ABONAMENTE VIDEO REDACȚIA
RO
EN
NOU
Numărul 150
Numărul 149 Numărul 148 Numărul 147 Numărul 146 Numărul 145 Numărul 144 Numărul 143 Numărul 142 Numărul 141 Numărul 140 Numărul 139 Numărul 138 Numărul 137 Numărul 136 Numărul 135 Numărul 134 Numărul 133 Numărul 132 Numărul 131 Numărul 130 Numărul 129 Numărul 128 Numărul 127 Numărul 126 Numărul 125 Numărul 124 Numărul 123 Numărul 122 Numărul 121 Numărul 120 Numărul 119 Numărul 118 Numărul 117 Numărul 116 Numărul 115 Numărul 114 Numărul 113 Numărul 112 Numărul 111 Numărul 110 Numărul 109 Numărul 108 Numărul 107 Numărul 106 Numărul 105 Numărul 104 Numărul 103 Numărul 102 Numărul 101 Numărul 100 Numărul 99 Numărul 98 Numărul 97 Numărul 96 Numărul 95 Numărul 94 Numărul 93 Numărul 92 Numărul 91 Numărul 90 Numărul 89 Numărul 88 Numărul 87 Numărul 86 Numărul 85 Numărul 84 Numărul 83 Numărul 82 Numărul 81 Numărul 80 Numărul 79 Numărul 78 Numărul 77 Numărul 76 Numărul 75 Numărul 74 Numărul 73 Numărul 72 Numărul 71 Numărul 70 Numărul 69 Numărul 68 Numărul 67 Numărul 66 Numărul 65 Numărul 64 Numărul 63 Numărul 62 Numărul 61 Numărul 60 Numărul 59 Numărul 58 Numărul 57 Numărul 56 Numărul 55 Numărul 54 Numărul 53 Numărul 52 Numărul 51 Numărul 50 Numărul 49 Numărul 48 Numărul 47 Numărul 46 Numărul 45 Numărul 44 Numărul 43 Numărul 42 Numărul 41 Numărul 40 Numărul 39 Numărul 38 Numărul 37 Numărul 36 Numărul 35 Numărul 34 Numărul 33 Numărul 32 Numărul 31 Numărul 30 Numărul 29 Numărul 28 Numărul 27 Numărul 26 Numărul 25 Numărul 24 Numărul 23 Numărul 22 Numărul 21 Numărul 20 Numărul 19 Numărul 18 Numărul 17 Numărul 16 Numărul 15 Numărul 14 Numărul 13 Numărul 12 Numărul 11 Numărul 10 Numărul 9 Numărul 8 Numărul 7 Numărul 6 Numărul 5 Numărul 4 Numărul 3 Numărul 2 Numărul 1
×
▼ LISTĂ EDIȚII ▼



Alexandru Beșe Module Lead @ 3Pillar Global
PROGRAMARE
Node.js Worker Threads

Unii dintre noi sunt de părere că javascript nu este un limbaj de programare, alții îi apreciază foarte mult flexibilitatea, dar cei mai mulți cred că popularitatea masivă, de care s-a bucurat node în ultimii ani, este înscrisă pe un trend ascendent. La finalul lunii octombrie s-a lansat versiunea 12 Long Term Support (4) a cunoscutului runtime. După multe teste și modificări ale acestei versiuni, se lansează oficial și production ready, modulul de worker threads, care le va permite programatorilor să scrie aplicații multi-threaded (7) în Node.js. În acest fel, îi facilitează intrarea pe un segment de piață, unde în trecut n-a avut nicio șansă în fața giganților Java, .NET ș.a.m.d.


Ovidiu Mățan Fondator @ Today Software Magazine
EVENIMENTE
Cum a fost la IT Days 2019? Prima zi

Luna trecută, în 12-13 noiembrie, a avut loc cea de-a șaptea ediție a conferinței IT Days, organizată de Today Software Magazine. Tema principală, în jurul căreia s-au concentrat prezentările, a fost #programmingARt. Anul acesta, ne-am bucurat de prezența a 800 participanți pe zi și de sprijinul a 28 de parteneri, dintre care, mare parte reprezintă domeniul IT , dar și alte domenii precum, serviciile de sănătate, bancare, imobiliare sau de contabilitate. Totodată, ne-am bucurat de susținerea instituțiilor superioare de învățământ: Universitatea Tehnică din Cluj Napoca, Babeș- Bolyai și Universitatea de Arte și Design. În rândurile de mai jos, realizăm un scurt review al prezentărilor din prima zi.

Reclame


Valeria Chiriac Scrum Master
MANAGEMENT
Îți cunoști oamenii din echipă?

În momentul angajării, cauți oameni conform unei fișe a postului - abilități tehnice, experiență în domeniu și poate-poate soft skills că doar e nevoie să colaboreze, comunice și să facă parte dintr-o echipă. Sună bine, nu-i așa? Dar ce te faci când ai adunat 5-7 oameni într-o echipă și pe lângă abilitățile lor tehnice și un pic de experiență, nu știi nimic despre ei.


Mircea Vădan Managing Partner @ Activize Cofounder @ClujStartups
STARTUPS
Startupurile lunii Noiembrie 2019 - mobilitate urbană

Mobilitatea urbană este un aspect important pentru locuitorii unui oraș. Dincolo de soluțiile publice, există și inițiative private/startupuri ce își propun să contribuie la soluționarea problemelor de trafic. Putem menționa tradiționalele aplicații pentru apelare taxi și continuăm cu aplicații pentru a găsi parcare, pentru împărțire de curse/trasee sau pentru a folosi trotinete electrice. Vezi mai jos câteva dintre aceste startupuri românești.


Ovidiu Mățan Fondator @ Today Software Magazine
INTERVIU
Despre Informatica Economică - interviu cu conf. dr. Dan-Andrei Sitar Tăut

Am avut plăcerea de a discuta cu conf. dr. Dan-Andrei Sitar Tăut, profesor la Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor (FSEGA), Departamentul de Informatică Economică. Drumurile noastre s-au intersectat în ultima vreme, datorită participării comune la paneluri de discuții, prezentări de proiecte sau la evenimente de lansare TSM. Interviul de față vine să ofere informații edificatoare cu privire la direcția de dezvoltare a secției de Informatică Economică, istoricul acesteia și la atuurile absolvenților.


Dan Suciu Lector, PhD @ Facultatea de matematică și informatică, UBB
MANAGEMENT
Fragile Software Development

Un proiect reprezintă un efort temporar asumat în vederea obținerii unui produs, serviciu sau rezultat unic [1]. Caracteristica aceasta de unicitate a rezultatului implică un anumit grad de incertitudine în ceea ce privește derularea activităților și, inclusiv, un anumit nivel de risc. Cu cât gradul de incertitudine este mai mare, cu atât proiectul este mai fragil, mai predispus la eșec. De aceea, în managementul clasic, o bună parte din activitatea de management al unui proiect se focusează pe identificarea, măsurarea, monitorizarea, diminuarea și eliminarea riscurilor. Pe de altă parte, metodologiile Agile folosesc mecanisme ce conduc indirect la controlul riscurilor fără însă a propune practici explicite de eliminare a incertitudinii. Cu toate acestea (sau poate tocmai din această cauză), simțim de multe ori că ne aflăm constant pe nisipuri mișcătoare și că proiectul pare scăpat de sub control. Sunt acestea semne ale fragilității proiectului? Părerea mea este că nu și voi încerca să demonstrez acest lucru de-a lungul următoarelor secțiuni.


Alexandru Cornea Delivery and Capability Lead @ Accenture
DIVERSE
Cum schimbă piața vehiculele electrice?

Toata lumea vorbește despre vehicule autonome, dar vehiculele electrice nu primesc atenția necesară. Schimbările pe care mașinile electrice (EV) le vor aduce sunt semnificative și importante pentru viața noastră de zi cu zi. Din punct de vedere economic, schimbarea spre EV va aduce creștere economică la o scară globală.


Prof. Dr. Stelian Brad Președinte @ Cluj IT Cluster
MANAGEMENT
Asupra unor formule de hibridizare a metodologiei agile în managementul proiectelor software

În dezvoltarea sistemelor software, metodologiile seriale de management a proiectelor au fost înlocuite treptat de abordări mai adaptabile, bazate pe paradigma „prototipează – testează (cu utilizatorii) – evaluează – învață – rafinează” (PTEIR / PTELR). În fapt, algoritmul PTELR a fost translatat în urmă cu 20 ani într-o filosofie nouă a procesului de dezvoltare software, articulată într-un set de 14 principii, denumită „agile manifesto”. Principiile au fost mai apoi „traduse” de experți într-o serie de metodologii practice de management de proiect, cunoscute sub numele de „metodologii agile”. Printre formulele lucrative ale metodologiilor agile se numără SCRUM și Kanban.


Bogdan Mureşan VP of Technology @ Connatix
MANAGEMENT
Îmbunătățire deliberată - Întrebări ce duc la metrici eficiente

Îmi place înotul la nebunie. Și mă descurc destul de bine. Dacă nu mă credeți pe cuvânt, am niște povestioare interesante pe pagina de facebook legate de acest subiect. Ani de zile am înotat și am trăit cu impresia că devin tot mai bun. Până când într-o zi mi-am zis: E momentul: azi, înot fluture. Am intrat în bazin și m-am împins cu putere în margine. Am alunecat rapid înainte și brațele au ieșit din apă simetric, elegant. Au intrat în același timp în apă în fața mea într-un sincron perfect. Corpul s-a unduit și a continuat mișcarea brațelor desenând un S demn de invidiat. Poezie în mișcare, nu altceva. Sau cel puțin așa mi-am imaginat eu că se va întâmpla. În realitate, brațul drept s-a izbit de apă undeva în lateral-față la 45 de grade, brațul stâng n-a trecut de umăr și corpul meu se unduia în vreo trei S-uri perfecte, în toate direcțiile. După șapte bătăi din brațe am tras la mal, epuizat. Eram în dreptul scării, așa că am ieșit să mă odihnesc. Înaintasem cam patru metri. Cu tot cu avânt. Ca să vă faceți o idee, un înotător decent ajunge din șase sau șapte bătăi la mijlocul bazinului. Ce m-a determinat să cred că doar înotând “la liber” voi progresa într-un an câți alții în șapte? Sau că am să pot deprinde tehnici noi din zbor? Același motiv care împinge echipele de Scrum să livreze iterație după iterație și să creadă în progres, învățare și creștere a eficienței de cele mai multe ori fără a se baza pe date și metrici adecvate care să conducă progresul.


Tibor Boné Project Manager @ msg systems Romania
MANAGEMENT
Mentalitate X.0

Totul a început cu o revelație, în momentul în care un coleg dezamăgit de companie, care era pe punctul de a o părăsi, m-a întrebat: “Tu de ce mai ești aici?” M-a pus pe gânduri, căutând un răspuns onest, scurt și rațional. Aceasta m-a determinat să îmi evaluez propriile valori și principii. Colegul despre care vă spuneam este și în prezent în compania respectivă.


Ștefan Cosmin Nuțu Analist @ Siemens IoT
PROGRAMARE
Python – din adâncurile AWS

Tendința ce se prefigurează în viitorul apropiat, pentru majoritatea firmelor de IT, se bazează pe ideea de a muta resursele în cloud. Pentru cei ce lucrează în sectorul IT, acest lucru înseamnă eliminarea multor probleme cu care se confruntă companiile ce folosesc multe tipuri de hardware și software de la furnizori diferiți.


Ovidiu Mățan Fondator @ Today Software Magazine
INTERVIU
Expert panel – Programming

Care sunt problemele și provocările programatorilor? Ce cărți citesc? Cum reușesc să se adapteze metodologiei Agile dar și tehnologiilor aflate în continuă schimbare ? Sunt câteva din întrebările la care am încercat să găsim un răspuns în panelul de discuții Today Software Magazine. Partenerii de discuții au fost:

  • Claudiu Iluțiu-Varvara - Software Arhitect .NET (Siemens Romania R&D)

  • Claudiu Arseniu - Senior Java Developer (Siemens Romania R&D)

  • Daniel Jecan - Technology Researcher (jpard)

  • Dan Săbădiș - Team Lead (SDL)

Editorial

Serviciile de mobilitate din zona urbană au devenit pentru mulți dintre noi un lucru cotidian, fie că vrem să comandăm un taxi sau un Bolt, fie că închiriem un Pony, scootere sau rezervăm un loc de parcare. Este vorba de o tehnologie nouă, disruptive, care și-a forțat intrarea pe piață, concurând cu serviciile tradiționale. Pe de altă parte, nu trebuie neapărat percepută ca o amenințare la adresa serviciilor clasice, ci, din contră, ca o completare a acestora. Necesară, mai ales în orele de vârf atunci când taxiurile sau celelalte mijloace de transport în comun nu pot face față. Democratizarea mobilității la care asistăm ne arată că fiecare persoană poată să folosească dar și să furnizeze servicii de mobilitate, chiar dacă acestea vor însemna doar închirierea mașinii proprii atunci când nu este folosită. Dacă acum serviciile de mobilitate răspund cererilor noastre, mă aștept ca în viitorul apropiat acestea să ne învețe comportamentul și să îl anticipeze. De asemenea, din perspectiva ecologică, este lucru știut că am contribui la reducerea noxelor și la o re-utilizare responsabilă a vehiculelor.

Citeşte mai mult

NUMĂRUL 149 - Development with AI

Sponsori

  • Accenture
  • BT Code Crafters
  • Accesa
  • Bosch
  • Betfair
  • MHP
  • BoatyardX
  • .msg systems
  • P3 group
  • Ing Hubs
  • Cognizant Softvision
  • Colors in projects