ABONAMENTE VIDEO REDACȚIA
RO
EN
NOU
Numărul 150
Numărul 149 Numărul 148 Numărul 147 Numărul 146 Numărul 145 Numărul 144 Numărul 143 Numărul 142 Numărul 141 Numărul 140 Numărul 139 Numărul 138 Numărul 137 Numărul 136 Numărul 135 Numărul 134 Numărul 133 Numărul 132 Numărul 131 Numărul 130 Numărul 129 Numărul 128 Numărul 127 Numărul 126 Numărul 125 Numărul 124 Numărul 123 Numărul 122 Numărul 121 Numărul 120 Numărul 119 Numărul 118 Numărul 117 Numărul 116 Numărul 115 Numărul 114 Numărul 113 Numărul 112 Numărul 111 Numărul 110 Numărul 109 Numărul 108 Numărul 107 Numărul 106 Numărul 105 Numărul 104 Numărul 103 Numărul 102 Numărul 101 Numărul 100 Numărul 99 Numărul 98 Numărul 97 Numărul 96 Numărul 95 Numărul 94 Numărul 93 Numărul 92 Numărul 91 Numărul 90 Numărul 89 Numărul 88 Numărul 87 Numărul 86 Numărul 85 Numărul 84 Numărul 83 Numărul 82 Numărul 81 Numărul 80 Numărul 79 Numărul 78 Numărul 77 Numărul 76 Numărul 75 Numărul 74 Numărul 73 Numărul 72 Numărul 71 Numărul 70 Numărul 69 Numărul 68 Numărul 67 Numărul 66 Numărul 65 Numărul 64 Numărul 63 Numărul 62 Numărul 61 Numărul 60 Numărul 59 Numărul 58 Numărul 57 Numărul 56 Numărul 55 Numărul 54 Numărul 53 Numărul 52 Numărul 51 Numărul 50 Numărul 49 Numărul 48 Numărul 47 Numărul 46 Numărul 45 Numărul 44 Numărul 43 Numărul 42 Numărul 41 Numărul 40 Numărul 39 Numărul 38 Numărul 37 Numărul 36 Numărul 35 Numărul 34 Numărul 33 Numărul 32 Numărul 31 Numărul 30 Numărul 29 Numărul 28 Numărul 27 Numărul 26 Numărul 25 Numărul 24 Numărul 23 Numărul 22 Numărul 21 Numărul 20 Numărul 19 Numărul 18 Numărul 17 Numărul 16 Numărul 15 Numărul 14 Numărul 13 Numărul 12 Numărul 11 Numărul 10 Numărul 9 Numărul 8 Numărul 7 Numărul 6 Numărul 5 Numărul 4 Numărul 3 Numărul 2 Numărul 1
×
▼ LISTĂ EDIȚII ▼
PROGRAMARE
Java 8 – Procesarea colecțiilor

Java 8 e frumoasă. Da, îi atribui oarecum genul feminin încă dinainte de a ajunge la magica cifra 8. În acest articol mă aventurez în a analiza în ce măsură această frumusețe este formă versus fond. Admit că de-a lungul competiției limbajelor de programare, Java a tot rămas datoare în a-și satisface comunitatea de entuziaști.

Reclame


Alin Luncan Software Engineer
@Accesa
PROGRAMARE
Adăugarea valorii în procesul de dezvoltare. Un exemplu simplu

Anul trecut în noiembrie, Fundația Comunitară Oradea (www.fundatiacomunitaraoradea.ro) a oferit câteva burse pentru idei care pot fi puse în practică în decurs de un an pentru a face comunitatea în care locuim un loc mai bun. Eu am fost unul dintre puținii norocoși al cărui proiect a fost aprobat și doresc să vă împărtășesc modalitatea mea de gândire din perioada dezvoltării proiectului.


Corina Pip Senior QA Engineer
@Betfair
TESTARE
Modelarea obiectuală a testelor de Selenium

În mod obișnuit, un test scris cu Selenium, Java și TestNG dorește să verifice corectitudinea elementelor unei pagini sau a unui modul de pe o pagină web. Abordarea clasică a acestui tip de teste o reprezintă folosirea unui număr ridicat de assert-uri, pentru compararea tuturor proprietăților dorite cu valorile așteptate ale acestora.


Ramona Muntean Measurements & Best Practices
@ISDC
MANAGEMENT
Riscul de a nu avea riscuri

Managementul riscului este un termen utilizat pe scară largă în lumea software engineering de astăzi. Aproape fiecare proiect suferă amenințări care îi pot afecta într-un mod negativ costul, termenii de livrare sau calitatea. Conform unui studiu IBM doar 40 % din proiecte ajung să își atingă obiectivele de buget, termenii de livrare și de calitate. Alte analize au concluzionat că între 65 și 80 % din proiectele IT nu reușesc să își atingă obiectivele, și ajung să coste în mod semnificativ mai mult decât a fost planificat sau sunt livrate cu întârziere.


Ovidiu Mățan Fondator @ Today Software Magazine
DIVERSE
Techsylvania

Am participat în 2 iunie la Techsylvania, un eveniment dedicat 100% antreprenoriatului din IT. Un astfel de eveniment ce poate fi considerat de nișă din prisma industriei locale a reprezentat pentru Cluj o premieră. Am participat în 2 iunie la Techsylvania, un eveniment dedicat 100% antreprenoriatului din IT. Un astfel de eveniment ce poate fi considerat de nișă din prisma industriei locale a reprezentat pentru Cluj o premieră.


Tudor Trișcă Team Lead & Scrum Master
@.msg systems Romania
DIVERSE
JS Camp România 2014

În data de 3 iunie 2014, a avut loc la București conferința internațională JSCamp pentru România și Europa de Est, prima de acest gen în țara noastră. Evenimentul a fost dedicat în special persoanelor din zona de Web Design și Front-End Develoment. Această primă ediție a fost împărțită în patru sesiuni de conferințe intensive despre tendințele în web development, studii de caz și experiențe internaționale, tehnologii open-web și tool-uri avansate.


Cristi Cordoș Engineering Manager
@IXIA
DIVERSE
I T.A.K.E. Unconference

În 29-30 mai, în București a avut loc I T.A.K.E. Unconference, organizată de Mozaic Works. I T.A.K.E Unconference și-a propus și a reușit să spargă tiparul clasic de conferință, oferind pe lângă clasicele prezentări și keynote-uri, workshop-uri, ateliere de codat, concursuri de codat și un interesant concept “open space”, care presupune organizarea spontană a participanților în grupuri de discuție pe teme diverse. A fost un eveniment cu și pentru geeks, temele fiind povești adevărate din lumea software, practice de arhitectură și design, și leadership tehnic.


Irina Scarlat CMO How to Web & TechHub Bucharest
DIVERSE
How to Web MVP Academy prezintă echipele admise în programul de pre-accelerare

București, 26 mai 2014 – How to Web MVP Academy, program de pre-accelerare adresat startup-urilor în tehnologie din Europa Centrală și de Est, a selectat echipele finaliste. În perioada 2 iunie – 22 iulie acestea vor lucra alături de mentori și profesioniști consacrați la nivel regional pentru a-și dezvolta produsele și a învăța cum să profite de oportunitățile existente pe piața globală.


Ovidiu Mățan Fondator @ Today Software Magazine
DIVERSE
Interviu cu Dan Romescu

Am avut plăcerea de a realiza un interviu cu Dan Romescu, fondator DruidCon și președintele Augmented Reality Fundation. Dan va fi vorbi la evenimentul DevTalks - devtalks.ro ce va avea loc în 11 iunie la București.
Ce părere ai despre Google Glasses din perspectiva vieții private. Într-o prezentare recentă de-a ta ai menționat despre un led ce ar trebui inclus pentru a notifica celelalte persoane despre faptul că înregistrăm?


Alexandru Bolboacă Agile Coach and Trainer, with a focus on technical practices
@Mozaic Works
MANAGEMENT
Inițierea unui produs

Cât de repede ai putea crea un produs software începând de la o idee? Acesta este scopul prezentului articol. Vă vom prezenta etapele pe care le parcurge un concept o dată cu ideea inițială până la a găsi valoarea esențială a ideii și apoi de a o pune în mâinile utilizatorilor cât mai repede posibil.


Bogdan Giurgiu Group Product Owner
@Endava
MANAGEMENT
Povestea unui Product Owner

Scopul acestui articol este de a clarifica rolul și responsabilitățile unui Product Owner*, după cum a fost observat și implementat în mediul software din Cluj de către autor. Subiectul este vast și nu poate fi acoperit în întregime într-un singur articol, dar aș dori să ofer unul dintre numeroasele puncte de vedere prin care subiectul poate fi abordat în interiorul fiecărei echipe și companii.


Marius Cotor Technical Lead
@3Pillar Global
PROGRAMARE
Visual Studio Online Monitorizarea unei aplicaţii web folosind Application Insights

Visual Studio Online este o platformă dezvoltată de Microsoft care oferă o colecție de servicii destinată dezvoltării aplicațiilor software. Serviciile disponibile sunt:
- Source repository (Team Foundation Version Control şi Git);
- Tool-uri pentru planificarea și urmărirea proiectelor (work item tracking, planning, management – suport pentru Agile: Scrum, Kanban);
- Test environment (Load testing);
- Continuous integration (build server).


Radu Murzea PHP Developer
@Pentalog
DIVERSE
Rețeaua StackExchange

Dacă citești acest articol, cel mai probabil ești programator. Și, ca orice programator, ai fost nevoit să cauți online soluții la problemele de programare pe care le întâmpini. Sunt convins că ați observat ceva interesant: în ultimii ani, atunci când căutăm un răspuns la o întrebare despre programare, printre primele trei rezultate afișate de Google se află aproape de fiecare dată un link către StackOverflow.


Mihaela Claudia Senior QA Engineer
@Hewlett Packard
TESTARE
Profesioniști QA – creștere și dezvoltare

Lucrez de mai bine de șapte ani în domeniul managementului calității produselor software, după o experiență de treisprezece ani ca programator, fiind implicată în ultimii patru ani și în recrutarea de specialiști. Datorită parcursului carierei mele, am auzit opinii variate despre meseria de tester, care îmi dau sentimentul că această meserie și potențialul ei de a dezvolta o carieră, este încă greșit înțeleasă. De asemenea, termenii de tester și QA engineer sunt adesea interschimbați folosindu-se impropriu.


Cătălin Tudor Principal Software Engineer
@IXIA
PROGRAMARE
Farmecul și provocările dezvoltării unui software de calitate

Scrierea unui software de calitate nu este o sarcină ușoară. Există multe situații neașteptate la care trebuie să fii cu ochii în patru. Gama posibilelor dificultăți este cu adevărat infinită și poate varia de la înțelegerea greșită a cerințelor reale ale proiectului și pierderea unor oportunități bune de design, până la a nu avea o interacțiune corectă și eficientă cu restul membrilor echipei.

MANAGEMENT
De ce copiii noștri nu visează să devină Project Manageri?

Aceasta a fost întrebarea adresată de Jon Duschinsky – keynote speaker la Congresul Internațional organizat de Project Management Institute (PMI), la care am avut privilegiul să particip, la începutul lunii mai în Dubai. Jon a fost într-adevăr extraordinar și am să încerc să vă transmit câteva din puternicele mesaje insuflate de discursul lui.

PROGRAMARE
„Cloud” – perspectiva contează!

Cloud este probabil unul dintre cei mai folosiți termeni în industria IT a acestui deceniu, dar ce înseamnă, de fapt, norișorul? Încă de la începuturile ei, rețeaua „Internet” a fost reprezentată vizual, în diagrame, printr-un nor, arătând astfel faptul că ea este oferită ca serviciu, fără a dezvălui informații legate de implementarea tehnică, ea oferind doar o interfață de comunicare cu alte rețele. Iată în imaginea alăturată un exemplu de astfel de diagramă: avem mai multe elemente pe care le cunoaștem (firewall, web server, utilizatori – vezi fig . 1) și apoi un element care ne este oferit ca serviciu, așa cum am descris mai sus.


Radu Vunvulea Solution Architect
@iQuest
PROGRAMARE
PostSharp

În ultimele săptămâni am descoperit împreună principiile de bază ale Programării Orientate pe Aspecte (AOP). Acum este timpul să vedem cum putem valorifica adevăratul potențial caracteristicile AOP utilizând PostSharp. Înainte de a intra în subiect, să facem o scurtă recapitulare. AOP este o paradigmă de programare care are drept scop principal creșterea modularității unei aplicații. AOP încearcă să atingă acest scop prin permiterea separării aspectelor secante(cross-cutting concerns) – utilizând interceptarea diferitelor comenzi sau cereri.


Raghudeep Kannavara Security Researcher, Software and Services Group
@Intel USA
PROGRAMARE
Securizarea codului Opensource via Analiza Statică (I)

Analiza de cod static (SCA)este analiza programelor de computer care se efectuează fără a executa programele utilizând frecvent un instrument automatizat. SCA a devenit o parte integrală a ciclului de viață a dezvoltării de software și unul dintre primii pași pentru a detecta și elimina din timp erorile de programare din faza de dezvoltare software. Deși instrumentele SCA sunt folosite în mod obișnuit în dezvoltarea de software patentat pentru a asigura calitatea software-ului, aplicarea unor asemenea instrumente la întinderea vastă de cod opensource reprezintă o provocare intensă, deși interesantă, mai ales atunci când codul opensource se regăsește în software-ul comercial.


Attila-Mihaly Balazs Software Panther @ Synapp.io
DIVERSE
Avantajele programelor libere

Folosirea programelor libere (Free/Libre Software) conferă multe avantaje persoanelor și organizațiilor care fac acest lucru, mai ales dacă acești utilizatori sunt tehnici . Acest articol prezintă aceste avantaje și va încerca să alunge câteva dintre miturile format în jurul programelor libere.

MANAGEMENT
De ce să investim în management profesionist?

În ultima perioadă previziunile macroeconomice par mai degrabă pozitive pentru România. Ultimele știri în această direcție vorbesc despre o creștere economică dintre cele mai mari din Europa, despre îmbunătățirea semnificativă a rating-ului de țară acordat de una din cele mai importante agenții de rating la nivel global și despre o nouă lege privind neimpozitarea profiturilor reinvestite în tehnologie.


Claudia Jelea Avocat & Consilier in domeniul marcilor
@IP Boutique
DIVERSE
Opțiuni pentru a interzice altor persoane să profite de marca dvs. înregistrată

Orice antreprenor (inclusiv din domeniul IT) cunoaște cât de greu se clădește și ce importanță are un brand într-o afacere – o marcă recunoscută pe piață, dar și investiții de timp, energie și bani pentru publicitate sau promovare. Marca joacă un rol important în strategia de marketing a oricărei companii și contribuie la consolidarea imaginii și reputației acesteia. Pentru unele companii, ea reprezintă chiar activul cel mai de preț.


Roxana Mircea Management Partner
@REI FINANCE ADVISORS
DIVERSE
O NOUĂ SCHEMA DE AJUTOR DE STAT PENTRU IT

Ministerul Finanțelor prin Departamentul de Ajutor de Stat va derula începând cu 1 iulie o nouă schemă de ajutor de stat ce fi valabilă până la 31 decembrie 2020 -și va avea un buget total de aproximativ 600 mil. euro, cu posibilitatea suplimentării. Numărul total estimat al întreprinderilor care urmează să beneficieze de ajutor de stat în baza schemei este de 1.500.

Editorial

Nu credeam că este posibil, dar astăzi am luat prânzul împreună cu Richard Stallman, cel care a scris Emacs, GCC-ul, a creat GNU / Linux și a pornit mișcarea free software. O legendă ce a susținut o prezentare la Cluj prin fundația CEATA.org. Discursul său s-a concentrat pe diferența dintre open source și free software. Termenul de free software a fost definit de către Richard Stallman în 1985 în momentul începerii proiectului GNU și a Free Software Foundation (FSF.org).

Citeşte mai mult

NUMĂRUL 149 - Development with AI

Sponsori

  • Accenture
  • BT Code Crafters
  • Accesa
  • Bosch
  • Betfair
  • MHP
  • BoatyardX
  • .msg systems
  • P3 group
  • Ing Hubs
  • Cognizant Softvision
  • Colors in projects