ABONAMENTE VIDEO REDACȚIA
RO
EN
NOU
Numărul 150
Numărul 149 Numărul 148 Numărul 147 Numărul 146 Numărul 145 Numărul 144 Numărul 143 Numărul 142 Numărul 141 Numărul 140 Numărul 139 Numărul 138 Numărul 137 Numărul 136 Numărul 135 Numărul 134 Numărul 133 Numărul 132 Numărul 131 Numărul 130 Numărul 129 Numărul 128 Numărul 127 Numărul 126 Numărul 125 Numărul 124 Numărul 123 Numărul 122 Numărul 121 Numărul 120 Numărul 119 Numărul 118 Numărul 117 Numărul 116 Numărul 115 Numărul 114 Numărul 113 Numărul 112 Numărul 111 Numărul 110 Numărul 109 Numărul 108 Numărul 107 Numărul 106 Numărul 105 Numărul 104 Numărul 103 Numărul 102 Numărul 101 Numărul 100 Numărul 99 Numărul 98 Numărul 97 Numărul 96 Numărul 95 Numărul 94 Numărul 93 Numărul 92 Numărul 91 Numărul 90 Numărul 89 Numărul 88 Numărul 87 Numărul 86 Numărul 85 Numărul 84 Numărul 83 Numărul 82 Numărul 81 Numărul 80 Numărul 79 Numărul 78 Numărul 77 Numărul 76 Numărul 75 Numărul 74 Numărul 73 Numărul 72 Numărul 71 Numărul 70 Numărul 69 Numărul 68 Numărul 67 Numărul 66 Numărul 65 Numărul 64 Numărul 63 Numărul 62 Numărul 61 Numărul 60 Numărul 59 Numărul 58 Numărul 57 Numărul 56 Numărul 55 Numărul 54 Numărul 53 Numărul 52 Numărul 51 Numărul 50 Numărul 49 Numărul 48 Numărul 47 Numărul 46 Numărul 45 Numărul 44 Numărul 43 Numărul 42 Numărul 41 Numărul 40 Numărul 39 Numărul 38 Numărul 37 Numărul 36 Numărul 35 Numărul 34 Numărul 33 Numărul 32 Numărul 31 Numărul 30 Numărul 29 Numărul 28 Numărul 27 Numărul 26 Numărul 25 Numărul 24 Numărul 23 Numărul 22 Numărul 21 Numărul 20 Numărul 19 Numărul 18 Numărul 17 Numărul 16 Numărul 15 Numărul 14 Numărul 13 Numărul 12 Numărul 11 Numărul 10 Numărul 9 Numărul 8 Numărul 7 Numărul 6 Numărul 5 Numărul 4 Numărul 3 Numărul 2 Numărul 1
×
▼ LISTĂ EDIȚII ▼



Daniel Tatar Tester / Senior IT Consultant @ msg systems Romania
TESTARE
Gestionarea proceselor de testare cu metodologii agile

Despre metodologiile de dezvoltare agile, se poate afirma cu certitudine că au o istorie bogată. De la începutul formulării, adoptării şi implementării lor, acestea sunt folosite în diverse de domenii de activitate: dezvoltare software, industria manufacturieră, industria asigurărilor etc. Metodologii agile au fost descrise de-a lungul timpului, dar pentru software un punct de cotitură a fost publicarea manifestului pentru dezvoltarea agilă de software


Ovidiu Mățan Fondator @ Today Software Magazine
INTERVIU
IT-ul în educația copiilor, interviu cu Noel King

Ovidiu Mățan: Sunteți co-fondatorul conferinței Coolest Projects, cea mai mare conferință de scris cod pentru copii. Ce v-a motivat să începeți acest eveniment?

Noel King: Motivația principală a venit din provocările din educație despre care vorbesc experții, anume lipsa experienței practice pentru copii. Prin urmare, ei au probleme la universitate, de unde și procentul mare de abandon. Ideea e să reușim să creăm un mediu gratuit și prietenos unde copiii din toată lumea să poată participa. Totuși, partea de predare este doar un aspect al problemei. Deoarece predăm la nivel global, trebuie să realizăm un ecosistem pentru acest lucru. Am vrut ca acești copiii să învețe local, să creeze ceva nou, ca apoi să ne inspire la nivel global.

Reclame


Diana Oniga HR Business Partner @ Pitech+Plus
MANAGEMENT
Cultura Organizațională – Puterea unei abordări autentice centrate pe oameni

În ultimii ani, cultura organizațională a devenit una dintre principalele preocupări ale liderilor din zilele noastre. Într-o lume în continuă schimbare, în care incertitudinea și lipsa de predictibilitate este o constantă a vieții, organizațiile sunt obligate să se transforme continuu și să găsească acele mecanisme prin care să continue să câștige avantaje competitive pentru a capta atenția și interesul angajaților. 


Valeria Chiriac Scrum Master
MANAGEMENT
O echipă performantă are nevoie de viziune

Sintagma cultură organizațională este din ce în ce mai vehiculată în sfera ocupațiilor noastre. De ce? Pentru că dă formă organizației pe care vrei să o construiești sau în care lucrezi. Cultură organizațională sau altfel spus “ cum facem lucrurile să meargă în organizația noastră” influențează în mod negativ sau pozitiv comportamentele angajaților. De cele mai multe ori, angajații sau cei care își doresc să facă parte din organizații precum Google sau Apple, sunt loiali lor. Dacă vorbim din perspectiva culturii organizaționale - oamenii care împărtășesc aceleași valori, idei, tradiții pe care firma vrea să le promoveze, ei devin devotați acesteia.


Mihai Talpoș Cofondator @ Școala Informală de IT
DIVERSE
Tehnologie pentru trup, minte și … suflet?

Renumitul psiholog de origine rusă Peter D. Ouspensky spunea, în cadrul unei conferințe susținute la Londra, în anul 1934, că: “omul a inventat multe mașinării și a realizat repede că o mașinărie complicată presupune, uneori, ani întregi de studiu atent, înainte de a fi utilizată sau controlată. Cu toate acestea, omul nu reușește să aplice această înțelegere și asupra sa, deși el însuși reprezintă o mașinărie mult mai complicată decât oricare dintre mașinăriile pe care le-a inventat până acum” [1]. Așadar, dacă omul ar învesti aceeași atenție și migală în cercetarea propriilor mecanisme sufletești, ca aceea pe care o dedică domeniului tehnologic, șansa ființei umane de a se cunoaște mai bine și de a-și conștientiza propria unicitate ar fi mult mai ridicată.


Ovidiu Mățan Fondator @ Today Software Magazine
INTERVIU
Expert panel – Microservices

Am discutat la evenimentul de lansare a revistei de luna trecută, ianuarie 2020, despre cum a apărut conceptul de microservicii, în ce proiecte sunt folosite de obicei, arhitectura software a acestora dar și cum se realizează deployment-ul.


Simina Genis Embedded Team Lead @ NTT DATA Romania
PROGRAMARE
Siguranța pasivă - importanța algoritmilor de filtrare a detecției de coliziune

Criteriul principal în alegerea unei maşini, pentru cei mai mulţi dintre noi, este siguranţa în cazul producerii unui accident rutier. Această siguranță este oferită de sisteme complexe care au funcționalități extrem de interesante. În următoarele rânduri, vă voi prezenta componența unui astfel de sistem, care sunt criteriile de siguranţă pe care trebuie să le îndeplinească şi cum este el controlat din punct de vedere software.


Bogdan Nădișan Digital Technology Architect @ Accenture
PROGRAMARE
Microservicii peste tot, dar cum rămâne cu Micro Frontends?

Micro web service ca pattern arhitectural a apărut în industria IT în anul 2005, folosit de Peter Rogers, într-o conferință despre cloud computing. Apoi, a fost folosit la un eveniment de arhitectură software în anul 2011, sub termenul de “Microservices”. Termenul de “Microservices” a fost preluat și folosit ca mod de descriere a unui stil de arhitectură pe care mai multe persoane îl testau în acel moment. La început, conceptul a fost aplicat, în general, pentru proiecte noi, greenfield, însă azi, conceptul de microservicii a intrat deja în lumea enterprise, arhitectura fiind direcționată, în principal, și cu o schimbare de deployment, în mare parte înspre lumea Cloud.


Ovidiu Mățan Fondator @ Today Software Magazine
PROGRAMARE
AI folosind Jetson Nano

Disponibilă pe majoritatea dispozitivelor mobile și a serviciilor social media, recunoașterea obiectelor reprezintă un prim pas în realizarea oricărei aplicații care are legătură cu interacțiunea umană. Acest articol vă va arăta cum putem realiza acest lucru cu câteva linii de cod scrise în python și care sunt avantajele principalelor modelelor existente precum alexnet, GoogleNet sau facenet .


Mircea Vădan Managing Partner @ Activize Cofounder @ClujStartups
STARTUPS
Viziunea comună asupra ecosistemului local de inovație și startupuri (II) - ce putem face?

În numărul trecut, am scris primul articol despre nevoia unei viziuni comune asupra ecosistemului clujean de inovație și startupuri. În rândurile următoare, voi expune câteva dintre soluțiile accesibile, prin care putem stimula evoluția ecosistemului local, mai cu seamă în ceea ce privește susținerea cu investiții a startupurilor.


Simona Bonghez Managing Partner @ Colors in Projects
MANAGEMENT
Take a break: Agile

Avem nevoie, din când în când, de relaxare. Și pentru că avem aici o revistă serioasă, vă propunem o relaxare intelectuală: cuvinte încrucișate, cu temă dată: azi, abordări Agile. Ne-am gândit și la o recompensă pentru cei care se lasă provocați: punem la bătaie o invitație la evenimentul AMG2020 (eveniment pe teme Agile)


Andrei Olar Software Architect @ ComplyAdvantage
MANAGEMENT
TDD Kaizen

În cartea sa, Gemba Kaizen, Masaaki Imai vorbește despre un mod de organizare a întreprinderilor care promovează îmbunătățirea continuă a calității proceselor. Autorul descrie cum organizații, indiferent de mărime sau industria în care activează, pot îmbrățișa principiile general valabile care însumează noțiunea kaizen. Această noțiune înseamnă “îmbunătățire”. Când vorbim despre kaizen, vorbim despre o îmbunătățire totală. De la aprovizionare la livrare, de la muncitorul necalificat la personalul de cel mai înalt rang al organizației, toate procesele şi persoanele sunt responsabile de kaizen. Așa că ne întrebăm care sunt procesele din industria software cele mai susceptibile de a fi afectate de kaizen.


Adelina Chișu Director @ Ghepard Communication
DIVERSE
Istoria IT-ului Clujean în documentele Serviciilor Secrete

Proiectul demarat de Ghepard Communication, prin Adelina Chişu şi partenerii ei de prestigiu: NTT DATA România, Institutul de Istorie „George Bariţiu” din Cluj-Napoca al Academiei Române, Darian DRS., Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca etc. îşi propune să restituie comunităţii ştiinţifice naţionale şi internaţionale povestea unei Generaţii de Aur care, prin forţa minţii şi puterea de inovaţie, a străpuns Cortina de Fier, ducând, astfel, renumele şcolii clujene de informatică acolo unde a excelat elita mondială a cercetării de performanţă din sfera inteligenţei artificiale.


Andrei Adam Product Manager @ 3Pillar Global Trainer @ SPOR
MANAGEMENT
Eu, Produsul. Cum te poți reconstrui profesional

Un produs poate fi orice. De la o aplicație pentru mobil, la o carte, o petrecere sau chiar o persoană. Putem așadar să privim evoluția unei persoane în același mod în care privim evoluția unui oricare alt produs. Poate că sună distant și impersonal, dar este exact ceea ce avem nevoie pentru atinge un nivel cât mai înalt de obiectivism. Mai ales atunci când este vorba despre propria persoană. Iar când vorbesc despre evoluție, mă refer aici îndeosebi la un caz specific, și anume la reorientarea profesională.

Editorial

Luna februarie are o semnificație specială pentru Today Software Magazine. Acum opt ani, în 2012 am publicat primul număr al revistei. O inițiativă personală la acea vreme, care a devenit în timp o comunitate, o imagine a dezvoltării de software românesc și chiar o istorie a evoluției acestuia. Cu această ocazie, aș vrea să mulțumesc tuturor celor care încă de la început au fost alături de revistă, au contribuit cu articole și au acceptat de multe ori comentariile noastre. Am putut, astfel, să ajungem la numărul 92 al revistei TSM. Totodată, acestea nu s-ar fi putut realiza fără ajutorul partenerilor noștri, care au înțeles că putem crește împreună, doar într-o comunitate. Nu în ultimul rând, vă mulțumim vouă, cititorilor, pentru că ne sunteți alături.

Citeşte mai mult

NUMĂRUL 149 - Development with AI

Sponsori

  • Accenture
  • BT Code Crafters
  • Accesa
  • Bosch
  • Betfair
  • MHP
  • BoatyardX
  • .msg systems
  • P3 group
  • Ing Hubs
  • Cognizant Softvision
  • Colors in projects