ABONAMENTE VIDEO REDACȚIA
RO
EN
NOU
Numărul 149
Numărul 148 Numărul 147 Numărul 146 Numărul 145 Numărul 144 Numărul 143 Numărul 142 Numărul 141 Numărul 140 Numărul 139 Numărul 138 Numărul 137 Numărul 136 Numărul 135 Numărul 134 Numărul 133 Numărul 132 Numărul 131 Numărul 130 Numărul 129 Numărul 128 Numărul 127 Numărul 126 Numărul 125 Numărul 124 Numărul 123 Numărul 122 Numărul 121 Numărul 120 Numărul 119 Numărul 118 Numărul 117 Numărul 116 Numărul 115 Numărul 114 Numărul 113 Numărul 112 Numărul 111 Numărul 110 Numărul 109 Numărul 108 Numărul 107 Numărul 106 Numărul 105 Numărul 104 Numărul 103 Numărul 102 Numărul 101 Numărul 100 Numărul 99 Numărul 98 Numărul 97 Numărul 96 Numărul 95 Numărul 94 Numărul 93 Numărul 92 Numărul 91 Numărul 90 Numărul 89 Numărul 88 Numărul 87 Numărul 86 Numărul 85 Numărul 84 Numărul 83 Numărul 82 Numărul 81 Numărul 80 Numărul 79 Numărul 78 Numărul 77 Numărul 76 Numărul 75 Numărul 74 Numărul 73 Numărul 72 Numărul 71 Numărul 70 Numărul 69 Numărul 68 Numărul 67 Numărul 66 Numărul 65 Numărul 64 Numărul 63 Numărul 62 Numărul 61 Numărul 60 Numărul 59 Numărul 58 Numărul 57 Numărul 56 Numărul 55 Numărul 54 Numărul 53 Numărul 52 Numărul 51 Numărul 50 Numărul 49 Numărul 48 Numărul 47 Numărul 46 Numărul 45 Numărul 44 Numărul 43 Numărul 42 Numărul 41 Numărul 40 Numărul 39 Numărul 38 Numărul 37 Numărul 36 Numărul 35 Numărul 34 Numărul 33 Numărul 32 Numărul 31 Numărul 30 Numărul 29 Numărul 28 Numărul 27 Numărul 26 Numărul 25 Numărul 24 Numărul 23 Numărul 22 Numărul 21 Numărul 20 Numărul 19 Numărul 18 Numărul 17 Numărul 16 Numărul 15 Numărul 14 Numărul 13 Numărul 12 Numărul 11 Numărul 10 Numărul 9 Numărul 8 Numărul 7 Numărul 6 Numărul 5 Numărul 4 Numărul 3 Numărul 2 Numărul 1
×
▼ LISTĂ EDIȚII ▼

Daniel Homorodean Managing Director @ Arxia
DIVERSE
Standardele deschise – o miză pentru România

Acum câteva săptămâni, în 22 iulie, guvernul britanic a luat o decizie pe care mulţi au catalogat-o drept istorică: standardul ODF ( Open Document Format) a devenit obligatoriu pentru partajarea sau colaborarea pe documente guvernamentale. ODF va fi standardul pentru schimbul de documente de tip text sau spreadsheet între departamentele instituţiilor publice britanice, dar şi cu cetăţenii şi furnizorii, eliberând astfel toţi jucătorii de nevoia de a cumpăra şi folosi software proprietar pentru a accesa documente. De acum, orice software cumpărat de instituţiile guvernamentale britanice trebuie să fie compatibil cu ODF.


Irina Scarlat CMO How to Web & TechHub Bucharest
DIVERSE
Poveşti de succes la finalul How to Web MVP Academy

București, 23 iulie 2014 – How to Web MVP Academy, programul de pre-accelerare adresat startup-urilor din Europa Centrală şi de Est, s-a încheiat marţi, 22 iulie, cu Demo Day. În cadrul evenimentului, echipele finaliste au prezentat în faţa audienţei rezultatele a două luni de muncă intensă, workshop-uri şi sesiuni de mentorat, şi au demarat discuţii pentru a obţine o investiţie sau pentru a fi admise într-un program de accelerare european.

Reclame


Roxana Rugină CEO & co-founder
@Simplon Romania
DIVERSE
Noi modele de educație pentru pasionații de tehnologie: bootcamp-ul Simplon

La bootcamp-ul Simplon s-au înscris deja peste 60 de tineri extrem de motivați și creativi care vor și pot face mai mult decât ceea ce fac astăzi. Cineva care nu a făcut facultate pentru că trebuia să se angajeze că să se poată susține financiar vrea să intre în bootcamp pentru că-și dorește să devină un Elon Musk al României. O altă candidată a lucrat ca operator baze de date. De când a aflat de Simplon și-a dat demisia și a plecat cu Work & Travel ca să adune bani pentru cele 6 luni în care dorește să-nvețe cod ca să-și dezvolte ideile de aplicații pe care le are de mult timp.


Bogdan Mureşan VP of Technology @ Connatix
MANAGEMENT
Informație structurată - aplicare Agile

Managementul este într-o continuă evoluție. Noi framework-uri, noi metodologii sunt inventate, reinventate și adaptate pentru a satisface nevoile unei piețe foarte dinamice. De fiecare dată când apare ceva nou, la început luptăm împotriva schimbării pentru ca mai apoi, după ce câțiva temerari demonstrează valoarea noului concept suntem gata să-l adoptăm drept noua noastră religie. La fel s-a întâmplat în cazul Waterfall și Scrum și la fel se întâmplă în ultima vreme cu Kanban.


Sorin Pânca Senior Systems Administrator
@Yardi România
PROGRAMARE
Întreținerea la zi a sistemelor Linux – Partea a II-a

Acest articol are ca subiect sistemul de stocare care se pretează cel mai bine într-un centru de calcul. Înainte de a prezenta considerațiile privitoare la selecția sistemului de fișiere pentru un centru de calcul, vom realiza o scurtă clasificare și istorie a sistemelor de fișiere. Sistemele de fișiere se împart în două categorii, în funcție de localizarea lor:


Valentin Filip Cluster Manager & Team Lead on Innovation
@Yonder
PROGRAMARE
Să vorbim despre Swift

Compania Apple este recunoscută prin interesul manifestat în ceea ce privește standardele de înaltă calitate a produselor și serviciilor pe care le oferă. Iată că au reușit din nou acest lucru, odată cu lansarea noului limbaj de programare Swift. Acesta a fost un proiect în lucru pe parcursul ultimilor 4 ani, care chiar dacă a pornit ca un proiect personal al lui Chris Lattner, angajat Apple, a câștigat cu ușurintă încrederea managementului executiv al companiei, fiindu-i oferită o echipă în scopul finalizării lui.


Radu Murzea PHP Developer
@Pentalog
PROGRAMARE
Limbajul Hack

Acest articol e în strânsă legătură cu cel despre maşina virtuală HipHop, publicat în numărul 21 al revistei. Atunci când Mark Zuckerberg a scris primele linii de cod ale Facebook-ului, a fost nevoit să aleagă limbajul de programare în care să dezvolte noua reţea de socializare. A ales PHP-ul pentru că, după cum ştim cu toţii, acesta are un ciclu de dezvoltare foarte rapid: faci o modificare, salvezi fişierul, apeşi F5 în browser şi vezi modificarea instantaneu. Acest lucru e posibil pentru că nu există un pas de compilare pe care programatorul trebuie să-l facă şi pentru că PHP-ul e un limbaj dinamic (nu obligă declararea tipurilor variabilelor).


Irina Scarlat CMO How to Web & TechHub Bucharest
DIVERSE
Cea de a treia ediţie a conferinţei de testare de software din Europa de Sud-Est (SEETEST 2014)

Bucureşti, 4 august 2014. În 25 şi 26 septembrie, Hotel Crowne Plaza găzduieşte cea de a treia ediţie a conferinţei de testare de software din Europa de Sud-Est (SEETEST 2014), organizată de South East European Testing Board în colaborare cu Asociaţia Patronală a Industriei de Software şi Servicii (ANIS) şi Quality House. Biletele early bird sunt disponibile până la data de 31 august şi pot fi achiziţionate online la http://seetest.org/index.php?page=registration.


Horea Rațiu Director Departament SAP
@.msg systems Romania
DIVERSE
Aplicaţie IT în SAP, dezvoltată de msg systems România, prezentată la ‘IT Conference on SAP technol

msg systems România a dezvoltat în Cluj-Napoca, un produs IT bazat pe ultimele tehnologii propuse de SAP. Proiectul demarat exclusiv la Cluj, în materie de coordonare tehnică şi implementare, a presupus extinderea flexibilităţii unor produse deja existente şi apreciate de către clienţii branşei asigurări-reasigurări, din portofoliul msg systems: Munich Re, Viena Insurance Group, GenRe, AIG, Volkswagen Bank, Achmea, Nationale Niederlande, Samsung Life Insurance.


Radu Vunvulea Solution Architect
@iQuest
PROGRAMARE
Clean Code - Naming

Dacă eşti un programator cu experiență atunci ai auzit de cartea „Clean code” scrisă de Robert C. Martin. În multe companii, această carte a devenit parte din biblia dezvoltatorului. Combinată cu „Clean Coder” (Programatorul Curat), aş spune că aceste două cărţi sunt obligatorii pentru toţi dezvoltatorii. Voi realiza o serie dedicate acestui subiect. Dacă deja aţi citit cartea, atunci este o ocazie bună să vă o reactualizați. Pentru ceilalţi, acesta este momentul perfect pentru a descoperi cât de bine ar trebui să arate codul. Toate ideile principale sunt preluate din „Clean Code” (Cod Curat). Puteţi privi această serie de articole drept un rezumat al cărţii în sine.


Tomiţă Militaru Senior Web Developer
@Arxia
PROGRAMARE
TYPO3 Neos - Schimbând ecosistemul sistemelor de administrare a conţinutului

Majoritatea sistemelor de administrare a conţinutului deconectează editorul unei pagini web de designul / layout-ul paginii web. Editorii adaugă, editează sau șterg conținut “orbește” sau trebuie frecvent să schimbe între panoul de administrare a paginii web și pagina web în sine, întregul proces devenind o comparație constantă între date de intrare și date de ieşire.

MANAGEMENT
Provocări în promovarea internă

În 2005, gigantul Daimler-Chrysler anunța concedierea CEO-ului Juergen Schrempp, arhitectul fuziunii Daimler-Chrysler, care a preluat conducerea companiei imediat după fuziune. Schrempp și-a început cariera la Daimler, subsidiară a Mercedes-Benz în 1967 ca inginer și a avansat până la poziția de CEO. După fuziune, Schrempp care și-a ignorat partenerii Crysler din SUA și operațiunile lor de marketing, a fost martorul declinului noii afaceri. În primul an, afacerea a pierdut peste 50% din valoarea capitalului. Datorită acestei colaborări defectuoase, board-ul a hotărât concedierea lui Juergen Schrempp după o carieră de 38 de ani în aceeași companie.


Ioana Armean Business Analyst
@Imprezzio Global
MANAGEMENT
Cadrul analizei de business (I)

Imaginaţi-vă că sunteţi un entuziast analist de business alocat pe un proiect nou şi nu ştiţi de care capăt să apucaţi. Nu cunoaşteţi domeniul, nici oamenii din echipa de dezvoltare şi nici măcar aşteptările părţilor implicate. Fred Brooks scria în cartea sa „No Silver Bullet” următoarele: ,,Cea mai grea parte în construirea unui sistem este aceea de a decide exact ce vrei să construieşti. Nicio altă parte a lucrării conceptuale nu este aşa de dificilă ca şi cea a stabilirii de cerinţe detaliate…Nicio altă parte nu este mai dificil de rectificat mai târziu”.


Raghudeep Kannavara Security Researcher, Software and Services Group
@Intel USA
PROGRAMARE
Securizarea Codului Opensource (III)

În numerele anterioare 24 și 25, s-au publicat primele două părți ale acestui articol. Acest număr prezintă ultima parte a acestuia. După cum am menționat în părțile anterioare ( vezi Figura 1), codul opensource încorporat în software-ul comercial nu este de obicei supus la aceeași analiză statică riguroasă și revizuire ca și codul patentat nou dezvoltat. În fluxul alternativ de lucru pe care îl propunem, după cum vom vedea în Figura 9, noi recomandăm includerea rezultatului instrumentului SCA atât pentru software-ul nou dezvoltat cât și pentru software-ul opensource adoptat în pachetul de revizuire formală software.

TESTARE
BBST -­ Un curs practic despre Testare Software

În contextul dezvoltării profesionale în domeniul IT, programatorii sunt în general foarte obișnuiți cu ideea că, pentru a avansa în cariera de dezvoltator software și pentru a-și dezvolta abilitățile profesionale, trebuie să participe la diferite cursuri, să obțină diferite certificări pentru anumite tehnologii, să învețe tehnici sau limbaje de programare noi, să participe la ateliere unde să aplice în mod practic aceste tehnici și să fie la zi cu ultimele trenduri software.


Claudia Jelea Avocat & Consilier in domeniul marcilor
@IP Boutique
DIVERSE
Folosirea serviciilor de tip cloud nu e lipsită de riscuri juridice

Cloud computing este un concept cool, vehiculat des în domeniul IT și cu o creștere vertiginoasă. Potrivit unui raport al IHS Technology din februarie 2014, se estimează că până în 2017, companiile vor plăti 235.1 mld.$ pentru servicii de cloud – adică de trei ori mai mult decât în 2011. Printre giganții care își împart piața de cloud se numără Amazon, Google, Microsoft, Barracuda Networks, Dropbox, etc. – fiecare cu „specializarea” sa de cloud.

Editorial

Lansarea acestui număr este o ocazie de a anunța realizarea unei competiții pentru startup-uri în cadrul IT Days, 25-26 noiembrie 2014. Aceasta va consta într-o serie de pitch-uri a startup-urilor, a căror durată de prezentare trebuie să se încadreze în limitele a două minute. Cei interesați sunt rugați să trimită o scurtă descriere și un link la site/produs la adresa startups@itdays.ro.

Citeşte mai mult

NUMĂRUL 149 - Development with AI

Sponsori

  • Accenture
  • BT Code Crafters
  • Accesa
  • Bosch
  • Betfair
  • MHP
  • BoatyardX
  • .msg systems
  • P3 group
  • Ing Hubs
  • Cognizant Softvision
  • Colors in projects