care au pornit și celelalte proiecte ale noastre și care duc mai departe ideea de a avea un conținut de calitate.
Ajunsă la cea de-a șasea ediție, conferința va avea loc anul acesta în 12 iunie. Aceasta se adresează în general programatorilor cu experiență. Temele prezentărilor desfășurate pe două trackuri cuprind domenii variate, de la AI la securitate, de la software architecture la Agile.
Este principalul eveniment organizat de noi. Cu un număr de 1000 de participanți, două zile, patru scene și peste 70 de speakeri, conferința a devenit o referință în stabilirea tendințelor și a realizărilor programatorilor clujeni și nu numai. Anul acesta vom avea cea de-a XII-a ediție în 13-14 noiembrie.
Reprezintă platforma noastră de streaming. În cadrul ei veți putea găsi toate evenimentele noastre de lansare transmise online și toate conferințele.
Ne bucurăm să putem continua publicarea revistei. Aceasta nu ar fi posibilă fără suportul dat de partenerii revistei cărora le mulțumim și pe această cale. În afară de Cluj, încercăm să avem câte un eveniment de lansare pe an în principalele orașe din România.
Aș dori să mulțumesc celor care au înțeles proiectul, l-au susținut și contribuit încă de la început: Theo Nissim, Florin Pârlea, Dan Hădărău, Marius Mornea, Emilia Toma precum și echipei actuale: Melania Duma, Alexandra Popa și Luminița Voicu.
Cu ocazia împlinirii celor 12 ani de activitate, te invităm să îți alegi poza preferată din cadrul lansărilor TSM. Toate albumele de la lansări sunt disponibile pe pagina noastră de Facebook. Tot ceea ce trebuie să faci este să ne dai tag @todaysoftmag pe Facebook sau să ne menționezi pe Instagram. Vei putea câștiga o invitație la The Developers atât tu, cât și persoana din fotografie.
Aș dori, de asemenea, să îi mulțumim cu această ocazie lui Nicu Cherciu pentru priceperea cu care ne-a încântat după fiecare eveniment de lansare.