ABONAMENTE VIDEO REDACȚIA
RO
EN
NOU
Numărul 150
Numărul 149 Numărul 148 Numărul 147 Numărul 146 Numărul 145 Numărul 144 Numărul 143 Numărul 142 Numărul 141 Numărul 140 Numărul 139 Numărul 138 Numărul 137 Numărul 136 Numărul 135 Numărul 134 Numărul 133 Numărul 132 Numărul 131 Numărul 130 Numărul 129 Numărul 128 Numărul 127 Numărul 126 Numărul 125 Numărul 124 Numărul 123 Numărul 122 Numărul 121 Numărul 120 Numărul 119 Numărul 118 Numărul 117 Numărul 116 Numărul 115 Numărul 114 Numărul 113 Numărul 112 Numărul 111 Numărul 110 Numărul 109 Numărul 108 Numărul 107 Numărul 106 Numărul 105 Numărul 104 Numărul 103 Numărul 102 Numărul 101 Numărul 100 Numărul 99 Numărul 98 Numărul 97 Numărul 96 Numărul 95 Numărul 94 Numărul 93 Numărul 92 Numărul 91 Numărul 90 Numărul 89 Numărul 88 Numărul 87 Numărul 86 Numărul 85 Numărul 84 Numărul 83 Numărul 82 Numărul 81 Numărul 80 Numărul 79 Numărul 78 Numărul 77 Numărul 76 Numărul 75 Numărul 74 Numărul 73 Numărul 72 Numărul 71 Numărul 70 Numărul 69 Numărul 68 Numărul 67 Numărul 66 Numărul 65 Numărul 64 Numărul 63 Numărul 62 Numărul 61 Numărul 60 Numărul 59 Numărul 58 Numărul 57 Numărul 56 Numărul 55 Numărul 54 Numărul 53 Numărul 52 Numărul 51 Numărul 50 Numărul 49 Numărul 48 Numărul 47 Numărul 46 Numărul 45 Numărul 44 Numărul 43 Numărul 42 Numărul 41 Numărul 40 Numărul 39 Numărul 38 Numărul 37 Numărul 36 Numărul 35 Numărul 34 Numărul 33 Numărul 32 Numărul 31 Numărul 30 Numărul 29 Numărul 28 Numărul 27 Numărul 26 Numărul 25 Numărul 24 Numărul 23 Numărul 22 Numărul 21 Numărul 20 Numărul 19 Numărul 18 Numărul 17 Numărul 16 Numărul 15 Numărul 14 Numărul 13 Numărul 12 Numărul 11 Numărul 10 Numărul 9 Numărul 8 Numărul 7 Numărul 6 Numărul 5 Numărul 4 Numărul 3 Numărul 2 Numărul 1
×
▼ LISTĂ EDIȚII ▼

Andrey Adamovich Trainer @ Mozaic Works
PROGRAMARE
Incursiunea DevOps în spațiul Enterprise

Prima dată, când am susținut o prelegere cu titlu de “Incursiunea DevOps in spațiul Enterprise”, a fost la finalul anului 2014 în cadrul conferinței DevConFu. Ulterior, am susținut prelegerea cu mai multe ocazii pe parcursul anului 2015 la diferite conferințe din Europa. Un timp, am considerat-o o “temă închisă” și nu am fost interesat să o extind, până când mi s-a solicitat să o susțin din nou în anul 2016 și mai apoi în anul 2017. Enterprise este o noțiune folosită excesiv. Majoritatea o asociază cu procese lente și ineficiente. Nimeni nu vrea să aibă de- a face cu așa ceva! În același timp, de fiecare dată când întreb publicul: “Câți dintre voi ați lucrat într-o companie Enterprise?” — peste 95% ridică mâna. Cumva, natura umană ne face să preferăm modelele simple ale lumii. A fi o companie start-up vs. a fi o companie enterprise, dezvoltarea cu microservicii vs. bătălia cu un monolit? Suntem oare majoritatea de partea nefastă/greșită? Probabil că nu.


Marian Pandilică Senior Trainer and Cloud Architect @ Dendrio a Bittnet company
PROGRAMARE
Tehnologiile cloud acum disponibile în data centerele companiilor

Steve Ballmer, Microsoft CEO, aducea în 2012 la cunoștința publicului larg și a fanilor produselor Microsoft dezvoltate în ultimii 30 de ani, misiunea companiei: „a computer on every desk and in every home”. Desigur, drumul către această nouă misiune declarată începuse odată cu lansarea revoluționarei și, în egală măsură, controversatei platforme Windows 8, care a fost proiectată pentru a fi prezentă pe toate clasele de dispozitive, de la desktop și laptop, la telefoane mobile, tablete și consolă XBOX. Microsoft a trebuit însă să mai aștepte doi ani până la momentul când Bill Gates a luat decizia de a veni în prima linie ca „Founder and Technology Advisor” și a destituit fostul CEO, înlocuindu-l cu Satya Nadella, fostul director al diviziei de tehnologii și platforme cloud. Datorită aceastei schimbări binevenite, Microsoft aduce în fața publicului larg și a întregii lumi, misiunea companiei: „Our mission is to empower every person and every organization on the planet to achieve more!”, Satya Nadella CEO Microsoft.

Reclame


Mihai Varga Design Lead @ Interface-design.co.uk
DIVERSE
Formularea unei strategii de design

Deși ne place să credem că pentru design sunt suficiente talentul și creativitatea, organizarea procesului de design este un factor critic pentru succesul unui proiect. În cele ce urmează, descriem câteva idei care ajută la structurarea unei strategii de design, mai ales pentru proiectele de design de interfețe pentru software.


Alexandru Ivanov Senior DevOps Engineer @ Endava
PROGRAMARE
Livrarea soluțiilor .NET folosind Octopus Deploy

Continuous Integration este o practică DevOps din domeniul dezvoltării de software prin care fiecare membru al echipei de programatori își integrează munca cu ceilalți colegi în codul sursă de mai multe ori pe zi. Ea este considerată o formă de control al calității. Integrările sunt verificare de un build automat care este utilizat pentru a detecta erorile de integrare cât mai repede posibil și pentru a testa aplicația. În acest cadru intră Jenkins, o unealtă de Continuous Integration și Continuous Deployment, folosită pe mai multe platforme (cross-platforms) de dezvoltare.


Călin Diniș QA Consultant @ NTT DATA Romania

Mihai Tentis QA Consultant @ NTT DATA Romania
PROGRAMARE
Continuous Delivery

Ultimii câţiva ani au adus cu ei o schimbare majoră a mentalităţii persoanelor în ceea ce priveşte software-ul şi modul în care îl folosesc. Această schimbare a fost adusă de către omniprezentul smartphone, apariţia cloud computing-ului şi de către mai recentul internet of things (IoT). Dacă sunt luate în combinaţie cu o constantă creştere în competiţia dintre companiile software pe o piaţă cu tendințe de stagnare pe anumite segmente, puteţi înţelege cu mai mare uşurinţă cum stau lucrurile în momentul de faţă.


Sorin Pasa Cloud architect & DevOps engineer @ Cegeka
PROGRAMARE
Feedback funcțional pentru fiecare commit

Așa cum se întâmplă în foarte multe companii cu experiență îndelungată în IT, există o mare dorință de a se obține o modalitate prin care programatorii să cunoască efectele muncii lor nu numai în contextul modulului la care lucrează, dar mai ales din perspectiva întregului produs software comercializat. Acest lucru ar putea părea relativ ușor, dar în cazul unei soluții complexe, cum ar fi cazul unui ERP, cu multiple module atașate la core-ul soluției, este un demers presărat cu momente tensionate.


Darius Bozga Senior QA Engineer – Payments @ Betfair
PROGRAMARE
Test Factory – următorul nivel de abstractizare a testelor automate

Fiecare modificare adusă aplicației este urmată de schimbări în unul sau mai multe teste. Ce se întâmplă când o nouă funcţionalitate aduce schimbări la mai multe data providere? În timp, data providerele din testele automate încep să devină tot mai încărcate, pline de date şi tot mai greu de urmărit. Să presupunem că avem de testat un magazin virtual, care suportă un tip de cont ( cont normal) şi se poate accesa din trei domenii de internet diferite. Acest magazin este prezentat doar în limba engleză.


Claudia Jelea Avocat & Consilier in domeniul marcilor
@IP Boutique


Mihai Jelea Avocat @ IP Boutique
DIVERSE
O posibilă soluție de back-up pentru companii – software escrow

Multe companii ajung să depindă de anumite soluții software de business din varii motive: fie ca urmare a utilizării îndelungate a acestora, fie ca urmare a unei adaptări (adeseori laborioase și de durată) a soft-ului la particularitățile respectivelor afaceri, fie pur și simplu pentru că softul în cauză este unul foarte bun în comparație cu celelalte soluții de pe piață. Un exemplu poate fi cel al soluțiilor ERP (enterprise resource planning) adaptate în funcție de procesele de business ce prezintă interes pentru compania beneficiară. Aceste softuri ajung să fie particularizate și utilizate într-un asemenea grad ridicat, încât pentru unele companii este imposibil să-și desfășoare activitatea fără ele. (De exemplu: companiile de transport, companiile de distribuție, instituțiile financiare, etc.). Mai pot exista și alte exemple.


Ioana Varga Managing Partner @ A&I Consulting
DIVERSE
Analiză fiscală. Proiectul Start-up Nation

Un proiect de interes major pentru noii antreprenori, mai precis Start-up Nation, stârnește discuții aprinse în sfera publică. Deși scopul acestuia este de a veni în întâmpinarea celor ce vor să își înființeze propria afacere, opiniile sunt împărțite. Pentru a vă ajuta să vă informați corect, analizăm în rândurile de mai jos proiectul din punct de vedere fiscal. Proiectul se află încă în dezbatere publică, dar ne aștepăm să fie demarat în viitorul apropiat. Din acest motiv, este foarte important să cunoaștem din timp ce prevederi conține, pentru a ne putea pregăti din timp planul de afaceri.


Tiberiu Cifor Engineering Manager
@3Pillar Global
MANAGEMENT
Zero Bug Software Development și Four Amigos

Știm cu toții că modul în care se livrează produsele software s-a schimbat mult în ultimii ani. Este o nevoie crescândă de a livra din ce în ce mai repede și de a ne asigura că ceea ce livrăm este de cea mai bună calitate. Dacă până în urmă cu câțiva ani, echipele de dezvoltare aveau la dispoziție timp suficient pentru a proiecta o arhitectură, pentru a planifica foarte bine ceea ce au de dezvoltat, în ultimii ani aș putea spune că aceste echipe nu se mai pot bucura de prea mult timp. Tocmai din acest motiv, multe din noile metodologii de lucru au pus accent foarte mare pe timpul în care se face livrarea unui produs.


Silviu Lascu Test Consultant @ Endava

Raul Cocis Mureșan Senior Automation Tester @ Endava
TESTARE
Appium & Opium - Soluții alternative pentru testare automată

Știm deja că milioane de oameni din întreaga lumea folosesc telefoane mobile și tablete, iar numărul utilizatorilor este într-o creștere continuă, ceea ce determină și o creștere exponențială în piata aplicatiilor mobile. Companiile dezvoltatoare de aplicatii mobile trebuie să se asigure că produsele livrate sunt de bună calitate și se diferențiază, pentru a avea un feedback cat mai bun din partea utilizatorilor. Acest lucru devine o provocare, având în vedere diversitatea tipurilor de device-uri mobile și a sistemelor de operare. Pentru a asigura o acoperire cât mai largă și eficientă, testarea acestor aplicații trebuie automatizată. De aceea este nevoie de o soluție cât mai generică și care să acopere cât de mult posibil testarea aplicației.


Cristina Juc Organizatoare @ Startup Weekend Cluj
STARTUPS
#swcluj2017 - We Did It Again!

Pentru al șaselea an consecutiv, Startup Weekend Cluj a devenit spațiul în care tinerii și-au dat întâlnire pentru a face schimb de idei, a învăța despre antreprenoriat și a-și crea propriile afaceri. Un weekend plin de energie cu discuții aprinse și multe ore de lucru a culminat duminică seara, cu premierea câștigătorilor ediției 2017. Dintre cei 97 de participanți, 33 și-au prezentat ideea de afacere, iar după sesiunea de votare, 15 idei au fost alese pentru a fi continuate.


Lucian Ghindă Trainer @ ANIS
TESTARE
Transformarea Testării în DevOps

Într-un context DevOps, testarea a evoluat și va continua să evolueze trecând de la un rol făcut de o singură persoană la taskuri de testare făcute de toată lumea din echipă. Motivul pentru o astfel de schimbare este dat chiar de scopul principal al unei echipe DevOps , care este acela de a găsi cea mai rapidă cale de la o idee către lansarea acesteia în producție. În acest context, pentru a avea un produs de calitate și cu cât mai puține defecte, gata de lansare în orice moment, trebuie ca toată lumea să includă testarea (în diverse forme) în responsabilitățile de zi cu zi. Pe scurt, toată lumea trebuie să facă testare într-un astfel de mediu. Aceasta este prima transformare a testării. Într-un astfel de mediu de tip “Continuous Everything” singurul mod de a obține un astfel de proces este prin dezvoltarea testării automate pe toate nivelele produsului (de la unit testing la acceptanță). Testarea automată presupune cunoștințe tehnice cel puțin medii (programare, arhitectură, baze de date, etc.) și, prin acoperirea tot mai mare și preluarea unor taskuri de la tester, deschide calea acestuia de a se orienta spre o înțelegere mai bună a utilizatorului sau grupului țintă căruia îi este adresat produsul dezvoltat.


Ioana Luțaș QA Engineer @ Bissoft
TESTARE
Utilizarea Squish Coco pentru a determina code coverage

Ne poate interesa la un moment dat cât de bine sunt proiectate testele automate ce validează funcţionalitatea Serviciilor Web. Poate vrem să vedem cât de mult este exersat codul prin testele automate. O variantă de testare funcţională a Serviciilor Web este aplicația SOAP UI. Acest articol prezintă cum se poate integra aplicaţia Squish Coco pentru a determina cât de mult exersează codul C# testele automate dezvoltate utilizând SOAP UI.


Roberta Ţibuleac Associate IT Consultant @ msg systems Romania
TESTARE
CasperJS – Testarea automată a aplicaţiilor Web

Toolurile de testare automată din ziua de azi oferă o alternativă la metodele de testare manuală, deoarece testele sunt executate rapid și în mod repetat. Mai mult, rezultatele testelor pot fi comparate automat cu rezultatele comportamentului așteptat, iar diferenţele pot fi astfel evidenţiate. Testarea automată presupune un efort iniţial. Beneficiile viitoare sunt semnificative deoarece se traduc în stabilitate mărită. CasperJS este un tool util pentru testarea automată a aplicaţiilor web, fiind foarte ușor și rapid de instalat. În contextul actual, livrarea rapidă pe piaţă este crucială, iar erorile și bugurile nu sunt foarte tolerate. Prin urmare, este important să se livreze produse de calitate. Deoarece asigurarea calităţii nu este un obiectiv principal din cauza unor constrângeri precum timpul, costul, resursele, acest aspect este doar parţial acoperit în munca efectivă. Consecinţa imediată este o experienţă negativă a utilizatorului.


Vlad Gliga Curator @TEDxEroilor
EVENIMENTE
Azi despre mâine la TEDxEroilor Challenging Tomorrow

Mâine reprezintă o necunoscută cu potențial. Pentru a o lua de la capăt, pentru a încerca ceva nou, pentru a lansa întrebări și a găsi răspunsuri. Ne place ideea de mâine ca simbol al unui viitor pe care am decis să îl provocăm. Să vedem ce putem oferi noi lui și ce ne poate aduce el nouă. Începând cu ziua de 5 mai, îți vom putea arăta cum ne-a ieșit nouă provocarea, la care ai fost și vei rămâne permanent un contribuitor de bază. Ca să poți vedea rezultatul final, te așteptăm cu mare entuziasm la eveniment.


Andrei Kelemen CEO @ Cluj IT Cluster
EVENIMENTE
Cluj Innovation Days 2017 pune reflectoarele pe economia digitală

Economia digitală – oportunități de business și transformări sociale constituie tema principală propusă de Cluj IT Cluster pentru ediția din acest an a forumului regional Cluj Innovation Days, care se va desfășura în 30-31 martie la Cluj-Napoca. Manageri și specialiști din domeniul IT, reprezentanți din mediul academic, de afaceri și administrație publică vor căuta împreună răspunsuri la întrebări în patru subdomenii ale dezvoltării inteligente: bioinformatică și medicină digitală, Internet of Things și aplicații în agricultură, orașe inteligente, securitate cibernetică. La eveniment vor participa specialiști români și străini, reprezentanți ai structurilor europene și ai unor centre de cercetare și inovare din țară și străinătate, manageri și oameni de afaceri. „Economia digitală se dezvoltă într-un ritm accelerat în tot mai multe sectoare de activitate, de la transport și agricultură la medicină și industrii creative. Totuși, doar 2% din firmele europene beneficiază în totalitate de noile oportunități ale digitalului. La Cluj Innovation Days 2017 vrem să înțelegem implicațiile erei digitale și ale transformării digitale pe o trăim și să găsim soluții de integrare pentru viitor”, a declarat Stelian Brad, președintele Cluj IT Cluster, organizatorul Cluj Innovation Days.


Szilárd Kacsó CEO & Trainer @ Azimut Happy Employees @ updateED
DIVERSE
Este autenticitatea un sfat incomod pentru un lider?

Eram într-o sesiune de coaching cu un senior manager al unei companii de servicii și discutam despre provocările pe care le-a trăit în confruntările cu anumiți team leaderi. La un moment dat, când discutam despre soluții și acțiuni concrete, m-a întrebat: ,,Ar trebui să fiu autentică sau să încerc altă abordare?” Ea se gândea la posibilitatea de a avea o abordare diferită de felul ei de a fi și de a acționa natural. Întrebarea m-a lovit din plin, deoarece cred în leadershipul autentic. Consider că liderii ar trebui să aibă o înclinație naturală de a genera performanță prin oameni, de a fi asertivi, de a oferi feedback constructiv și aprecieri și de a comunica scopul și misiunea. Liderii ar trebui să fie naturali și autentici în orice situație, deoarece rolul lor nu este restricționat de program ( de exemplu de la 9 la 17). Ar trebui să își asume acest rol 24/7, deoarece în permanență oamenii le observă comportamentul sau vorbele pe care le transformă în lucruri de luat în seamă (și de urmat) sau în lucruri de criticat.


Ligia Cremene, Ph.D Coach, Consultant HR și Dezvoltare Organizațională @ Creative Org Solutions
DIVERSE
Creativitatea – o nouă alfabetizare

A scrie cod înseamnă a construi, a crea. Codul conține cărămizile din care e construit viitorul. Permiți minții tale să dezvolte instrumente incredibile. Aceasta presupune un nivel de creativitate ce nu se mai regăsește în alt domeniu, oricum nu într-o formă similară. Creativitatea este abilitatea de a pune ideile imaginate în practică. Ea se caracterizează prin capacitatea de a percepe lumea în feluri noi, de a identifica patternuri ascunse, de a face conexiuni între fenomene care aparent nu au nicio legătură, și nu, în cele din urmă, de a rezolva probleme generând și implementând soluții.

Editorial

Jobul de programator îți poate oferi de-a lungul timpului posibilitatea de a experimenta mai multe roluri . Ajungi să fii programator, tester, devops, team lead, arhitect, project și/sau product manager. Este o experiență completă care ne poate transforma în specialiști cu o largă viziune. Dintre toate, cea de tester este cea mai diferită și totodată greu de realizat, deoarece este nevoie de o altă abordare, care la rândul ei implică anumite abilități suplimentare. Dintre acestea aș menționa atenția la detaliu și răbdarea. Legătura dintre programatori și testeri este una de simbioză, un yin și yang, în care o parte construiește iar cealaltă caută defectele. În schimb, DevOpsul este legătura dintre programatori, testeri și operations/servicii. Ei trebuie să înțeleagă de asemenea cerințele clienților astfel încât produsul sau serviciul să funcționeze perfect. Din această perspectivă, îmi face plăcere să vă spun că această ediție conține un procent mare de articole pe temele Testare și DevOps.

Citeşte mai mult

NUMĂRUL 149 - Development with AI

Sponsori

  • Accenture
  • BT Code Crafters
  • Accesa
  • Bosch
  • Betfair
  • MHP
  • BoatyardX
  • .msg systems
  • P3 group
  • Ing Hubs
  • Cognizant Softvision
  • Colors in projects