ABONAMENTE VIDEO REDACȚIA
RO
EN
NOU
Numărul 148
Numărul 147 Numărul 146 Numărul 145 Numărul 144 Numărul 143 Numărul 142 Numărul 141 Numărul 140 Numărul 139 Numărul 138 Numărul 137 Numărul 136 Numărul 135 Numărul 134 Numărul 133 Numărul 132 Numărul 131 Numărul 130 Numărul 129 Numărul 128 Numărul 127 Numărul 126 Numărul 125 Numărul 124 Numărul 123 Numărul 122 Numărul 121 Numărul 120 Numărul 119 Numărul 118 Numărul 117 Numărul 116 Numărul 115 Numărul 114 Numărul 113 Numărul 112 Numărul 111 Numărul 110 Numărul 109 Numărul 108 Numărul 107 Numărul 106 Numărul 105 Numărul 104 Numărul 103 Numărul 102 Numărul 101 Numărul 100 Numărul 99 Numărul 98 Numărul 97 Numărul 96 Numărul 95 Numărul 94 Numărul 93 Numărul 92 Numărul 91 Numărul 90 Numărul 89 Numărul 88 Numărul 87 Numărul 86 Numărul 85 Numărul 84 Numărul 83 Numărul 82 Numărul 81 Numărul 80 Numărul 79 Numărul 78 Numărul 77 Numărul 76 Numărul 75 Numărul 74 Numărul 73 Numărul 72 Numărul 71 Numărul 70 Numărul 69 Numărul 68 Numărul 67 Numărul 66 Numărul 65 Numărul 64 Numărul 63 Numărul 62 Numărul 61 Numărul 60 Numărul 59 Numărul 58 Numărul 57 Numărul 56 Numărul 55 Numărul 54 Numărul 53 Numărul 52 Numărul 51 Numărul 50 Numărul 49 Numărul 48 Numărul 47 Numărul 46 Numărul 45 Numărul 44 Numărul 43 Numărul 42 Numărul 41 Numărul 40 Numărul 39 Numărul 38 Numărul 37 Numărul 36 Numărul 35 Numărul 34 Numărul 33 Numărul 32 Numărul 31 Numărul 30 Numărul 29 Numărul 28 Numărul 27 Numărul 26 Numărul 25 Numărul 24 Numărul 23 Numărul 22 Numărul 21 Numărul 20 Numărul 19 Numărul 18 Numărul 17 Numărul 16 Numărul 15 Numărul 14 Numărul 13 Numărul 12 Numărul 11 Numărul 10 Numărul 9 Numărul 8 Numărul 7 Numărul 6 Numărul 5 Numărul 4 Numărul 3 Numărul 2 Numărul 1
×
▼ LISTĂ EDIȚII ▼



Bogdan Iordache Co-Fondator How to Web
DIVERSE
Să uităm de modelul Silicon Valley (aka Fat Frumos din Vale și Merele de Siliciu)

Acum aproape 60 de ani, William Shockley părăsea Bell Laboratories și deschidea, în 1956, compania Shockley Semiconductor Laboratory în Mountain View, cu convingerea că siliciul, și nu germaniul, este materialul potrivit pentru producerea tranzistoarelor. În 1957, 8 dintre inginerii lui părăseau compania și fondau Fairchild Semiconductor, dintre care doi (Robert Noyce și Gordon Moore) aveau să fondeze ulterior Intel.


Mihai Tătăran Microsoft MVP , Co-organizator @ ITCamp, GM @ Avaelgo
DIVERSE
ITCamp 2013

ITCamp este cea mai mare conferință premium pe tehnologii Microsoft organizată în România, care se adresează profesioniștilor implicați în implementări ale tehnologiilor Microsoft și managerilor cu rol decizional, care doresc să fie la curent cu ultimele tehnologii, să-și îmbogățească cunoștințele tehnice și care urmăresc participarea la training-uri cu adevărat eficiente, bazate pe tehnologiile disponibile astăzi.

Reclame


Simplex team Founders of MIRA Rehab
DIVERSE
Un prieten pentru startup-uri

L-am cunoscut pe Marius la Cluj-Napoca Business Days în iulie 2012, unde am avut un stand de prezentare a produsului nostru MIRA (www.mirarehab.com). După ce i-am explicat ce face MIRA, Marius a început să cheme lumea la standul nostru și să discute cu noi aspecte business despre produs, spre deosebire de întrebările medicale sau tehnice care eram obișnuiți să răspundem.


Silviu Dumitrescu Line manager@Telenav
DIVERSE
JAVA EE7. Cloud, Web 2.0+ (Features, Deltas, Changes)

De-a lungul timpului, în lumea dezvoltatorilor de software, s-au evidenţiat câteva cerinţe fundamentale precum nevoia de distribuţie, tranzacţionalitate sau portabilitate a aplicaţiilor. Limbajul Java a susţinut în permanenţă aceste tendinţe, iar platforma enterprise, este poate modelul cel mai bun de reflectare a lor. Din păcate, implementarea tendinţelor a creat numeroase probleme printre care viteza, securitatea sau încrederea.


Marius Mornea Software Engineer și fondator al Mintaka Research
DIVERSE
Istoria IT-ului Clujean (V) Învățături din Junimea

Am să încep cu încheierea făcută de Iacob Negruzzi cărții sale: „Amintiri din Junimea”. „Când privesc înapoi, la viața trecută a Junimii, mă conving pe deplin că o asemenea societate nu s-a putut forma decât prin concursul unor împrejurări cu totul deosebite. A trebuit să se întâlnească într-un oraș de provincie, departe de zgomotul centrului politic, un număr de bărbați tineri, la care plăcerea literaturei și îndeobște a ocupațiilor intelectuale să fie deopotrivă vie."


Alexandru Bolboacă Agile Coach and Trainer, with a focus on technical practices
@Mozaic Works
PROGRAMARE
Software Craftsmanship

Mișcarea Software Craftsmanship a prins contur în 2009, ca reacție la ideea că putem reduce temporar calitatea codului pentru a scoate produse mai repede. Promotorii mișcării consideră că dimpotriva, ceea ce trebuie sa îmbunătățim este viteza cu care un programator scrie cod de calitate. Altfel, utilizatorii, clienții și compania care produce software au de suferit: primii din cauza greșelilor introduse în aplicații (bug-uri), iar compania datorită scăderii vitezei de producție a noilor versiuni și a nemulțumirii utilizatorilor.


Attila Antal Software Arhitect
@ISDC
PROGRAMARE
Din bucătăria arhitectului software carduri de scenarii

Metodologia care urmează a fi prezentată în acest articol a fost dezvoltată de cei de la SEI (Software Engineering Institute, Carnegie Mellon) și face parte din metodologia ATAM (Architecture Tradeoff Analysis Method). Articolul prezintă într-o formă simplificată această metodologie accentând latura practică. Cardurile de scenarii sunt folosite pentru argumentarea decizilor din diferite puncte de vedere.


Levente Veres Design Lead
@Endava
PROGRAMARE
Arhitectura extransibilă și durabilă (grow form novice to guru)

The dialogue between client and architect is about as intimate as any conversation you can have, because when you’re talking about building a house, you’re talking about dreams. Robert A. M. Stern În zilele de azi dezvoltarea de aplicații nu se rezumă la dezvoltarea de module, la mentenanţa aplicațiilor dezvoltate acum ani de zile sau la o simplă testare de funcționalitate.


Vlad Zeciu Senior QA Engineer
@Small Footprint
DIVERSE
Testarea în Cloud

În ziua de azi toată lumea vorbește despre Cloud, despre cum să ne mutăm activitățile pe Cloud, cum să câștigăm timp folosind avantajele oferite de acesta. Dar până la urmă ce este de fapt acest Cloud și cine are grijă ca totul să meargă bine în interiorul lui? “Cloudul este un mecanism complex format dintr-o multitudine de servicii software și hardware adaptabile la nevoile clienților”.


Lucian Revnic Software Architect @ Micro Focus
DIVERSE
Orchestrarea Testării Automate

Facebook, Google sau Flickr au posibilitatea de a introduce în producție până la 10 versiuni noi de produs pe zi într-un mod transparent utilizatorilor. În lumea eterogenă și agilă din industria IT, dezvoltarea aplicațiilor și a serviciilor devine o provocare atât datorită diversității tehnologiilor și a produselor, cât și datorită numărului acestora.


Bogdan Matei Senior Php Developer
@3Pillar Global
DIVERSE
OPTIONSABILITY O caracteristică discretă a proiectelor IT

O privire de ansamblu asupra actualității sociale și profesionale ne relevă o evoluție mai degrabă exponențială, mai ales pe ultimii douăzeci de ani, care face ca astăzi beneficiile și standardele pentru persoana noastră să fie foarte ridicate. Dincolo de schimbările evident perceptibile, dinamica și amploarea acestor evenimente a făcut ca în ultimii ani să aibă loc și o importantă, dar subtilă, schimbare a poziționării accentului: contează realizările, dar, mai mult decât atât, astăzi, contează opțiunile pe care le ai. Dacă mai sunt și domenii în care acest lucru este mai puțin valabil, în IT această concluzie este cât se poate de reală și prezentă.


Hunor Csomortani Software Developer
@Evoline
DIVERSE
Dezvoltarea de aplicații safety-critical în SCADE

Cerințele impuse de standardele în domeniu fac ca dezvoltarea aplicațiilor critice din punctul de vedere al securității (safety-critical software) să reprezinte o provocare continuă pentru toți participanții în proces. Mediul de dezvoltare SCADE impune rigurozitatea necesară pentru aceste proiecte chiar de la începutul dezvoltării. Bazându-se pe un limbaj sincron, determinist, cu generator de cod C certificat și un set de instrumente care facilitează testarea și verificarea produsului, SCADE permite să ne concentrăm la implementarea cerințelor de nivel înalt, și ne scapă de grija comiterii greșelilor de bază.


Radu Vunvulea Solution Architect
@iQuest
DIVERSE
Trenduri și Big Data

Cu toții am auzit de trenduri. Avem trenduri în muzică, în modă și bineînțeles în IT. Pentru anul 2013, au fost anunțate mai multe trenduri, care la ora actuală fac deja parte din viața noastră. Câți din noi nu am auzit de cloud, machine to machine (M2M) sau NoSQL. Toate acestea sunt trenduri care au pătruns în viața noastră, făcând parte din cotidian. Big Data este un trend care s-a manifestat și anul trecut, menținându-se printre cele mai puternice trend-uri și în acest an.


Mihai Maruseac IxNovation
@IXIA
DIVERSE
Programare Funcțională în Haskell

Alan Perlis zicea că un limbaj care nu afectează modul în care gândim nu merită cunoscut. Judecând după numărul mare de întrebări pe Stack Overflow corelat cu numărul impresionant de articole, publicații și postări pe reddit, Slashdot și bloguri, este evident că limbajul Haskell este un limbaj ce merită cunoscut. De fapt, programarea funcțională în sine reprezintă un domeniu pe care fiecare programator ar trebui să-l cunoască puțin.


Silviu Dumitrescu Line manager@Telenav
DIVERSE
Recenzia cărții: RESTful Web Services Cookbook de Subbu Allamaraju

Cartea pe care v-o supun atenţiei, intitulată „RESTful Web Services Cookbook” de Subbu Allamaraju, arhitect la Yahoo, face parte dintr-o categorie specială. Ea prezintă un ghid complet pentru scrierea şi consumarea serviciilor web REST, într-un mod independent de limbaj. Aceasta constituie o mare provocare. Din punct de vedere al conceptelor introduse este un material cuprinzător, iar provocarea vine în a găsi care sunt limitele unui anumit mediu de programare în a le implementa.


Dan Ionescu Director Executiv
@Danis Consulting
DIVERSE
Spre comunitatea IT – via HR (I)

Multă lume îşi doreşte un Silicon Valley la Cluj, cu firme IT cât mai inovative şi creative. Clusterul IT ţinteşte acolo. În acest prim articol, dintr-o serie de patru, firma Danis Consulting îşi propune să urmărească, din perspectiva resurselor umane din aceste firme, cum au evoluat ele, problemele pe care le întâmpină şi, mai ales, cum pot să ajungă să constituie o comunitate reală de care să fim mândri?


Andreea Pârvu People Operations Business Partner @ Endava
DIVERSE
Managementul performanței

Spre deosebire de celelalte articole publicate în numerele anterioare, acesta va avea mai multe părți. Prima care va fi tratată în aceste pagini, oferă o definiție a conceptului de managementul performanței și a procesului, dar și a instrumentelor folosite pentru implementarea lui. Într-un mediu dinamic în care companiile pun din ce în ce mai mult accentul pe dezvoltarea angajaților, în ultimele decenii fiecare organizație de pe glob a încercat să definească elementele care contribuie la crearea acelui mediu organizațional de succes.


Antonia Onaca de aproape 10 ani trainer, psiholog, consultant sub formă de antreprenor, intraprenor și antreprenor din nou
DIVERSE
Poate da ... poate nu ...

Vorbesc cu multă lume în ultima vreme şi văd că majoritatea dintre noi avem un dorință dar care rămâne doar atât. Avem câte un “vreau să fac sport”, “vreau să citesc mai mult”, “vreau sa manânc mai sănătos”, “vreau să mă trezesc mai devreme”, “vreau … “ Ne dorim foarte mult lucrurile respective, ne dorim să ne apucăm şi să ne ţinem de ele, suntem foarte motivaţi şi chiar şi aşa ele nu se întâmplă.


Alex Pana internship student
@Tora Trading
DIVERSE
Roller Coaster-ul Imagine Cup

Imagine Cup este o competiție anuală organizată de Microsoft ce promovează inovația și tehnologiile proprii. Echipe de până la patru studenți, în decursul unui an, acceptă provocarea de a scrie o aplicație care să contribuie la Millenium Development Goals. Anul acesta însă, condiția temei a fost revocată, oferindu-ne libertatea de a construi un joc distractiv, care să nu poarte responsabilitatea rezolvării problemei foametei în țările subdezvoltate.


Simona Bonghez Managing Partner @ Colors in Projects
DIVERSE
Gogu și plinul de benzină

Gogu își luă – tacticos, ca de obicei – tava cu mâncare, îl căută din ochi pe Mișu și îi trebuiră câteva secunde până îl găsi. Frate, are ăsta un dar de a se așeza mereu în cel mai îndepărtat colț al sălii de mese, gândi amuzat pornind spre el. Răspunse la saluturi și se simți oarecum important văzând câți se întrerupeau din mâncat să îl salute sau să-i ureze poftă bună. Deh, sunt de ceva ani în coșmelia asta... Se așeză satisfăcut la masă lângă Mișu, îi zâmbi dar realiză instantaneu eroarea majoră pe care tocmai o comisese.

Editorial

Buzz-ul din ultimele luni este crearea structurilor și a oportunităților pentru dezvoltarea IT-ului și poate mai mult ca oricând apariția unor soluții românești prin stimularea startup-urilor. TSM a fost și rămâne un promotor al acestora dar nu dorim să cădem în extrema cealaltă și să nu vedem pădurea din cauza copacilor.

Citeşte mai mult

Conferință TSM

NUMĂRUL 147 - Automotive

Sponsori

  • Accenture
  • BT Code Crafters
  • Accesa
  • Bosch
  • Betfair
  • MHP
  • BoatyardX
  • .msg systems
  • P3 group
  • Ing Hubs
  • Cognizant Softvision
  • Colors in projects