ABONAMENTE VIDEO REDACȚIA
RO
EN
NOU
Numărul 148
Numărul 147 Numărul 146 Numărul 145 Numărul 144 Numărul 143 Numărul 142 Numărul 141 Numărul 140 Numărul 139 Numărul 138 Numărul 137 Numărul 136 Numărul 135 Numărul 134 Numărul 133 Numărul 132 Numărul 131 Numărul 130 Numărul 129 Numărul 128 Numărul 127 Numărul 126 Numărul 125 Numărul 124 Numărul 123 Numărul 122 Numărul 121 Numărul 120 Numărul 119 Numărul 118 Numărul 117 Numărul 116 Numărul 115 Numărul 114 Numărul 113 Numărul 112 Numărul 111 Numărul 110 Numărul 109 Numărul 108 Numărul 107 Numărul 106 Numărul 105 Numărul 104 Numărul 103 Numărul 102 Numărul 101 Numărul 100 Numărul 99 Numărul 98 Numărul 97 Numărul 96 Numărul 95 Numărul 94 Numărul 93 Numărul 92 Numărul 91 Numărul 90 Numărul 89 Numărul 88 Numărul 87 Numărul 86 Numărul 85 Numărul 84 Numărul 83 Numărul 82 Numărul 81 Numărul 80 Numărul 79 Numărul 78 Numărul 77 Numărul 76 Numărul 75 Numărul 74 Numărul 73 Numărul 72 Numărul 71 Numărul 70 Numărul 69 Numărul 68 Numărul 67 Numărul 66 Numărul 65 Numărul 64 Numărul 63 Numărul 62 Numărul 61 Numărul 60 Numărul 59 Numărul 58 Numărul 57 Numărul 56 Numărul 55 Numărul 54 Numărul 53 Numărul 52 Numărul 51 Numărul 50 Numărul 49 Numărul 48 Numărul 47 Numărul 46 Numărul 45 Numărul 44 Numărul 43 Numărul 42 Numărul 41 Numărul 40 Numărul 39 Numărul 38 Numărul 37 Numărul 36 Numărul 35 Numărul 34 Numărul 33 Numărul 32 Numărul 31 Numărul 30 Numărul 29 Numărul 28 Numărul 27 Numărul 26 Numărul 25 Numărul 24 Numărul 23 Numărul 22 Numărul 21 Numărul 20 Numărul 19 Numărul 18 Numărul 17 Numărul 16 Numărul 15 Numărul 14 Numărul 13 Numărul 12 Numărul 11 Numărul 10 Numărul 9 Numărul 8 Numărul 7 Numărul 6 Numărul 5 Numărul 4 Numărul 3 Numărul 2 Numărul 1
×
▼ LISTĂ EDIȚII ▼


MANAGEMENT
Provocarile unui lider - partea I

Când un nou lider este numit pentru o organizație, schimbarea are loc aproape invariabil, deoarece Consiliul de Administrație a stabilit că acest lucru este necesar pentru a îndeplini potențialul companiei. Aici, în primul dintr-o serie de trei articole, Martin Mackay, recent numit în funcția de CEO al Grupului Neverfail, explorează un cadru pe care il utilizează pentru a răspunde la provocarea schimbărilor de conducere.


Marius Mornea Software Engineer și fondator al Mintaka Research
DIVERSE
Istoria IT-ului Clujean (III) Fondator vs. Pionieri

O întrebare importantă pentru orice istorie este: cum a început totul? Din păcate, rareori se poate da un răspuns punctual și exact, pentru că istoria are tendința să fie, mai degrabă o desfășurare continuă de evenimente și influențe, de perspective subiective și istorii mai mici și paralele. Pentru IT-ul clujean lucrurile stau în mare măsură la fel.

Reclame


Dan Suciu Lector, PhD @ Facultatea de matematică și informatică, UBB
MANAGEMENT
Particularităţi ale proiectelor informatice

Unul dintre primele lucruri pe care le afli atunci când citeşti un articol sau o carte despre gestiunea proiectelor din IT este acela că proiectele informatice se deosebesc foarte mult de toate celelalte proiecte. Chiar și atunci când subiectul principal este legat de gestiunea proiectelor în general, se fac referiri directe cu privire la ineficienţa anumitor metode atunci când avem de-a face cu proiecte software. Din păcate nu este întotdeauna explicat în ce costau acele deosebiri şi se insistă mai degrabă pe a descrie soluţii, mai mult sau mai puţin eficiente.


Echipa Startup Weekend Echipa Startup Weekend
DIVERSE
Educație.Antreprenoriat.StartupWeekend

Sub presiunea globală a mișcării startup-urilor și după modelul american, România a intrat și ea de ceva timp în rândul țărilor care promovează pe scară largă educația antreprenorială. Materializată în conferințe și evenimente dedicate startup-urilor, precum și în cursuri teoretice predate elevilor și studenților, promovarea nu aduce totuși efectele scontate.


Bogdan Nastasa UX/UI Design Lead
@Endava
PROGRAMARE
Omniprezența aplicabilității în ecosistemul personal

Puterea de prelucrare a informațiilor cu ajutorul aparatelor de mici dimensiuni, permite să ne desfășurăm eficient activitatea chiar și în afara biroului de lucru. În contextul unei dezvoltări continue a tehnologiilor, capacitatea de stocare și afișare a informațiilor este vizibil îmbunătățită, iar posibilitățile de comunicare între aparate sunt nelimitate.


Alexandra Coldea Java Developer
@ISDC
PROGRAMARE
Probleme arhitecturale în proiecte Liferay

Într-un mediu de afaceri din ce în ce mai agile, cu tot mai multe companii care concurează pentru aceeaşi cotă de piaţă, posibilitatea de a dezvolta aplicaţii cu multe funcţionalităţi “out of the box”, Liferay este un framework cel puţin interesant. Acest articol analizează probleme arhitecturale care trebuie adresate la începutul proiectului pentru a obţine un produs flexibil fără ajustări majore ulterioare.


Radu Popescu QA și Web designer
@Small Footprint
MANAGEMENT
SEO local prin intermediul Google+

Aproximativ 40% din căutările realizate pe dispozitive mobile folosind Google sunt locale. Având în vedere această cifră, există un potenţial foarte mare de creştere a numărului de clienţi locali ai unei afaceri prin optimizarea online locală. Datorită paginilor Google+ for Business afacerile locale îşi pot creşte vizibilitatea online în zona geografică în care activează.


Radu Vunvulea Solution Architect
@iQuest
DIVERSE
Puncte de scalabilitate pe “cloud”

Cloud – un alt buzz word pe care îl auzim aproape în fiecare zi. În momentul de faţă există mai mulţi provideri care oferă acest serviciu: Amazon, Microsoft (Windows Azure), Google, Rackspace. Când ne gândim la cloud ce ne vine în minte? Una, două sau mai multe instanţe pe care le ţinem într-un cloud, iar când avem nevoie de mai multe resurse putem să creştem foarte uşor numărul de instanţe.


Horea Rațiu Director Departament SAP
@.msg systems Romania
PROGRAMARE
In-Memory Database - Platforma real-time SAP HANA

Dezvoltarea soluțiilor de business SAP reprezintă o continuă provocare extinsă pe doua planuri atât la nivel tehnic cât și la acela de cunoaștere al mediului de afaceri. Nevoia de performanță și adaptabilitate ridicată în crearea unui software de business SAP implică inovație, ale cărei rezultate revoluționare deja aplicabile am dori sa le expunem în rândurile ce urmează.


Mădălin Ilie Cluj Java Discipline Lead
@Endava
PROGRAMARE
Code review

Code Review-ul este o examinare sistematică a codului sursă. Scopul acestui proces este identificarea și corectarea problemelor trecute cu vederea în faza inițială de scriere a codului, îmbunătățind în același timp calitatea codului cât și abilitățile dezvoltatorilor. Steve McConell prezintă în cartea sa Code Complete (http://www.amazon.com/Code-Complete-Practical-Handbook-Construction/dp/0735619670) câteva argumente foarte bune despre eficiența procesului de Code Review:


Silviu Dumitrescu Line manager@Telenav
PROGRAMARE
Recenzie carte: Java Persistence with JPA - dr. Daoqi Yang

De-a lungul timpului modul în care erau stocate datele a creat numeroase probleme. În cazul dezvoltatorilor de aplicaţii, acestea privesc interacţiunea cu baza de date, partea de organizare a datelor la nivelul modulului de persistenţă fiind mai puţin importantă pentru un dezvoltator de soft (ex: schemele relaţionale, ierarhice, reţea, semantice etc). La nivelul performanţei interacţiunii se puneau două probleme importante: scăderea timpului de răspuns şi creşterea gradului de încredere în datele conţinute în baza de date.


Andreea Pârvu People Operations Business Partner @ Endava
MANAGEMENT
Managementul echipei

Workshop-ul cu tema Leadership si Management organizat ediția trecută a Today Software Magazine, m-a determinat să abordez încă un subiect legat de echipă, leadership și management, datorită interesului manifestat pentru această temă. S-au adresat câteva întrebări legate de ce înseamnă să fii lider, dincolo de teoria leadership-ului situațional, care sunt limitele coordonării unei echipe sau s-a insistat asupra diferențelor între lider și manager.


Attila-Mihaly Balazs Software Panther @ Synapp.io
PROGRAMARE
Lansarea unui site web - paşii de bază

Teoretic lansarea unui site web nu poate fi mai simplă: scrii zece linii de HTML , îl salvezi într-un fişier denumit index.html şi gata, ai un sit web. Practic, ca site-ul să poate îndeplini scopul pentru care a fost conceput, el trebuie să aibă două calităţi: să fie utilizabil, utilizatorii potenţiali să afle despre existenţa lui. Articolul acesta va prezenta paşii de bază necesari pentru atingerea acestor scopuri.

DIVERSE
Startup cu bani puțini (II) - Microsoft Bizspark

Când am înfiinţat compania (Ab Mobile Apps) una dintre provocări era să ne asigurăm că pe toate calculatoarele noastre rulează soft licenţiat şi că avem access IDE-urile adecvate. Aceasta însemna: Microsoft Windows, Office şi, programând în .net, Visual Studio. Sfătuit de un prieten care trecuse şi el prin această etapă am dat peste programul Bizspark de la Microsoft, program ce se adresează startup-urile şi profesioniştilor în IT.


Mircea Vădan Managing Partner @ Activize Cofounder @ClujStartups
DIVERSE
Ecosistemul tech-startups din Cluj

Se simte valul startup-urilor în România, iar în Cluj în 2012 au apărut evenimente de nișă și chiar startup-uri care au obținut finanțare/incubare. În ultimele săptămâni am participat la mai multe discuții despre tech startups, investiții și acceleratoare. Dar toate aceste discuții au fost în cercuri mai restrânse și încă nu am văzut un eveniment sau o întâlnire care să îi strângă pe toți care activează sau sunt interesați în acest subiect. Așa că punând toate aceste informații cap la cap, am abordat subiectul la Open Connect Cluj #6 (al cărui rezumat poate fi găsit aici) cu scopul de a scoate la iveală toate ideile și proiectele care împreună ar putea forma un ecosistem tech-startups mai trainic în Cluj (acum fiind tare subțire).


Oana Oprean Center of Competence Manager
@.msg systems Romania
MANAGEMENT
Managementul de personal in domeniul SAP

Dezvoltarea profesională în mediul SAP/ABAP, Java vs. ABAP, Talent Management şi cei trei ‘de ce’ legaţi de acest limbaj de programare. Având în vedere că activităţile mele nu coincid cu cele ale unui HR Manager care este responsabil pentru partea de HR “industrial” al unei companii şi nici cu profilul unui Specialist în Recrutare, ideea de a scrie acest articol are la bază situaţiile pe care le întâlnesc în interacţiunea pe care o am zi de zi cu colegii din departamentul de care sunt responsabilă, care în proporţie de 90% sunt dezvoltatori sau consultanţi ABAP .


Simona Bonghez Managing Partner @ Colors in Projects
DIVERSE
Gogu și vaca lui șefu’

Gogu se uită pentru a suta oară la ceas, era deja exasperat, trecuseră două ore fără vreun rezultat palpabil. Avea senzația că băteau câmpii cu grație și de câte ori se apropiau de vreun punct de decizie, invariabil intervenea cineva din vreunul dintre departamentele implicate și dădea toată discuția peste cap. Șefu’ încercase la început să se impună dar erau acolo și șefii celorlalte departamente și la orice încercare a lui, săreau și ei, să nu rămână mai prejos.

Editorial

Mă bucur că am ajuns la numărul 8 TSM. Îmi amintesc cum, anul trecut pe aceeași vreme pregăteam primul număr cu ajutorul prietenilor și a câtorva cunoscuți. Rugămintea pentru fiecare era să scrie un articol profesionist, în același mod în care cineva ar preda în fața unei clase.

Citeşte mai mult

Conferință TSM

NUMĂRUL 147 - Automotive

Sponsori

  • Accenture
  • BT Code Crafters
  • Accesa
  • Bosch
  • Betfair
  • MHP
  • BoatyardX
  • .msg systems
  • P3 group
  • Ing Hubs
  • Cognizant Softvision
  • Colors in projects