ABONAMENTE VIDEO REDACȚIA
RO
EN
NOU
Numărul 141
Numărul 140 Numărul 139 Numărul 138 Numărul 137 Numărul 136 Numărul 135 Numărul 134 Numărul 133 Numărul 132 Numărul 131 Numărul 130 Numărul 129 Numărul 128 Numărul 127 Numărul 126 Numărul 125 Numărul 124 Numărul 123 Numărul 122 Numărul 121 Numărul 120 Numărul 119 Numărul 118 Numărul 117 Numărul 116 Numărul 115 Numărul 114 Numărul 113 Numărul 112 Numărul 111 Numărul 110 Numărul 109 Numărul 108 Numărul 107 Numărul 106 Numărul 105 Numărul 104 Numărul 103 Numărul 102 Numărul 101 Numărul 100 Numărul 99 Numărul 98 Numărul 97 Numărul 96 Numărul 95 Numărul 94 Numărul 93 Numărul 92 Numărul 91 Numărul 90 Numărul 89 Numărul 88 Numărul 87 Numărul 86 Numărul 85 Numărul 84 Numărul 83 Numărul 82 Numărul 81 Numărul 80 Numărul 79 Numărul 78 Numărul 77 Numărul 76 Numărul 75 Numărul 74 Numărul 73 Numărul 72 Numărul 71 Numărul 70 Numărul 69 Numărul 68 Numărul 67 Numărul 66 Numărul 65 Numărul 64 Numărul 63 Numărul 62 Numărul 61 Numărul 60 Numărul 59 Numărul 58 Numărul 57 Numărul 56 Numărul 55 Numărul 54 Numărul 53 Numărul 52 Numărul 51 Numărul 50 Numărul 49 Numărul 48 Numărul 47 Numărul 46 Numărul 45 Numărul 44 Numărul 43 Numărul 42 Numărul 41 Numărul 40 Numărul 39 Numărul 38 Numărul 37 Numărul 36 Numărul 35 Numărul 34 Numărul 33 Numărul 32 Numărul 31 Numărul 30 Numărul 29 Numărul 28 Numărul 27 Numărul 26 Numărul 25 Numărul 24 Numărul 23 Numărul 22 Numărul 21 Numărul 20 Numărul 19 Numărul 18 Numărul 17 Numărul 16 Numărul 15 Numărul 14 Numărul 13 Numărul 12 Numărul 11 Numărul 10 Numărul 9 Numărul 8 Numărul 7 Numărul 6 Numărul 5 Numărul 4 Numărul 3 Numărul 2 Numărul 1
×
▼ LISTĂ EDIȚII ▼Călin Biriș Marketing manager
@Zonga
PROGRAMARE
Propriul startup

Gândește-te la trei branduri locale de online, care au pornit din Cluj și au ajuns să aibă succes la nivel național sau internațional. Nu-i așa că este greu să le găsești? Deși, dacă te gândești la principalele centre IT din România, Clujul este în primele trei. Avem mulți practicieni în IT, dar care sunt absorbiți de companiile de outsourcing. Prea puține sunt companiile care si-au dezvoltat produse proprii.
Am auzit că piața din Cluj se va schimba. Salariile din domeniu cresc și au ajuns la un nivel mare, comparabil cu nivelul salariilor din țările vestice. Companiile de outsourcing vor începe să sufere din acest motiv iar clienții lor vor începe să își îndrepte proiectele către alte piețe mai ieftine.


Radu Popescu QA și Web designer
@Small Footprint
PROGRAMARE
Tehnici SEO interne partea I

Dacă în numărul precedent am putut vedea care au fost cele mai importante modificări ale algoritmilor de căutare ai Google, în acest număr am decis să realizăm un articol în care să prezentăm unele dintre cele importante tehnici de optimizare pentru motoarele de căutare, aplicabile zonei de SEO intern. Aceste tehnici, deşi uşor de aplicat, oferă rezultate foarte bune pe termen lung, în privinţa creşterii traficului organic. În cele ce urmează vă propunem spre informare aceste câteva tehnici.

Reclame


Mădălin Ilie Cluj Java Discipline Lead
@Endava
PROGRAMARE
Google Guice

Așa cum am promis în articolul trecut, voi continua prezetarea containerului Google Guice și pentru aplicații web. Pentru aceasta aveți nevoie de extensia de Servlet – parte din distribuția standard, alături de alte extensii precum JMX, JNDI, Persist, Struts sau Spring. Folosind Guice web.xml-ul se reduce doar la punerea containerului Guice în ”mișcare”, restul configurarilor făcându-se simplu în codul Java în maniera type-safe prezentată în articolul trecut.

PROGRAMARE
Agile & Testing & Mobile trei concepte convergente

O privire de ansamblu asupra universului IT al zilelor noastre ne arată că tehnologia mobilă este un domeniu deosebit de dinamic. Bătălia principală de pe acest sector de piață se desfășoară între trei mari competitori: Apple, Nokia și marea familie a dispozitivelor cu Android (Samsung, Motorola, Sony-Ericsson etc.). Dacă până nu demult pe un dispozitiv mobil aveam la dispoziţie doar aplicații de bază (clienți de e-mail, navigatoare, calculator de buzunar sau jocuri rudimentare) astăzi suntem bombardați din toate direcțiile de aplicații financiare, sănătate și asigurări, jocuri cu grafică avansată, calendare și agende avansate, asistent personal.


Claudia Dumitraș Android Developer
@Skobbler
PROGRAMARE
Design-ul aplicaţiilor Android pentru toate platformele

Chiar de la inceput aş vrea să subliniez faptul că acest articol nu aduce ceva nou la modul de programare în Android, ci este mai degrabă o sinteză a informaţiei pe care sistemul Android o pune la dispoziţie. Una dintre problemele, cu care se confruntă programatorii aplicaţiilor Android este lansarea unei aplicaţii care să funcţioneze corect pe toate platformele suportate.


Andrei Chirilă Team Leader Technical Architect
@ISDC
PROGRAMARE
Cum să crești o mentalitate agilă în contextul dezvoltarii software?

Nu există o modalitate mai bună de a descrie chintesența mentalității agile decât pornind de la principiile Manifestului pentru dezvoltare agilă de software: „Noi scoatem la iveală modalități mai bune de dezvoltare software prin experiență proprie și ajutându-i pe ceilalți. Prin această activitate am ajuns să apreciem: • Indivizii şi interacţiunea înaintea proceselor şi tool-urilor,
• Software-ul funcţional înaintea documentaţiei vaste,
• Colaborarea cu clientul înaintea negocierii contractuale,
• Receptivitatea la schimbare înaintea urmăririi unui plan.


Adrian Lupei Project Manager și Software Engineering Manager
@Bitdefender
PROGRAMARE
Joacă „Hard Choices” în fiecare sprint și rascumpără-ți datoriile!

Bun venit în era datoriilor! America are datorii de aproape 16 trilioane de dolari și dacă nu ai ajuns la New York în Times Square poți vedea această datorie direct online pe site-uri precum http://www.usdebtclock.org/. Nu mai este o surpriză pentru nimeni că Europa e într-o criza a datoriilor iar țările care excelează la acest capitol sunt Grecia, Spania, Italia, Irlanda și Portugalia cu aproximativ 120 bilioane de euro împrumutate. În mod cert și Romania este afectată de această criză sau participă la ea prin diverse acțiuni politice sau economice.


Ionuț Anghel, Ph. D Asistent Doctor Inginer Departamentul Calculatoare Facultatea de Automatica si Calculatoare
PROGRAMARE
Planificator Ecologic pentru OpenNebula

În ultimul timp, consumul de energie datorat proceselor de IT și centrelor de date și servicii, a crescut până la a deveni o adevărată provocare ecologică. Agenția de Protecție a Mediului din Statele Unite (U.S. Environmental Protection Agency [EPA]) a cuantificat acest consum, pentru anul 2006, la suma de 61 miliarde de kilowați-oră, ceea ce înseamnă un cost de peste 4,5 miliarde de dolari. În același raport, este prezentată o dublare a consumului de electricitate necesar centrelor de servicii și date în perioada 2006-2011 și în următorii ani se estimează o accelerare a acestei creșteri datorită adoptării paradigmei „cloud computing”.


Sveatoslav Vizitiu User Experience and User interface Senior Designer
PROGRAMARE
Designul experienței utilizatorului și moduri de aplicare în dezvoltarea produsului

Design-ul experienței utilizatorului și al interfeței (UX) se referă la un concept care plasează utilizatorul final în centrul eforturilor de design și de dezvoltare, spre deosebire de sistem, de aplicațiile sale sau doar valoarea sa estetică . Cerința pentru un UX exemplar este satisfacerea nevoilor exacte ale clientului. Eleganța și simplitatea conferite de designer garantează un bun grad de utilizare și convingere utilizatorului de a cumpăra. Unul din principalele scopuri ale oricărui bun designer este comunicarea mesajului într-un mod care duce la o experiența bună pentru utilizator. Prezentul articol oferă un insight în acest proces.


Csaba Porkolab Software developer
@Macadamian
PROGRAMARE
Construirea interfețelor web dinamice folosind MVVM și ASP.NET

Knockout este o librărie Javascript care ne ajută la crearea paginilor web „desktop like”, care au un data model clar stabilit și ne permite ca UI ul să fie perfect sincronizat cu data model. Knockout este un proiect open-source creat de Steve Sanderson, programator la Microsoft. Este proiectul lui personal, nu este proprietatea companiei Microsoft. Codul sursă poate fi descărcat de pe GitHub, iar documentația relevantă, precum și ultimele notificări de pe siteul: http://www.knockoutjs.com


Andreea Pârvu People Operations Business Partner @ Endava
PROGRAMARE
Social networks

Toată lumea a auzit, cu siguranță, despre ”Social Networks”, sau mai pe românește despre ”Rețele de socializare online”. Nenumărate articole pe această temă au fost scrise, care mai de care mai detaliate despre istoricul conceptului, despre plusuri și minusuri, despre confidențialitatea informației. Acest articol are ca scop indentificarea impactului pe care prezența pe aceste site-uri de socializare îl are asupra procesului de recrutare. ”Rețele de socializare” sunt destul de numeroase, dar pentru că spațiul este limitat, articolul va face referire doar la două dintre ele: Facebook și LinkedIn.


Zoltan Pap-David Software Engineer
@Macadamian
PROGRAMARE
Core Data – În spatele scenei

Core Data este un graf de obiecte și un framework pentru persistența datelor oferit de Apple. Este un framework relativ mic, dar foarte robust, oferă soluții pentru multe probleme generale și se potrivește perfect cu Cocoa si alte API-uri furnizate de Apple. (În MVC pattern ține loc de model). Core Data API poate fi descompus în următoarele trei componente: Persistent Store Coordinator (NSPersistentStoreCoordinator), Managed Object Model (NSManagedObjectModel) și Managed Object Context (NSManagedObjectContext).


Tavi Bolog Development Lead at Nokia
PROGRAMARE
5 practici Java pe care le folosesc

Articolul prezintă cinci practici Java pe care le folosesc în scrierea codului meu. Este interesant că lucrurile simple îți fac viața de developer (și a colegilor) mai ușoară. Lista de mai jos nu este un top, doar ilustrează lucruri pe care le consider folositoare.Toate cele trei metode sunt parte din java.lang.Object din versiunea JDK 1.0. Mai jos este o listă a beneficilor folosirii acestor metode: Object#equals(Object obj): determină dacă obiectul curent este egal cu obiectul trimis ca parametru.


Simplex team Founders of MIRA Rehab
PROGRAMARE
Microsoft Kinect - Ghid de programare Partea a II-a

În numerele precedente, am introdus o secvență de cod cu rol în inițializarea Kinectului și am construit o scurtă aplicație de tip Hello World. În cele ce urmează, vom continua dezvoltarea aplicației printr-o funcționalitate nouă: afișarea scheletului întreg al utilizatorului.
Odată ce am primit un Frame de la Kinect, verificăm mai întâi daca este nul, iar apoi extragem încheieturile din primul schelet descoperit și le reținem într-un dicționar.
Metoda drawJointEllipse desenează câte o încheietură din corpul utilizatorului în elementul de tip Canvas, ContainerSkeleton. Fiecare încheietură este reprezentată grafic de o elipsă.


Andrei Conțan Principle QA
@Betfair
PROGRAMARE
Testarea ca știință exactă

Domeniul testării software a devenit din ce în ce mai dinamic, noi metode de testare sunt introduse, multe concepte redefinite sau reinventate. Celebra sintagmă “oricine poate să testeze” incepe să fie din ce în ce mai greu de confirmat, datorită nivelului tehnic ridicat și al tehnologiilor folosite în dezvoltarea aplicațiilor.Se dă un scenariu simplu: student sau proaspăt absolvent se angajează pe o poziție de “Software Testing Engineer”, generic denumit QA.


Leonard Abu-Saa System Architect
@Arobs
PROGRAMARE
Noutăți în Windows Communication Foundation 4.5

Noile funcţionalităţi din WCF 4.5 tind să se încadreze în două aspecte: simplitate şi scalabilitate. Cea mai mare problemă care există când vine vorba de WCF este configurarea. Ceea ce s-a dorit de la noua versiune a fost un mod mai uşor şi mai simplu de configurare. Ştim cu toţii că nu este uşor să configurezi un serviciu WCF. Într-adevăr, după ce este configurat și merge, devine un mare atuu in orice sistem de aplicații distribuite.


Radu Vunvulea Solution Architect
@iQuest
PROGRAMARE
Service Bus Topics din Windows Azure

Primul CTP de Windows Azure a fost anunţat în 2008, iar după doi ani a fost lansată şi versiunea comercială. De atunci şi până astăzi, fiecare nouă versiune de Windows Azure a adus noi funcţionalităţi. Dacă în 2010 web role-ul şi worker role-ul erau principalele puncte forte, astăzi Windows Azure este mult mai complex şi ne permite să facem lucruri pe care nici nu ni le puteam imagina.


Andrei Avădănei Fondator si CEO DefCamp CEO worldit.info
PROGRAMARE
Malware pe Android statistici, comportament, identificare și neutralizare

Android, sistemul de operare pentru telefoanele mobile de tip Smartphone, cel mai popular mobile OS din SUA și poate cel mai popular de pe planetă se bucură de o atenție tot mai categorică la nivel mondial și aceasta datorită diversității gadget-urilor pe care este instalat. Din păcate, nici Android nu scapă de atenția hackerilor și a criminalilor cibernetici care abia așteaptă noile tehnologii să ajungă populare pentru a obține câștiguri informaționale, tehnologice și financiare ilegale. Totuși, cum stă Android în acest moment?


Simona Bonghez Managing Partner @ Colors in Projects
PROGRAMARE
Gogu IV

Şefu’ întredeschise uşa de la birou, iar Gogu văzu imediat pe faţa lui că ceva nu e în regulă. Adevărul e că, dacă s-ar fi uitat în jur, ar fi văzut că întreg biroul era stupefiat: încă nu le venea să creadă, nimeni nu-i auzise până acum pe Gogu şi pe Mişu certându-se şi ţipând unul la altul. Păi dacă e căpos?! îşi zise Gogu. Dar stai aşa, că ne lămurim noi acum…
- Şefu’, bine c-ai venit. Ai două minute să ne clarifici o problemă?
- O problemă?! Păi la ce scandal se aude la voi, mira-m-aş să fie vorba despre o singură problemă! S-aud şi eu, care e mărul discordiei?

Editorial

Zilele acestea Apple a lansat iPhone 5, iar această informație probabile că este mai populară decât un campionat de fotbal întreg. Nu voi lua în considerare dacă partea de hardware este mai interesantă decât a concurenței, cert este că sunt asemănătoare, iar factorul major de diferențiere va fi sistemul de operare și diversitatea din App Store.

Citeşte mai mult

LANSAREA NUMĂRULUI 142

Robotics & AI

joi, 25 aprilie, ora 18:00

sediul Accenture

Facebook Meetup StreamEvent YouTube

Conferință

NUMĂRUL 141 - Business Anlysis (BA)

Sponsori

 • Accenture
 • BT Code Crafters
 • Accesa
 • Bosch
 • Betfair
 • MHP
 • BoatyardX
 • .msg systems
 • Yardi
 • P3 group
 • Ing Hubs
 • Colors in projects

INTERVIURI VIDEO