Mă bucur să încep acest editorial cu câteva cuvinte despre conferința The Developers pe care o vom organiza în 14 iunie. Va fi o zi plină în care veți putea învăța lucruri noi, să adresați întrebări și, bineînțeles, să socializați. Cei care nu vor putea ajunge fizic la eveniment vor putea să vadă prezentările live online. Conferința se adresează programatorilor cu experiență, abordând subiecte din arii precum: software architecture, cloud, machine learning, AI, securitate, testare, microservicii, mobile, automotive, agile și sustenabilitatea organizațiilor. Vom avea invitați din întreaga Europă, dar și din Israel. În ceea ce privește desfășurarea evenimentului, aceasta va avea loc în spațiul generos de la Cluj Innovation Park. Și-au anunțat prezența ca parteneri companii precum Bosch, CodeCrafters by BT, Fortech – GlobalLogic, Yardi, Siemens și OpenText (MicroFocus). Dacă ești interesat de participarea la conferință, te invit să intri pe www.the-developers.ro, biletele sunt disponibile încă online la un preț promoțional. Te așteptăm !
Tot legat de evenimente, luna aceasta la fel ca și aprilie, vom avea două evenimente de lansare. Primul va fi în Cluj și va avea tema Software Craftsmanship, iar cel de-al doilea, în Târgu-Mureș, unde se va trata subiectul Industrial Design.
Ediția de față vă aduce articole interesante incluse celor două teme enunțate mai sus dar și alte subiecte. Începem cu o analiză a rolului de PO într-o organizație în A fi Product Owner – necesitate sau moft?. Cred că aproape cu toții am interogat NoSQL cel puțin odată. Detalii despre cum se poate realiza acest lucru și ultimele noutăți puteți citi în Atlas Search: un nou mod de căutare oferit de MongoDB. Principalele aspecte care trebuie luate în considerare atunci când se realizează interfețe grafice pentru mediul industrial sunt prezentate în Lucrătorul conectat – principii de UI design pentru mediul industrial și articolul cu titlul În culisele interfeței de utilizare și ale designului grafic - Partea 1. V-ați întrebat vreodată cum vă poate ajuta AI-ul în recrutare și în ce fel să căutați rapid și optim candidați pe LinkedIn? Aflați totul despre acest subiect în ChatGPT - noul prieten al recrutării. Despre cât de sigur este codul open-source și cum ne putem descoperi vulnerabilitățile din codul nostru suntem informați în articolele Abordări proactive pentru protejarea lanțului logistic al software-ului open-source împotriva atacurilor și Cât de sigure sunt aplicațiile noastre? Rămânem la cod și ne întrebăm ce strategii trebuie să adoptăm în cazul în care ceva nu funcționează corespunzător în aplicațiile noastre. Răspunsul îl puteți găsi citind Reziliența Aplicației - Nevoia unui plan B. Nu am neglijat nici latura financiară. Articolul Beneficii moderne: Acțiunile este un material plin de informații utile cu privire la sfera acționariatului. În final, vă propunem să reflectăm și să analizăm proiectele în care suntem implicați prin prisma: Over-Engineering: Cost, Cauze, Soluții.
de Péter Török