ABONAMENTE VIDEO REDACȚIA
RO
EN
NOU
Numărul 150
Numărul 149 Numărul 148 Numărul 147 Numărul 146 Numărul 145 Numărul 144 Numărul 143 Numărul 142 Numărul 141 Numărul 140 Numărul 139 Numărul 138 Numărul 137 Numărul 136 Numărul 135 Numărul 134 Numărul 133 Numărul 132 Numărul 131 Numărul 130 Numărul 129 Numărul 128 Numărul 127 Numărul 126 Numărul 125 Numărul 124 Numărul 123 Numărul 122 Numărul 121 Numărul 120 Numărul 119 Numărul 118 Numărul 117 Numărul 116 Numărul 115 Numărul 114 Numărul 113 Numărul 112 Numărul 111 Numărul 110 Numărul 109 Numărul 108 Numărul 107 Numărul 106 Numărul 105 Numărul 104 Numărul 103 Numărul 102 Numărul 101 Numărul 100 Numărul 99 Numărul 98 Numărul 97 Numărul 96 Numărul 95 Numărul 94 Numărul 93 Numărul 92 Numărul 91 Numărul 90 Numărul 89 Numărul 88 Numărul 87 Numărul 86 Numărul 85 Numărul 84 Numărul 83 Numărul 82 Numărul 81 Numărul 80 Numărul 79 Numărul 78 Numărul 77 Numărul 76 Numărul 75 Numărul 74 Numărul 73 Numărul 72 Numărul 71 Numărul 70 Numărul 69 Numărul 68 Numărul 67 Numărul 66 Numărul 65 Numărul 64 Numărul 63 Numărul 62 Numărul 61 Numărul 60 Numărul 59 Numărul 58 Numărul 57 Numărul 56 Numărul 55 Numărul 54 Numărul 53 Numărul 52 Numărul 51 Numărul 50 Numărul 49 Numărul 48 Numărul 47 Numărul 46 Numărul 45 Numărul 44 Numărul 43 Numărul 42 Numărul 41 Numărul 40 Numărul 39 Numărul 38 Numărul 37 Numărul 36 Numărul 35 Numărul 34 Numărul 33 Numărul 32 Numărul 31 Numărul 30 Numărul 29 Numărul 28 Numărul 27 Numărul 26 Numărul 25 Numărul 24 Numărul 23 Numărul 22 Numărul 21 Numărul 20 Numărul 19 Numărul 18 Numărul 17 Numărul 16 Numărul 15 Numărul 14 Numărul 13 Numărul 12 Numărul 11 Numărul 10 Numărul 9 Numărul 8 Numărul 7 Numărul 6 Numărul 5 Numărul 4 Numărul 3 Numărul 2 Numărul 1
×
▼ LISTĂ EDIȚII ▼



Ovidiu Mățan Fondator @ Today Software Magazine
DIVERSE
Câștigătorii premiilor Today Software Magazine 2022

Scrierea unui articol implică întotdeauna o cunoaștere foarte bună a domeniului abordat. Secretul constă în faptul că odată clarificată tehnologia sau procesele expuse scrierea acestuia este relativ ușoară. Mai mult, transpunerea în scris vă ajută, cu siguranță, în prezentarea conceptului în fața unei audiențe. Noi, cei de la Today Software Magazine, încercăm să vă punem pe voi, programatorii, pe scenă de mai bine de zece ani. Dacă ne uităm în urmă, putem vedea că am publicat peste 2000 de articole redactate în română de peste 900 de autori.


Alexandru Luchiian Digital Tech Developer Specialist @ Accenture
PROGRAMARE
IOT - unul din pilonii de bază ai viitorului

Viitorul IoT se anunță luminos, cu noi tehnologii și acces la informații pe care nu le-am fi crezut posibile până acum. IoT-ul va continua să formeze coloana vertebrală a multor tehnologii care vor schimba modul în care trăim cu toții. Datele și informațiile colectate cu ajutorul tehnologiei IoT sunt la acest moment resursa cea mai importantă pentru formarea unui Digital Twin și pentru algoritmii de ML și AI. Mentenanța predictivă sau controlul de la distanță fac din dispozitivele IoT echipamente de strictă necesitate când vorbim de mediul industrial și nu numai.

Reclame


Daniel Costea Senior Software Developer @ EU Agency
PROGRAMARE
Microsoft ML.NET 2.0: Cum îmbunătățim un model de machine learning în trei pași simpli

Ca .NET developer am fost tentat de multe ori spre lumea Python datorită a ceea ce oferă în domeniul AI. Îmi amintesc că pregăteam un material pentru un eveniment, în care făceam o demonstrație pentru .NET pe Raspberry Pi. Fiind pe Raspberry Pi nu se poate să reziști prea mult din a folosi datele direct de la senzori. Cum am citit o mulțime de date de la senzori, în mod natural a venit pasul următor, acela de a face ceva cu aceste date. Se cunoaște că partea nevralgica în AI este lipsa datelor. Dacă nu ai date, nu ai distracție. Eu aveam acele date însă nu știam ce să fac cu ele, chiar dacă în ele stătea un potențial uriaș. Acum îmi place să spun că în AI datele nu sunt combustibilul, ci motorul, spre deosebire de programarea clasică.


Köllő Magor Örs Software Product & Platform Engineer @ Accenture
PROGRAMARE
Robotul de recoltare autonomă a culturilor

Proiectul și lucrarea care fac subiectul acestui articol se axează pe dezvoltarea unei platforme robotizate capabile să desfășoare activități agricole, cum ar fi recoltarea, prin valorificarea descoperirilor tehnologice din ultimii ani. Platforma este una mobilă, dotată cu un braț robotic și cu o cameră de adâncime, conectată la un procesor integrat. Astfel, pentru detectarea și localizarea recoltei sunt comparate rezultatele mai multor algoritmi specifici vederii informatizate, pentru robot fiind propus un sistem de percepție vizuală, care include o variantă îmbunătățită de rețea neuronală pentru detectarea obiectelor. Integrarea completă a sistemului amintit are ca rezultat prototipul unui robot de recoltare autonomă. Pentru comanda acestuia este utilizat sistemul de operare robot (ROS), iar pentru asigurarea autonomiei se folosesc algoritmi integrați caracteristici inteligenței artificiale.


Ovidiu Mățan Fondator @ Today Software Magazine
PROGRAMARE
Deep learning cu Jetson Nano (I)

Jetson Nano este unul dintre acele dispozitive IoT prezente pe piață de câțiva ani, care are avantajul de a avea un mic GPU (128-core NVIDIA Maxwell GPU) folosit, în principiu, pentru aplicații de Machine Learning. În acest articol vom parcurge pe scurt cursul publicat de NVidia - DEEP LEARNING INSTITUTE despre AI și Jetson Nano.


Nicolae Ucrainet Junior Developer @ Code Crafters by BT
ADVERTORIAL
La început de drum

Trăim într-o perioadă în care, din cauza contextului, ne este cu mult mai greu să ieșim din zona de confort și să facem anumite lucruri care nu generează siguranță și certitudine totală. Astfel că putem să cădem foarte ușor în capcana de a refuza unele oportunități de dezvoltare care tind să țintească cât mai sus în domeniul de emancipare a tehnologiilor informatice de succes. Code Crafters ilustrează perfect această idee de oportunitate și noutate pe piața IT, având în spate un nucleu puternic, capabil să faciliteze apariția oricăror provocări. Mă refer în special la Banca Transilvania, cunoscută ca fiind cea mai mare bancă din România, a cărei etică și spirit antreprenorial se pot oglindi în Code Crafters. Astfel că în viitor am putea să vorbim și despre cea mai mare companie de software development cu specific de banking care își are originile în cadrul acestei bănci de renume.


Raluca Piteiu-Apostol Product Consultant

Claudia Mascaș UX/UI Design Consultant
MANAGEMENT
Etapa de descoperire în nearshoring - un model de diferențiere

Etapa Discovery sau etapa de descoperire a produselor și soluțiilor software este esențială pentru o companie de servicii IT care dorește să aibă succes, să livreze valoare și să dezvolte o relație de parteneriat cu clienții săi pentru a rămâne competitivă pe piață.De-a lungul experienței noastre de Product Consultant și UX/UI Designer în nearshoring am avut ocazia să fim promotori dar și să contribuim la schimbarea abordării în companie, de la mentalitatea centrată pe proiect spre cea orientată spre produs, prin introducerea fazei de Discovery.


Nóra Dobre Senior HR Manager @ Temenos
MANAGEMENT
Job hopping-ul, motivele de schimbare și percepția fenomenului

Odată cu creșterea mobilității forței de muncă, răspândirea muncii de acasă și cu evoluțiile tehnologice, schimbarea de job a devenit extrem de facilă, configurându-se într-un adevărat trend denumit job hopping. Acest fenomen se manifestă cu precădere la grupa de vârstă născută între 1980 și 1994, ai cărei reprezentanți nu se mai agață de un angajator, nu se angajează pe termen lung, fiind cei care, dacă devin nemulțumiți de ceva, caută imediat un nou loc de muncă. Totodată, job hopperii se adaptează rapid și sunt dornici de provocări și recunoaștere. E important de menționat că o analiză mai amănunțită ne arată că acest fenomen nu este o caracteristică specifică doar acestei generații. Potrivit mai multor studii, și generațiile anterioare își schimbau locurile de muncă într-o măsură similară pentru a acumula experiență și pentru a găsi modalități de a trăi mai bine. Cu toate acestea, există nenumărați alți factori care explică amploarea actuală a fenomenului, prin specificul acestei generații (Albert Dorottya).


Alexandra Chinciușan Digital Content Specialist @ Azimut & updateED
MANAGEMENT
5 modalități de a ajuta angajații care se simt copleșiți de muncă

Ești un angajator care dorește să își ajute angajații obosiți? Nu este o surpriză faptul că nivelul de stres al angajaților a crescut în ultimii ani. Având în vedere cerințele vieții moderne, este ușor pentru angajații tăi să se simtă copleșiți de oboseală și incapabili să facă față. Din fericire, există câteva modalități simple de a ajuta angajații să facă față stresului și să se întoarcă la muncă.


Ovidiu Mățan Fondator @ Today Software Magazine
PROGRAMARE
Experts Panel – Programare

În cadrul evenimentului de lansare a numărului 124 al revistei Today Software Magazine, am discutat cu invitații noștri despre ce înseamnă să fi programator în 2022. I-am avut alături de noi pe:

  • Alexandra Damaschin - Technology Consultant @ AboutYou Tech,

  • Darius Matiesi - Data Engineer @ Accesa,

  • Gelu Vac - CTO @ AIVITEX,

Editorial

Lansarea serviciilor de generare de conținut pe baza AI-ului este unul dintre cele mai recente evenimente care revoluționează tehnologia zilelor noastre. Cele mai populare servicii sunt cele dezvoltate de OpenAI, Dall-E2 pentru imagini și ChatGPT pentru text. Dacă nu le-ați folosit încă, vă sugerez să o faceți, deoarece, în opinia mea, vor reprezenta o piatră de temelie pentru ceea ce va urma. Colaborarea cu aceste noi tooluri se va extinde, în mod cert, pe o perioadă îndelungată. Vom putea genera rapid anumite prototipuri, cu toate că pentru finalizarea unei lucrări este nevoie de implicarea noastră, fie că vorbim de text sau de imagini. Ceea ce se va schimba într-un timp rapid va fi modul în care va putea fi personalizat conținutul unui site sau a unor traininguri în funcție de persoana care îl citește. Probabil că vom vedea pozele și textele care se potrivesc perfect cu noi, iar dacă vom urmări un curs online, acesta ar putea fi bazat pe cunoștințele deținute de fiecare în parte. Sincer, nu-mi dau seama dacă aceste noi servicii revoluționare vor face o lume mai bună decât cea în care trăim. În schimb, din perspectiva de programator îndrăznesc să anticip că machine learningul va deveni în scurt o cerință în majoritatea proiectelor comerciale. Consider că formula perfectă ar veni printr-o soluție ce îmbină eficacitatea și conectarea la mediul înconjurător oferită de tehnologiile IoT cu o componentă de AI folosită în prelucrarea datelor.

Citeşte mai mult

NUMĂRUL 149 - Development with AI

Sponsori

  • Accenture
  • BT Code Crafters
  • Accesa
  • Bosch
  • Betfair
  • MHP
  • BoatyardX
  • .msg systems
  • P3 group
  • Ing Hubs
  • Cognizant Softvision
  • Colors in projects