Nu cred că există companii unde să nu te confrunți cu afirmații de tipul "AI este următoarea forță transformatoare a industriilor noastre" sau "trebuie să folosim AI pentru a fi relevanți pe piața actuală". Dar cât este exagerare și cât este realitate în aceste enunțuri? Putem primi un răspuns parțial la această întrebare, dacă ne uităm dincolo de trenduri înspre spațiul de marketing și comunicare, de altfel domeniile mele de activitate.
Important de știut este că Generative AI (GenAI) este mai puțin adoptat decât știrile și social media ne-ar face să credem. În jur de 10% din oamenii din majoritatea țărilor folosesc ChatGPT cel puțin săptămânal.
Un studiu al companiei de consultanță Bain arată că organizațiile încă încearcă să caute cele mai bune metode să aplice AI-ul în contextul lor: să își pregătească infrastructura de date, echipele și multe altele.
Din fericire, cu cât tehnologiile GenAI avansează și echipele înțeleg ce se poate realiza cu ele, cu atât așteptările devin mai realiste în ceea ce privește ajutorul pe care ni-l pot da aceste soluții și skillurile necesare în cadrul echipei pentru a obține rezultatele dorite.
Așadar, ar trebui un profesionist din domeniul marketingului să fie îngrijorat că va fi înlocuit de un agent AI și va rămâne fără job?
Pentru a răspunde la această întrebare, să ne uităm la lucrurile la care GenAI este acum performant. Astfel, luăm în considerare aplicațiile GenAI care vizează textele, datele, video-urile și imaginile. Mă limitez la soluții low-code, no-code și soluții off-the-shelf, non-enterprise. Nu pentru că nu se pot face lucruri interesante cu cunoștințe de coding și cu acces la soluții enterprise, ci pentru că vreau ca acest articol să fie accesibil și util pentru start-upuri, freelanceri și companii cu bugete mai mici.
GenAI e foarte bun la rezumarea și predicția textului pentru a scrie pe cont propriu. Asta nu înseamnă că nu va inventa informații atunci când nu le are (a se vedea cazurile hilare unde ne recomandă să punem lipici pe pizza sau să mâncăm pietre pentru a ne menține sănătatea). Dar există mai multe soluții care ne permit să construim un knowledge base (o sursă de referințe) și să utilizăm modele AI pentru a scrie și edita text. Cu ele, putem să:
Mai ales cu un knowledge base și un prompt extins care să îl ajute, un asistent AI poate să genereze un prim draft pentru un articol de o calitate decentă. Însă acest lucru nu ne scutește de editat, fact checking, sau adăugat informații care oferă o perspectivă unică și personală articolului.
GenAI poate transforma asseturi de conținut mari (un articol lung, un interviu video înregistrat) în piese de conținut de mici dimensiuni pentru diverse platforme. Poate identifica punctele cheie și genera diverse tipuri de conținut, cum ar fi texte de postări de social media, newsletters, scripturi de video scurte. Asta economisește resurse în procesele de distribuție ale oricărei organizații, asigurând în același timp consecvența mesajelor pe toate canalele.
TextCortex este asistent AI care se integrează cu modelele principale de GenAI. Astfel se poate alege pe care model vrei să-l folosești în funcție de caz. Îți poți crea knowledge bases, și îl poți folosi pentru diverse taskuri.
SurferSEO este un tool care te ajută să-ți optimizezi site-ul pentru SEO. Include un editor AI util.
Aplicațiile GenAI pot transforma informațiile brute din volume mari de text, precum feedbackul clienților, comentarii online, transcrieri de apeluri de vânzări în date măsurabile, codificate pentru conținut sau tonuri emoționale similare. Iar aceste date pot fi reprezentate vizual în grafice pentru a arăta tendințe relevante pentru decizii de business.
Ce putem face cu asemenea observații și tendințe identificate, odată ce nu mai necesită la fel de mult efort și timp să le avem?
Să căutăm puncte comune în interesele și pain pointurile exprimate de clienți, pentru a îmbunătăți serviciile și strategiile de marketing și vânzări.
Rows este o alternativă la Excel sau Google Sheets, care integrează AI.
Julius.ai este un AI chat care te ajută să analizezi statistic date și să creezi grafice pe baza fișierelor cvs sau xlsx.
Un lucru pentru care sunt recunoscătoare pentru GenAI este că m-a salvat de la ore în șir de editat slide-uri. Aplicațiile decente din spațiul acesta de creat pitch deckuri, prezentări și alte fișiere asemănătoare au cam aceleași capabilități:
Pot lua texte pentru a le transforma într-o prezentare.
Pot respecta un template de prezentare, pentru un design consistent.
Este singurul loc unde voi menționa asistenții AI de la Microsoft 365 și Google Suite, mai ales dacă aveți deja acces la aplicații prin compania unde lucrați și este un task cu care vă întâlniți des.
O soluție independentă simpatică e Plus AI.
Pentru personalizarea documentelor orientate către vânzări, există Sparrow Genie, încă în early acces.
Personalizarea este un avantaj competitiv, iar account-based marketing (direcționarea mesajelor și a campaniei către o listă specifică de clienți targetați) înseamnă că fiecare client simte că businessul vorbește direct cu el, că primește mesaje mai relevante și i se oferă produse și servicii relevante.
Problema este că personalizarea poate fi costisitoare, în special pentru companiile mici. GenAI însă are capacitatea de a face mare parte din efortul necesar pentru personalizare, cum ar fi:
Cercetarea și sintetizarea informațiilor despre clienți și organizații;
Tofu HQ oferă personalizare omnichannel. Îi creezi un knowledge base cu brandul tău, materiale de comunicare ale organizației tale, îi dai o listă de clienți pe care vrei să îi targetezi, și îți va genera conținutul pentru campanii personalizate.
Pentru vânzări, Pipedrive e o alternativă la CRM-uri enterprise care a început să integreze AI-ul în moduri interesante.
GenAI își arată aplicabilitatea în situații specifice, dar devine un amplificator în momentul în care începem să gândim în procese. AI-ul poate rezuma rapid informații și poate crea primele drafturi, oferind o bază pentru un profesionist uman să dezvolte campanii și conținut nuanțat. Această colaborare asigură companiilor posibilitatea de a crea strategii de marketing care să le mențină poziționarea pe termen lung, beneficiind în același timp de viteza AI.
Și dacă pornești de la ideea că vrei să optimizezi procesul de la ideație la livrare pentru campaniile tale, poți să integrezi inclusiv aplicații precum Zapier sau Make, pentru a automatiza procese și între platforme.
Mai puțin decât am crede. Recomandarea mea este să vă gândiți la procesele de lucru de zi cu zi și unde puteți folosi GenAI pentru a vă face mai eficienți. Veți fi surprinși de cât de mult vă va crește încrederea de sine atunci când veți realiza că, da, vă poate ajuta cu taskuri specifice, dar până la urmă, tot noi specialiștii urmărim imaginea de ansamblu și oferim direcția strategică.
de Ovidiu Mățan
de Alin Turcu
de Ovidiu Mățan