ABONAMENTE VIDEO REDACȚIA
RO
EN
×
▼ LISTĂ EDIȚII ▼

Claudia Jelea Avocat & Consilier in domeniul marcilor
@IP Boutique
DIVERSE
Revigorarea datelor personale

Primele luni ale anului 2016 au venit cu o serie de schimbări majore privind protecția datelor cu caracter personal – iar acestea vizează și România, ca stat membru al Uniunii Europene (UE). De aceea, atunci când organizatorii evenimentului IT Camp m-au invitat pentru al treilea an consecutiv la Cluj-Napoca, am stat pe gânduri dacă să abordez sau nu aceste noutăți. Dar - pentru că și domeniul IT&C este deseori învăluit în "norii " datelor cu caracter personal - mi-am luat inima în dinți, pe românește, și am decis să îmi intitulez sesiunea "The rise of privacy & personal data in the IT business"


Ovidiu Mățan Fondator @ Today Software Magazine
DIVERSE
TIFF la ediția a 15-a

Cel mai mare festival de film din România începe peste 10 zile la Cluj-Napoca. Între 27 mai și 5 iunie, Festivalul Internaţional de Film Transilvania va aduce o selecție de filme unul și unul, concerte cu trupele momentului, expoziții, dezbateri și petreceri. 248 de producții - dintre care 216 lungmetraje și 32 de scurtmetraje - din 64 de țări vor rula pe ecrane și circa 850 de invitați români și străini vor ajunge la Cluj în timpul festivalului.

Reclame


Mihai Fischer mihaifischer.com
PROGRAMARE
ClujBike Map iOS app

ClujBike Map a început ca un experiment, despre cum se poate îmbunătăți un proces prin custom software. După cum reiese și din nume este o hartă creată pentru a ajuta și îmbunătăți experiența utilizatorilor programului de bike sharing din Cluj.


Horațiu Florea .NET software developer @ BisSoft
PROGRAMARE
Proiectarea sistemelor .NET complexe cu Managed Extensibility Framework

Fără să exagerăm, se poate spune că ne aflăm la începutul unei noi evoluţii a IT-ului. Pentru majoritatea companiilor, îndeplinirea cerinţelor funcţionale şi livrarea unui produs performant în timp util au în mod evident cea mai mare prioritate. De aceea, mare parte din sistemele software complexe exercită nevoia de a putea fi extinse cu noi funcţionalităţi, respectiv cu noi module, într-o manieră simplă şi eficientă.


Georgiana Gligor Owner @Tekkie Consulting
PROGRAMARE
Cum plătim datoria tehnică: o abordare top-down

Ward Cunningham a introdus această metaforă, explicând că “livrarea codului pentru prima dată este ca și cum ai lua un credit”, apoi imediat scoțând în evidență că neplătirea acestei datorii curând “se contabilizează ca o dobândă la acel credit”. Metafora folosită este extrem de sugestivă, deoarece puteți vizualiza imediat dobânda care se adaugă în timp la datoria inițială. Același autor remarcă, mai bine de 20 ani mai târziu, că “ironia în industria noastră este că se dovedește mai ‘greu’ codul decât partea hardware atunci când produsul este terminat și programatorii eliberați.”


Vasile Selegean Software Quality Engineer @ NTT DATA Romania
MANAGEMENT
Cunoaște-ți inamicul!

”Cunoaște-ți inamicul și cunoaște-te pe tine însuți, astfel poți lupta în sute de bătălii fără înfrângere” spunea Sun-Tzu acum vreo 2500 de ani. Dar nu marele general chinez și a lui ”Artă a Razboiului” este subiectul, pentru că acesta este Agile și Scrum în particular – poate cea mai răspândită metodologie Agile în zilele noastre.


Leonard Abu-Saa System Architect
@Arobs
PROGRAMARE
Arhitectură Soft pentru programatori

Arhitectura software are un rol foarte important în producerea sistemelor software de succes, însă, cu toate acestea, este neglijată de multe echipe. Rolul de architect software există în fiecare echipă, dar cu toate acestea, în majoritatea cazurilor, “arhitectura” reflectă mai mult un ideal decât realitatea. Multe echipe consideră că nu am nevoie de arhitecți software, deoarece se pot autoorganiza (self-organize), folosindu-se de sintagme de genul “YAGNI”, “evolutionary-architecure”, “emergent-design”.


Grațian Cuțulescu Senior Software Engineer @3PillarGlobal
PROGRAMARE
Crearea aplicaţiilor de backend cu ajutorul Google App Engine, Google Cloud Endpoints & Android Studio

Trăim într-o lume dominată de tehnologie. Aplicațiile mobile reprezintă doar o mică parte din acest sistem complex, iar pentru a crea experiențe inedite, cele mai multe folosesc un sistem de backend. Toate acțiunile: de la stocare sau preluare a unui sistem de date cât de simplu și până la autentificare sau alte operații complexe se realizează mai degrabă pe o mașină *remote* decât pe dispozitivul propriu-zis. Opțiunile pentru un programator de aplicații mobile, în funție de cerințe, pot fi construirea unui sistem backend de la zero, sau încercarea unei abordări Mobile Bakend as a Service (MBaaS)


Roxana Soporan Tester @ISDC
TESTARE
Time management şi Energy management în testare

Lucrând în IT, fiecare dintre noi a citit cel puţin o dată în viaţă un articol sau o carte în care s-a menţionat noţiunile de time management şi energy management, sau a folosit măcar un planner pentru a-şi organiza, prioritiza sau planifica activităţile. Time management şi Energy management nu sunt concepte noi, dar totuşi ne pun în încurcătură până în ziua de azi.


Claudiu Demian Systems Administrator
@Yardi România
PROGRAMARE
Gestionarea incidentelor și a vinei într-o cultură DevOps

Incidentele sunt evenimente nedorite, imprevizibile, dar sigure. Pe măsură ce un sistem devine mai complex, crește probabilitatea ca respectivul sistem să se defecteze sau ca oamenii care îl utilizează să facă greșeli. Modul în care ne raportăm la aceste situații și le gestionăm are un impact major în cultura organizațională și în performanța echipei și a organizației.


Romulus Bucur Senior developer & PM @Siemens
PROGRAMARE
“Legacy code” și modul în care un developer poate depăși neajunsurile existente

Ciclul de viaţă al produselor software este generat de nevoile de business ale consumatorilor. În sprijinul acestora vin producătorii de software cu soluţii specifice, proporţionale cu nivelul lor de pregătire şi cu tehnologiile disponibile pe piaţă. Evoluţia tehnologică foarte rapidă determină formarea unei rate de depreciere a produselor, astfel că un produs software se poate devaloriza în raport cu tehnologiile folosite.


Sorin Crișan Site Manager @arvato
ADVERTORIAL
arvato România vine la Cluj-Napoca. Ce înseamnă un job într-un contact center?

arvato România, furnizorul de servicii de tip contact center deținut de grupul media german Bertelsmann, își continuă extinderea operațiunilor în România. În 27 iunie, compania va inaugura un nou centru de suport în Cluj-Napoca, în cadrul Liberty Technology Park Cluj, unde intenționează să angajeze peste 150 de persoane până la finalul anului.


Ovidiu Mățan Fondator @ Today Software Magazine
DIVERSE
Susținătorii comunității de IT clujene

Am început acest studiu din dorința de a descoperi gradul de implicare al companiilor de IT ce își desfășoară activitatea în Cluj în susținerea evenimentelor desfășurate de comunitatea IT locală. Au fost luate în considerare principalele evenimente de IT precum și activitatea revistei TSM reprezentată prin evenimentele locale lunare.

Editorial

Pentru că suntem în perioada în care la Cluj se desfășoară multe din evenimentele IT semnificative ca amploare, am considerat oportun să publicăm un top al implicării companiilor în susținerea lor. Implicarea în calitate de sponsor în aceste evenimente nu înseamnă doar promovarea brandului companiei, ci înseamnă susținerea evenimentului și garanția că îl vom vedea și anul următor.

Citeşte mai mult

VIDEO: NUMĂRULUI 113

Sponsori

  • Accenture
  • Bosch
  • ntt data
  • Betfair
  • FlowTraders
  • MHP
  • Connatix
  • BoatyardX
  • metro.digital
  • Colors in projects