ABONAMENTE VIDEO REDACȚIA
RO
EN
NOU
Numărul 149
Numărul 148 Numărul 147 Numărul 146 Numărul 145 Numărul 144 Numărul 143 Numărul 142 Numărul 141 Numărul 140 Numărul 139 Numărul 138 Numărul 137 Numărul 136 Numărul 135 Numărul 134 Numărul 133 Numărul 132 Numărul 131 Numărul 130 Numărul 129 Numărul 128 Numărul 127 Numărul 126 Numărul 125 Numărul 124 Numărul 123 Numărul 122 Numărul 121 Numărul 120 Numărul 119 Numărul 118 Numărul 117 Numărul 116 Numărul 115 Numărul 114 Numărul 113 Numărul 112 Numărul 111 Numărul 110 Numărul 109 Numărul 108 Numărul 107 Numărul 106 Numărul 105 Numărul 104 Numărul 103 Numărul 102 Numărul 101 Numărul 100 Numărul 99 Numărul 98 Numărul 97 Numărul 96 Numărul 95 Numărul 94 Numărul 93 Numărul 92 Numărul 91 Numărul 90 Numărul 89 Numărul 88 Numărul 87 Numărul 86 Numărul 85 Numărul 84 Numărul 83 Numărul 82 Numărul 81 Numărul 80 Numărul 79 Numărul 78 Numărul 77 Numărul 76 Numărul 75 Numărul 74 Numărul 73 Numărul 72 Numărul 71 Numărul 70 Numărul 69 Numărul 68 Numărul 67 Numărul 66 Numărul 65 Numărul 64 Numărul 63 Numărul 62 Numărul 61 Numărul 60 Numărul 59 Numărul 58 Numărul 57 Numărul 56 Numărul 55 Numărul 54 Numărul 53 Numărul 52 Numărul 51 Numărul 50 Numărul 49 Numărul 48 Numărul 47 Numărul 46 Numărul 45 Numărul 44 Numărul 43 Numărul 42 Numărul 41 Numărul 40 Numărul 39 Numărul 38 Numărul 37 Numărul 36 Numărul 35 Numărul 34 Numărul 33 Numărul 32 Numărul 31 Numărul 30 Numărul 29 Numărul 28 Numărul 27 Numărul 26 Numărul 25 Numărul 24 Numărul 23 Numărul 22 Numărul 21 Numărul 20 Numărul 19 Numărul 18 Numărul 17 Numărul 16 Numărul 15 Numărul 14 Numărul 13 Numărul 12 Numărul 11 Numărul 10 Numărul 9 Numărul 8 Numărul 7 Numărul 6 Numărul 5 Numărul 4 Numărul 3 Numărul 2 Numărul 1
×
▼ LISTĂ EDIȚII ▼



Bogdan Mureşan VP of Technology @ Connatix
MANAGEMENT
Agile Leadership - dilema asumării responsabilității

O zi superbă de vară acum vreo treizeci și ceva de ani. Aveam bicicleta de ceva vreme, dar venise timpul să trec la nivelul următor: să merg fără să țin ghidonul cu mâinile. Să conduc bicicleta fără să o conduc. Așa că după câteva încercări a venit și momentul așteptat. Am pedalat, am prins un pic de viteză, am dat drumul la ghidon. M-am lăsat furat de val și nu doar că mergeam fără să țin mâinile pe ghidon dar le-am mai întins și în lateral. Am scos pieptul în față, că așa am văzut eu în Titanicul ce avea să apară câțiva ani mai târziu, am lăsat vântul să-mi fluture pletele și am urlat celebra expresie: Uite, mamă, merg fără mâini ! deși nu era nimeni în preajmă. Sentimentul era extraordinar…


Roxana Crainiciuc Project Delivery Lead & Scrum Master @ Accesa

Sarolta Rupi Project Delivery Lead @ Accesa
MANAGEMENT
Frameworkul Scrum în contextul pandemic

Raportându-ne la toate lucrurile care se întâmplă în jurul nostru, de la restricții cauzate de COVID-19, la anomalii climatice sau la situații politice tensionate, putem observa că trecem printr-o perioadă de schimbare majoră, care ne afectează atât viața personală, cât și cea profesională. Contextul pandemic a adus cu sine schimbări fără precedent în domeniul profesional, în special în ceea ce privește modul de lucru, respectiv, tranziția către full remote sau hibrid.

Reclame


Ovidiu Mățan Fondator @ Today Software Magazine
INTERVIU
Agile & Leadership: Interviu cu Bogdan Mureșan

Bogdan, ne știm de ceva vreme și știu pasiunea ta pentru Agile precum și cea de a spune povești (storytelling). Cum se împacă cele două și cât de mult te ajută în alte domenii cum ar fi publicarea de articole sau prezentările de la conferințe?
Bogdan: Zona Agile a devenit de aproximativ cincisprezece ani o mare pasiune pentru mine. Schimbarea modului în care gândim și acționăm (nu doar Agile, cam orice schimbare de acest gen) este un lucru extrem de greu și de provocator. Tocmai pentru că este dificil și greu de înțeles, am ales să scriu și să vorbesc de multe ori despre acest lucru încercând să aduc claritate și să ajut cât de mult posibil. Storytellingul este chestia ciudată. Probabil că era în mine și a trebuit să învăț în timp cum să-l scot cât mai bine la suprafață, spre surprinderea multor persoane din jurul meu care mă știau mai pregătit și mai pasionat de științele exacte, informatică și matematică. Ideea e că, atunci când vrei să explici ceva, chiar și ceva tehnic, impactul și puterea mesajului este direct proporțional cu capacitatea de a spune povestea mesajului într-un mod cât mai ușor de digerat de către cei care ascultă.


Andrei Muja Scala Engineer @ Zenitech
PROGRAMARE
Scala și programarea funcțională

Acesta este primul articol despre Scala dintr-o serie de trei ce vor fi publicate aici. În următoarele două, o să prezint câteva din metodele des folosite în colecții de date care oferă o eleganță aparte acestui limbaj, avantajele și dezavantajele programării funcționale în crearea unui produs software performant și de calitate. Apoi, vom rezolva câteva probleme de algoritmică în format 100% pur funcțional. La finalul acestei serii, am deplină siguranță că veți pleca cu un nou bagaj de cunoștințe care ar putea să vă creeze o perspectivă diferită în abordarea problemelor, benefică în cariera voastră de developeri. De asemenea, ar putea să fie un impuls în a dezvolta proiecte personale sau a fonda un start-up cu această tehnologie.


Cristina Roman Head of Content & Brand Strategy @ Accesa
DIVERSE
De ce companiile și experții din industria IT trebuie să investească în brandul personal?

Pentru unii, personal brandingul este valoros doar pentru celebrități, pentru alții nu reprezintă decât un buzzword sau cel mult o simplă modă. Realitatea e că, în funcție de context, poate fi toate aceste lucruri. De semnalat că, atunci când operezi cu acest concept în avantajul tău, scopul și beneficiile acestuia nu mai sunt atât de interpretabile.


Monica Chiș Freelancer IT Software Consultant și Trainer
TESTARE
Bune practici pentru asigurarea calităţii produselor software: auditarea proceselor de dezvoltare software

Cuvântul calitate este prezent în conversaţiile noastre zilnice. Avem nevoie de produse şi servicii de calitate. Avem nevoie de produse software de calitate, platforme la care să avem acces 24 de ore din 24, fără întreruperi şi disfuncţionalităţi, uşor accesibile, care ne permit să executăm toate acţiunile dorite.


Denisa Liloiu Career Coach
MANAGEMENT
O cultură a coachingului orientat spre carieră în organizații

Cum definești tu o cultură a coachingului orientat spre carieră în organizații? Uite ce înseamnă pentru mine:

  • Sunt încurajată spre autocunoaștere și pot să îmi duc întregul sine la locul de muncă fără să fiu judecată, pun întrebări ca să înțeleg în loc să trag o concluzie, îmi contest propriile gânduri și percepții.

  • Încurajez autocunoașterea, am șansa să îi ajut pe cei care au nevoie, în relevarea punctelor forte, acceptarea feedbackului constructiv și descoperirea intereselor și a valorilor. Adică, mă axez pe oameni și nu pe problemă.


Ovidiu Mățan Fondator @ Today Software Magazine
EVENIMENTE
Experts Panel – Industria automotive

În cadrul evenimentului de lansare a numărului 123 al revistei Today Software Magazine, am discutat cu reprezentați ai industriei automotive clujene. I-am avut alături de noi pe următorii invitați:

  • Cătălin Golban - Head of Department Engineering Systems Vision @ Bosch,

  • Ovidiu Mățan - Founder @ Today Software Magazine,

  • Ovidiu Popa - Head of Consulting @ P3 Digital Services,

  • Călin Mălinaș - Division Manager Automotive Department @ msg systems


Diana Țelman Sales Support @ Azimut Happy Employees
MANAGEMENT
Stimularea motivației angajaților în timpul sezonului rece

Este din nou acea perioadă a anului, când zilele sunt mai scurte, vremea este mai rece și, pentru mulți dintre noi, nivelul de motivație este în scădere. Este ceva obișnuit ca oamenii să se simtă mai obosiți și mai puțin motivați în timpul sezonului rece. Doar că aceasta poate avea un impact negativ asupra performanțelor profesionale. Dacă te strădui, este posibil să îți menții echipa motivată în timpul lunilor reci. Iată câteva sfaturi pentru a vă ajuta să treceți peste.

Editorial

Câteodată este bine să fim și modești și chiar umili (humble) în fața celor ce ne privesc și ne ascultă. S-ar putea să înțeleg eu greșit conceptul de șef, autoritate sau foruri administrative. În general le asociez cu persoane care pot rezolva probleme și te ghidează prin hățișul legislativ. Recent am văzut un panel de discuții pe tema accesării fondurilor europene pentru start-upuri. Unii dintre invitați se lăudau cu un buget enorm și se adresau publicului în ideea de a-l atrage să aplice. Până aici totul pare în regulă. Mă așteptam ca în discuție să fie enumerate beneficiile unui astfel de ajutor, să fie evidențiate câteva exemple de succes ale celor care au aplicat până acum sau măcar să fie expuse niște planuri de dezvoltare europeană și regională. Din păcate, panelul a fost în întregime despre plăcerea lor de a testa la sânge start-upurile, de a găsi aproape cu orice preț greșeli, de dorința de a vedea cum echipele își pun cenușă în cap dacă proiectul nu merge bine și, bineînțeles, slide-uri cu multe procese de urmat. La finalul acestei discuții, cred că orice om rațional implicat într-un start-up ar fi plecat de acolo apăsat de temeri și descurajare. Evident că specialiștii se plângeau că start-upurile românești nu prea aplică și că sunt prea puține inițiative de acest tip. Am tras concluzia că, în viziunea distinșilor specialiști, ideea de start-up este asemenea unui document funcționăresc, care poate fi foarte ușor transformat într-un excel, unde trebuie bifate anumite căsuțe.

Citeşte mai mult

NUMĂRUL 149 - Development with AI

Sponsori

  • Accenture
  • BT Code Crafters
  • Accesa
  • Bosch
  • Betfair
  • MHP
  • BoatyardX
  • .msg systems
  • P3 group
  • Ing Hubs
  • Cognizant Softvision
  • Colors in projects