ABONAMENTE VIDEO REDACȚIA
RO
EN
NOU
Numărul 150
Numărul 149 Numărul 148 Numărul 147 Numărul 146 Numărul 145 Numărul 144 Numărul 143 Numărul 142 Numărul 141 Numărul 140 Numărul 139 Numărul 138 Numărul 137 Numărul 136 Numărul 135 Numărul 134 Numărul 133 Numărul 132 Numărul 131 Numărul 130 Numărul 129 Numărul 128 Numărul 127 Numărul 126 Numărul 125 Numărul 124 Numărul 123 Numărul 122 Numărul 121 Numărul 120 Numărul 119 Numărul 118 Numărul 117 Numărul 116 Numărul 115 Numărul 114 Numărul 113 Numărul 112 Numărul 111 Numărul 110 Numărul 109 Numărul 108 Numărul 107 Numărul 106 Numărul 105 Numărul 104 Numărul 103 Numărul 102 Numărul 101 Numărul 100 Numărul 99 Numărul 98 Numărul 97 Numărul 96 Numărul 95 Numărul 94 Numărul 93 Numărul 92 Numărul 91 Numărul 90 Numărul 89 Numărul 88 Numărul 87 Numărul 86 Numărul 85 Numărul 84 Numărul 83 Numărul 82 Numărul 81 Numărul 80 Numărul 79 Numărul 78 Numărul 77 Numărul 76 Numărul 75 Numărul 74 Numărul 73 Numărul 72 Numărul 71 Numărul 70 Numărul 69 Numărul 68 Numărul 67 Numărul 66 Numărul 65 Numărul 64 Numărul 63 Numărul 62 Numărul 61 Numărul 60 Numărul 59 Numărul 58 Numărul 57 Numărul 56 Numărul 55 Numărul 54 Numărul 53 Numărul 52 Numărul 51 Numărul 50 Numărul 49 Numărul 48 Numărul 47 Numărul 46 Numărul 45 Numărul 44 Numărul 43 Numărul 42 Numărul 41 Numărul 40 Numărul 39 Numărul 38 Numărul 37 Numărul 36 Numărul 35 Numărul 34 Numărul 33 Numărul 32 Numărul 31 Numărul 30 Numărul 29 Numărul 28 Numărul 27 Numărul 26 Numărul 25 Numărul 24 Numărul 23 Numărul 22 Numărul 21 Numărul 20 Numărul 19 Numărul 18 Numărul 17 Numărul 16 Numărul 15 Numărul 14 Numărul 13 Numărul 12 Numărul 11 Numărul 10 Numărul 9 Numărul 8 Numărul 7 Numărul 6 Numărul 5 Numărul 4 Numărul 3 Numărul 2 Numărul 1
×
▼ LISTĂ EDIȚII ▼



Dan Suciu Lector, PhD @ Facultatea de matematică și informatică, UBB
MANAGEMENT
Product Mindset

Potrivit specialiştilor în resurse umane, în România IT-ul este unul dintre puţinele domenii în care numărul de poziţii disponibile a crescut după izbucnirea crizei economice şi unul în care companiile se află în competiţie pentru cei mai buni specialişti. Se aude tot mai pregnant ideea că, în competiţia cu costurile reduse ale salariaţilor din alte zone geografice (cum ar fi, de exemplu, Asia) soluţia este să se migreze de la outsourcing la produse proprii, sau, într-un poces mai puţin radical, să se petreacă o schimbare în ceea ce priveşte relaţia cu clienţii şi să se transforme statutul de simplu executant


Alexandru Bolboacă Agile Coach and Trainer, with a focus on technical practices
@Mozaic Works
DIVERSE
Din uneltele artizanului software: Coaching tehnic

Știm din experiența industriei că tehnicile promovate de mișcarea software craftsmanship au potențialul de a crește productivitatea echipelor de dezvoltare. Test Driven Development ajută la obținerea unor soluții cu design mai bun și mai.. . stabile într-un timp mai scurt. Pair Programming ajută la eliminarea greșelilor în timp ce codul este produs, la diseminarea rapidă a cunoștințelor într-o echipă și la găsirea unor soluții mai simple. Continuous Integration ajută la rezolvarea rapidă și fără stress a problemelor de integrare între diverse componente.

Reclame


Attila-Mihaly Balazs Software Panther @ Synapp.io
DIVERSE
Interviu cu Peter Lawrey

Bună, tuturor! Sunt Attila, pentru Today Software Magazine și astăzi îl am cu mine pe Peter Lawrey. Peter, îți multumesc că ai acceptat să ne oferi acest interviu în care vom vorbi despre performanța Java. Te rog să te prezinți.
[Peter] Da. Mă numesc Peter Lawrey, sunt consultant Java în domeniul low latency. Am un blog bine cunoscut, numit „Vanilla Java”, care are aproximativ 120.000 de accesări lunar; am de asemenea și o bibliotecă numită „Chronicle” pentru low latency persistence IPC și stocare de date și sunt al treilea din StackOverflow pentru Java.

MANAGEMENT
Spre comunitatea IT – via HR (II)

Revenim cu al doilea articol care sintetizează părerile unor reprezentanţi HR din firme IT clujene de marcă, reuniţi în al doilea workshop din cele patru pe care ni le-am propus în anul 2013. Dorim să identificăm practici din sfera resurselor umane, trecute şi prezente, posibil utile pentru procesul de constituire a unei comunităţi mature de IT în zona Clujului. Ne-ar plăcea ca acest demers să fie urmat şi de alte „bresle” profesionale din regiune. Deocamdată credem că industria IT, fiind „pe val”, se poate constitui într-un veritabil model de succes, care să seteze standarde de muncă şi pentru alţii (venituri decente, mediu de lucru incitant, şefi apropiaţi oamenilor). Dar pentru asta mai este puţin de lucru!


Ovidiu Mățan Fondator @ Today Software Magazine
DIVERSE
ICT SPRING EUROPE 2013

Prima delegație TSM în afara țării s-a realizat prin participarea la evenimentul ICT SPRING EUROPE 2013. Un eveniment ce a avut loc în Luxemburg pe durata a două zile. Am avut parte de un public numeros iar în calitate de parteneri am avut ocazia să distribuim revista în cadrul evenimentului. Vedetele evenimentului au fost Jimmy Walles, fondatorul Wikipedia și Trip Hawkins, fondatorul Electronic Arts. Să începem povestea evenimentului.


Ana Maria Constantinescu Community Manager
@Akcees
DIVERSE
I T.A.K.E. UNCONFERENCE - mai mult decât o conferință

Conferința I T.A.K.E. UNCONFERENCE a avut loc in București pe 30-31 Mai și a fost mult mai mult decât o conferință. Partea de speaking a vizat discuțiile despre cod sau tehnici pentru programatori, testeri, arhitecți, manageri tehnici. Pe parcursul celor două zile s-au întâmplat multe lucruri interesante. Au fost organizate workshopuri în timpul cărora participanții au fost puși să scrie cod și au avut de învățat foarte multe datorită nivelului ridicat de interacțiune cu membrii grupului.


Bogdan Iordache Co-Fondator How to Web
DIVERSE
3 luni de Springboard

În decembrie 2012 am acceptat o provocare foarte interesantă: să fiu program manager al Springboard, unul dintre cele mai bune (fără modestie, știu, dar asta e) programe europene de accelerare. Ediția din 2013 avea și un element de noutate absolută: era primul program european dedicat startupurilor hardware, o mișcare foarte interesantă care urma unui 2012 plin de noutăți pentu dezvoltatorii de hardware. Cele 3 luni au trecut cu mare viteză, iar volumul de muncă a fost uneori copleșitor. Să conduci programul de la Springboard, în timp ce mai dai câte o mână de ajutor la lansarea TechHub București


Diana Tîrnovan Storyteller. Founder @ Trai
@TechLeague
DIVERSE
Agile Summer Camp Cluj-Napoca

Florian Ivan – CSM, PMI-AC, PMP, Prince2Practitioner și MVP Microsoft - vă provoacă la două zile cu și despre cele mai faimoase practici Agile din lume, un training care promite să puteți deveni cu adevărat Agile. Devenit un must pentru profesioniștii din software, Agile este o unealtă indispensabilă pentru a livra software de calitate. Indiferent dacă proiectele se referă la dezvoltarea de produse, soluții software sau la outsourcing, Agile este unanim recunoscută ca o soluție care permite livrarea la timp și la o calitate ridicată, păstrând constrângerile de cost.


Silviu Dumitrescu Line manager@Telenav
DIVERSE
Recenzia cărții: Java Message Service de Mark Richards, Richard Monson-Haefel şi David A. Chappell

Serviciul de mesagerie oferit de Java şi arhitecturile asociate reprezintă o alternativă la metodele de comunicare clasice şi arhitecturile asociate, precum RPC şi sitemele distribuite. Gradele de încredere, flexibilitate, extensibilitate şi modularitate ale unei aplicaţii sunt mult mai mari prin folosirea acestor arhitecturi decât în cazurile clasice, anterior amintite.


Radu Olaru Senior Software Developer
@Small Footprint
DIVERSE
HTML5: Web Sockets

Probabil cea mai importantă influență în conectivitatea calculatoarelor o are protocolul HTTP. Acest protocol a permis realizarea web-ului pe care îl folosim azi aproape continuu și care a produs revoluție după revoluție în ultimii ani. Primele pagini web au fost cele statice, poate presărate cu puțin conținut multimedia de prost gust, apoi au apărut aplicațiile web din ce în cel mai complexe. Imediat utilizatorii au descoperit atât posibilitățile noi cât și granițele și limitele care urmau să bântuie Internetul pentru următorii ani.


Andreea Pârvu People Operations Business Partner @ Endava
DIVERSE
Team building (I)

Numeroase companii organizează în această perioadă team building-uri, motiv pentru care am auzit diverse discuții legate de ce fel de activități de învățare prin joc sunt recomandabile pentru a fi folosite. Am vrut să scriu de data aceasta un alt fel de articol, care să fie mai mult concentrat pe partea practică. Nu consider că este necesar să mai ofer o definiție a unui team-building, pentru că deja este un concept des utilizat, dar aș vrea să fac câteva mențiuni legate de cum anume este recomandabil a se organiza unul.


Florian Ivan Managing Partner, PMI-ACP, CSM, PMP, Prince2 Practitioner, MVP, MCTS
@Rolf Consulting Germany
DIVERSE
Prețul mare al lean software development

Într-un fel cred că mereu am fost un mare fan al filosofiei lean. Chiar când nici nu știam că așa se numește. Și nu pentru că aș fi special, poate am doar un ușoară înclinare către perfecționism, dar pentru că mi s-a părut întotdeauna ca ceva natural. Probabil sunt unul dintre oamenii aceia care cred că lumea se mișcă tot timpul, chiar și când noi suntem în repaus. Lean înseamnă mișcare. Înseamnă să accepți că, indiferent de domeniul în care te joci, nu poți fi inert.

DIVERSE
România, rățușca cea urâtă din lacul software outsourcing

Anii ’90 au fost dominați în Europa de efectul căderii cortinei de fier. Piețele est-europene marcate de principiile economiei planificate au fost deschise către capitalism. A urmat o creștere haotică ce nu a lăsat nicio industrie neatinsă. Dacă unii mamuți precum metalurgia, siderurgia și mineritul intră la categoria perdanți, o nouă specie a luat amploare, distingându-se printre câștigători: tehnologia informației, în general, și dezvoltarea software în particular.

DIVERSE
Migrare website MVC 3 și DB în Azure (II)

Încep cu un scurt rezumat al articolului precedent: Se dădea o arhitectură „clasică” de web: un portal dezvoltat în ASP.net MVC (3 şi 4) având în spate o bază de date ce rula pe MS SQL server ascunsă de Entity Framework. Aceasta arhitectură trebuia pregatită de „scalare” – trecută pe un sistem ce permitea deservirea unui număr mare de request-uri. După ce am analizat mai multe opţiuni de upgrade a arhitecturii (discursul logic poate fi revăzut în articolul precendet) ne-am decis asupra SQL Azure şi Windows Azure ca platformă de migrare.


Radu Vunvulea Solution Architect
@iQuest
DIVERSE
Hadoop (III)

În numerele trecute am descoperit lumea pe care Hadoop o formează. O lume în care fișierele de 100GB sau 500GB sunt la ordinea zilei. Acesta ne permite să facem lucruri pe care nu le puteam face până acum. Când? Datele pe care firma noastră le colectează pot să devină o mină de aur. Putând prelucra cantități mari de date, avem posibilitatea să vizualizăm datele într-un mod pe care nu l-am putut face până acuma. Prima întrebare pe care trebuie să o punem când dorim să analizăm datele cu Hadoop este: Ce dorim să analizăm? Răspunsul la această întrebare este important, deoarece trebuie să identificăm ce vrem să facem cu datele, ce informație dorim să analizăm și care este valoarea acestor date.


Mihai Maruseac IxNovation
@IXIA
DIVERSE
Programare Funcțională în Haskell (III)

Articolul din numărul trecut a realizat o trecere în revistă a tipurilor din Haskell, atât a celor preexistente cât și modalităților prin care un programator își poate crea propriile lui tipuri. Continuăm excursia în tărâmul acestui limbaj cu o scurtă prezentare a unei alte caracteristici a sistemului de tipuri, prin evidențierea modului prin care se realizează polimorfismul în acest limbaj: clasele de tipuri. Deși noțiunile de clasă și polimorfism duc imediat cu gândul la programarea orientată pe obiecte, țineți minte că suntem în alt tărâm.


Antonia Onaca de aproape 10 ani trainer, psiholog, consultant sub formă de antreprenor, intraprenor și antreprenor din nou
DIVERSE
Fresh de portocale

Experienta e bună. Sau nu? Experienţa e bună atâta timp cât trebuie să rezolvi aceleaşi probleme. Experienţa e din păcate ne-bună atunci când ai probleme noi sau ai nevoie de soluţii noi. De ce? Mintea umană gândeşte simplu. Asta e foarte bine atunci când trebuie să reacţionezi repede sau când ai ca scop eficienţa. Ştim totuşi că în ziua de azi ne trebuie şi altceva decât quick and easy. Ne trebuie nou, nemaivăzut, creativ, inovativ, fresh …


Simona Bonghez Managing Partner @ Colors in Projects
DIVERSE
E vreme de concedii ....

Gogu îl văzu pe Șefu’ intrând în birou și își înghiți replica. Mișu, cu spatele la ușă, nu remarcă mișcarea și în lipsa oricărui comentariu al lui Gogu, conchise:
- Va să zică, gândești tu că i s-a urcat șefia la cap?!
- Cui i s-a urcat șefia la cap?! întrebă Șefu’. Alo, Șefu’ către Mișu, recepție! Insistă el către un Mișu care înțepenise, doar ochii mijiți către Gogu țipau tăcut a ajutor. Gogu îl ignoră însă și uitându-se la Șefu’ mai puse un lemn pe foc:
- Hai Mișule, nu sta ca ciobanu’ la oi, te-a întrebat Șefu’ ceva! Zâmbi cu drag pe sub mustață, Mișu era incredibil de simpatic în inocența lui și nu se putea abține să nu-l zgândăre. Ochii mijiți ai lui Mișu trecură de la ruga tăcută la reproș mut, iar Gogu izbucni de-a binelea în râs:

Editorial

Participarea TSM la ICT Spring Europe 2013, eveniment desfășurat luna trecută în Luxemburg, a reprezentat o experiență inedită. Au fost 3300 de participanți din Europa, America și Asia. Printre principalii invitați s-au numărat Jimmy Walles, fondatorul Wikipedia, care a povestit despre ce înseamnă puterea informației atunci când avem de-a face cu o bibliotecă globală de cunoștiințe: Wikipedia.

Citeşte mai mult

NUMĂRUL 149 - Development with AI

Sponsori

  • Accenture
  • BT Code Crafters
  • Accesa
  • Bosch
  • Betfair
  • MHP
  • BoatyardX
  • .msg systems
  • P3 group
  • Ing Hubs
  • Cognizant Softvision
  • Colors in projects