ABONAMENTE VIDEO REDACȚIA
RO
EN

Narcisa Milian Meteorolog previzionist @ Serviciul Regional de Prognoză a Vremii Sibiu

Cristina Blaga Meteorolog previzionist @ Serviciul Regional de Prognoză a Vremii Sibiu
@
Avertizările Meteorologice de tipul nowcasting

Observațiile stau la baza întregii activități de meteorologie. Observațiile de la sol, aerologice, satelitare, RADAR, reprezintă date de intrare pentru rularea diferitelor modele numerice de prognoză și apoi a elaborării prognozelor de scurtă și medie durată, precum și a celor de foarte scurtă durată, cunoscute sub numele de nowcasting. Avertizările meteorologice sunt emise atunci când se înregistrează sau sunt prognozate fenomene meteorologice potențial periculoase. Acestea sunt definite ca fenomene meteorologice care afectează violent zone relativ mari de teren, și cu potențialul de a provoca pierderi de vieți omenești, pagube materiale sau degradarea mediului ambiant.

Reclame


Emilia Toma Copyright & Corector @Today Software Magazine
DOOM 3 și câteva din englezismele limbii române

Ediția a III-a a Dicționarului ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române sau a DOOM-ului, apărută la începutul anului 2022 a oficializat îmbogățirea limbii române cu 3600 de noi cuvinte. Evident că deschiderea de care a dat dovadă Institutul de Lingvistică ,, Iorgu Iordan- Alexandru Rosetti” al Academiei Române a fost primită de către spiritele conservatoare ca fiind una prea generoasă și rău prevestitoare pentru specificul latin al limbii române, în timp ce alții o consideră ca pe o inevitabilă legitimare a schimbărilor traversate de orice limbă vorbită.


Udo Reckerth Meteorolog @ Administraţia Naţională de Meteorologie
Introducere în Meteorologia RADAR

Continuăm seria de articole privind automatizarea prognozei meteorologice pe termen scurt folosind tehnici de învățare automată (eng. Machine Learning). Acest articol este o introducere în utilizarea datelor RADAR în meteorologie, care, împreună cu datele satelitare reprezintă principalele surse de date pentru algoritmii de prognoză automată. Vom continua cu prezentarea unor metode și modele de învățare automată pentru prognoza fenomenelor meteorologice severe pe termen scurt, ce sunt dezvoltate în cadrul proiectului internațional de cercetare WeaMyL, condus de o echipă de la Universitatea Babeș-Bolyai, în parteneriat cu Administrația Națională de Meteorologie și Met Norway.


Ovidiu Mățan Fondator @ Today Software Magazine
Programatoarele

Celebrarea Zilei Femeii în luna martie a reprezentat un bun pretext pentru a scoate în evidență însemnata contribuție a genului feminin în zona de dezvoltare software locală și de pretutindeni. De aceea, am numit numărul acestei luni Programatoarele și am invitat alături de noi doamne și domnișoare care programează și scriu coduri sau își desfășoară activitatea în domeniile conexe programării, precum comunicare, management sau product management. Cele șase interviuri luate acestora sunt publicate în format video. Vă invităm să urmăriți înregistrările și suntem siguri ca poveștile fiecăreia dintre interlocutoare o să vă inspire. Pentru noi a fost o plăcere să le realizăm și să povestim cu fiecare în parte. Înregistrările video sunt disponibile pe canalul nostru de Youtube.


Adelina Donțu Senior UX/UI Designer @ BoatyardX
Arta experiențelor analogice și digitale

Două subiecte care sunt atât de diferite pot fi surprinzător de asemănătoare – arta vizuală și designul digital. Cu toate că presupun manipularea de forme, culori, contraste, diferite alte materiale și tehnici pentru a genera imagini, la o analiză mai detaliată este vorba despre procese prin care trec atât designerii cât și artiștii cu scopul de a se apropia cât mai mult de oamenii care interacționează cu munca lor.


Cristian-Lucian Grecu Meteorolog @ Administraţia Naţională de Meteorologie
Sateliții Meteorologici

Propunem o serie de articole privind automatizarea prognozei meteorologice pe termen scurt, folosind tehnici de învățare automată (eng. Machine Learning). Seria este deschisă cu o prezentare a datelor satelitare și a datelor provenite de la radarele meteorologice, considerate principalele surse de date pentru algoritmii de prognoză automată. Vom continua cu prezentarea unor metode și modele de învățare automată pentru prognoza fenomenelor meteorologice severe pe termen scurt, ce sunt dezvoltate in cadrul proiectului internațional de cercetare WeaMyL, condus de o echipă de la Universitatea Babeș-Bolyai, în parteneriat cu Administrația Națională de Meteorologie și Met Norway.


Emilia Toma Copyright & Corector @Today Software Magazine
Complicata stare de a fi ,,specific” și ,,agnostic” !

Știm cu toții că folosirea cuvintelor englezești în locul celor românești nu mai este doar o practică a celor care lucrează în multinaționale, ci s-a strecurat în limbajul de zi cu zi. E drept că, de cele mai multe ori, avem nevoie de ele pentru a putea îmbrăca cu ele realități și concepte noi pentru care limba noastră nu deține termenii adecvați. Dar, în același timp, mulți dintre noi alegem să preluăm de-a valma englezisme chiar dacă vocabularul actual al limbii române ne pune la dispoziție cuvântul de care avem nevoie. Consecințele ? Le expun mai jos în două exemple- credem- sugestive.

Conferință

VIDEO: NUMĂRULUI 122

Sponsori

 • BT Code Crafters
 • Accesa
 • Bosch
 • Betfair
 • FlowTraders
 • MHP
 • Connatix
 • BoatyardX
 • metro.digital
 • AboutYou
 • Colors in projects

VIDEO: EXTRA

« Articole mai vechi