ABONAMENTE VIDEO REDACȚIA
RO
EN
NOU
Numărul 150
Numărul 149 Numărul 148 Numărul 147 Numărul 146 Numărul 145 Numărul 144 Numărul 143 Numărul 142 Numărul 141 Numărul 140 Numărul 139 Numărul 138 Numărul 137 Numărul 136 Numărul 135 Numărul 134 Numărul 133 Numărul 132 Numărul 131 Numărul 130 Numărul 129 Numărul 128 Numărul 127 Numărul 126 Numărul 125 Numărul 124 Numărul 123 Numărul 122 Numărul 121 Numărul 120 Numărul 119 Numărul 118 Numărul 117 Numărul 116 Numărul 115 Numărul 114 Numărul 113 Numărul 112 Numărul 111 Numărul 110 Numărul 109 Numărul 108 Numărul 107 Numărul 106 Numărul 105 Numărul 104 Numărul 103 Numărul 102 Numărul 101 Numărul 100 Numărul 99 Numărul 98 Numărul 97 Numărul 96 Numărul 95 Numărul 94 Numărul 93 Numărul 92 Numărul 91 Numărul 90 Numărul 89 Numărul 88 Numărul 87 Numărul 86 Numărul 85 Numărul 84 Numărul 83 Numărul 82 Numărul 81 Numărul 80 Numărul 79 Numărul 78 Numărul 77 Numărul 76 Numărul 75 Numărul 74 Numărul 73 Numărul 72 Numărul 71 Numărul 70 Numărul 69 Numărul 68 Numărul 67 Numărul 66 Numărul 65 Numărul 64 Numărul 63 Numărul 62 Numărul 61 Numărul 60 Numărul 59 Numărul 58 Numărul 57 Numărul 56 Numărul 55 Numărul 54 Numărul 53 Numărul 52 Numărul 51 Numărul 50 Numărul 49 Numărul 48 Numărul 47 Numărul 46 Numărul 45 Numărul 44 Numărul 43 Numărul 42 Numărul 41 Numărul 40 Numărul 39 Numărul 38 Numărul 37 Numărul 36 Numărul 35 Numărul 34 Numărul 33 Numărul 32 Numărul 31 Numărul 30 Numărul 29 Numărul 28 Numărul 27 Numărul 26 Numărul 25 Numărul 24 Numărul 23 Numărul 22 Numărul 21 Numărul 20 Numărul 19 Numărul 18 Numărul 17 Numărul 16 Numărul 15 Numărul 14 Numărul 13 Numărul 12 Numărul 11 Numărul 10 Numărul 9 Numărul 8 Numărul 7 Numărul 6 Numărul 5 Numărul 4 Numărul 3 Numărul 2 Numărul 1
×
▼ LISTĂ EDIȚII ▼



Alexandru Bolboacă Agile Coach and Trainer, with a focus on technical practices
@Mozaic Works
MANAGEMENT
Software Craftsmanship și Lean Startup

În lumea startup-urilor, mișcarea Lean Startup a fost o revoluție deși a pornit de la o observație simplă. Modelul standard de creare a unui startup era până de curând “Build, Measure, Learn” adică:
- Un antreprenor are o viziune de produs.
- După ce obține finanțarea necesară, construiește produsul conform viziunii sale.
- Produsul este testat pe piață.
- Dacă are succes, perfect! Dacă nu are succes, este modificat pentru a fi mai aproape de nevoile utilizatorilor reali.


Ovidiu Mățan Fondator @ Today Software Magazine
DIVERSE
Cluj Innovation Days 2014

În martie va avea loc cea de-a doua ediție a Cluj Innovation Days, evenimentul principal organizat de către Cluj IT Cluster. Președintele cluster-ului, Alexandru Tulai, ne-a răspuns în exclusivitate la câteva întrebări.

Reclame


Roland Szabo Junior Python Developer
@3Pillar Global
PROGRAMARE
Restricted Boltzmann Machines

După ce în articolul trecut am prezentat pe scurt istoria deep learning-ului și am enumerat câteva dintre tehnicile care se folosesc, acum voi oferi detalii despre părțile componente ale unui sistem de deep learning.
Deep learning a obținut primul succes în 2006, când Geoffrey Hinton și Ruslan Salakhutdinov au publicat articolul „Reducing the Dimensionality of Data with Neural Networks”, care a fost prima aplicare eficientă și rapidă a mașinilor Boltzmann restrânse (Restricted Boltzmann Machines sau, pe scurt, RBM).


Silviu Dumitrescu Line manager@Telenav
PROGRAMARE
Maven, The Definitive Guide

Voi începe această recenzie prin a clarifica ce este Maven. Conform site-ului oficial: http://maven.apache.org, Maven, care este un produs Apache, reprezintă un instrument de gestiune a unui proiect software. Gestiunea cuprinde construirea, raportarea şi documentarea unui proiect, bazându-se pe conceptul de POM (Project Object Model). Un POM este unitatea fundamentală de lucru în Maven şi este de fapt un fişier XML, ce conţine informaţii despre proiect şi detaliile de configurare, folosite în construirea proiectului.


Carmen Frăţilă Software engineer
@3Pillar Global
PROGRAMARE
Vagrant pentru începători

De câte ori ai auzit “Dar funcționează pe mașina mea” sau “Dar la mine pe local merge”? Cât timp îți ia să-ți setezi mediul de lucru? De câte ori ai întâlnit diferențe între serverul de pe producție și cel de dezvoltare? Imaginează-ți o lume ideală în care toți dezvoltatorii lucrează pe aceeași platformă, în care platformele de dezvoltare și cele de producție au fost construite bazându-se pe aceleași specificații. Această lume există și se numește virtualizare. Vagrant este un tool de virtualizare, care are un răspuns la toate aceste întrebări, transformând această lume ideală într-o lume reală. Vagrant poate fi folosit pentru a crea și a configura medii de dezvoltare performante, portabile și reproductibile.


Sorina Mone Marketing manager
@Fortech
MANAGEMENT
Startup marketing: provocări și repere

Buget, echipă și în general resurse limitate, anonimat și nevoia de a crea conștientizare, uneori nevoia de a educa piața și nevoia de generare de oportunități pentru vânzare - sunt doar câteva dintre provocările cu care se confruntă deseori afacerile la început de drum. În acest context, procesul și abordarea de marketing în startup-uri are cel puțin câteva particularități, deseori semnalate în literatura de marketing și cu siguranță “trăite” de multe organizații în primele etape ale existenței.

DIVERSE
Clusterul Cluj IT și Antreprenoriatul

Încă din prima zi a existenței Clusterului Cluj IT ni s-a adresat întrebarea: “Ce va face Clusterul pentru sprijinirea antreprenoriatului ?” Această întrebare a venit mereu, în decursul a mai bine de un an de la înființarea Clusterului, la toate conferințele și evenimentele la care reprezentanții organizației au participat. Sigur, întotdeauna întrebarea a primit un răspuns, pe care l-am simțit mereu nesatisfăcător, nu doar în ochii celor care întrebau, ci chiar în mintea noastră, a celor din Cluster. Pentru că ne-am asumat un rol important în sprijinirea industriei IT românești, am creat și am cultivat așteptări, care trebuie îndeplinite, pentru că rezultatele vizibile și accesibile sunt cele după care suntem judecați.


Ovidiu Mățan Fondator @ Today Software Magazine
DIVERSE
Interviu cu Radu Georgescu

Începem publicarea unei serii de interviuri luate în cadrul How To Web 2013, cel mai important eveniment dedicat inovaţiei, antreprenoriatului şi tehnologiei din Europa de Sud-Est. Radu Georgescu este un cunoscut antreprenor IT din România prin construirea mai multor produse românești ce au fost achiziționate de companii importante precum: RAV Antivirus a fost cumpărat de Microsoft, Gecad ePayment de către Napster, iar ultima mare tranzacție fiind vânzarea Avangate.


Dumitrița Munteanu Software engineer
@Arobs
PROGRAMARE
Multithreading în standardul C++11 (II)

În exemplele anterioare am prezentat și analizat metode de protejare a datelor comune între mai multe thread-uri. Uneori însă nu este suficientă doar protejarea datelor comune, fiind necesară și sincronizarea operațiilor executate de diferite thread-uri. În general se dorește ca un thread să aștepte până când are loc un anumit eveniment sau până când o anumită condiție devine adevărată. În acest scop, librăria standard C++ oferă primitive precum variabilele condiționale și futures.


Radu Vunvulea Solution Architect
@iQuest
PROGRAMARE
Metrici în Visual Studio 2013

În articolul din numărul trecut am analizat modul cum putem să măsurăm metricele software folosind Sonar. Acesta este un tool care poate fi util liderului echipei cât și restului echipei. Orice membru din echipă poate extrem de ușor să verifice pe interfața web a Sonar-ului care este valoarea la diferite metrice.


Attila-Mihaly Balazs Software Panther @ Synapp.io
PROGRAMARE
Cum să (nu) măsurăm latenţa

Latenţa este definită ca “intervalul de timp între stimul şi răspuns” şi este o valoare care ne interesează în multe sisteme de calcul (financiare, jocuri, site-uri web, etc.). În calitate de ingineri ne interesează crearea unui model matematic din care să rezulte valorile minime/maxime/tipice care pot să apară în sistemul nostru (fie el un site web sau un sistem de tranzacţionare automată pe burse).


Püsök Orsolya Functional Architect
@Evoline
DIVERSE
Thinking in Kanban

Carte vizuală - aceasta ar fi traducerea exactă a cuvântului japonez “Kan Ban”, termen folosit cu frecvenţă în lumea IT-ului. Sensul cunoscut actualmente se referă la metodologia de dezvoltare a sistemelor software, renumită pentru simplitatea şi pentru eficienţa ei.


Ovidiu Mățan Fondator @ Today Software Magazine
DIVERSE
Interviu cu Philipp Kandal

În ultimul timp am avut parte de o serie de achiziții ale companiilor locale. Este cazul EBS-ului achiziționat de către NTT Data, Kno de către Intel sau Evoline de către Accenture. Ultima tranzacție de acest fel a fost achiziționarea Skobbler către Telenav. Philipp Kandal, co-fondatorul Skobbler, a avut amabilitatea să ne răspundă la câteva întrebări.


Simona Bonghez Managing Partner @ Colors in Projects
DIVERSE
Gogu și velierul

- Tata, mai zi-mi o dată, ce faci tu la serviciu?
Frec menta, îi trecu prin cap lui Gogu, dar se abținu să spună cu voce tare. Îi era ciudă că nu reușise până acum să dea un răspuns pe înțelesul copilului, dar nici nu avea idee ce explicație să îi dea. Frate, n-o fi ușor să gestionezi un proiect, dar uite că și mai greu e să explici cum faci asta. Mormăi:
- Conduc proiecte, asta fac. Da’ ce-ți veni iar?


Alin Stănescu Project manager
@Evolso
DIVERSE
Evolso

Platforma evolso are mai multe componente tehnice: aplicaţia web, aplicaţia mobile, servicii REST. Aplicaţia Web se poate găsi pe adresa:http://evolso.com.Pe această adresa sunt afişate mai multe informaţii despre aplicaţie, despre cum se foloseşte aplicaţia/site-ul, precum și informaţii despre echipă şi evenimente. În acelaşi timp există o parte accesibilă doar partenerilor noştri, unde ei se loghează cu un cont şi pot vedea statistici legate de locaţiile lor (ex.: câte persoane au dat check-in, câte persoane participă la evenimente, etc.).


Ioana Armean Business Analyst
@Imprezzio Global
MANAGEMENT
New business development analysis

Să privești din exterior cum crește o afacere este o adevarată plăcere. Puțini însă se gândesc la detalii și puțini sunt cei care analizează cu atenție pașii mărunți care au dus spre succes. Astăzi, știm clar că, înainte de a demara un proiect nou indiferent de industrie, este nevoie de un plan de acțiune. În majoritatea domeniilor planul de afaceri este cel mai cunoscut și mai des întâlnit. Recent însă în industria software, a apărut un nou concept de analiza POC.

Editorial

Cuvântul innovation plasat pe coperta revistei anunță tema acestui număr, startups & innovation. Dar cuvântul a fost ales și pentru a marca simbolic intrarea într-o nouă etapă a IT-ului autohton, aceea a inovării. Dacă acum câțiva ani execuția și performanța erau printre cei mai vehiculați termeni, asistăm acum la un ascendent fără precedent în piața românească al termenului de inovație.

Citeşte mai mult

NUMĂRUL 149 - Development with AI

Sponsori

  • Accenture
  • BT Code Crafters
  • Accesa
  • Bosch
  • Betfair
  • MHP
  • BoatyardX
  • .msg systems
  • P3 group
  • Ing Hubs
  • Cognizant Softvision
  • Colors in projects