ABONAMENTE VIDEO REDACȚIA
RO
EN
NOU
Numărul 131
Numărul 130 Numărul 129 Numărul 128 Numărul 127 Numărul 126 Numărul 125 Numărul 124 Numărul 123 Numărul 122 Numărul 121 Numărul 120 Numărul 119 Numărul 118 Numărul 117 Numărul 116 Numărul 115 Numărul 114 Numărul 113 Numărul 112 Numărul 111 Numărul 110 Numărul 109 Numărul 108 Numărul 107 Numărul 106 Numărul 105 Numărul 104 Numărul 103 Numărul 102 Numărul 101 Numărul 100 Numărul 99 Numărul 98 Numărul 97 Numărul 96 Numărul 95 Numărul 94 Numărul 93 Numărul 92 Numărul 91 Numărul 90 Numărul 89 Numărul 88 Numărul 87 Numărul 86 Numărul 85 Numărul 84 Numărul 83 Numărul 82 Numărul 81 Numărul 80 Numărul 79 Numărul 78 Numărul 77 Numărul 76 Numărul 75 Numărul 74 Numărul 73 Numărul 72 Numărul 71 Numărul 70 Numărul 69 Numărul 68 Numărul 67 Numărul 66 Numărul 65 Numărul 64 Numărul 63 Numărul 62 Numărul 61 Numărul 60 Numărul 59 Numărul 58 Numărul 57 Numărul 56 Numărul 55 Numărul 54 Numărul 53 Numărul 52 Numărul 51 Numărul 50 Numărul 49 Numărul 48 Numărul 47 Numărul 46 Numărul 45 Numărul 44 Numărul 43 Numărul 42 Numărul 41 Numărul 40 Numărul 39 Numărul 38 Numărul 37 Numărul 36 Numărul 35 Numărul 34 Numărul 33 Numărul 32 Numărul 31 Numărul 30 Numărul 29 Numărul 28 Numărul 27 Numărul 26 Numărul 25 Numărul 24 Numărul 23 Numărul 22 Numărul 21 Numărul 20 Numărul 19 Numărul 18 Numărul 17 Numărul 16 Numărul 15 Numărul 14 Numărul 13 Numărul 12 Numărul 11 Numărul 10 Numărul 9 Numărul 8 Numărul 7 Numărul 6 Numărul 5 Numărul 4 Numărul 3 Numărul 2 Numărul 1
×
▼ LISTĂ EDIȚII ▼

Ovidiu Mățan Fondator @ Today Software Magazine
DIVERSE
ITFest revine cu o nouă ediție!

Sindicatul Studenților din Facultatea de Cibernetică, Statistică și Informatică Economică (SiSC) anunță începerea celei de-a VIII-a ediții a proiectului național ITFest, eveniment devenit deja o tradiție. Festivalul va avea loc în perioada 18 octombrie - 8 noiembrie 2015, în București. SiSC este cea mai veche organizație studențească din ASE, înființată în anul 1996, ce are peste 150 de proiecte desfășurate cu succes de la înființare și până în prezent. Principalul scop al organizației este acela de a reprezenta studenții, atât în raport cu mediul academic, dar și prin crearea de oportunități de dezvoltare personală și profesională.


Călin Biriș Marketing manager
@Zonga
DIVERSE
Specialist Marketing Online sau Agenție Marketing - Ce preferați?

Marketingul online nu mai poate fi ignorat. Înainte de a lua vreo decizie de a achiziționa ceva, clienții caută online și sunt mai informați ca oricând. Google a realizat o cercetare de piață și a descoperit că 92% dintre clienți apelează la motoare de căutare atunci când caută o afacere locală. Deci, este necesar ca orice companie să aibă o bună prezență online, calitate care se concretizează prin următoarele aspecte:

Reclame


Ovidiu Mățan Fondator @ Today Software Magazine
DIVERSE
Cluj IT Days 2015

Cluj IT Days ajuns anul acesta la cea de-a treia ediție, reunește comunitatea de IT din Transilvania în jurul unei pasiuni comune: dezvoltarea produselor software sau hardware. Dacă în 2014 tema de referință în cadrul secțiunii de leadership a fost trecerea de la outsourcing la produs, anul acesta avem ca temă lansarea de produse românești. De aceea, nu întâmplător, evenimentul se va deschide cu o serie de prezentări subordonate acestei teme. 


Dan Suciu Lector, PhD @ Facultatea de matematică și informatică, UBB
MANAGEMENT
Agile Humanum Est

Este curios faptul că azi, la o căutare rapidă a cuvântului Agile pe internet, primești două categorii de răspunsuri: o primă categorie ce conține explicații cu privire la ce este și cum funcționează Agile și o a doua categorie care argumentează de ce Agile nu funcționează.  Există în mod evident două “tabere”, una care se oferă să te introducă în tainele Agile și cealaltă, mai redusă numeric dar care se face tot mai tare auzită, care consideră că practicile Agile sunt nocive și pot afecta negativ dezvoltarea de aplicații software.


Andrada Demian Developer @ Betfair
PROGRAMARE
Designul de API - studiu de caz

În zilele noastre este din ce în ce mai greu ca un serviciu sau produs să devină un succes. Expunerea unui API, acronim pentru Application Programming Interface, poate reprezenta condiția de bază care să asigure acest succes. Un API definește în mod clar cum interacționează un sistem software sau o componentă cu multitudinea de sisteme existente. Printre avantajele unui API se numără scalabilitatea, flexibilitatea și inovația. Marile companii printre care se numără Microsoft, Google, Facebook sau Twitter nu s-ar afla în momentul de față la acest nivel dacă nu ar fi beneficiat de pe urma expunerii propriilor API-uri.


Peter Lawrey CEO @ Higher Frequency Trading Ltd
PROGRAMARE
Low latency FIX engine in Java

Chronicle FIX is our Low Latency FIX engine and database for Java. What makes it different is that it;

 • is designed for ultra low GC* in Java.
 • supports Strings and date times in a way which minimises garbage and overhead.
 • is customisable to include only the fields you expect.
 • uses optimisations normally used in binary parsers and generators such as reading/writing 4 or 8 bytes at a time to improve efficiency.
 • built on low latency persistence to minimise the latency of logging.
 • is optimised for low latency network cards such as Solarflare.


Stelian Burduhos Director @ Danube Conference Membru @ JCI Cluj
DIVERSE
Conferința danubiană JCI - Smart Cities

Dezvoltarea orașelor atât de mari precum Cluj-Napoca, București, Constanța sau Timișoara nu mai constă numai în infrastructura șoselelor, clădiri noi și malluri mai mari. Noii muncitori nu mai sunt angajații din sectorul de construcții, ci tinerii programatori care lucrează ”de la 9 la 5” în companiile IT. Cu fiecare aplicație care controlează transportul urban și fiecare software care permite plăți online, ei modelează viitorul fiecărui oraș. În timp ce orașe ca Viena au deja o strategie cadru pentru un oraș inteligent (”Smart City Framework Strategy”), în România conceptul este încă la început. 


Alexandru Botez Web Developer @ Gemini Solutions
DIVERSE
SMARTWEB CONFERENCE 2015

Pe 21 si 22 septembrie a avut loc la JW Marriott Bucharest Grand Hotel cea de-a 3-a ediție a SmartWeb Conference, cel mai important eveniment est-european destinat web developer-ilor și designerilor. După succesul primelor două ediții, Evensys și-a propus în acest an să organizeze opt conferințe de specialitate la nivel internațional, în care participanții să descopere cele mai noi tendințe în web și mobile development și să întâlnească colegi și oameni mari din industria web.


Silviu Dumitrescu Line manager@Telenav

Diana Bălan Map analyst@Telenav
PROGRAMARE
jOOQ, pentru simplificarea integrării SQL-ului în Java

jOOQ este o bibliotecă Java, folosită pentru maparea bazelor de date. API-ul astfel rezultat este domain-specific (DSL), reprezentând o abstracție construită pe modelele relațional și obiect orientat (ORM) ale bazelor de date. jOOQ nu reprezintă un nou limbaj de interogare ci un instrument de construire a clauzelor SQL din obiecte jOOQ generate din baza de date. jOOQ folosește JDBC pentru apelurile la resursa bazei de date. Deși jOOQ nu are atâtea funcționalități precum ORM-urile (spre exemplu: managementul stărilor entităților, moștenire, interogări polimorfice, etc.), acesta permite crearea de interogări complexe ce implică reuniuni, alias-uri, select-uri imbricate sau joncțiuni complexe, adică acoperă funcționalitatea extinsă SQL.


Gabriela Sinka Map analyst @ Telenav

Mihai Iepure Software developer @ Telenav
PROGRAMARE
OSM și Telenav văzute prin ochii unui analist de hărți

După cum probabil știți deja, Telenav utilizează date *crowd-sourced* OpenStreetMap (OSM) pentru a oferi clienților săi unul dintre cele mai bune servicii de navigare existente pe piață. Am ales modelul OSM deoarece sunt publicate editări în fiecare minut, rezultând hărți care sunt adesea mai detaliate și mai actualizate decât hărțile disponibile comercial.  


Sergiu Indrie Software Engineer@iQuest
TESTARE
BDD, marca Cucumber

Se pare că un nou framework de testare câștigă popularitate pe internet, în special în zona Java, resuscitând conceptul de BDD. Cucumber este un tool software utilizat pentru rularea testelor automate de acceptanță într-un format lizibil din punct de vedere al businessului.  Conceptul de BDD sau Behavior-Driven Development (Proiectare dirijată de comportament) există de o vreme bună, primele articole și proiecte (JBehave și RSpec) apărând prin 2007. Cum se indică pe site-ul proiectului, Cucumber este o rescriere a celor două framework-uri menționate anterior.


Alexandra Banu Marketing & PR Responsible @ COS
DIVERSE
Codul pentru un spațiu plin de entuziasm

Din primul moment în care a intrat în contact cu un calculator, încă de la treisprezece ani, Richard Sheridan a știut că urmează să își petreacă toată viața făcând programare. Însă experiența lui în industria de software l-a învățat că pentru mulți angajați munca în acest domeniu se traduce în ore nesfârșite și proiecte coordonate greșit, cu rezultate slabe. După aproape treizeci de ani, a decis că e timpul să găsească o cale mai bună.


Cristina Vâjâean Research Specialist @ Azimut Happy Employees
DIVERSE
Cum să ne dezvoltăm nivelul personal de fericire

Câți dintre noi nu ne dorim: performanțe mai bune la locul de muncă, relații interpersonale mai puternice, mai puține simptome psihologice negative, un nivel ridicat de comportamente prosociale?  Toate acestea sunt asociate cu un grad ridicat de fericire. Dar oare cum putem să ne dezvoltăm nivelul personal de fericire pe termen lung? Vă propunem câteva sugestii inspirate din literatura de specialitate.


Monica Rațiu Marketing Specialist @ Altom
TESTARE
Devino un tester mai bun cu BBST

Ce ai citit ultima dată pentru a-ți îmbunătăți cunoștințele de testare? Cum îți exersezi abilitățile necesare în activitatea ta? La fel ca și în alte domenii, e important ca tester-ii să aibă parte de o formare continuă, atât pentru a se adapta la noile contexte create de avansul tehnologic, dar și pentru a-și îmbunătăți abordările, tehnicile și practicile de testare într-un mediu concurențial. Cum schimbarea de perspective este la ordinea zilei într-un mediu care evoluează constant, profesioniștii au nevoie să fie mereu la curent cu schimbările de paradigmă care au loc în domeniul lor de activitate.


Ioana Varga Managing Partner @ A&I Consulting
DIVERSE
Taxe PFA 2016 - varianta aprobată

Având în vedere faptul că, în cele din urmă, după îndelungi dezbateri și reexaminări în Parlament, în 10 septembrie a fost publicată varianta finală a Noului Cod Fiscal, am considerat oportun să reluăm analiza asupra modificărilor și să vă prezentăm concluziile, a ceea ce e important să știți pentru bugetul vostru în 2016. Precizăm faptul că, deși varianta finală a Codului Fiscal face referire și la schimbări ce vor intra în vigoare începând cu 2017, în opinia noastră, este prematur să discutăm despre ele, având în vedere tendința evidentă de modificare continuă a oricărei reguli și prevederi.

Editorial

Școala a început de două săptămâni ! Recent s-a deschis și noul an universitar! O dată cu ele, inevitabil în mass-media răsună același cor de lamentări legate de starea precară a învățământului românesc. Sperăm ca acest cor să nu fie asemenea celor din tragediile grecești antice și să cânte despre destinul unei condamnări perpetue a învățământului la degradare și derizoriu. Pentru a dovedi importanța educației în progresul societății este suficient să privim puțin doar către sectorul IT. Fără universități de prestigiu, industria de IT nu ar fi putut ajunge la nivelul la care este astăzi în marile orașe din România. De altfel, orice companie de IT și nu numai, care dorește să își deschidă un sediu într-un oraș, se va interesa de nivelul învățământului sau despre universitățile existente în comunitatea respectivă.

Citeşte mai mult

Conferință

NUMĂRUL 131 - Software Craftsmanship

Sponsori

 • Accenture
 • BT Code Crafters
 • Accesa
 • Bosch
 • Betfair
 • MHP
 • Connatix
 • BoatyardX
 • AboutYou
 • Telenav
 • .msg systems
 • Grab
 • Colors in projects

INTERVIURI VIDEO