ABONAMENTE VIDEO REDACȚIA
RO
EN
NOU
Numărul 148
Numărul 147 Numărul 146 Numărul 145 Numărul 144 Numărul 143 Numărul 142 Numărul 141 Numărul 140 Numărul 139 Numărul 138 Numărul 137 Numărul 136 Numărul 135 Numărul 134 Numărul 133 Numărul 132 Numărul 131 Numărul 130 Numărul 129 Numărul 128 Numărul 127 Numărul 126 Numărul 125 Numărul 124 Numărul 123 Numărul 122 Numărul 121 Numărul 120 Numărul 119 Numărul 118 Numărul 117 Numărul 116 Numărul 115 Numărul 114 Numărul 113 Numărul 112 Numărul 111 Numărul 110 Numărul 109 Numărul 108 Numărul 107 Numărul 106 Numărul 105 Numărul 104 Numărul 103 Numărul 102 Numărul 101 Numărul 100 Numărul 99 Numărul 98 Numărul 97 Numărul 96 Numărul 95 Numărul 94 Numărul 93 Numărul 92 Numărul 91 Numărul 90 Numărul 89 Numărul 88 Numărul 87 Numărul 86 Numărul 85 Numărul 84 Numărul 83 Numărul 82 Numărul 81 Numărul 80 Numărul 79 Numărul 78 Numărul 77 Numărul 76 Numărul 75 Numărul 74 Numărul 73 Numărul 72 Numărul 71 Numărul 70 Numărul 69 Numărul 68 Numărul 67 Numărul 66 Numărul 65 Numărul 64 Numărul 63 Numărul 62 Numărul 61 Numărul 60 Numărul 59 Numărul 58 Numărul 57 Numărul 56 Numărul 55 Numărul 54 Numărul 53 Numărul 52 Numărul 51 Numărul 50 Numărul 49 Numărul 48 Numărul 47 Numărul 46 Numărul 45 Numărul 44 Numărul 43 Numărul 42 Numărul 41 Numărul 40 Numărul 39 Numărul 38 Numărul 37 Numărul 36 Numărul 35 Numărul 34 Numărul 33 Numărul 32 Numărul 31 Numărul 30 Numărul 29 Numărul 28 Numărul 27 Numărul 26 Numărul 25 Numărul 24 Numărul 23 Numărul 22 Numărul 21 Numărul 20 Numărul 19 Numărul 18 Numărul 17 Numărul 16 Numărul 15 Numărul 14 Numărul 13 Numărul 12 Numărul 11 Numărul 10 Numărul 9 Numărul 8 Numărul 7 Numărul 6 Numărul 5 Numărul 4 Numărul 3 Numărul 2 Numărul 1
×
▼ LISTĂ EDIȚII ▼



Adrian Balașko Business Analyst Community Manager @ PitechPlus
PROGRAMARE
Software craftsmanship în era AI

În 2011 Marc Andreessen, co-fondatorul firmei de investiții Andreessen Horowitz, scria un articol intitulat „Why Software Is Eating The World”, în care descria modul în care companiile emergente axate pe software înghițeau industrii întregi și perturbau businessuri dominante anterior. Doar o decadă mai târziu, ne trezim cu „AI Is Eating The World”, într-o desfășurare de evenimente oarecum similară care ne-a luat prin surprindere pe majoritatea.


Valeria Chiriac Scrum Master
MANAGEMENT
Explorarea intersecției dintre leadership, programare și artă

Mereu am fost atrasă de Artă, Estetic, Frumos. La prima vedere, ce fac acum - Consultanță și Coaching în Agile, în mediul de Software - pare să fie contrar plăcerilor, pare să fie că mi-am antrenat latura de pragmatism, rigiditate, formule și metrici. Astăzi, mi-am propus să scot la iveală, latura creativă din acest proces și să observăm cum Arta, Leadershipul și Programarea se intersectează armonios, iar cu instrumentele potrivite, din produsul tău poți forma o întreagă operă de artă!

Reclame


Lucian Herciu DevOps Engineer @ Accesa

Renata Mureșan DevOps Engineer @ Accesa

Andrei Grigoriu DevOps Engineer @ Accesa
PROGRAMARE
Observabilitatea Sistemelor: Impactul Revoluționar al eBPF

În lumea tehnologiei, în interiorul sistemului de operare, se află o componentă fascinantă numită kernel (nucleu). Acesta este inima sistemului de calcul, unde se gestionează resursele, se execută sarcini și se menține totul în funcțiune cu ușurință. Te-ai întrebat vreodată cum poți obține o înțelegere mai profundă a acestei lumi enigmatice? eBPF este o tehnologie revoluționară, care îți permite să arunci o privire în interiorul kernelului și să atingi noi nivele de observabilitate. Articolul de față explorează această nouă și fascinantă lume, rolul său în observabilitate și modul în care a revoluționat înțelegerea și optimizarea sistemelor. Pentru monitorizarea și observabilitatea sistemelor, eBPF devine un element cheie. Cu această tehnologie, poți obține perspective valoroase în privința sănătății, performanței și comportamentului sistemelor tale, fără a te aprofunda în detalii tehnice complexe.


Ovidiu Mățan Fondator @ Today Software Magazine
INTERVIU
Dialog cu un newcomer în oraș - interviu cu Virgil Năstase

ING Hubs este prezent în Cluj din 2022. Ce fel de proiecte se realizează și de ce este un concept diferit față de companiile clasice de servicii în IT? ING Hubs România oferă servicii tehnologice în cadrul ING Group. Astfel, compania noastră contribuie la procesul de îmbunătățire și uniformizare a experienței clienților ING la nivel global.


Nora Anghel Head of Talent Acquisition & Communication @ MHP – A Porsche Company
EVENIMENTE
Competiția anuală MHPBigBrains

Aplicații web și mobile cu o aplicabilitate promițătoare în diferite domenii, create de absolvenții de Informatică în limba germană, premiate la ”MHPBigBrains”, competiția anuală organizată de MHP – A Porsche Company O aplicație dedicată eficientizării procesului de recrutare în companiile de IT a primit marele premiu din partea MHP România, fiind considerată cel mai bun proiect de licență de la programul de studii Informatică în limba germană, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, pe care compania IT îl sponsorizează.


Răzvan Pătcaș Technical Project Manager @ Centrul de inginerie Bosch Cluj
EVENIMENTE
Cluj AI Hackathon

În Cluj-Napoca, la Centrul de Inginerie Bosch din Cluj, cele trei zile din intervalul 16-18 iunie (2023) au fost pline de entuziasm și efort, deoarece mai bine de o sută de developeri talentați s-au folosit de tehnologii de inteligență artificială pentru a rezolva probleme reale din viața de zi cu zi. Printre cei care au participat la Cluj AI Hackathon, m-am numărat și eu ca mentor tehnic. A fost o competiție de-a dreptul incitantă, care a adus împreună minți sclipitoare din sfera de IT, motivate să forțeze limitele pe care modelele actuale de inteligență artificială le pot atinge. Mai presus de toate, evenimentul a reprezentat un adevărat tur de forță pentru ChatGPT, un model de inteligență artificială de tip chat-bot cu ajutorul căruia proiecte complexe ce necesitau eforturi titanice din partea unor echipe întregi cu doar câțiva ani în urmă, acum au prins viață prin intermediul inteligenței artificiale într-un singur weekend.


Andreea Ciobanu Recruitment Specialist @ msg systems Romania
DIVERSE
Despre burnout și cum să-l prevenim

În contextul socio-econonic actual auzim tot mai des despre burnout și impactul negativ al acestuia asupra oamenilor. Lucrul acesta s-a intensificat în urma pandemiei deoarece mulți dintre noi nu am mai avut o limită clară între birou și acasă, am muncit mai mult și rutina noastră a fost dată peste cap. Cu toții am auzit câte ceva despre ceea ce ar putea să însemne. În articolul de față, ne propunem să oferim câteva clarificări, însă fără a intra prea mult în detalii legate de acest fenomen.


Sorin Dubencu DevOps Engineer @ Zenitech
PROGRAMARE
Practicile DevOps

Adoptarea practicilor DevOps este o artă. Nu este la fel de ușor precum angajarea unui consultant care vă poate arăta cum să îmbunătățească procesele. Nu se rezumă doar la cumpărarea și adoptarea de tooluri care să automatizeze sarcinile manuale de lucru. De asemenea, nu este despre câștigarea încrederii prin prisma feedbackului. Este, de fapt, o combinație între aceste trei aspecte: îmbunătățirea procesului, schimbări culturale și organizaționale și automatizarea proceselor manuale.


Mihai Șerban Senior Software Developer @ Accesa
PROGRAMARE
Ce știm că nu știm despre algoritmi? (II)

Informaticienii și-au dat seama rapid că unele probleme sunt dificil de rezolvat, indiferent de progresele tehnologice ale puterii de calcul. În analiza algoritmilor, notația Big O a devenit cel mai utilizat standard de măsurare a complexității și a fost introdusă în anii ‚70 de Donald Knuth, autorul celebrei cărți: The Art of Computer Programming. În general, notația Big O măsoară scenariul cel mai pesimist pentru modul în care crește timpul de execuție sau consumul de memorie în funcție de dimensiunea datelor de intrare. De exemplu, complexitatea algoritmului GCD este O(log(min(a, b)). Prin comparație, căutarea într-o arie cu n elemente are o complexitate O(n), deoarece numărul de pași - în cel mai rău caz - crește proporțional cu dimensiunea tabloului. Cu toate acestea, extragerea unui element din arie are o complexitate de O(1), presupunând că știm indicele elementului pe care îl căutăm. Programele „Hello world” au o complexitate constantă O(1), iar algoritmii Divide et Impera pot reduce complexitatea lineară O(n) la o complexitate logaritmică O(log n), deoarece nu toate subproblemele vor fi evaluate.


Nóra Dobre Senior HR Manager @ Temenos
MANAGEMENT
Tipuri de M&A, etapele procesului și direcțiile importante de planificat

M&A planificate strategic pot ajuta companiile să construiască reziliență, doar că acestea presupun mult mai mult decât executarea unui șir lung de oferte. Achizitorii trebuie să articuleze exact de ce și unde au nevoie de fuziuni și achiziții pentru a aborda probleme și obiective specifice care stau la baza strategiilor lor corporative. În plus, ei trebuie să acorde o gândire atentă cu privire la modul în care intenționează să urmărească aceste procese de M&A programatice și să conceapă inclusiv un plan de afaceri ca atare. Tipurile și metodele fuziunilor și achizițiilor se împart în patru categorii mari. Cea orizontală, verticală, conglomerată și congenerică. În general, indiferent de tip, o companie va achiziționa o altă companie, deoarece factorii săi de decizie cred că va îmbunătăți mersul afacerii fie prin creșterea vânzărilor, scăderea costurilor, fie prin alte moduri.


Delia Iulia Tamaș Head UX and Marketing Strategist @ Coffee In Code Out
DIVERSE
Importanța accesibilității în mediul online

Accesibilitatea se referă la crearea unui mediu care să fie ușor de utilizat și la îndemâna utilizatorilor, indiferent de abilitățile lor. Aceasta include, printre altele, asigurarea unei experiențe prietenoase pentru persoanele cu deficiențe de vedere, de auz, cu dificultăți de mobilitate sau cu alte tipuri de dizabilități.


Ovidiu Mățan Fondator @ Today Software Magazine
INTERVIU
Experts Panel: Java Software Architecture

Ne-am bucurat de lansarea din luna iunie a revistei TSM pe acoperișul sediului celor de la msg systems Romania. Am discutat despre tehnologii și limbajul Java în special alături de invitații noștri:

  • Alex Popescu - Senior IT Consultant @ msg systems ,

  • Denisa Lupu - Java Software Developer @ msg systems ,

  • Paul Trestian - Solutions Architect @ Accesa,

  • Ovidiu Mățan (moderator) - Fondator @ Today Software Magazine

Editorial

Lunile de vară sunt pentru majoritatea dintre noi momentul binemeritatelor concedii, care nu pot fi petrecute decât în locurile cele mai frumoase. Pentru unii, acestea reprezintă liniștea peisajelor paradisiace, pentru alții, bucuria pe care ți-o oferă explorarea agitației orașelor. Oricum, cu toții pornim spre aceste spații animați de speranța unei vacanțe perfecte, netulburate de neprevăzut. Odată întorși acasă, încărcați de atmosfera locurilor pe care le-am văzut, constatăm, inevitabil, că în imaginea perfecțiunii proiectate inițial s-au strecurat și tușe mai groase creatoare de dezordine. Dar asta nu ne oprește de la a ne imagina vacanța viitoare, ca pe o întâlnire cu un nou posibil spațiu perfect... Conștientizând că acesta nu există cu adevărat, construim metodic o lume perfectă, dar iluzorie, edificând, în fapt, utopii. Și asta facem în fiecare zi.

Citeşte mai mult

Conferință TSM

NUMĂRUL 147 - Automotive

Sponsori

  • Accenture
  • BT Code Crafters
  • Accesa
  • Bosch
  • Betfair
  • MHP
  • BoatyardX
  • .msg systems
  • P3 group
  • Ing Hubs
  • Cognizant Softvision
  • Colors in projects