ABONAMENTE VIDEO REDACȚIA
RO
EN
NOU
Numărul 140
Numărul 139 Numărul 138 Numărul 137 Numărul 136 Numărul 135 Numărul 134 Numărul 133 Numărul 132 Numărul 131 Numărul 130 Numărul 129 Numărul 128 Numărul 127 Numărul 126 Numărul 125 Numărul 124 Numărul 123 Numărul 122 Numărul 121 Numărul 120 Numărul 119 Numărul 118 Numărul 117 Numărul 116 Numărul 115 Numărul 114 Numărul 113 Numărul 112 Numărul 111 Numărul 110 Numărul 109 Numărul 108 Numărul 107 Numărul 106 Numărul 105 Numărul 104 Numărul 103 Numărul 102 Numărul 101 Numărul 100 Numărul 99 Numărul 98 Numărul 97 Numărul 96 Numărul 95 Numărul 94 Numărul 93 Numărul 92 Numărul 91 Numărul 90 Numărul 89 Numărul 88 Numărul 87 Numărul 86 Numărul 85 Numărul 84 Numărul 83 Numărul 82 Numărul 81 Numărul 80 Numărul 79 Numărul 78 Numărul 77 Numărul 76 Numărul 75 Numărul 74 Numărul 73 Numărul 72 Numărul 71 Numărul 70 Numărul 69 Numărul 68 Numărul 67 Numărul 66 Numărul 65 Numărul 64 Numărul 63 Numărul 62 Numărul 61 Numărul 60 Numărul 59 Numărul 58 Numărul 57 Numărul 56 Numărul 55 Numărul 54 Numărul 53 Numărul 52 Numărul 51 Numărul 50 Numărul 49 Numărul 48 Numărul 47 Numărul 46 Numărul 45 Numărul 44 Numărul 43 Numărul 42 Numărul 41 Numărul 40 Numărul 39 Numărul 38 Numărul 37 Numărul 36 Numărul 35 Numărul 34 Numărul 33 Numărul 32 Numărul 31 Numărul 30 Numărul 29 Numărul 28 Numărul 27 Numărul 26 Numărul 25 Numărul 24 Numărul 23 Numărul 22 Numărul 21 Numărul 20 Numărul 19 Numărul 18 Numărul 17 Numărul 16 Numărul 15 Numărul 14 Numărul 13 Numărul 12 Numărul 11 Numărul 10 Numărul 9 Numărul 8 Numărul 7 Numărul 6 Numărul 5 Numărul 4 Numărul 3 Numărul 2 Numărul 1
×
▼ LISTĂ EDIȚII ▼



Ovidiu Mățan Fondator @ Today Software Magazine
INTERVIU
Cercetare AI locală folosită în viitoarele procesoare Intel - Interviu cu Răzvan Florian

Stăm de vorbă cu Răzvan Florian, cercetător la Institutul Român de Ştiinţă și Tehnologie din Cluj-Napoca. Tehnologia realizată de acesta și expusă acum zece într-un articol de cercetare, a fost recent valorificată și implementată în procesarea Intel. Oferă-ne câteva detalii despre această tehnologie, Răzvan.
Răzvan Florian: Este vorba de niște reguli de învăţare prin întăriri pentru reţelele neuronale cu pulsuri. E vorba de modele neuronale care, precum neuronii din creier, prezintă informaţia la momentul de timp în care emit niște pulsuri. Pornind de la aceste reguli de învăţare, Intel a înglobat recent în niște procesoare neuromorfice niște componente ale acestor reguli de învăţare numite eligibility traces care permit ca regula de învăţare în întregimea ei să fie rulată pe aceste procesoare specializate.


Alina Mihuț VP Relații Internaționale @ JCI Cluj
EVENIMENTE
Food Waste Combat și Ride2Work Cluj - proiectele JCI Cluj premiate la nivel european

Reducerea risipei alimentare în Cluj: 1 tonă de mâncare salvată lunar și 100 de beneficiari recurenți. O comunitate cu peste 4.000 participanți, 50 de voluntari, 28 de pitstopuri și 1 festival pentru bicicliști – RideFest. Așa arată, pe scurt, Food Waste Combat și Ride2Work Cluj, două proiecte inițiate de JCI Cluj, încă din 2014, din dorința de a crea impact pozitiv în comunitatea locală. Proiectele au crescut, cu susținerea comunității, astfel încât astăzi ele pot fi dezvoltate de la o viziune “Think global, act local” spre una “Think global, act global”.

Reclame


Ovidiu Mățan Fondator @ Today Software Magazine
INTERVIU
Dezvoltarea de soluții software în industria farmaceutică – interviu cu Florin Popa

Salut! Stăm de vorbă cu Florin Popa, General Manager la KRONSOFT. Voi dezvoltați produse pentru industria farmaceutică. Care sunt produsele și serviciile dezvoltate în această zonă?
Florin Popa: Salut! Avem o experiență de unsprezece ani și jumătate de când lucrăm în domeniul farmaceutic. Dezvoltăm în principal soluții ERP. Suntem implicați în patru din cele cinci produse dezvoltate momentan de grupul Noventis pe piața din Germania. Peste 7000 de farmacii folosesc software de la noi.


Laura Astaloș Research specialist @ Azimut Happy Employees
DIVERSE
Luarea deciziilor și automatismele din mintea noastră

Ca orice tehnologie care evoluează, creierul nostru are nevoie de căi pentru a-și eficientiza munca. Fiindcă este unul dintre cele mai ocupate mașini de calcul – în fiecare secundă este invadat de stimuli interni și externi, este ocupat să mențină organismul în stare de funcționare, caută mereu să ia cele mai bune decizi (de la a trece pe celălalt trotuar, până la decizii legate de viitorul carierei sau al organizației din care facem parte) - el caută mereu să economisească resurse.


Ioan Moldovan Software Engineer @ TORA
PROGRAMARE
Tranzacţionarea automată, criptomonedele şi programatorii

De ani buni trăim revoluţie după revoluţie. Revoluţia din '89, revoluţiile Facebook, Big Data Revolution, Deep Learning Revolution, Blockchain Revolution etc. . Atât de multe, încât programatorul abia are timp să ţină pasul, schimbările de paradigmă succedându-se aproape mai rapid decât schimbările de prim-miniştri. Toate au ramificaţii şi în tranzacţionarea automată. Companiile ce activează în domeniul financiar sunt evident "early adopters", pentru că pentru acestea viteza şi informaţia înseamnă oportunităţi şi bani. Ca urmare a dezvoltării tehnologice, aceste companii sunt într-o cursă continuă, iar unele din motoare sunt dezvoltarea de software specializat şi cei care stau în spatele acestei dezvoltări. În acelaşi timp are loc şi o creştere a accesibilităţii acestui domeniu: accesul la platformele de trading devine mult mai uşor odată cu explozia criptomonedelor.


Ovidiu Mățan Fondator @ Today Software Magazine
INTERVIU
Electronic trading - interviu cu Christopher Lederer

Am avut plăcerea să discutăm cu Christopher Lederer, Managing Director la Flow Traders, despre provocările din industria de trading și despre echipa lor din Cluj. Christopher este o prezență constantă la panelul de electronic trading organizat de TSM. De asemenea, ați putut să îl vedeți la ediția de anul trecut a IT Days.


Iulia Sălăgean Software Engineer @ Flow Traders

Claudiu Neagu Software Engineer @ Flow Traders
MANAGEMENT
Programator într-o lume a traderilor

Dacă ești programator și te întâlnești cu sintagma industrie financiară, mai mult ca sigur că vei face conexiuni cu inteligența artificială, statistică sau pur și simplu cu white collars. Dar e bine de știut că industria artificială este mai mult de atât. Această industrie oferă un context propice, unde poți crește și pe plan tehnic dar și ca bun specialist în domeniul financiar. Te expune la experiențe variate, la tipologii umane și profesionale diverse și la foarte multă informație nouă.


Ovidiu Mățan Fondator @ Today Software Magazine
PROGRAMARE
Ethereum și Smart Contracts

Cu toate că în viața de zi cu zi, suntem din ce în ce mai familiarizați cu știrile despre monedele digitale, acestea sunt pentru majoritatea dintre noi, ceva destul de greu de definit și mai degrabă aflate în sfera mitului. Cei mai pragmatici și mânați de dorința unor câștiguri rapide sunt primii care au perceput dimensiunea lor realistă și plină de avantaje economice și s-au decis să cumpere monedele virtuale. Din păcate, faptul că aceste monede au fost private de platforme software care să ofere o securitate solidă, a avut ca efecte negative numeroase pierderi și tot atâtea dezamăgiri. Pe de altă parte, a te raporta la monedele virtuale doar ca la un nou instrument speculativ financiar, ar însemna să le ignori potențialul major de a dezvolta un internet descentralizat. Valoarea lor constă în primul rând în maniera de a le folosi independent de băncile centrale și în afara contextelor naționale și regionale. La aceasta trebuie adăugată și calitatea de a putea programa ce se întâmplă cu ele.


Alexandra Tudor IT Consultant @ msg group
PROGRAMARE
Bitcoin: perspective și provocări

Marea putere a World Wide Web este de a reproduce datele și informațiile rapid, ieftin și cât de des posibil. Internetul este o maşină imensă de copiat date și informații de orice fel. Pe lângă acestea, internetul trimite e-mailuri, sincronizează documente în cloud, postează pe tweet, partajează și face multe alte lucruri utile și convenabile. Dar toate acestea își au și reversul lor negativ: acela al provocării de probleme. De aceea intră intră în joc tehnologia Blockchain, o bază de date care pentru prima dată, permite crearea și gestionarea tehnică a datelor unice pe internet. Datele nu pot fi copiate ori de câte ori dorim, dar se poate schimba proprietarul atunci când datele sunt trimise. Numărul datelor este limitat, motiv pentru care au posibilitatea de a deveni valoroase. Aceste date sunt monezi bitcoin, care din cauza proprietăților lor speciale pot fi folosite ca bani: sunt unici, nefalsificabili și pot fi trimişi rapid şi ușor în rețea.


Ovidiu Mățan Fondator @ Today Software Magazine
INTERVIU
Ullink fuzionează cu Itivti - interviu cu Horea Hopârtean

Recent, Ullink a fuzionat cu compania Itiviti. Care este rezultatul acestei fuziuni și care sunt noile puncte forte?
Horea Hopârtean: Combinația dintre două companii egale - Ullink și Itiviti - a creat o echipă de 1000 de membri cu o amprentă importantă în toate centrele financiare majore la nivel global. Din punct de vedere al produselor, avem în primul rând, o complementaritate importantă dată de soluțiile de order management (high-touch și low-touch) pentru instituțiile de brokeraj prin aportul Ullink, respectiv soluțiile de proprietary trading și market-making prin Itiviti.

Editorial

Suntem în plină perioadă de concedii și aproape toți visăm la valurile mării, ne imaginăm călcând nisipul auriu sau că inspirăm adânc aerul proaspăt al munților... și așa mai departe. Dar nu mai insistăm pe detalierea recuzitei care înfățișează poezia verii, pentru că noi ne-am gândit să echilibrăm balanța și înspre dimensiunea pragmatică a vieții, propunându-vă în acest număr două subiecte tehnice: financial trading și monedele virtuale. Cele două domenii sunt legate, iar tradingul pe piața cryptomonedelor se întâmplă deja. Trecând de primul efect ce ține de oportunitate în tranzacționarea lor, monedele virtuale și folosirea blockchain-ului au deschis calea către un internet fără o autoritate centrală și care este acum denumit Web 3.0.

Citeşte mai mult

NUMĂRUL 138 - Maps & AI

Sponsori

  • Accenture
  • BT Code Crafters
  • Accesa
  • Bosch
  • Betfair
  • MHP
  • Connatix
  • BoatyardX
  • .msg systems
  • Yardi
  • Colors in projects

INTERVIURI VIDEO