ABONAMENTE VIDEO REDACȚIA
RO
EN
NOU
Numărul 150
Numărul 149 Numărul 148 Numărul 147 Numărul 146 Numărul 145 Numărul 144 Numărul 143 Numărul 142 Numărul 141 Numărul 140 Numărul 139 Numărul 138 Numărul 137 Numărul 136 Numărul 135 Numărul 134 Numărul 133 Numărul 132 Numărul 131 Numărul 130 Numărul 129 Numărul 128 Numărul 127 Numărul 126 Numărul 125 Numărul 124 Numărul 123 Numărul 122 Numărul 121 Numărul 120 Numărul 119 Numărul 118 Numărul 117 Numărul 116 Numărul 115 Numărul 114 Numărul 113 Numărul 112 Numărul 111 Numărul 110 Numărul 109 Numărul 108 Numărul 107 Numărul 106 Numărul 105 Numărul 104 Numărul 103 Numărul 102 Numărul 101 Numărul 100 Numărul 99 Numărul 98 Numărul 97 Numărul 96 Numărul 95 Numărul 94 Numărul 93 Numărul 92 Numărul 91 Numărul 90 Numărul 89 Numărul 88 Numărul 87 Numărul 86 Numărul 85 Numărul 84 Numărul 83 Numărul 82 Numărul 81 Numărul 80 Numărul 79 Numărul 78 Numărul 77 Numărul 76 Numărul 75 Numărul 74 Numărul 73 Numărul 72 Numărul 71 Numărul 70 Numărul 69 Numărul 68 Numărul 67 Numărul 66 Numărul 65 Numărul 64 Numărul 63 Numărul 62 Numărul 61 Numărul 60 Numărul 59 Numărul 58 Numărul 57 Numărul 56 Numărul 55 Numărul 54 Numărul 53 Numărul 52 Numărul 51 Numărul 50 Numărul 49 Numărul 48 Numărul 47 Numărul 46 Numărul 45 Numărul 44 Numărul 43 Numărul 42 Numărul 41 Numărul 40 Numărul 39 Numărul 38 Numărul 37 Numărul 36 Numărul 35 Numărul 34 Numărul 33 Numărul 32 Numărul 31 Numărul 30 Numărul 29 Numărul 28 Numărul 27 Numărul 26 Numărul 25 Numărul 24 Numărul 23 Numărul 22 Numărul 21 Numărul 20 Numărul 19 Numărul 18 Numărul 17 Numărul 16 Numărul 15 Numărul 14 Numărul 13 Numărul 12 Numărul 11 Numărul 10 Numărul 9 Numărul 8 Numărul 7 Numărul 6 Numărul 5 Numărul 4 Numărul 3 Numărul 2 Numărul 1
×
▼ LISTĂ EDIȚII ▼



Alina Bolindu Senior Software Engineer @ Centrul de inginerie Bosch Cluj

Dan-Alexandru Pop Software Engineer @ Centrul de inginerie Bosch Cluj
PROGRAMARE
Atlas Search: un nou mod de căutare oferit de MongoDB

Căutarea este una dintre cele mai importante caracteristici ale unei aplicații moderne, deoarece le permite utilizatorilor să identifice informațiile relevante pentru ei. MongoDB Atlas Search oferă funcționalitatea de căutare direct în cloud, împreună cu funcții mai avansate, precum căutarea parțială și căutarea fuzzy. În acest articol, vom configura Atlas Search și vom analiza conceptele tehnice care stau la baza acestuia. Funcționalitățile sunt exemplificate pe fragmente de cod.

Reclame


Péter Török Machine Integration Expert @ Accenture
DIVERSE
O zi în fabrica ultraconectată. Folosirea dashboardurilor pentru măsurarea și îmbunătățirea proceselor industriale

Salut, sunt Peter și îți urez bun venit în fața fabricii noastre, ACME INC ! Am auzit că ești interesat de UX/UI în industrie și m-am gândit că îți fac un tur al fabricii noastre, ca să înțelegi mai bine unde și de ce folosim interfețe și dashboarduri. Ai auzit zicala ,,ceea ce nu poate fi măsurat, nu poate fi îmbunătățit” ? La noi, tot ce se întâmplă în fabrică este logat, afișat, analizat și îmbunătățit.


Nimród-Szilamér Szigeti Senior UX/UI and Graphic designer @ Accenture
DIVERSE
Ce nu poți vedea cu ochiul liber? În culisele interfeței de utilizare și ale designului grafic - Partea 1

Te-ai întrebat vreodată cum ar fi să fii designer, să creezi ceva nou în fiecare zi? Fie că ești dezvoltator, florăreasă, bucătar, educatoare la grădiniță, răspunsul este același pentru toată lumea. Este frumos, de nedescris și este stresant și iritant. Una peste alta, această profesie are dezavantajele și punctele sale forte.

DIVERSE
Beneficii moderne: Acțiunile

Atractivitatea pieței de muncă în sectorul tech a cunoscut numeroase evoluții în perioada boomului sectorului IT și continuă să o ia pe cărări din ce în ce mai sofisticate. În mare parte aceasta a fost justificată de beneficiile acordate, simple la început și din ce în ce mai complicate în momentul de față. Unul dintre acestea, dintre cele mai popularizate în ultima perioadă, este Restricted Stock Option Plan.


Nóra Dobre Senior HR Manager @ Temenos
MANAGEMENT
Învățarea la locul de muncă, perfecționarea și recalificarea în contextul viitorului sau al muncii – upskill, reskill

Învățarea la locul de muncă poate fi un factor motivațional semnificativ pentru angajați. Cu toate acestea, principalii factori de motivație sunt mai strâns legați de stilul de conducere și de management, climatul organizațional, modul de lucru și de sistemul de recompensare. Alături de aceștia, se situează învățarea care câștigă o importanță din ce în ce mai mare, determinând resursele umane să reconsidere strategia planificării acțiunilor de perfecționare și de recalificare.


Ovidiu Mățan Fondator @ Today Software Magazine
EVENIMENTE
Experts Panel – Sustenabilitate

Cel de-al doilea eveniment de lansare a revistei din luna aprilie a avut ca subiect de discuție Sustenabilitatea. Am povestit despre tehnologii noi și nu numai alături de invitații noștri:

  • Imre Zoltani - HSE & Sustainability practice lead @ Accenture,

  • Alexandru Luchiian - Connectivity Specialist @ Accenture,

  • Alin Pantea - Fuel Cell Group Lead @ Bosch,

  • Ovidiu Mățan (moderator) - Fondator @ Today Software Magazine


Ioan Șut Engineering Manager @ CodeCrafters by BT
MANAGEMENT
Over-Engineering: Cost, Cauze, Soluții

Termenul „over-engineering” este utilizat frecvent pentru a desemna procesul de a complica inutil un sistem sau un produs. Acest lucru se poate întâmpla din mai multe motive, inclusiv din incapacitatea de a înțelege corect o problemă, dorința de a-i impresiona pe ceilalți cu complexitatea răspunsului nostru sau credința că este calea „corectă” de acțiune. În acest articol, vom analiza atât cauzele acestui fenomen, cât și modalități de a-l evita pe cât posibil în munca noastră zilnică.


Denis Rendler Information Security Officer @ Accesa
PROGRAMARE
Abordări proactive pentru protejarea lanțului logistic al software-ului open-source împotriva atacurilor

În lumea securității cibernetice, potențialele complexe amenințări ascunse în lanțul logistic al software-ului nu mai pot fi ignorate. Rețeaua extinsă și interconectată de biblioteci utilizate în software-ul de astăzi oferă o oportunitate distinctă pentru atacatorii rău intenționați de a exploata vulnerabilități, de a se infiltra în sisteme și de a provoca perturbări pe scară largă.


Loredana Vigu Proxy Product Owner @ CodeCrafters by BT
MANAGEMENT
A fi Product Owner – necesitate sau moft?

Câți dintre voi vă mai amintiți, din perioada în care erați copii, ce vă doreați să deveniți când veți fi mari? Când mamele noastre sau profesorii noștri ne întrebau: “Ce vrei să te faci când vei fi mare?” Poate unii dintre noi și-au dorit să devină piloți și să zboare peste tot în lume. Alții visam să fim bucătari și să pregătim mâncare pentru cei dragi. Sau poate ne doream să fim ca Neil Armstrong și să ajungem pe Lună. Cu siguranță, fetele și-au dorit să devină balerine, dansatoare, actrițe, exploratoare, visând să devină celebre. Ce vremuri, nu-i așa? Câți dintre voi ați dorit să deveniți QA, programatori, arhitecți software, BA sau PO?


Dorin Bumbu Software Developer @ Zenitech
PROGRAMARE
Cât de sigure sunt aplicațiile noastre?

Ne bazăm mult pe librării produse de terțe părți pentru a ne dezvolta aplicațiile. În general, avem încredere în autorii acestor librării, dar există mai multe elemente interconectate care sunt implicate în producerea unui executabil decât codul scris de noi sau autorii librăriilor. În ce măsură putem fi siguri că aplicațiile pe care le distribuim nu conțin software malițios?


Rareș Coantă Senior Full-Stack .NET Developer @ CodeCrafters by BT
PROGRAMARE
Reziliența Aplicației - Nevoia unui plan B

Când vorbim despre conceptul de “craftsmanship”, ne putem referi la o anumită calitate a codului, una ridicată, de care așa-zișii meșteri care au scris acel cod să poată fi mândri și care să reflecte atât abilitățile avansate de care aceștia dau dovadă, cât și dorința lor de a dezvolta o aplicație cât mai bună posibil. De cele mai multe ori, pentru a se putea ajunge la un astfel de nivel al calității este nevoie de multă experiență și de un proces de dezvoltare amănunțit și detaliat.


Paula Comănescu Coordinator SMEs relationship @Cluj IT Cluster
EVENIMENTE
Cluj Innovation Days 2023 – o nouă ediție începe în 24 mai 2023

Cea de-a XI-a ediţie a conferinței Cluj Innovation Days va avea loc în perioada 24 - 26 mai, fiind organizată de Cluj IT Cluster sub motto-ul „Tech Nation - Building a brighter future for Romania through technology”. În lumina reflectoarelor se va regăsi transformarea digitală, văzută din diferite perspective, cu focus asupra soluțiilor de dezvoltare și digitalizare disponibile atât pentru companii, cât și pentru administrația publică și pentru sectorul de sănătate.

Editorial

Mă bucur să încep acest editorial cu câteva cuvinte despre conferința The Developers pe care o vom organiza în 14 iunie. Va fi o zi plină în care veți putea învăța lucruri noi, să adresați întrebări și, bineînțeles, să socializați. Cei care nu vor putea ajunge fizic la eveniment vor putea să vadă prezentările live online. Conferința se adresează programatorilor cu experiență, abordând subiecte din arii precum: software architecture, cloud, machine learning, AI, securitate, testare, microservicii, mobile, automotive, agile și sustenabilitatea organizațiilor. Vom avea invitați din întreaga Europă, dar și din Israel. În ceea ce privește desfășurarea evenimentului, aceasta va avea loc în spațiul generos de la Cluj Innovation Park. Și-au anunțat prezența ca parteneri companii precum Bosch, CodeCrafters by BT, Fortech – GlobalLogic, Yardi, Siemens și OpenText (MicroFocus). Dacă ești interesat de participarea la conferință, te invit să intri pe www.the-developers.ro, biletele sunt disponibile încă online la un preț promoțional. Te așteptăm !

Citeşte mai mult

NUMĂRUL 149 - Development with AI

Sponsori

  • Accenture
  • BT Code Crafters
  • Accesa
  • Bosch
  • Betfair
  • MHP
  • BoatyardX
  • .msg systems
  • P3 group
  • Ing Hubs
  • Cognizant Softvision
  • Colors in projects