ABONAMENTE VIDEO REDACȚIA
RO
EN
NOU
Numărul 150
Numărul 149 Numărul 148 Numărul 147 Numărul 146 Numărul 145 Numărul 144 Numărul 143 Numărul 142 Numărul 141 Numărul 140 Numărul 139 Numărul 138 Numărul 137 Numărul 136 Numărul 135 Numărul 134 Numărul 133 Numărul 132 Numărul 131 Numărul 130 Numărul 129 Numărul 128 Numărul 127 Numărul 126 Numărul 125 Numărul 124 Numărul 123 Numărul 122 Numărul 121 Numărul 120 Numărul 119 Numărul 118 Numărul 117 Numărul 116 Numărul 115 Numărul 114 Numărul 113 Numărul 112 Numărul 111 Numărul 110 Numărul 109 Numărul 108 Numărul 107 Numărul 106 Numărul 105 Numărul 104 Numărul 103 Numărul 102 Numărul 101 Numărul 100 Numărul 99 Numărul 98 Numărul 97 Numărul 96 Numărul 95 Numărul 94 Numărul 93 Numărul 92 Numărul 91 Numărul 90 Numărul 89 Numărul 88 Numărul 87 Numărul 86 Numărul 85 Numărul 84 Numărul 83 Numărul 82 Numărul 81 Numărul 80 Numărul 79 Numărul 78 Numărul 77 Numărul 76 Numărul 75 Numărul 74 Numărul 73 Numărul 72 Numărul 71 Numărul 70 Numărul 69 Numărul 68 Numărul 67 Numărul 66 Numărul 65 Numărul 64 Numărul 63 Numărul 62 Numărul 61 Numărul 60 Numărul 59 Numărul 58 Numărul 57 Numărul 56 Numărul 55 Numărul 54 Numărul 53 Numărul 52 Numărul 51 Numărul 50 Numărul 49 Numărul 48 Numărul 47 Numărul 46 Numărul 45 Numărul 44 Numărul 43 Numărul 42 Numărul 41 Numărul 40 Numărul 39 Numărul 38 Numărul 37 Numărul 36 Numărul 35 Numărul 34 Numărul 33 Numărul 32 Numărul 31 Numărul 30 Numărul 29 Numărul 28 Numărul 27 Numărul 26 Numărul 25 Numărul 24 Numărul 23 Numărul 22 Numărul 21 Numărul 20 Numărul 19 Numărul 18 Numărul 17 Numărul 16 Numărul 15 Numărul 14 Numărul 13 Numărul 12 Numărul 11 Numărul 10 Numărul 9 Numărul 8 Numărul 7 Numărul 6 Numărul 5 Numărul 4 Numărul 3 Numărul 2 Numărul 1
×
▼ LISTĂ EDIȚII ▼



Dacian Lucaci Autonomous Robotics Analyst @ Accenture Industry X
PROGRAMARE
Robotica autonomă și impactul motoarelor grafice asupra industriei

În ultimele două decenii, am asistat la revoluția din industrie adusă de automatizarea și digitalizarea proceselor tehnologice la nivel global. Domeniul roboticii a fost și încă este în prim-planul acestui fenomen, având ca preocupare atât aspecte din sfera IT (Tehnologia Informației), cât și din sfera OT (Tehnologia Operațiilor). Astfel, domeniul roboticii autonome se concentrează pe integrarea IIoT (Industrial Internet of Things), prin fuziunea serviciilor informatice (precum preluarea, stocarea și analiza datelor) cu controlul și monitorizarea proceselor industriale desfășurate în unitățile de producție [1],[2].


Ovidiu Mățan Fondator @ Today Software Magazine
INTERVIU
Interviu cu Cliff Hazell

Ovidiu Mățan: Spune-ne câteva cuvinte despre tine.

Cliff Hazell: Trăiesc în Suedia, dar am crescut în Africa de Sud. Sunt specialist în Product Management, cu experiență preponderent în Telecom. Acum zece ani, m-am mutat din Africa de Sud în Suedia, unde am lucrat pentru Spotify. Am lucrat acolo timp de cinci ani, după care am plecat și mi-am deschis propria companie. Am lucrat cu echipe de leadership, ajutându-le să depășească provocările apărute în contextul creșterii și expansiunii unui business.

Reclame


Adriana Băltărețu Eng Digitization & PLM Specialist @ Accenture Industry X

Dobra Liviu-Alexandru Eng Digitization & PLM Specialist @ Accenture Industry X
PROGRAMARE
Co-Pilot – „Assisted BOM”

Inteligenţa Artificială (AI) primeşte în zilele noastre o atenţie tot mai extinsă datorită modului în care devine parte componentă a vieţii cotidiene. Avansul tehnologic, alimentat de progresele spectaculoase în cloud computing, Internet of Things (IoT), procesare a limbajului natural (NLP), învățare automată (Machine Learning), robotică, rețele neuronale, interacțiune naturală și deep learning schimbă fundamental modul în care ne raportăm la lumea din jurul nostru. De la telefoanele mobile, până la echipamentele de uz casnic dezvoltate şi produse recent, AI-ul se infiltrează în viața noastră cotidiană, pentru a face interacţiunea cu utilizatorul final cât mai facilă și atractivă.


Monica Apostol Manager – SAP Data Management & Strategy @ MHP a Porsche Company
PROGRAMARE
Transformarea SAP master data utilizând Inteligența Artificială

Într-o eră digitală în continuă expansiune, Inteligența Artificială (IA) a devenit nucleul inovării tehnologice. Deși a început să prindă contur încă din anii 1950, aceasta a luat un avânt semnificativ în ultimii ani, făcându-și simțită prezența în majoritatea tehnologiilor pe care le folosim, evoluând de la un concept abstract la o forță motrice. În prezent, IA nu este doar un termen la modă (AI fiind desemnat cuvântul anului 2023 cf Collins Dictionary), ci a devenit piesa centrală a viitoarei revoluții industriale.


Raul Micsescu SAP Software Engineer @ Nagarro
PROGRAMARE
O introducere în SAP Mobile Development Kit

SAP Mobile Development Kit este o platformă de dezvoltare de aplicații web și mobile, event driven, bazată pe metadata. Odată dezvoltată, aplicația poate fi lansată în SAP Mobile Services și transformată în cod nativ pentru IOS sau Android. Nu este prima incursiune SAP în lumea mobile. Cu ani în urmă, aplicațiile mobile SAP puteau fi scrise direct în Fiori UI5 și rulate în SAP Fiori Client for mobile. Această tehnologie este acum înlocuită de SAP Mobile Services.


Luminița Voicu Desktop Publisher @ Today Software Magazine
DIVERSE
Ce au în comun programarea și muzica electronică? Laurie Spiegel

Evoluția impresionantă a tehnologiei informatice, de-a lungul timpului, a dus la extinderea utilizării sistemelor informatice în diverse domenii ale activităților sociale, economice, dar și artistice. Acest articol încearcă să evidențieze implicarea interdisciplinară a programării, îndeosebi în zona artistică a debutului muzicii electronice.


Ovidiu Mățan Fondator @ Today Software Magazine
PROGRAMARE
Proiect IoT: Talk to God

Contestat de multe ori și uneori pe bună dreptate, chatGPT-ul are o caracteristică unică: primim de fiecare dată un răspuns. Acest amănunt reprezintă și premisa aplicației de față: o funcționalitate talk to God, prin intermediul căreia primim un răspuns oricărei întrebări pe care o adresăm.


Cristian Chiriac Frontend Software Engineer @ Accesa

Philipp Farnschlader AI Engineer @ Accesa
PROGRAMARE
Îmbunătățirea performanței interne prin utilizarea inteligenței artificiale: experiența unui hackathon de 24 de ore

Într-o lume a schimbării și inovației constante, participarea la hackathoane reprezintă o oportunitate extraordinară de a-ți testa abilitățile, de a colabora cu colegii și de a construi ceva inovator. Recent, am avut ocazia de a participa la ShipIt, un hackathon de 24 de ore organizat de Accesa, ediția de anul acesta fiind axată pe implementarea diferitelor soluții interne bazate pe posibilitățile pe care le aduce inteligența artificială. Mai exact, echipa noastră a avut ca scop dezvoltarea unui chat-bot care centralizează cunoștințele din întreaga companie și recuperează informații relevante pentru toate întrebările interne, folosind o tehnică numită retrieval augmented generation (RAG) și API-ul OpenAI.


Cătălin Mureșan Requirement Manager in Automotive Industry @ Accenture Industry X
PROGRAMARE
Viitorul ALM: cazuri simple de utilizare și integrare a GenAI

În lumea dinamică a dezvoltării software, necesitatea optimizării procesului de viață al aplicațiilor - Application Lifecycle Management (ALM) - este sub o presiune continuă pe măsură ce sistemele software devin tot mai complexe. Acest proces acoperă gestionarea completă a ciclului de viață a unei aplicații software, de la concepție și dezvoltare, la implementare și întreținere, până la scoaterea din uz. De-a lungul anilor, ALM s-a dezvoltat, încorporând diverse cadre și metodologii pentru a îmbunătăți productivitatea și a optimiza fluxurile de lucru.


István Takó Technology Architect @ Accenture Industry X
PROGRAMARE
Suntem pregătiți pentru Manufacturing Copilot?

Industry 4.0 și Smart Manufacturing sunt concepte cunoscute de aproape un deceniu, promițând îmbunătățiri în productivitate, flexibilitate și agilitate în producție. Aceste concepte accelerează transformarea digitală a companiilor prin aplicarea atât a tehnologiilor prezente, cât și a celor inovatoare, oferind:

  • un grad ridicat de digitalizare a domeniilor și subdomeniilor individuale și integrarea sistemelor implicate pentru a obține cea mai bună acoperire digitală a proceselor;

  • aplicarea Advanced Analytics și a inteligenței artificiale pentru a valorifica informațiile transportate de date în cadrul sistemelor digitale.


Alexandra Toader Director de Operațiuni @ Ai3
EVENIMENTE
Festivalul difffusion: Semne și minuni

Nu se întâmplă adesea ca din orașe mici de provincie să apară lucruri interesante și să se nască lucruri mari care să schimbe cursul normal al vieții multora. Nu coincidențele stranii, nici fenomenele astronomice unice, nici conducătorii de nații providențiali sau stăpânitorii de taine ezoterice sunt cei care dau definiția minunii. Dar când ceva important se naște, semnele sunt acolo!


Nóra Dobre Senior HR Manager @ Temenos
DIVERSE
Impactul schimbărilor demografice asupra managementului resurselor umane – Deficitul de competențe

Unele industrii și regiuni se confruntă cu deficit de competențe din cauza schimbărilor demografice. De exemplu, în domenii precum sănătatea și tehnologia, ar putea exista o lipsă de lucrători calificați, ceea ce duce la o competiție sporită pentru talent. Companiile sunt nevoite să investească în programe de formare și dezvoltare pentru a acoperi aceste lacune de competențe și a rămâne competitive.


Ovidiu Mățan Fondator @ Today Software Magazine
PROGRAMARE
Experts panel: Business Analysis

Profesia de business analyst a devenit în ultimul timp importantă pentru fiecare echipă de proiect. Am discutat cu invitații noștri principalele caracteristici și provocările acestei profesii:

  • Blanka Nagy - ServiceNow Business Analyst @ Accesa,

  • Andreea Domide - ServiceNow Business Analyst @ Accesa,

  • Romeo Boda - Business Consultant @ msg systems Romania,

  • Ovidiu Mățan - Fondator @ Today Software Magazine (moderator).

Editorial

Dacă ar fi să fac un alt eveniment pe lângă conferințele The Developers și IT Days, acesta ar fi cu siguranță un festival de muzică. Presupun că nu sunt singurul care visez la asemenea proiecte... Muzica este în jurul nostru, într-o multitudine de stiluri și genuri. Ne relaxăm, visăm și ne facem planuri sau, din contră, ne lăsăm cuprinși de nostalgie pe ritmurile ei. Câți dintre noi nu au legat prietenii doar descoperind că împărtășesc cu ceilalți aceleași gusturi în materie de muzică? În ceea ce mă privește, toți prietenii mei ascultă muzică, dar nici unul dintre ei nu a ales să fie atât de pasionat încât să fie muzician. Motivul este, bineînțeles, că aceștia au optat pentru programare. Este drept că nu toți putem fi muzicieni.

Citeşte mai mult

NUMĂRUL 149 - Development with AI

Sponsori

  • Accenture
  • BT Code Crafters
  • Accesa
  • Bosch
  • Betfair
  • MHP
  • BoatyardX
  • .msg systems
  • P3 group
  • Ing Hubs
  • Cognizant Softvision
  • Colors in projects